Γαλεάσσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Σύμφωνα με συζήτηση
μ Αποσαφήνιση συνδέσμων προς Ναυμαχία της Ναυπάκτου (αποσαφήνιση) (σύνδεσμος άλλαξε σε Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571))
Γραμμή 36: Γραμμή 36:
==Παρατηρήσεις==
==Παρατηρήσεις==
Η Γαλεάσσα ήταν το κυρίαρχο πολεμικό πλοίο των Ενετών την διακυβέρνηση του οποίου ανέθεταν μόνο σε ευγενείς αφού προηγουμένως είχαν δώσει όρκο ότι δεν θα υποστείλουν ποτέ τη σημαία.<br>
Η Γαλεάσσα ήταν το κυρίαρχο πολεμικό πλοίο των Ενετών την διακυβέρνηση του οποίου ανέθεταν μόνο σε ευγενείς αφού προηγουμένως είχαν δώσει όρκο ότι δεν θα υποστείλουν ποτέ τη σημαία.<br>
Οι Γαλεάσσες καθώς και οι γαλέρες ήταν τα ενδιάμεσα πλοία στη κυριαρχία των ιστίων έναντι των κουπιών που καθιερώθηκαν αμέσως μετά την ιστορική [[Ναυμαχία της Ναυπάκτου]] το [[1571]].
Οι Γαλεάσσες καθώς και οι γαλέρες ήταν τα ενδιάμεσα πλοία στη κυριαρχία των ιστίων έναντι των κουπιών που καθιερώθηκαν αμέσως μετά την ιστορική [[Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571)|Ναυμαχία της Ναυπάκτου]] το [[1571]].


== Πηγές ==
== Πηγές ==

Έκδοση από την 11:49, 16 Φεβρουαρίου 2017

Γαλεάσσα
Γαλεάσσα ισπανικής αρμάδας
Πληροφορίες
Γενικά χαρακτηριστικά
Εκτόπισμα1000 τόνους
Μήκος58 μ.
Πλάτος11 μ.
Βύθισμα5 μ.
Πρόωσηιστιοφόρο και κωπήλατο
Πλήρωμα650 + 350 στρατιώτες
Οπλισμός18 κανόνια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γαλεάσσα ή Γαλεάτσα ήταν τύπος πολεμικού πλοίου, αμφικίνητο (ιστιοφόρο και κωπήλατο), που εξελίχθηκε από τη Γαλέρα, κυρίως με προσθήκη καταστρώματος από πλώρη μέχρι πρύμνη.

Εξοπλισμός

Στις αρχές του 17ου αιώνα, λόγω της προόδου του πυροβολικού. έφθασε σε εκτόπισμα τους 1000 τόνους. με μήκος 58 μ., πλάτος 11 μ. και βύθισμα τα 5 μ.
Η ιστιοφορία της Γαλεάσσας αποτελούνταν από τρια λατίνια σε ισάριθμους ιστούς. Η δε μηχανική (κωπήλατη) πρόωσή της γινόταν με 52 κουπιά (κώπες) μήκους 16 μέτρων, το καθένα, το οποίο και χειρίζονταν ("ηλαύνετο") από 8-9 κωπηλάτες.Το δε πυροβολικό της το αποτελούσαν 10 πυροβόλα (κανόνια) στη πλώρη, 8 στη πρύμνη και κάποια λιθοβόλα κατά πλευρά, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους.

Πλήρωμα

Το πλήρωμα της Γαλεάσσας κατανεμόταν ως ακολούθως: 1 πλοίαρχος (κυβερνήτης), 1 υποπλοίαρχος (ύπαρχος), 3 βοηθοί (ανθυποπλοίαρχοι), 1 ιερέας, 2 ιατροί χειρούργοι, 2 γραμματείς, 12 δόκιμοι, 2 πλοηγοί μετά 2 βοηθών, 4 σύμβουλοι μετεωρολόγοι, 12 πηδαλιούχοι, 60 ναύτες, 40 σύντροφοι (βοηθοί των ναυτών και των πυροβολητών), 36 πυροβολητές, 2 δεσμοφύλακες, 2 ξυλουργοί, 2 διανάκτες, 2 καδοποιοί (βαρελοποιοί), 2 αρτοποιοί, 2 κουρείς. 350 οπλίτες επιβάτες, 468 κωπηλάτες δεσμώτες (κατεργάρηδες) καθώς και 10 δεσμώτες - υπηρέτες των αξιωματικών.

Παρατηρήσεις

Η Γαλεάσσα ήταν το κυρίαρχο πολεμικό πλοίο των Ενετών την διακυβέρνηση του οποίου ανέθεταν μόνο σε ευγενείς αφού προηγουμένως είχαν δώσει όρκο ότι δεν θα υποστείλουν ποτέ τη σημαία.
Οι Γαλεάσσες καθώς και οι γαλέρες ήταν τα ενδιάμεσα πλοία στη κυριαρχία των ιστίων έναντι των κουπιών που καθιερώθηκαν αμέσως μετά την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.

Πηγές

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια τ.Η΄, σ.60