Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 68: Γραμμή 68:
[[Αρχείο:State_of_Slovenes,_Croats_and_Serbs_compared_to_1918-1941_Yugoslavia.svg|thumb|right|Οι περιοχές που δημιουργησαν το βασίλειο το 1918]]
[[Αρχείο:State_of_Slovenes,_Croats_and_Serbs_compared_to_1918-1941_Yugoslavia.svg|thumb|right|Οι περιοχές που δημιουργησαν το βασίλειο το 1918]]
[[Αρχείο:Izjav1.jpg|thumb|right|150px|Η πρώτη σελίδα της [[Διακήρυξη της Κέρκυρας|Διακήρυξης της Κέρκυρας]]]]
[[Αρχείο:Izjav1.jpg|thumb|right|150px|Η πρώτη σελίδα της [[Διακήρυξη της Κέρκυρας|Διακήρυξης της Κέρκυρας]]]]
Το '''Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας''' (Kraljevina Jugoslavija, Краљевина Југославија) ήταν κράτος της [[Ευρώπη|Ευρώπης]] το διάστημα 1918-1943. Δημιουργήθηκε, μετά τον [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο]] και τους [[Βαλκανικοί πόλεμοι|Βαλκανικούς Πολέμους]], στις 1 Δεκεμβρίου 1918 ως '''Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων'''<ref>[http://www.arhivyu.gov.rs/active/sr-cyrillic/home/glavna_navigacija/leksikon_jugoslavije/konstitutivni_akti_jugoslavije/prvodecembarski_akt.html Прводецембарски акт – Прокламовање Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца (Адреса Народног вијећа Словенаца, Хрвата и Срба и Одговор престолонаследника Александра, 1. децембар 1918)]. Архив Југославије, arhivyu.gov.rs</ref> (Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, Краљевина Срба Хрвата и Словенаца) και στις 3 Οκτωβρίου 1929 μετονομάστηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Έπαψε να υπάρχει κατά την διάρκεια του [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]]. Πρώτος Βασιλιάς ήταν ο [[Πέτρος Α΄ της Σερβίας|Πέτρος Α' Καραγιώργης της Σερβίας]], πρωτεύουσα είχε το [[Βελιγράδι]] και επίσημη γλώσσα τα σερβο-κροατο-σλοβενικά.
Το '''Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας''' (Kraljevina Jugoslavija, Краљевина Југославија) ήταν κράτος στη [[Νοτιοανατολική Ευρώπη|Νοτιοανατολική]] και την [[Κεντρική Ευρώπη]] την [[Μεσοπόλεμος|περίοδο του μεσοπολέμου]] (1918-1939) και το πρώτο μισό του [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]] (1939–1943). Δημιουργήθηκε, μετά τον [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο]] το 1918 από τη συνένωση του προσωρινού [[Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων|Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων]] (που το ίδιο σχηματίσθηκε από εδάφη της πρώην [[Αυστροουγγαρία|Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας]] με το πρώην ανεξάρτητο [[Βασίλειο της Σερβίας]]. Το [[Βασίλειο του Μαυροβουνίου]] είχε ενωθεί με τη Σερβία πέντε μέρες νωρίτερα, ενώ οι περιοχές του [[Κοσσυφοπέδιο|Κοσσυφοπεδίου]], της [[Βοϊβοντίνα]] και της [[Μακεδονία του Βαρδάρη|Μακεδονίας του Βαρδάρη]] ήταν τμήματα της Σερβίας πριν από την ενοποίηση. Τα πρώτα έντεκα χρόνια της ύπαρξής του το Βασίλειο ονομαζόταν επίσημα '''Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων'''<ref>[http://www.arhivyu.gov.rs/active/sr-cyrillic/home/glavna_navigacija/leksikon_jugoslavije/konstitutivni_akti_jugoslavije/prvodecembarski_akt.html Прводецембарски акт – Прокламовање Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца (Адреса Народног вијећа Словенаца, Хрвата и Срба и Одговор престолонаследника Александра, 1. децембар 1918)]. Архив Југославије, arhivyu.gov.rs</ref> (Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, Краљевина Срба Хрвата и Словенаца) αλλά ο όρος "Γιουγκοσλαβία" ήταν η κοινή του ονομασία από την αρχή. Το επίσημο όνομα του κράτους έγινε "Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας" από το Βασιλιά Αλέξανδρο Α΄ στις 3 Οκτωβρίου 1929. Έπαψε να υπάρχει κατά την διάρκεια του [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]].


