Όθων του Γκρουμπενχάγκεν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: {{Πληροφορίες μονάρχη |όνομα = Όθων |τίτλος_ευγένειας = δούκας του Μπρούνσβικ-Λύνεμπουργκ...
 
Γραμμή 30: Γραμμή 30:
Το 1376 έκανε 2ο γάμο με την τρεις φορές χήρα [[Ιωάννα Α΄ της Νάπολης|Ιωάννα Α']] Καπέτων-Ανζού, βασίλισσα της Νάπολης, Ήταν οκτώ έτη μικρότερή του. Δεν απέκτησαν απογόνους και η Ιωάννα Α' έψαχνε διάδοχο.
Το 1376 έκανε 2ο γάμο με την τρεις φορές χήρα [[Ιωάννα Α΄ της Νάπολης|Ιωάννα Α']] Καπέτων-Ανζού, βασίλισσα της Νάπολης, Ήταν οκτώ έτη μικρότερή του. Δεν απέκτησαν απογόνους και η Ιωάννα Α' έψαχνε διάδοχο.


Την εποχή εκείνη έγινε το Δυτικό Σχίσμα: το 1378 έγιναν δύο πάπες, ο [[Πάπας Ουρβανός ΣΤ΄]] στη Ρώμη και ο [[Αντίπαπας Κλήμης Ζ΄]] στην Αβινιόν. Η Ιωάννα Α' πήρε το μέρος του Κλήμη Ζ', που τον υποστήριζε ο [[Κάρολος Ε΄ της Γαλλίας|Κάρολος Ε']] Βαλουά, βασιλιάς της Γαλλίας. Η βασίλισσα της Νάπολης έγινε σύμμαχος του Καρόλου Ε' και υιοθέτησε τον αδελφό του [[Λουδοβίκος του Ανζού|Λουδοβίκο]] Βαλουά-Ανζού για να την διαδεχθεί. Ο Ουρβανός ΣΤ' κήρυξε την Ιωάννα Α' έκπτωτη του θρόνου και όρισε βασιλιά της Νάπολης τον [[Κάρολος Γ΄ της Νάπολης|Κάρολο]] Καπέτων-Ανζού, βασιλιά της Ουγγαρίας. Ο Κάρολος μάζεψε στρατό από την Ουγγαρία και εκστράτευσε εναντίον της Νάπολης. Ο Όθων οδήγησε τον στρατό της Νάπολης εναντίον του, αλλά ηττήθηκε· ο νικητής έγινε βασιλιάς της Νάπολης ως Κάρολος Γ'. Η Ιωάννα Α' φυλακίστηκε και στραγγαλίστηκε. Ο Όθων εξορίστηκε για πάντα και απεβίωσε στη Φότζια της Απουλίας.
Την εποχή εκείνη έγινε το Δυτικό Σχίσμα: το 1378 έγιναν δύο πάπες, ο [[Πάπας Ουρβανός ΣΤ΄]] στη Ρώμη και ο [[Πάπας Κλήμης Ζ΄|Αντίπαπας Κλήμης Ζ΄]] στην Αβινιόν. Η Ιωάννα Α' πήρε το μέρος του Κλήμη Ζ', που τον υποστήριζε ο [[Κάρολος Ε΄ της Γαλλίας|Κάρολος Ε']] Βαλουά, βασιλιάς της Γαλλίας. Η βασίλισσα της Νάπολης έγινε σύμμαχος του Καρόλου Ε' και υιοθέτησε τον αδελφό του [[Λουδοβίκος του Ανζού|Λουδοβίκο]] Βαλουά-Ανζού για να την διαδεχθεί. Ο Ουρβανός ΣΤ' κήρυξε την Ιωάννα Α' έκπτωτη του θρόνου και όρισε βασιλιά της Νάπολης τον [[Κάρολος Γ΄ της Νάπολης|Κάρολο]] Καπέτων-Ανζού, βασιλιά της Ουγγαρίας. Ο Κάρολος μάζεψε στρατό από την Ουγγαρία και εκστράτευσε εναντίον της Νάπολης. Ο Όθων οδήγησε τον στρατό της Νάπολης εναντίον του, αλλά ηττήθηκε· ο νικητής έγινε βασιλιάς της Νάπολης ως Κάρολος Γ'. Η Ιωάννα Α' φυλακίστηκε και στραγγαλίστηκε. Ο Όθων εξορίστηκε για πάντα και απεβίωσε στη Φότζια της Απουλίας.

