Μοσχάτο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
==Συγκοινωνίες==
==Συγκοινωνίες==


Συνδέεται οδικά με το κέντρο της Αθήνας και του [[Πειραιάς|Πειραιά]] μέσω της οδού Πειραιώς και μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος με τα άλλα προάστια. Ο δήμος εξυπηρετείται από το σιδηροδρομικό δίκτυο των [[Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών - Πειραιώς|Η.Σ.Α.Π.]], το [[τραμ Αθήνας|τραμ]] (γραμμή 1), το [[τρόλεϊ]] 1 Πλ.Αττικής-Τζιτζιφιές-Μοσχάτο όπου κάνει τέρμα στο σταθμό Μοσχάτο και αστικές λεωφορειακές γραμμές.
Συνδέεται οδικά με το κέντρο της Αθήνας και του [[Πειραιάς|Πειραιά]] μέσω της οδού Πειραιώς και μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος με τα άλλα προάστια. Ο δήμος εξυπηρετείται από το σιδηροδρομικό δίκτυο του Μετρό, το [[τραμ Αθήνας|τραμ]] (γραμμή 1), το [[τρόλεϊ]] 1 Πλ.Αττικής-Τζιτζιφιές-Μοσχάτο όπου κάνει τέρμα στο σταθμό Μοσχάτο και αστικές λεωφορειακές γραμμές.


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 19:02, 16 Ιανουαρίου 2017

Αυτό το λήμμα αφορά τη δημοτική ενότητα Μοσχάτου. Για τον Δήμο στον οποίο ανήκει το Μοσχάτο από το 2011, δείτε: Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου.
Για το ομώνυμο χωριό του νομού Καρδίτσας, δείτε: Μοσχάτο Καρδίτσας. Για τον τύπο αμπέλου, δείτε: Μοσχάτο (άμπελος).
Σπίτι στο Μοσχάτο

Το Μοσχάτο είναι συνοικία του νοτίου τομέα Αθηνών, δημοτική ενότητα και έδρα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών. Οριοθετείται δυτικά από τον Κηφισό και ανατολικά από τον Ιλισσό, ενώ νοτίως βρέχεται από τον Φαληρικό όρμο. Το βόρειο τμήμα του διασχίζουν οι γραμμές του μετρό και η οδός Πειραιώς που χωρίζουν την περιοχή κατοικίας από τη βιομηχανική περιοχή του Μοσχάτου, η οποία περιλαμβάνει βιοτεχνίες υποδημάτων, ενδυμάτων, τροφίμων, κεραμικών και οικοδομικών υλικών.

Οι κάτοικοι του Μοσχάτου το 1940 αριθμούσαν μόλις τους 12.903, ενώ κατά την απογραφή του 2001 ανέρχονταν στους 23.513. Το 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, ο Δήμος Μοσχάτου συγχωνεύτηκε με τον Ταύρο για να δημιουργηθεί ο νέος Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου.

Η κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία του Μοσχάτου είναι η Πλατεία Μεταμορφώσεως όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος καθεδρικός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία είναι η Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου η οποία βρίσκεται στην οδό Κοραή, απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης. Το Μοσχάτο διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο σύγχρονων πεζοδρόμων.

Ο δήμος Μοσχάτου είναι μέλος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Πειραιά - Αθήνας και του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων.

Αποκριάτικο Καρναβάλι

Ο δήμος Μοσχάτου από το 1987 φιλοξενεί κάθε χρόνο το μεγαλύτερο καρναβάλι του λεκανοπεδίου. Πραγματοποιούνται μεγαλεπήβολες παρελάσεις αρμάτων με πληρώματα από τη Βραζιλία και χιλιάδων μεταμφιεσμένων ενώ διοργανώνονται διάφορες θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις διάρκειας δύο εβδομάδων.

Εκπαίδευση

Πράσινη Διαδρομή

Στο Μοσχάτο υπάρχουν 3 παιδικοί κρατικοί σταθμοί, 5 νηπιαγωγεία, 6 δημοτικά σχολεία, 3 γυμνάσια και 2 λύκεια, παράλληλα λειτουργεί και ένα νυκτερινό γυμνάσιο-λύκειο ενώ πίσω από το σταθμό του Η.Σ.Α.Π. λειτουργεί η επαγγελματική σχολή Ο.Α.Ε.Δ..

Το μόνο ιδιωτικό σχολείο που λειτουργεί σήμερα στο Μοσχάτο είναι η Σχολή Λαμπίρη, ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο με προσχολική εκπαίδευση, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο, ενώ στην οδό Πειραιώς έχει την έδρα του το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών IST STUDIES, στην λεωφόρο Ποσειδώνος το κολέγιο SBE και στην οδό Κοραή το SAE Creative Media College. Παλιότερα στο Μοσχάτο λειτουργούσαν και οι Σχολές Ράδου, ιδιωτικό σχολείο στην οδό Χρ. Σμύρνης στο ύψος της γέφυρας.

Συγκοινωνίες

Συνδέεται οδικά με το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά μέσω της οδού Πειραιώς και μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος με τα άλλα προάστια. Ο δήμος εξυπηρετείται από το σιδηροδρομικό δίκτυο του Μετρό, το τραμ (γραμμή 1), το τρόλεϊ 1 Πλ.Αττικής-Τζιτζιφιές-Μοσχάτο όπου κάνει τέρμα στο σταθμό Μοσχάτο και αστικές λεωφορειακές γραμμές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι