Εφημεριδοπώλης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
{{βικιλεξικό}}
{{βικιλεξικό}}


[[Κατηγορία:Εφφημερίδες]]
[[Κατηγορία:Εφημερίδες]]
[[Καττηγορία:Παραδοσιακά επαγγέλματα]]
[[Κατηγορία:Παραδοσιακά επαγγέλματα]]
[[Κατηγορία:Πλανόδιοι μικροπωλητές]]
[[Κατηγορία:Πλανόδιοι μικροπωλητές]]
[[Κατηγορία:Υπαίθριοι μικροπωλητές]]
[[Κατηγορία:Υπαίθριοι μικροπωλητές]]

Έκδοση από την 21:10, 14 Φεβρουαρίου 2017

Εφημεριδοπώλης
Εφημεριδοπώλης με ποδήλατο
Εφημεριδοπώλης με πάγκο

Ο εφημεριδοπώλης ήταν ο πλανόδιος πωλητής που το επάγγελμα του ήταν να πουλάει έντυπα, κυρίως εφημερίδες, εξ ου και η ονομασία του επαγγέλματος. Οι εφημεριδοπώλες, όπως & οι λούστροι, παλαιότερα τουλάχιστον, ήταν ως επί το πλείστον παιδιά ή έφηβοι.

Ο εφημεριδοπώλης πουλούσε εφημερίδες που έπαιρνε από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου, περιφερόμενος σε όλους τους δρόμους και τα πολυσύχναστα μαγαζιά (καφενεία, ταβέρνες κλπ) της γειτονιάς πεζός έχοντας τις εφημερίδες στη μασχάλη ή με ποδήλατο, όπως ο ταχυδρόμος της ίδιας εποχής, έχοντας τις εφημερίδες σε τσάντα που του έδινε η εκδότρια εταιρεία, την οποία συνήθως κρατούσε στον ώμο. Αρκετοί όμως, προτιμούσαν στέκι και πάγκο, όπου γινόταν πώληση όχι μόνο των εφημερίδων, αλλά και διάφορων περιοδικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι προηγούμενες μορφές του εφημεριδοπώλη έχουν εκλείψει εντελώς, η τελευταία παραμένει με σκοπό, τα τελευταία χρόνια, την πώληση όχι μόνο του ελληνικού, αλλά & του ξένου τύπου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι πολλές διάσημες προσωπικότητες ξεκίνησαν έτσι, με αυτό το επάγγελμα.