Περιελάμβανε τα εδάφη του [[Βασίλειο της Σερβίας|Βασιλείου της Σερβίας]] (με τις περιοχές του Μαυροβουνίου, Κοσσυφοπεδίου, Βαρδάρη και Βανάτο, Μπάτσκα και Μπαράνια) και τα εδάφη του [[Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων|Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων]] (με τις Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη)
Πρώτος Βασιλιάς ήταν ο [[Πέτρος Α΄ της Σερβίας|Πέτρος Α' Καραγιώργης της Σερβίας]], πρωτεύουσα είχε το [[Βελιγράδι]] και επίσημη γλώσσα τα σερβο-κροατο-σλοβενικά. Περιελάμβανε τα εδάφη του [[Βασίλειο της Σερβίας|Βασιλείου της Σερβίας]] (με τις περιοχές του Μαυροβουνίου, Κοσσυφοπεδίου, Βαρδάρη και Βανάτο, Μπάτσκα και Μπαράνια) και τα εδάφη του [[Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων|Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων]] (με τις Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη)
που δημιουργήθηκε εφήμερα μετά τη διάλυση της [[Αυστροουγγαρία|Αυστροουγγαρίας]].
που δημιουργήθηκε εφήμερα μετά τη διάλυση της [[Αυστροουγγαρία|Αυστροουγγαρίας]].

==Ιστορικό==
==Ιστορικό==



Έκδοση από την 13:57, 9 Φεβρουαρίου 2017

Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας

 

1918 – 1943
Σημαία Έμβλημα
Σύνθημα
Jedan narod, jedan kralj, jedna država
Један народ, један краљ, једна држава
Ένας λαός, ένας βασιλιάς, μία χώρα
Ύμνος
Ύμνος του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας
Τοποθεσία
Πρωτεύουσα Βελιγράδι
Γλώσσες Σερβο-κροατο-σλοβενικά[1]
Πολίτευμα Συνταγματική Μοναρχία
Νομοθετικό Σώμα Βουλή της Γιουγκοσλαβίας
Ιστορική εποχή Μεσοπόλεμος
 -  Ίδρυση 1 Δεκεμβρίου 1918
 -  Κατάλυση 2 Νοεμβρίου 1943
Νόμισμα Γιουγκοσλαβική κορώνα (1918–1920)
Γιουγκοσλαβικό δηνάριο (1920–1944)
Σήμερα Σερβία
Μαυροβούνιο
ΠΓΔΜ
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Σλοβενία
Κροατία
Κόσοβο
Οι περιοχές που δημιουργησαν το βασίλειο το 1918
Η πρώτη σελίδα της Διακήρυξης της Κέρκυρας

Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας (Kraljevina Jugoslavija, Краљевина Југославија) ήταν κράτος στη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη την περίοδο του μεσοπολέμου (1918-1939) και το πρώτο μισό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1939–1943). Δημιουργήθηκε, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1918 από τη συνένωση του προσωρινού Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων (που το ίδιο σχηματίσθηκε από εδάφη της πρώην Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας με το πρώην ανεξάρτητο Βασίλειο της Σερβίας. Το Βασίλειο του Μαυροβουνίου είχε ενωθεί με τη Σερβία πέντε μέρες νωρίτερα, ενώ οι περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, της Βοϊβοντίνα και της Μακεδονίας του Βαρδάρη ήταν τμήματα της Σερβίας πριν από την ενοποίηση. Τα πρώτα έντεκα χρόνια της ύπαρξής του το Βασίλειο ονομαζόταν επίσημα Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων[2] (Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, Краљевина Срба Хрвата и Словенаца) αλλά ο όρος "Γιουγκοσλαβία" ήταν η κοινή του ονομασία από την αρχή. Το επίσημο όνομα του κράτους έγινε "Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας" από το Βασιλιά Αλέξανδρο Α΄ στις 3 Οκτωβρίου 1929. Έπαψε να υπάρχει κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρώτος Βασιλιάς ήταν ο Πέτρος Α' Καραγιώργης της Σερβίας, πρωτεύουσα είχε το Βελιγράδι και επίσημη γλώσσα τα σερβο-κροατο-σλοβενικά. Περιελάμβανε τα εδάφη του Βασιλείου της Σερβίας (με τις περιοχές του Μαυροβουνίου, Κοσσυφοπεδίου, Βαρδάρη και Βανάτο, Μπάτσκα και Μπαράνια) και τα εδάφη του Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων (με τις Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη) που δημιουργήθηκε εφήμερα μετά τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας.

Ιστορικό

Η επιθυμία όλων των νότιων σλάβων, Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, να ζήσουν σε ένα ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος οδήγησε στη δημιουργία του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Μέχρι τότε, ήταν διασκορπισμένοι σε τέσσερα διαφορετικά κράτη, το Βασίλειο της Σερβίας, το Βασίλειο του Μαυροβουνίου, την Αυστοουγγρική Αυτοκρατορία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η ιδέα για ένα κοινό κράτος ξεκίνησε από τους Σέρβους, Κροάτες και Σλοβένους που ζούσαν στην Κροατία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σλοβενία και Βανάτο, Μπάτσκα και Μπαράνια (Βοϊβοντίνα) και που αποτελούσαν τμήματα της Αυστροουγγαρίας.

