Σημαία της Τουρκίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν άμεσος (ιστορικά και τυπικά/νόμιμα) πρόγονος της Τουρκίας, όπως και η Γιουγκοσλαβία με την Σερβία...
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 42: Γραμμή 42:
== Σημαίες που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στο εξωτερικό εκτός από την εθνική σημαία ==
== Σημαίες που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στο εξωτερικό εκτός από την εθνική σημαία ==
<gallery perrow="4">
<gallery perrow="4">
File:Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg|Σημαία της [[ΤΔΒΚ]] (μη αναγνωρισμένης διεθνώς).
File:Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg|Σημαία του [[ΤΔΒΚ|Ψευδοκράτους]].
File:Flag of Iraq Turkmen Front.svg| Σημαία των Ιρακινών Τουρκομάνων, σε χρήση από τους Τούρκους στο Ιράκ.
File:Flag of Iraq Turkmen Front.svg|Σημαία των Ιρακινών Τουρκομάνων, σε χρήση από τους Τούρκους στο Ιράκ.
File:Faux drapeau germano-turc.svg|Σημαία που χρησιμοποιείται από τους Τούρκους της Γερμανίας.<ref>[http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,3159799,00.html DW World; Deutsche Welle]</ref>
File:Faux drapeau germano-turc.svg|Σημαία που χρησιμοποιείται από τους Τούρκους της Γερμανίας.<ref>[http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,3159799,00.html DW World; Deutsche Welle]</ref>
File:Kokbayraq flag.svg|Ανεπίσημη Σημαία της Αυτόνομης Περιοχής Σιντζιάνγκ στην Κίνα. (όμοια με της Τουρκίας σε γαλάζιο χρώμα)
</gallery>
</gallery>



Έκδοση από την 17:52, 13 Φεβρουαρίου 2017

Δημοκρατία της Τουρκίας
Χρήση Εθνική σημαία και σύμβολο
Αναλογία 2:3
Υιοθετήθηκε 1844
Σχεδιασμός Κόκκινο φόντο στο οποίο εμπεριέχονται λευκό αστέρι και ημισέληνος, ελαφρώς αριστερά από το κέντρο.

Η σημαία της Τουρκίας αποτελείται από μία λευκή ημισέληνο και ένα αστέρι σε κόκκινο φόντο. Το όνομα της σημαίας στα τουρκικά είναι Ay Yıldız (κυριολεκτικά, άστρο της σελήνης) ή al sancak (ερυθρό πανό). Το σχέδιο της σημαίας είναι αρχαίο και πανομοιότυπο με την τελευταία σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία καθιερώθηκε το 1844, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ. Οι γεωμετρικές αναλογίες της σημαίας με νόμο σταθεροποιήθηκαν βάσει του Νόμου για την Τουρκική Σημαία, το 1936.

Ιστορία

Η ημισέληνος και το αστέρι, ενώ θεωρούνται γενικά ως ισλαμικά σύμβολα, χρησιμοποιούνταν ευρέως στη Μικρά Ασία νωρίτερα από την έλευση του Ισλάμ. Σύμφωνα με μία θεωρία, η εικόνα της ημισελήνου έχει τις ρίζες της στα τάμγκα (tamgha), δηλ. τα σημάδια που χρησιμοποιούνταν για να σημαδεύουν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι και τις σφραγίδες που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι της Κεντρικής Ασίας.

Είναι γνωστό ότι οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν κόκκινες σημαίες τριγωνικού σχήματος τουλάχιστον από το 1383, οι οποίες έγιναν ορθογώνιες με το πέρασμα των αιώνων. Υπήρχαν πολλά και διαφορετικά σχέδια την εποχή των Οθωμανών, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ένα ή περισσότερα μισοφέγγαρα για διαφορετικούς σκοπούς, όπως η σημαία με το πράσινο φόντο που σήμαινε το χαλιφάτο. Κατά τα τελευταία αυτοκρατορικά χρόνια καθιερώθηκε η ιδιαίτερη χρήση του ερυθρού ως συμβόλου κοσμικής εξουσίας και του πράσινου σε θρησκευτικά ιδρύματα. Το 1844, το οκτάκτινο αστέρι αντικαταστάθηκε με ένα άλλο πεντάκτινο και η σημαία έλαβε τη μορφή που έχει και σήμερα.