==Οικογένεια==
==Οικογένεια==
Το 1353 νυμφεύτηκε τη Βιολάντε, κόρη του Βερεγκάριου του Βιλαραγούτ.
Το 1353 νυμφεύτηκε τη Βιολάντε, κόρη του Βερεγκάριου του Βιλαραγούτ.

Έκδοση από την 14:44, 23 Ιανουαρίου 2017

Όθων
δούκας του Μπρούνσβικ-Λύνεμπουργκ
πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν
Γέννηση1320
Θάνατος1 Δεκεμβρίου 1398 (ετών 78)
ΣύζυγοςΒιολάντε του Βιλαραγούτ
Ιωάννα Α' Καπέτων-Ανζού
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρρίκος Β΄ του Γκρουμπενχάγκεν
ΜητέραΓιούτα των Άνχαλτ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Όθων (1320 - 1 Δεκεμβρίου 1398) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν ο 4ος σύζυγος της Ιωάννας Α' βασίλισσας της Νάπολης, η οποία του έδωσε τον τίτλο του πρίγκιπα του Τάραντος (1383-93).

Βιογραφία

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ερρίκου Β' πρίγκιπα του Γκρουμπενχάγκεν και της 1ης συζύγου του Γιούτας των Άνχαλτ, κόρης του Ερρίκου Α' μαρκήσιου (margrave) του Βρανδενβούργου-Στένταλ.

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1353 τη Βιολάντε, κόρης του Βερεγκάριου του Βιλαραγούτ, που όμως απεβίωσε πριν το 1372.

Το 1376 έκανε 2ο γάμο με την τρεις φορές χήρα Ιωάννα Α' Καπέτων-Ανζού, βασίλισσα της Νάπολης, Ήταν οκτώ έτη μικρότερή του. Δεν απέκτησαν απογόνους και η Ιωάννα Α' έψαχνε διάδοχο.

Την εποχή εκείνη έγινε το Δυτικό Σχίσμα: το 1378 έγιναν δύο πάπες, ο Πάπας Ουρβανός ΣΤ΄ στη Ρώμη και ο Αντίπαπας Κλήμης Ζ΄ στην Αβινιόν. Η Ιωάννα Α' πήρε το μέρος του Κλήμη Ζ', που τον υποστήριζε ο Κάρολος Ε' Βαλουά, βασιλιάς της Γαλλίας. Η βασίλισσα της Νάπολης έγινε σύμμαχος του Καρόλου Ε' και υιοθέτησε τον αδελφό του Λουδοβίκο Βαλουά-Ανζού για να την διαδεχθεί. Ο Ουρβανός ΣΤ' κήρυξε την Ιωάννα Α' έκπτωτη του θρόνου και όρισε βασιλιά της Νάπολης τον Κάρολο Καπέτων-Ανζού, βασιλιά της Ουγγαρίας. Ο Κάρολος μάζεψε στρατό από την Ουγγαρία και εκστράτευσε εναντίον της Νάπολης. Ο Όθων οδήγησε τον στρατό της Νάπολης εναντίον του, αλλά ηττήθηκε· ο νικητής έγινε βασιλιάς της Νάπολης ως Κάρολος Γ'. Η Ιωάννα Α' φυλακίστηκε και στραγγαλίστηκε. Ο Όθων εξορίστηκε για πάντα και απεβίωσε στη Φότζια της Απουλίας.

Οικογένεια

Το 1353 νυμφεύτηκε τη Βιολάντε, κόρη του Βερεγκάριου του Βιλαραγούτ.

Πριν το 1372 απεβίωσε η Βιολάντε και ο Όθων νυμφεύτηκε το 1376 την Ιωάννα Α' Καπέτων-Ανζού, βασίλισσα της Νάπολης.

Δεν απέκτησε απογόνους από τους γάμους του.

Πηγές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Otto, Duke of Brunswick-Grubenhagen της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).