Στο Παρίσι, στις 30 Απριλίου 1914 σχηματίζεται η Γιουγκοσλαβική Επιτροπή, μια πολιτική ομάδα Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων[3]της Αυστροουγγαρίας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου και ανεξάρτητου κράτους για όλους τους νότιους σλάβους.

Η Γιουγκοσλαβική Επιτροπή υπογράφει στις 20 Ιουλίου του 1917 με το Βασίλειο της Σερβίας στην Κέρκυρα τη Διακήρυξη της Κέρκυρας. Η Διακήρυξη αυτή αποτελεί μια συμφωνία που διακηρύσσει τη θέληση των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων να ζήσουν σε ένα ενιαίο κράτος.

Η διαδικασία της εδαφικής ενοποίησης

Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων το 1918 το Βασίλειο της Σερβίας βγαίνει ενισχυμένο εδαφικά και πληθυσμιακά. Περιλαμβάνει πλέον και τα ιστορικά εδάφη του Κοσσυφοπεδίου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την περιοχή του Βαρδάρη από την Βουλγαρία.

Με τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας στα εδάφη όπου κατοικούν νότιοι σλάβοι, Κροατία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και Σλοβενία σχηματίζεται στις 29 Οκτωβρίου 1918 ένα εφήμερο κράτος με την ονομασία Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

Στην περιοχή του Βανάτο, Μπάτσκα και Μπαράνια (Βοϊβοντίνα) μετά τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας η Μεγάλη λαϊκή συνέλευση των Σέρβων και λοιπών Σλάβων του Βανάτο, Μπάτσκα και Μπαράνια σε συνεδρίασή της στις 25 Νοεμβρίου 1918 [4] στο Νόβι Σαντ αποφασίζει και ανακοινώνει την ένωση της περιοχής με το Βασίλειο της Σερβίας.

Στο Βασίλειο του Μαυροβουνίου η Μεγάλη λαϊκή συνέλευση του Σερβικού Λαού στο Μαυροβούνιο αποφασίζει στις 26 Νοεμβρίου 1918[5] στην Ποντγκόριτσα την ένωση του Βασιλείου με το Βασίλειο της Σερβίας υπό την δυναστεία των Καραγιώργη της Σερβίας.

Στις 1 Δεκεμβρίου 1918 το Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων ενώθηκε με το Βασίλειο της Σερβίας και σχημάτισαν το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων με πρώτο βασιλιά τον Πέτρο Α' Καραγιώργη της Σερβίας.

Διοικητική διαίρεση του Βασιλείου

Επαρχίες (1918-1922)

Οι Επαρχίες (Ποκράϊνε) του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων δημιουργήθηκαν το 1918 με την ίδρυση του κράτους.

  • Σερβία

Περιφέρειες (1922-1929)

Οι Περιφέρειες (Όμπλαστ) δημιουργήθηκαν με το Σύνταγμα του Βίντοβνταν του 1921 και εφαρμόστηκαν από τις 26 Απριλίου 1922 καταργώντας τις Επαρχίες.

Περιφέρειες (Όμπλαστ):

Μπανοβίνες (1929-1941)

Οι Μπανοβίνες του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας

Οι Μπανοβίνες (Επαρχίες) δημιουργήθηκαν το 1929, με τη μετονομασία του κράτους σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και αντικατέστησαν τις Περιφέρειες.

Η πρωτέυουσα του κράτους Βελιγράδι μαζί με τις πόλεις του Ζέμουν και του Πάντσεβο αποτελούσαν ξεχωριστή διοικητική ενότητα, την Διοίκηση πόλης Βελιγραδίου.

Παραπομπές

  1. The Constitution of the Kingdom of Yugoslavia "Art. 3. The official language of the Kingdom is Serb-Croat-Slovene.", archive.org
  2. Прводецембарски акт – Прокламовање Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца (Адреса Народног вијећа Словенаца, Хрвата и Срба и Одговор престолонаследника Александра, 1. децембар 1918). Архив Југославије, arhivyu.gov.rs
  3. Prilog proučavanju djelovanja Ivana Meštrovića u Jugoslavenskom odboru Norka Machiedo Mladinić - Journal of Contemporary History, Vol.39 No.1 June 2007. hrcak.srce.hr
  4. Скупштина Града Новог Сада - Седница Комисије за обележавање празника "25. новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији", skupstinans.rs
  5. 13/26 XI 1918. - PODGORICKA SKUPŠTINA, montenegrina.net