Προέλευση της σημαίας

Η προέλευση της ημισελήνου και του αστεριού ως συμβόλων ανάγουν στην εποχή των αρχαίων Σουμερίων αλλά και στην αρχαία Αίγυπτο.[1][2]

Κατά την επικρατέστερη ερμηνεία, η ημισέληνος σχετίζεται με την ιστορία του Βυζαντίου. Κατά την περίοδο της εξάπλωσης του Φιλίππου Β', το Βυζάντιο υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Μακεδόνα βασιλιά, ωστόσο εκείνος πολιόρκησε την πόλη, το 341 π.Χ, μετά από άρνηση των Βυζαντινών να στραφούν εναντίον της Αθήνας. Οι κάτοικοί της πόλης απέδωσαν τη σωτηρία της σε θαύμα της θεάς Εκάτης, όπως μαρτυράται από άγαλμα που έστησαν προς τιμή της, αλλά και σε παραστάσεις της σε νομίσματα της εποχής. Η ημισέληνος που απεικονίστηκε σε βυζαντινά νομίσματα έγινε σύμβολο της πόλεως, γεγονός που θεωρείται πως επιζεί έως σήμερα με την υιοθέτησή της στη σημαία της τουρκικής δημοκρατίας[3].

Επίσης, έχει αναφερθεί από πολλούς ότι η ημισέληνος και το αστέρι υπήρξαν ιερά σύμβολα των τουρκικών φυλών και πριν από την έλευση του Ισλάμ. Το κόκκινο χρώμα δηλώνει το Νότο στους αρχαίους τουρκικούς πολιτισμούς. Πρόσφατα (2004), στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργισίας ήρθε στο φως νόμισμα, ηλικίας 1.500 ετών, που έχει επάνω του χαραγμένα την ημισέληνο με το αστέρι και από δίπλα το πρόσωπο πιθανότατα ενός άρχοντα [4].

Η προέλευση της σημαίας είναι το θέμα πολλών θρύλων στη χώρα, που έρχονται σε αντίφαση με τα ιστορικά γεγονότα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ένας τέτοιος θρύλος κάνει λόγο για αντικατοπτρισμό της ημισελήνου και ενός αστεριού στο αίμα Τούρκων πολεμιστών μετά τη μάχη του Μαντζικέρτ, το 1071, σύμφωνα με μία εκδοχή, ή μετά τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, το 1389, όταν σκοτώθηκε ο Σουλτάνος Μουράτ Β΄ και συνέβη μία προσέγγιση του Δία με τη Σελήνη. Άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για το όνειρο του Οσμάν Α΄, που είδε να βγαίνει από το στήθος του ένα αστέρι και μία ημισέληνος.[5] αλλά και τη θέαση μιας ημισελήνου και ενός αστεριού την ημέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη, το 1453.

Ομοιότητα με τη σημαία των αυτονομιστών του Ατσέχ

Η σημαία των αυτονομιστών του Ατσέχ

Η σημαία που χρησιμοποιείται από τους αντάρτες της επαρχίας του Ατσέχ, οι οποίοι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ινδονησία, είναι παρόμοια με τη σημαία της Τουρκίας. Μάλιστα, προέρχεται από τους Οθωμανούς του 16ου αιώνα, όταν ο στόλος τους έφτασε στη σημερινή επαρχία της Ινδονησίας.[6]

Σημαίες που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στο εξωτερικό εκτός από την εθνική σημαία

Σημειώσεις

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Flag of Turkey της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).