Φρούτα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
φρουτα
Γραμμή 4: Γραμμή 4:


== Τα φρούτα στη διατροφή και την [[υγεία]] του [[άνθρωπος|ανθρώπου]] ==
== Τα φρούτα στη διατροφή και την [[υγεία]] του [[άνθρωπος|ανθρώπου]] ==
Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι σημαντικά για την [[υγεία]] του [[άνθρωπος|ανθρώπου]], καθώς περιέχουν πολλές [[Βιταμίνη|βιταμίνες]] [[νερό]] ελάχιστα [[Λίπος (χημεία)|λιπαρα]] και [[ανόργανα στοιχεία]] (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Για παράδειγμα, το [[πορτοκάλι]] είναι πλούσιο σε [[βιταμίνη]] C, η οποία είναι απαραίτητη και αν δεν καταναλώνεται συχνά μπορεί να προκληθεί η ασθένεια [[σκορβούτο]].
Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι σημαντικά για την [[υγεία]] του [[άνθρωπος|ανθρώπου]], καθώς περιέχουν πολλές [[Βιταμίνη|βιταμίνες]] [[νερό]] ελάχιστα [[Λίπος (χημεία)|λιπαρα]] και [[ανόργανα στοιχεία]] (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Για παράδειγμα, το [[πορτοκάλι]] είναι πλούσιο σε [[βιταμίνη]] C, η οποία είναι απαραίτητη και αν δεν καταναλώνεται συχνά μπορεί να προκληθεί η ασθένεια [[σκορβούτο]]. Τα φρούτα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα και να τα διατηρούμε κατάλληλα για να μην χάνουν τη θρεπτική αξία που βασίζεται στις βιταμίνες και τα άλατα. Τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ ευαίσθητα και πρέπει να τα προφυλάσσουμε. Δεν πρέπει να τα χτυπάμε ή να τα πιέζουμε γιατί έτσι χαλάνε και μολύνονται γρηγορότερα από τους μικροοργανισμούς. Για το λόγο αυτό τα χτυπημένα και μισοχαλασμένα φρούτα ξεχωρίζουν από τα γερά.


== Κατηγορίες ==
== Κατηγορίες ==

Έκδοση από την 18:33, 23 Ιανουαρίου 2017

Αρχείο:Fruits-on-a-market-in-greece.jpg
Μανάβικο στην Κρήτη

Με τον όρο φρούτα συνήθως ομαδοποιούνται καρποί δέντρων ή φυτών.

Τα φρούτα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου

Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες νερό ελάχιστα λιπαρα και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Για παράδειγμα, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη και αν δεν καταναλώνεται συχνά μπορεί να προκληθεί η ασθένεια σκορβούτο. Τα φρούτα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα και να τα διατηρούμε κατάλληλα για να μην χάνουν τη θρεπτική αξία που βασίζεται στις βιταμίνες και τα άλατα. Τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ ευαίσθητα και πρέπει να τα προφυλάσσουμε. Δεν πρέπει να τα χτυπάμε ή να τα πιέζουμε γιατί έτσι χαλάνε και μολύνονται γρηγορότερα από τους μικροοργανισμούς. Για το λόγο αυτό τα χτυπημένα και μισοχαλασμένα φρούτα ξεχωρίζουν από τα γερά.

Κατηγορίες

Φρούτα στο Λαγανά της Ζακύνθου

Δείτε επίσης