Αγκυροβόλιο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ προσθ.
Γραμμή 26: Γραμμή 26:


* '''β)'''. <u>Κατά διάθεση και χρήση</u> :
* '''β)'''. <u>Κατά διάθεση και χρήση</u> :
# ''Αγκυροβόλιο λιμένος'' : χαρακτηρίζεται ο οριοθετημένος θαλάσσιος χώρος εκτός λιμένος και πλησίον αυτού για την προσωρινή αγκυροβολία πλοίων. Ο χώρος αυτός εμπίπτει στην αρμοδιότητα του επίσημου φορέα διαχείρισης του λιμένα, δημόσιου ή ιδιωτικού, και ενδεχομένως να είναι υποκείμενος σε καταβολή ειδικών τελών. Σημαντικότεροι λόγοι προσέγγισης πλοίων σε αγκυροβόλιο λιμένος είναι η αναμονή πλοηγού, η ελευθεροκοινωνία, η παραλαβή διαφόρων εφοδίων, ο ανεφοδιασμός σε νερό, καύσιμα, (πετρέλευση και παλαιότερα ανθράκευση), όπου δεν είναι απαραίτητος ο ελλιμενισμός, η φορτοεκφόρτωση περιορισμένου φορτίου σε/από φορτηγίδες, η αποεπιβίβαση επιβατών σε λέμβους , η μεταφόρτωση φορτίου σε άλλο πλοίο, η αντικατάσταση μελών πληρώματος, η έκτακτη επιθεώρηση ή δειγματοληψία εξ ομοειδούς φορτίου, η αναμονή οδηγιών για περαιτέρω πλου, κ.ά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φορτηγιδοφόρων πλοίων που ολοκληρώνουν τις όποιες εμπορικές πράξεις τους στα αγκυροβόλια των λιμένων.<br> Σημειώνεται ότι στον χώρο αυτόν απαγορεύεται η διενέργεια αλιείας από αλιευτικά σκάφη καθώς και η διέλευση μέσω αυτού άλλων σκαφών, ιδιωτικών, θαλαμηγών κ.λ.π.
# ''Αγκυροβόλιο λιμένος'' :
# ''Ελεύθερο αγκυροβόλιο'' :
# ''Ελεύθερο αγκυροβόλιο'' :
# ''Μόνιμο αγκυροβόλιο'' :
# ''Μόνιμο αγκυροβόλιο'' :

Έκδοση από την 08:18, 2 Μαρτίου 2017

Αγκυροβόλιο, κοινώς αγκυροβόλι, χαρακτηρίζεται ο οποιοσδήποτε θαλάσσιος χώρος που προσφέρεται τόσο λόγω καιρικών συνθηκών όσο και καταλληλότητας βυθού, για τη προσωρινή αγκυροβολία πλοίων. Επίσης με τον ίδιο όρο "αγκυροβόλιο" ονομάζεται και το οποιοδήποτε σημείο που έχει αγκυροβολήσει ένα πλοίο και που σημαίνεται με τις γεωγραφικές συντεταγμένες των οποίων σχετική μνεία γίνεται στο Ημερολόγιο Γεφύρας του πλοίου.

Εκλογή αγκυροβολίου

Οι όροι - προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η περιοχή αγκυροβολίας πλοίου είναι οι ακόλουθοι:

  1. Να είναι ασφαλής από τους επικρατούντες ανέμους και ναυτιλιακούς κινδύνους π.χ. υφάλους, ναυάγια κ.λπ.
  2. Να έχει κατάλληλο βυθό (στην ανάγκη οποιουδήποτε είδους εκτός βράχων και χαλικιών).
  3. Να μη βρίσκεται κοντά σε αβαθή ύδατα.
  4. Να μη παρουσιάζει καταβόθρες ή υφαλοπρανή.
  5. Να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε σημεία αποβίβασης, όταν το βύθισμα δεν επιτρέπει περαιτέρω προσέγγιση ή δεν υφίστανται κατάλληλες λιμενικές υποδομές.
  6. Να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε σημεία ανεφοδιασμού, αν απαιτείται αυτό.
  7. Να είναι απαλλαγμένο από ισχυρά θαλάσσια ρεύματα.
  8. Να είναι απαλλαγμένο από υποβρύχια τηλεφωνικά καλώδια ή άλλα υποβρύχια δίκτυα.
  9. Να μην εμποδίζει την είσοδο και έξοδο από άλλες εγκαταστάσεις (π.χ. λιμένες, διώρυγες, ναυτικές βάσεις κ.λπ.).
  10. Να μην εμποδίζει κινήσεις άλλων πλοίων, σ΄ επιχειρούμενη αγκυροβολία εντός λιμένος ή άλλης εγκατάστασης, ή εντός οριοθετημένων διαύλων΄.

Είδη αγκυροβολίων

Τα κυριότερα είδη αγκυροβολίων διακρίνονται τόσο κατά τη γεωμορφολογία τους, όσο και κατά τη διάθεση και χρήση τους:

  • α). Κατά γεωμορφολογία :
  1. Ο Λιμένας, κοινώς "λιμάνι", είτε φυσικός (π.χ. Μήλου), είτε τεχνικός (π.χ. Θεσσαλονίκης)
  2. Ο Σάλος, κοινώς "σπιάντζα", όπου προσφέρεται αγκυροβολία λόγω καιρού, χωρίς άλλη διευκόλυνση.
  3. Ο Όρμος, κοινώς "ράδα", λιγότερο ανοικτός, ασφαλής για ορισμένους μόνο καιρούς και επισφαλής κατ΄ άλλους.
  4. Το επίνειο ή καταβαθμός, κοινώς "Σκάλα", συνήθως νήσων κ.ά. για ολιγόωρη προσέγγιση πλοίων, π.χ. Σκάλα Ωρωπού, Σκάλα Πάτμου κ.ά..
  5. Ο Ύφορμος, κοινώς λιμιώνας, μικρός ασφαλής όρμος για συγκεκριμένους ανέμους, π.χ. όρμος Απόλλωνα Νάξου. Οι Καλοί λιμένες, Κρήτης, είναι παραφθορά αντί Καλοί λιμνιώνες.
  6. Ο Ορμίσκος, κοινώς "καραβοστάσι" ή "μανδράκι" γι΄ ακόμα μικρότερο, π.χ. Πετριές Κύμης, Μανδράκι Ρόδου, Ύδρας κ.λπ. και τέλος
  7. Η Αγκάλη, π.χ. Θορικού Λαυρίου, Ναυαρίνου κ.λπ.
  • β). Κατά διάθεση και χρήση :
  1. Αγκυροβόλιο λιμένος : χαρακτηρίζεται ο οριοθετημένος θαλάσσιος χώρος εκτός λιμένος και πλησίον αυτού για την προσωρινή αγκυροβολία πλοίων. Ο χώρος αυτός εμπίπτει στην αρμοδιότητα του επίσημου φορέα διαχείρισης του λιμένα, δημόσιου ή ιδιωτικού, και ενδεχομένως να είναι υποκείμενος σε καταβολή ειδικών τελών. Σημαντικότεροι λόγοι προσέγγισης πλοίων σε αγκυροβόλιο λιμένος είναι η αναμονή πλοηγού, η ελευθεροκοινωνία, η παραλαβή διαφόρων εφοδίων, ο ανεφοδιασμός σε νερό, καύσιμα, (πετρέλευση και παλαιότερα ανθράκευση), όπου δεν είναι απαραίτητος ο ελλιμενισμός, η φορτοεκφόρτωση περιορισμένου φορτίου σε/από φορτηγίδες, η αποεπιβίβαση επιβατών σε λέμβους , η μεταφόρτωση φορτίου σε άλλο πλοίο, η αντικατάσταση μελών πληρώματος, η έκτακτη επιθεώρηση ή δειγματοληψία εξ ομοειδούς φορτίου, η αναμονή οδηγιών για περαιτέρω πλου, κ.ά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φορτηγιδοφόρων πλοίων που ολοκληρώνουν τις όποιες εμπορικές πράξεις τους στα αγκυροβόλια των λιμένων.
    Σημειώνεται ότι στον χώρο αυτόν απαγορεύεται η διενέργεια αλιείας από αλιευτικά σκάφη καθώς και η διέλευση μέσω αυτού άλλων σκαφών, ιδιωτικών, θαλαμηγών κ.λ.π.
  2. Ελεύθερο αγκυροβόλιο :
  3. Μόνιμο αγκυροβόλιο :
  4. Αγκυροβόλιο αντιπαρέλευσης :
  5. Αγκυροβόλιο καταφυγής, κοινώς "ρεφούτζιο" ή "σταβέντο-πόρτο", με "επίβολο βυθό" (βυθός που πιάνουν καλά οι άγκυρες), για οποιοδήποτε μέγεθος πλοίου προκειμένου να προσεγγίσει σε έκτακτη ανάγκη , π.χ. όρμος Νεάπολης Βοιών (Βάτικα).
  6. Πλωτό αγκυροβόλιο :
  7. Έκτακτο αγκυροβόλιο :

Επισημάνσεις

Γενικά η θέση του αγκυροβολίου , επισημαίνεται διεθνώς, σ΄ όλους τους ναυτικούς χάρτες με μία όρθια άγκυρα.

Ναυτιλιακές οδηγίες

Νομοθεσία

  • Διάσκεψη για Αγκυροβόλιο μεγάλων πλοίων άνω των 150.000 dwt (1979 - Λονδίνο, Αγγλία)? Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Μηχανικών (1980), ISBN 978-0-900976-87-2
  • Ινστιτούτο Προηγμένης Μελέτης του ΝΑΤΟ σχετικά με την πρόοδο στην προσόρμιση και τον ελλιμενισμό των πλοίων και των υπεράκτιων δομών (1987: Τρόντχαϊμ, Νορβηγία), Bratteland, Eivind? Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Επιστημονική Διεύθυνση Υποθέσεων (1988), Εξελίξεις προσόρμισης και ελλιμενισμού των πλοίων και των υπεράκτιων δομών , Kluwer Academic Publishers, ISBN 978-90-247-3731-4

Δείτε σχετικά

Πηγές

  • Κ. Σκιαδόπουλου "Εγχειρίδιον Ναυτικής Τέχνης" - Αθήναι 1968 (τόμοι 3)
  • "Σύγχρονο Ναυτιλιακό Λεξικό" Interbooks Αθήναι 1977 σ.11