Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (καλαθοσφαίριση γυναικών): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
http://www.eskana.gr/2017/03/blog-post_59.html
Γραμμή 89: Γραμμή 89:


=== Μικρές Ηλικίες ===
=== Μικρές Ηλικίες ===
* 1 '''[[Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής|Πρωτάθλημα Β' ΕΣΚΑΝΑ Κορασίδων]]'''
* 2 '''[[Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής|Πρωταθλήματα Β' ΕΣΚΑΝΑ Κορασίδων]]'''
** 2015
** 2015, 2017
* 1 '''[[Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής|Πρωτάθλημα Β' ΕΣΚΑΝΑ Παγκορασίδων]]'''
* 1 '''[[Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής|Πρωτάθλημα Β' ΕΣΚΑΝΑ Παγκορασίδων]]'''
** 2015
** 2015

Έκδοση από την 09:16, 12 Μαρτίου 2017

Για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου, δείτε: Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
Ταυτότητα
ΧρώματαΚόκκινο, Λευκό
         
ΈδραΚλειστό Γυμναστήριο Γλυφάδας
(χωρητικότητα: 3.232)
ΠεριοχήΓλυφάδα, Αθήνα, Ελλάδα
Ιστότοποςosfp.gr
Πρόσωπα
Πρόεδρος Μιχάλης Κουντούρης
Προπονητής Ελένη Καπογιάννη
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΑ1 Εθνική Κατηγορία
Κύπελλο Ελλάδος
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα του Ολυμπιακού
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Ανδρών Μπάσκετ Γυναικών
Βόλεϊ Ανδρών Βόλεϊ Γυναικών Πόλο Ανδρών
Πόλο Γυναικών Κολύμβηση Στίβος
Πινγκ πονγκ Ιστιοπλοΐα Κανόε καγιάκ
Κωπηλασία Πυγμαχία Κικ μπόξινγκ
Ταεκβοντό Ξιφασκία Μπιτς βόλεϊ
Χάντμπολ Ολυμπιακός Β' (ποδόσφαιρο) Ολυμπιακός Β' (Αναπτυξιακή Ομάδα)

Το τμήμα γυναικείας καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. ιδρύθηκε αρχικά το 1947, έπειτα από πρωτοβουλία των αθλητριών του τμήματος γυναικείας πετοσφαίρισης του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. Εν συνεχεία, στις αρχές της δεκαετίας του '60 διέκοψε τη λειτουργία του.[1]

Η ομάδα που από την περίοδο 2015–16 αγωνίζεται στην Α1 Εθνική Κατηγορία, προέκυψε από τη συγχώνευση του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. με το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών της Α.Ε. Σουρμένων-Ελληνικού,[2] έπειτα από απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ιδρυτικού σωματείου «Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.» (ερασιτέχνης) στις 22 Ιουλίου του 2015.[2][3] Το τμήμα του Ελληνικού επί της ουσίας απορροφήθηκε από το σωματείο του Πειραιά.[4] Το γεγονός αποτέλεσε μία αναδιοργάνωση του τμήματος γυναικείας καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού, έπειτα από την παύση της λειτουργίας του για μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της ομάδας.[5] Εδρεύει στη Γλυφάδα και διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες της στο Δ.Α.Κ. Γλυφάδας «Μάκης Λιούγκας».[6]

Ιστορία

Ίδρυση

Αρχείο:Mixalis Manouskos.JPG
Ο Μιχάλης Μανούσκος

Τον Ιούνιο του 1947, κάποιες εκ των αθλητριών του τμήματος γυναικείου βόλεϊ του Ολυμπιακού, οι οποίες παράλληλα έπαιζαν ερασιτεχνικά μπάσκετ στο τότε γήπεδο του συλλόγου, το «Μπάκαλα» (το οποίο βρισκόταν στην Καστέλα και κατασκευάστηκε το 1938 με προσωπική εργασία μελών του Ολυμπιακού), επηρεασμένες από το γενικότερο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε στην Ελλάδα σχετικά με το μπάσκετ, το οποίο άρχισαν να παρακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ζήτησαν την άδεια από τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, τον Μιχάλη Μανούσκο προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ερυθρόλευκο τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών.

Ο Μιχάλης Μανούσκος είδε με ιδιαίτερα θετικό μάτι την προοπτική αυτή και κίνησε γρήγορα τις διαδικασίες προκειμένου να ιδρυθεί και επίσημα το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Ολυμπιακού. Το πρώτο ρόστερ στην ιστορία του συγκεκριμένου τμήματος αποτελούσαν οι: Μ. Νεράτζη, Ε. Νεράτζη, Λεωνιδάκη, Δεληγιάννη, Χασαπάκη και Ζαντέ. Όλες τους, αποτελούσαν παράλληλα και αθλήτριες του τμήματος γυναικείου βόλλει του συλλόγου. Πρώτος προπονητής του συγκεκριμένου τμήματος ήταν ο σπουδαίος Ούγγρος προπονητής Όττο Σίμιτσεκ.

Οι πρώτες επιτυχίες

Το πρώτο τουρνουά στο οποίο συμμετείχε η ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Ολυμπιακού ήταν το "Κύπελλο Μαντέλλου", το οποίο διοργανώθηκε από την ισχυρότατη τότε ομάδα του Τρίτωνα. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κατακτήσει το τουρνουά, κατάφερε όμως να πετύχει μια ιστορική νίκη έναντι του πανίσχυρου Τρίτωνα με σκορ 20-12, επίτευγμα ιδιαίτερα αξιόλογο για ένα νεοσυσταθέν τμήμα που είχε κλείσει μόλις λίγους μήνες ζωής. Στη συνέχεια, η ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού ενισχύεται με αθλήτριες όπως η Ευστρατιάδου, η Ξανθοπούλου, η Βαρυμπόπη, η Βαρδουλάκη, η Λάμαρη και η Κανσίζ και ξεκινάει να λαμβάνει μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης συλλόγων Πειραιώς.

Παρά την ανεπιτυχή προσπάθεια που κατέλαβαν οι αθλήτριες να κατακτήσουν το πρωτάθλημα Πειραιά του 1948, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Μιχάλης Μανούσκος, συνέχισε να ενισχύει την ομάδα με σημαντικές αθλήτριες, με αποτέλεσμα το 1948 το ρόστερ του Ολυμπιακού να αποτελείται από τις Μ. Νεράτζη, Ε. Νεράτζη, Δεληγιάννη, Ζαντέ, Βαρυμπόπη, Ευστρατιάδου, Ξανθοπούλου, Φυτιλά, Γερακάρη και Κούκα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '50, η ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Ολυμπιακού έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Πρωταθλήματα Κέντρου κατακτώντας τρεις τίτλους το 1956, το 1958 και το 1959 υπό τις οδηγίες της μεγάλης δόξας του αντρικού τμήματος του Ολυμπιακού Γιάννη Σπανουδάκη, ο οποίος ανέλαβε το πόστο του προπονητή του συγκεκριμένου τμήματος αμέσως μετά το τέλος της θητείας του Ιωάννη Χατζηθεοδώρου στον πάγκο της ομάδας. Η έδρα της ομάδας βρισκόταν πλέον στο Πασαλιμάνι, στο ανοιχτό γήπεδο αθλοπαιδιών του Ολυμπιακού.

Η κατάκτηση των τίτλων αυτών δεν αποτελούσε τυχαίο γεγονός. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '50, η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού είχε ενισχυθεί με σημαντικές Ελληνίδες αθλήτριες, όπως ήταν οι: Αναγνωστοπούλου Καίτη, Κουκά Φρόσω, Οικονόμου Στέλλα, Ματίνα και Μαρούσκα Σκυλακάκη, Κεχαγιά Τούλα, Μανούσου Λίτσα, Τσαγκαράκη Καίτη, Τσιρτσίκου Μαίρη, Βιδαλάκη Φώφη, Αναγνωστάκη Λούλα, Βάσσου Χαρίκλεια, Λουκία και Αιμιλία Σκριβάνου, Γιαννοπούλου Βάσω, Ρούλα και Στέλλα Βιδαλάκη, Διαμαντάκη Μαίρη, Παξινού Ξένη, Λουλουδάκη Καίτη και Παχουλή Μαίρη. Το γεγονός ότι ο αριθμός των αθλητριών ήταν ιδιαίτερα μεγάλος για το συγκεκριμένο άθλημα, ανάγκασε τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού, Χάρη Ευαγγελινό να δημιουργήσει δύο τμήματα, έτσι ώστε το ένα να αποτελούν οι αθλήτριες της πρώτης ομάδας οι οποίες συμμετείχαν και στα πρωταθλήματα κέντρου και το δεύτερο να αποτελείται από τις αναπληρωματικές αθλήτριες που συμμετείχαν κυρίως σε φιλικά παιχνίδια του συλλόγου.

Απο τις σημαντικότερες μορφές του τμήματος καλαθοσφαίρισης γυναικών του συλλόγου ήταν η Λουκία Σκριβάνου. Η Σκριβάνου αποτελούσε γέννημα-θρέμμα του συλλόγου και αποτελούσε μία εκ των κορυφαίων αθλητριών καλαθοσφαίρισης της δεκαετίας του '50. Αποτέλεσε την πρώτη σκόρερ στον πρώτο αγώνα της Εθνικής Ελλάδας καλαθοσφαίρισης γυναικών, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκτελεστικής της δεινότητας αποτελεί ο αγώνας του Ολυμπιακού με τους Αμπελόκηπους στον οποίο κατάφερε να σημειώσει 48 πόντους. Εκτός από αθλήτρια καλαθοσφαίρισης, η Λουκία Σκριβάνου αποτελούσε επίσης αθλήτρια του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Ολυμπιακού που έδωσε πολλούς τίτλους στο σύλλογο στις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70. Εκτός των άλλων, ήταν και μία εκ των Πειραιωτών αθλητών (μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τάκης Βεντίκος, σπρίντερ του Παγκρατίου τότε και μετέπειτα αθλητής και προπονητής του Ολυμπιακού) οι οποίοι βοήθησαν στην επανίδρυση του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού το 1953.

Ο Ολυμπιακός Πειραιώς, μαζί με τον Α.Ο. Σπόρτιγκ και τον ΑΣ Τρίτων, αποτελούσαν τις μεγάλες δυνάμεις της δεκαετίας 1950-60 καθώς μονοπωλούσαν τους τίτλους στα Πρωταθλήματα Κέντρου πριν καθιερωθεί επίσημα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης γυναικών. Χαρακτηριστικό της δυναμικότητας των συλλόγων αυτών αποτελεί το γεγονός πως οι αθλήτριες τους αποτελούσαν τα βασικά στελέχη της νεοσύστατης τότε Ελληνικής Εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης γυναικών.

Η σταδιακή διάλυση

Ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το άθλημα της καλαθοσφαίρισης γυναικών γνώρισε σε μεγάλο βαθμό τον μαρασμό και πολλές από τις ελληνικές ομάδες που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στα διάφορα πρωταθλήματα γυναικείας καλαθοσφαίρισης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στον τερματισμό της λειτουργίας των αντίστοιχων τμημάτων τους.

Ανάμεσα στις ομάδες αυτές ήταν και ο Ολυμπιακός Πειραιώς, αν και αρχικά έγιναν προσπάθειες τόσο από τον τότε πρόεδρο του ερυθρόλευκου συλλόγου Γεώργιο Ανδριανόπουλο, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου της Πειραϊκής ομάδας.

Το Ελληνικό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης γυναικών έκανε πρεμιέρα στον ελλαδικό χώρο κατά την αγωνιστική περίοδο 1967-68, με την γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης του ερυθρόλευκου συλλόγου όμως να μην υφίσταται πλέον. Για αρκετές δεκαετίες, το συγκεκριμένο τμήμα παρέμεινε ανενεργό χωρίς να γίνει κάποια αξιόλογη προσπάθεια επαναλειτουργίας του.

2010 - σήμερα

Ο Ολυμπιακός ετοιμαζόταν το 2010 να κάνει ξανά την είσοδό του στο γυναικείο μπάσκετ, η οποία αναμενόταν να είναι δυναμική και με σχέδιο τη δημιουργία μιας πολύ δυνατής ομάδας που θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχώριο πρωτάθλημα. Οι ερυθρόλευκοι μέσω του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, ο οποίος βρισκόταν υπό την προεδρία του Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, είχαν κάνει επαφές με μια καινούρια ομάδα στον χώρο, η οποία διέθετε αξιόπιστο χρηματοδότη, οικονομική επιφάνεια και μεγάλη προοπτική. Όμως, τελικά οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν με αποτέλεσμα το τμήμα -σε επίπεδο γυναικών- να συνεχίσει να παραμένει ανενεργό. Η κίνηση αυτή πήρε σάρκα και οστά 5 χρόνια αργότερα.

Το 2013 δημιουργήθηκαν οι ομάδες των κορασίδων και των παγκορασίδων.

Το 2015 και τα δύο τμήματα κατάφεραν να πρωτεύσουν και να χαρίσουν τίτλους στο σύλλογο. Οι μεν κορασίδες κατέκτησαν το αντίστοιχο πρωτάθλημα της Β' ΕΣΚΑΝΑ και παράλληλα την άνοδο στην Α' κατηγορία νικώντας στον τελικό τον Άλιμο με σκορ 49-38, ενώ οι παγκορασίδες κατέκτησαν και αυτές το αντίστοιχο πρωτάθλημα Β' κατηγορίας ΕΣΚΑΝΑ, νικώντας στον τελικό την Ελευθερία Μοσχάτου με σκορ 57-42. Προπονήτρια και των δύο ομάδων που έφτασαν στις επιτυχίες αυτές ήταν η Μαρία Κότσιφα.

