Σερβική Επανάσταση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:First Serbian Uprising voivode flag.png|μικρογραφία|Το λάβαρο της Σερβικής επανάστασης]]
[[Αρχείο:First Serbian Uprising voivode flag.png|μικρογραφία|Το λάβαρο της Σερβικής επανάστασης]]
Η '''Σερβική επανάσταση''' (''[[σερβικά]] : Српска револуција'') ήταν η εθνική εξέγερση και συνταγματική αλλαγή που έλαβε χώρα στη [[Σερβία]] από το 1804 μέχρι το 1835, οπότε η χώρα αυτή μετεξελίχθηκε από [[Σαντζάκι του Σμεντέρεβο|Οθωμανική επαρχία]] σε επαναστατημένη, συνταγματική μοναρχία και τη νεότερη [[Σερβία]]. Η πρώτη της περίοδος, από το 1804 ως το 1815, σημαδεύτηκε από το βίαιο αγώνα για ανεξαρτησία από την [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]] με δύο ένοπλες εξεγέρσεις, που τερματίστηκαν με κατάπαυση του πυρός. Την επόμενη περίοδο (1815–1835) σημειώθηκε μια ειρηνική ενοποίηση της πολιτικής εξουσίας από την ολοένα και πιο αυτόνομη η Σερβία, με αποκορύφωμα την αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος εξουσίας σε Σέρβους ηγεμόνες το 1830 και το 1833 και την εδαφική επέκταση της νεαρής μοναρχίας. Η έγκριση του πρώτου γραπτού Συντάγματος το 1835 κατήργησε τη [[φεουδαρχία]] και τη [[δουλοπαροικία]] και κατέστησε τη χώρα αυτόνομη. [2] Ο όρος ''Σερβική Επανάσταση'' επινοήθηκε από ένα Γερμανό ακαδημαϊκό ιστοριογράφο, το [[Λέοπολντ φον Ράνκε]], στο βιβλίο του ''Die Serbische Revolution'', που δημοσιεύθηκε το 1829. Αυτά τα γεγονότα αποτέλεσαν τη θεμελίωση της σύγχρονης Σερβίας.
Ο όρος '''Σερβική επανάσταση''' (''[[σερβικά]] : Српска револуција'') αναφέρεται στην περίοδο της σερβικής ιστορίας από το 1804 μέχρι το 1835. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Λεοπόλδο φον Ράνκε (Leopold von Ranke) στο βιβλίο του "Die Serbische Revolution". Αργότερα ο όρος αυτός έγινε αποδεκτός από τον [[Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς]].


Η περίοδος διαιρείται περαιτέρω ως εξής:
Η περίοδος για την οποία ισχύει ο όρος περιλαμβάνει:

* [[Πρώτη Σερβική εξέγερση]] (από το 1804 μέχρι το 1813), υπό την ηγεσία του [[Καραγιώργης Πέτροβιτς|Καραντιόρντιε]].
* [[Πρώτη Σερβική εξέγερση]] (από το 1804 μέχρι το 1813), υπό την ηγεσία του [[Καραγιώργης Πέτροβιτς|Καραγιώργη]].
* [[Εξέγερση του Χατζί Προντάνοβα]] το 1814.
* [[Εξέγερση του Χατζί Προντάνοβα]] το 1814.
* [[Δεύτερη Σερβική Εξέγερση]] που ξεκίνησε το 1815 υπό την ηγεσία του [[Μίλαν Ομπρένοβιτς]]
* [[Δεύτερη Σερβική Εξέγερση]] που ξεκίνησε το 1815 υπό την ηγεσία του [[Μίλαν Ομπρένοβιτς]]

Έκδοση από την 13:01, 7 Φεβρουαρίου 2017

Το λάβαρο της Σερβικής επανάστασης

Η Σερβική επανάσταση (σερβικά : Српска револуција) ήταν η εθνική εξέγερση και συνταγματική αλλαγή που έλαβε χώρα στη Σερβία από το 1804 μέχρι το 1835, οπότε η χώρα αυτή μετεξελίχθηκε από Οθωμανική επαρχία σε επαναστατημένη, συνταγματική μοναρχία και τη νεότερη Σερβία. Η πρώτη της περίοδος, από το 1804 ως το 1815, σημαδεύτηκε από το βίαιο αγώνα για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με δύο ένοπλες εξεγέρσεις, που τερματίστηκαν με κατάπαυση του πυρός. Την επόμενη περίοδο (1815–1835) σημειώθηκε μια ειρηνική ενοποίηση της πολιτικής εξουσίας από την ολοένα και πιο αυτόνομη η Σερβία, με αποκορύφωμα την αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος εξουσίας σε Σέρβους ηγεμόνες το 1830 και το 1833 και την εδαφική επέκταση της νεαρής μοναρχίας. Η έγκριση του πρώτου γραπτού Συντάγματος το 1835 κατήργησε τη φεουδαρχία και τη δουλοπαροικία και κατέστησε τη χώρα αυτόνομη. [2] Ο όρος Σερβική Επανάσταση επινοήθηκε από ένα Γερμανό ακαδημαϊκό ιστοριογράφο, το Λέοπολντ φον Ράνκε, στο βιβλίο του Die Serbische Revolution, που δημοσιεύθηκε το 1829. Αυτά τα γεγονότα αποτέλεσαν τη θεμελίωση της σύγχρονης Σερβίας.

Η περίοδος διαιρείται περαιτέρω ως εξής:

Ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων θεωρούνται η απελευθέρωση της Σερβίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και η αναγέννηση της σερβικής κοινωνίας, που έφερε το σύνταγμα του 1835.

Αναφορές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Српска револуција της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).