Με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου στις 22 Ιουνίου 2015, το τμήμα επαναλειτουργεί μέσω της συγχώνευσης με το τμήμα καλαθοσφαίρισης του σωματείου Σούρμενα-Ελληνικό. Η αγωνιστική ομάδα που προήλθε από τη συγχώνευση άρχισε να αγωνίζεται από την περίοδο 2015-2016 στο πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών με την επωνυμία Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. και τα χρώματα του Ολυμπιακού.

Η πρώτη σεζόν της επανεμφάνισης του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ, συνδυάστηκε απ' την απόλυτη επιτυχία εντός συνόρων, καθώς κατέκτησε αήττητος το νταμπλ.

Τίτλοι

Πανελλήνιοι

Τοπικοί

Μικρές Ηλικίες

Αξιόλογες αθλήτριες

(Με αλφαβητική σειρά)

Διακεκριμένοι προπονητές

(Με αλφαβητική σειρά)

Τρέχουσα σύνθεση

Λίστα καλαθοσφαιριστριών

Η ομάδα όπως ήταν στις 19 Απριλίου 2024

Νο Παίκτης Ημ. Γέννησης Ύψος Προηγούμενη ομάδα
Γκάρντ
4 Αναστασία Γκοτζή 04.04.1987 1.70 Ελληνικό
5 Ευδοκία Σταμάτη 02.08.1984 1.81 Ελληνικό
7 Όλγα Χατζηνικολάου 04.07.1981 1.81 Πρωτέας Βούλας
9 Ευανθία Μάλτση 30.12.1978 1.80 Μπότας ΣΚ
11 Σουλτάνα Χαλιβέρα 05.03.1985 1.78 Ελληνικό
Φόργουορντ
6 Μαρία-Ρόζα Μπόνη 02.09.1986 1.80 Ελληνικό
12 Λικέντρα Τζόνσον 20.11.1989 1.85 Ελληνικό
17 Αφροδίτη Κοσμά 06.06.1983 1.87 Ελληνικό
19 Στέλλα Καλτσίδου 12.01.1983 1.87 Βιλνέβ-ντ'Ασκ - Λίλ Μετροπόλ
20 Ζωή Δημητράκου 25.05.1987 1.87 Washington Mystics
Σέντερ
10 Πελαγία Παπαμιχαήλ 29.04.1986 1.90 Ελληνικό
15 Στέλλα Φουράκη 24.03.1994 1.89 Σπόρτινγκ
21 Λινέτα Κάιζερ 04.04.1990 1.93 Γαλατασαράι
Προπονήτρια
C Ελένη Καπογιάννη 24.08.1969 Ελληνικό

Δανεικές

Καλαθοσφαιρίστριες του Ολυμπιακού που αγωνίζονται σε άλλους συλλόγους ως δανεικές

Νο Παίκτης Ημ. Γέννησης Ύψος Ομάδα
- Ανθούλα Μπαλτά 01.10.1987 1.74 Αθηναϊκό
- Ρούλα Καλογήρου 05.08.1981 1.71 Αθηναϊκό

Προπονητικό τιμ

Προπονητικό τιμ
Προπονήτρια Ελένη Καπογιάννη
Α' Βοηθός προπονητή Γιώργος Παντελάκης
Β' Βοηθός προπονητή Σταυρούλα Πρασσά
Γυμνάστρια Κλαίρη Μαρτινοπούλου

Τεχνικό επιτελείο

Τεχνικό επιτελείο
Γενικός Αρχηγός Άρης Γαληνός
Τιμ Μάνατζερ Εύη Δημητράτου
Έφορος Μιχάλης Σκουλιδάς

Ιατρικό επιτελείο

Ιατρικό επιτελείο
Ιατρός Εμμανουήλ Μπριλάκης
Φυσιοθεραπευτής Κώστας Λόλης

Παραπομπές

  1. ethnos.gr Ντέρμπι «αιωνίων» για πρώτη φορά και στο μπάσκετ γυναικών
  2. 2,0 2,1 sport-fm.gr Ολυμπιακός και με τη… βούλα στο γυναικείο μπάσκετ!
  3. contra.gr Ο Ολυμπιακός στην Α1 γυναικών. Συγχώνευση με το Ελληνικό
  4. tanea.gr Κοσμογονία στο γυναικείο μπάσκετ
  5. sport24.gr Η παρουσίαση της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού
  6. sdna.gr Στην Γλυφάδα ο Ολυμπιακός!
  7. http://www.superbasket.gr/erithrolefki-epistrofi-sto-ginekio-basket-pic/

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι