Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ignoto (συζήτηση | συνεισφορές)
Ignoto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:


[[File:Nationalgallery.jpg|right|thumb|300px|Η πρόσοψη της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου]]
[[File:Nationalgallery.jpg|right|thumb|300px|Η πρόσοψη της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου]]
Η '''Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου''' ιδρύθηκε το 1824 και στεγάζει σήμερα μια από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι 2.300 πίνακες που διαθέτει καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1900.<ref name=be>[http://www.britainexpress.com/London/national-gallery.htm Britain Express]</ref> Βρίσκεται στην [[Πλατεία Τραφάλγκαρ]] στο [[Λονδίνο]]. Τα έργα που διαθέτει θεωρείται ότι ανήκουν στο Βρετανικό λαό και γι' αυτό η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν (αυτό δεν ισχύει για τις ειδικές περιστασιακές εκθέσεις που διοργανώνει).
Η '''Εθνική Πινακοθήκη''' του Λονδίνου (National Gallery) ιδρύθηκε το 1824 και στεγάζει σήμερα μια από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι 2.300 πίνακες που διαθέτει καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1900.<ref name=be>[http://www.britainexpress.com/London/national-gallery.htm Britain Express]</ref> Βρίσκεται στην [[Πλατεία Τραφάλγκαρ]] στο [[Λονδίνο]]. Τα έργα που διαθέτει θεωρείται ότι ανήκουν στο Βρετανικό λαό και γι' αυτό η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν (αυτό δεν ισχύει για τις ειδικές περιστασιακές εκθέσεις που διοργανώνει).


==Σύντομη ιστορία==
==Σύντομη ιστορία==

Έκδοση από την 09:31, 12 Ιανουαρίου 2017

Η πρόσοψη της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (National Gallery) ιδρύθηκε το 1824 και στεγάζει σήμερα μια από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι 2.300 πίνακες που διαθέτει καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1900.[1] Βρίσκεται στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο. Τα έργα που διαθέτει θεωρείται ότι ανήκουν στο Βρετανικό λαό και γι' αυτό η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν (αυτό δεν ισχύει για τις ειδικές περιστασιακές εκθέσεις που διοργανώνει).

Σύντομη ιστορία

Το 1824 το Βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δαπάνη 57.000 λιρών για την αγορά της ιδιωτικής συλλογής των πινάκων του τραπεζίτη Τζον Τζούλιους Ανγκερστάιν (John Julius Angerstein). Η συλλογή περιελάμβανε 38 πίνακες, οι οποίοι θα αποτελούσαν τον πυρήνα μιας νέας εθνικής συλλογής, η οποία θα χρησίμευε ως όργανο μόρφωσης και απόλαυσης για όλους τους πολίτες. Η συλλογή επρόκειτο να εκτεθεί στην οικία του Ανγκερστάιν (στον αρ. 100 της Παλ Μαλ) μέχρι να βρεθεί κατάλληλο κτίριο για τη στέγασή της. Σε σύγκριση όμως με εθνικές πινακοθήκες άλλων χωρών, η έκταση της οικίας κρίθηκε ανεπαρκής και προκάλεσε τα ειρωνικά και επικριτικά σχόλια του τύπου.[2] Επιπλέον, καθώς η συλλογή αυξανόταν μέσω νέων αποκτημάτων, ο χώρος ήταν ανεπαρκής για την έκθεση των πινάκων. Έτσι το 1831 αποφασίστηκε, ύστερα από πολλές συζητήσεις, η κατασκευή κτιρίου στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ένα σημείο της πόλης προσβάσιμο από όλους, στη θέση των παλαιών Βασιλικών Στάβλων (King's Mews). Το νέο κτίριο, κατασκευασμένο από τον αρχιτέκτονα Ουίλιαμ Ουίλκινς (William Wilkins) άνοιξε τις πύλες του το 1838. Για την κατασκευή ο Ουίλκινς χρησιμοποίησε οκτώ κολώνες προερχόμενες από το παρακείμενο Carlton House που κατεδαφίστηκε το 1826.

Αρχικά το κτίριο της Πινακοθήκης στέγαζε και τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών (Royal Academy of Arts), η οποία μετακινήθηκε σε δικό της κτίριο το 1869. Το ίδιο έτος όμως τέθηκε θέμα περί καταλληλότητας του κτιρίου και ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα E.M. Barry η μελέτη κατασκευής νέου κτιρίου. Τελικά αποφασίστηκε το κτίριο να παραμείνει αλλά να κατασκευαστεί επέκταση με νέα πτέρυγα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1876 με την προσθήκη επτά νέων αιθουσών και του σημερινού θόλου. Νέα επέκταση έγινε το 1907 με την κατεδάφιση των παραπηγμάτων στην πίσω αυλή του κτιρίου και την ανέγερση πέντε νέων αιθουσών.

Το 1985 ο Λόρδος Σένσμπουρι (Lord Sainsbury of Preston Candover) πρότεινε να χρηματοδοτήσει, μαζί με τους αδελφούς του, την ανέγερση νέας πτέρυγας, η οποία κατασκευάστηκε πλάι στο ήδη υπάρχον κτίσμα, έλαβε το όνομα "πτέρυγα Σένσμπουρι" και παραδόθηκε το 1991.

Σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου διαθέτει αίθουσες συνολικού εμβαδού 46.396 τετ. μ.[2]

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Πολύ πριν ξεκινήσουν οι τρομοκρατικοί βομβαρδισμοί του Λονδίνου από τη Λουφτβάφε οι Βρετανοί, φοβούμενοι μέχρι και γερμανική απόβαση στα νησιά τους, άρχισαν να εξετάζουν το μέλλον της Πινακοθήκης. Ο τότε διευθυντής της Κένεθ Κλαρκ (Kenneth Clark) έκανε σαφές ότι τα αριστουργήματα που περιλαμβάνονταν στη συλλογή δεν ήταν ασφαλή και έπρεπε να απομακρυνθούν από το κτίριο. Όταν η προοπτική πολέμου με τη Ναζιστική Γερμανία έγινε πλέον σαφής οι 50 πρώτοι πίνακες απομακρύνθηκαν από την πινακοθήκη και μεταφέρθηκαν στο Μπανγκόρ της Ουαλίας (30 Σεπτεμβρίου 1938). Μετά τη Συμφωνία του Μονάχου, οι πίνακες επανήλθαν σχεδόν αυθημερόν. Ένα σχεδόν έτος αργότερα το ενδεχόμενο εκκένωσης της Πινακοθήκης έγινε εκ νέου πραγματικότητα: Δέκα ημέρες πριν την κήρυξη πολέμου μεταξύ Βρετανίας - Γερμανίας, όλοι οι πίνακες απομακρύνθηκαν από το κτίριο και μεταφέρθηκαν:

  • Στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ουαλίας στο Μπανγκόρ
  • Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουαλίας στο Αμπερίστουϊδ (Aberystwyth)
  • Στο κάστρο Κάρναρβον (Caernarvon Castle)
  • Στο κάστρο Πένρυν (Penrhyn Castle)
  • Στο Τραουσγκουθ (Trawsgoed) (Ουαλία)[3]

Οι θέσεις αυτές θεωρήθηκαν προσωρινές και ακολούθησαν συσκέψεις σχετικά με το πού έπρεπε να φυλαχθούν τα πολύτιμα έργα τέχνης. Υπήρξε ακόμη και σκέψη μεταφοράς τους στον Καναδά, ιδέα που απορρίφθηκε. Τελικά επιλέχθηκε το εγκαταλελειμμένο ορυχείο "Manod" στην περιοχή του Φεστίνιοχ (Ffestiniog), στις στοές του οποίου αποθηκεύτηκαν, καλά συσκευασμένοι, όλοι οι πίνακες.[1].

Όπως απέδειξαν τα γεγονότα, η κίνηση εκκένωσης της πινακοθήκης ήταν σωστή: Στις 12 Οκτωβρίου 1940 μια ισχυρή βόμβα ρίφθηκε στο κτίριο, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της αίθουσας 10, ακριβώς αυτή στην οποία στεγάζονταν τα έργα του Ραφαήλ. Κατά τη διάρκεια συναυλίας στο κτίριο εξερράγη δεύτερη, μικρότερη βόμβα, η οποία είχε ριφθεί σε προηγούμενη επίθεση, αλλά δεν είχε εκραγεί.[3] Το κτίριο συνέχισε να χρησιμοποιείται, κύρια ως συναυλιακός χώρος και χώρος διαλέξεων, καθ' όλη τη διάρκεια του Πολέμου. Με τη λήξη του διαπιστώθηκε ότι ούτε ένας από τους υαλοπίνακες της οροφής δεν είχε απομείνει ανέπαφος και πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του.

Από το 1942 και καθώς οι βομβαρδισμοί του Λονδίνου είχαν αραιώσει σημαντικά, ορισμένα έργα άρχισαν να μεταφέρονται για προσωρινή έκθεση και πάλι στο κτίριο. Κάθε βράδυ τα αποσπούσαν από το χώρο έκθεσης και τα μετέφεραν στον υπόγειο θωρακισμένο χώρο για πλήρη ασφάλεια. Στις 17 Μαΐου 1945 άρχισαν να μεταφέρονται σταδιακά τα έργα τέχνης στο κτίριο, του οποίου οι ζημίες αποκαταστάθηκαν επίσης σταδιακά.

Εκθέματα

Ο κατάλογος που ακολουθεί δεν είναι εξαντλητικός αλλά περιλαμβάνει τα σπουδαιότερα έργα της πινακοθήκης και τις σημαντικότερες σχολές της ευρωπαϊκής ζωγραφικής μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

Ιταλική ζωγραφική

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Τσιμαμπούε Παρθένος και Βρέφος ένθρονοι με δύο αγγέλους
Ντούτσιο ντι Μπουονινσένια Ο Χριστός θεραπεύει τον τυφλό 1311 από την Maestà του Duomo της Σιένας
-βλ.λήμμα Κατάλογος έργων του Ντούτσιο ντι Μπουονινσένια
Ντούτσιο ντι Μπουονινσένια Η Μεταμόρφωση από την Maestà του Duomo της Σιένας
-βλ.λήμμα Κατάλογος έργων του Ντούτσιο ντι Μπουονινσένια
Ντούτσιο ντι Μπουονινσένια Ευαγγελισμός από την Maestà του Duomo της Σιένας
-βλ.λήμμα Κατάλογος έργων του Ντούτσιο ντι Μπουονινσένια
Τζόττο Πεντηκοστή
Πάολο Ουτσέλλο Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος
Πάολο Ουτσέλλο Η μάχη του Σαν Ρομάνο ένας από τους τρεις πίνακες για το θέμα αυτό
-βλ.λήμμα Κατάλογος έργων του Πάολο Ουτσέλλο
Σασσέττα Pala San Sepolcro
Μαζάτσο Παρθένος και Βρέφος
Πιέρο ντελλα Φραντσέσκα Η Γέννηση
Πιέρο ντελλα Φραντσέσκα Η Βάπτιση
Αντονέλλο ντα Μεσσίνα Προσωπογραφία νέου
Αντονέλλο ντα Μεσσίνα Ο Άγιος Ιερώνυμος στο σπουδαστήριό του
Αντονέλλο ντα Μεσσίνα Σταύρωση
Αντονέλλο ντα Μεσσίνα Παρθένος και Βρέφος
Τζοβάννι ντι Πάολο Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής φεύγει στην έρημο
Σάντρο Μποττιτσέλλι Αφροδίτη και Άρης
Σάντρο Μποττιτσέλλι Προσωπογραφία νέου
Σάντρο Μποττιτσέλλι Μυστική Γέννηση
Σάντρο Μποττιτσέλλι Η προσκύνηση των Μάγων 1470-75
Σάντρο Μποττιτσέλλι Η προσκύνηση των Μάγων 1473
Τσίμα ντα Κονελιάνο Ο Άγιος Ιερώνυμος στην έρημο
Αντόνιο και Πιέτρο ντελ Πολλαγιόλο Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού
Πιέρο ντι Κόζιμο Μυθολογική σκηνή
Αλέσσο Μπαλντοβινέττι Γυναίκα στα κίτρινα
Αντρέα Μαντένια Η Αγωνία στον Κήπο της Γεθσημανής
Αντρέα Μαντένια Παρθένος και Βρέφος με δύο αγίους
Κάρλο Κριβέλλι Ο Ευαγγελισμός και ο Άγιος Εμίδιος
Τζοβάννι Μπελλίνι Madonna del Prato
Τζοβάννι Μπελλίνι Προσευχή στον κήπο της Γεθσημανής
Τζοβάννι Μπελλίνι Ο δόγης Λεονάρντο Λορεντάν
Πιζανέλλο Παρθένος και Βρέφος με τους Αγίους Γεώργιο και Αντώνιο
Πιζανέλλο Το όραμα του Αγίου Ευσταθίου
Λεονάρντο ντα Βίντσι Παρθένος και Βρέφος με την Αγία Άννα και τον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή
Λεονάρντο ντα Βίντσι Vergine delle Roccie (Η Παρθένος των βράχων) δεύτερη εκδοχή στο Λούβρο
] Άνιολο Μπροντσίνο Αλληγορία
Κορρέτζο Αφροδίτη, Έρως και Ερμής
Μιχαήλ Άγγελος Η Ταφή
Μιχαήλ Άγγελος Manchester Madonna
Αντρέα ντελ Σάρτο Προσωπογραφία νέου
Παρμιτζανίνο Ο μυστικός γάμος της Αγίας Αικατερίνης της Αλεξανδρείας
Παρμιτζανίνο Προσωπογραφία ενός συλλέκτη
Περουτζίνο Το πολύπτυχο της Παβίας
Παρμιτζανίνο Το όραμα του Αγίου Ιερωνύμου
Ραφαήλ Πάπας Ιούλιος Β΄
Ραφαήλ Madonna Ansidei
Ραφαήλ Το όνειρο του ιππότη
Ραφαήλ Madonna Aldobrandini
Ραφαήλ Η Παναγία με τα γαρύφαλλα
Ραφαήλ Σταύρωση
Τζορτζόνε Αλληγορική σκηνή με τον Άγιο Γεώργιο
Τιτσιάνο Βάκχος και Αριάδνη
Τιτσιάνο Οικογένεια Βεντραμίν
Τιτσιάνο La Schiavona
Τιτσιάνο Προσωπογραφία ανδρός
Τιτσιάνο Αλληγορία της φρόνησης
Τιτσιάνο Ο θάνατος του Ακταίονα
Τιτσιάνο Η Αγία Οικογένεια με ένα βοσκό
Τιτσιάνο Μη μου άπτου
Τιτσιάνο Άρτεμις και Ακταίων
Τιτσιάνο Άρτεμις και Καλλιστώ
Τιτσιάνο Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι
Τιτσιάνο Η Παναγία Γαλακτοτροφούσα
Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο Η κόρη της Ηρωδιάδος
Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο Παρθένος και Βρέφος με αγίους
Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο Η ανάσταση του Λαζάρου
Ποντόρμο Ο Ιωσήφ στην Αίγυπτο
Λορέντσο Λόττο Γυναίκα που υποδύεται την Λουκρητία
Πάολο Βερονέζε Η οικογένεια του Δαρείου ενώπιον του Αλεξάνδρου
Πάολο Βερονέζε Αλληγορίες του έρωτα. Η ερωτική απιστία (σειρά 4 πινάκων)
Πάολο Βερονέζε Η προσκύνηση των Μάγων
Πάολο Βερονέζε Η μεταστροφή της Μαρίας Μαγδαληνής
Τιντορέττο Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος
Τιντορέττο Ο Ηρακλής θηλάζει την Ήρα (Η δημιουργία του Γαλαξία)
Αννιμπάλε Καρράτσι Quo vadis ?
Πάλμα Βέκκιο Ξανθή γυναίκα
Τζιρόλαμο Σαβόλντο Μαρία Μαγδαληνή
Τζοβάννι Μπαττίστα Μορόνι Προσωπογραφία ιππότη
Τζοβάννι Μπαττίστα Μορόνι Ο ράφτης
Καραβάτζο Το δείπνο στην Εμμαούς
Καραβάτζο Αγόρι τσιμπημένο από σαύρα
Καραβάτζο Η Σαλώμη με το κεφάλι του Βαπτιστή
Γκουερτσίνο Θρήνος δύο αγγέλων για τον Χριστό
Σαλβατόρ Ρόζα Αυτοπροσωπογραφία
Τζανμπαττίστα Τιέπολο Αλληγορία της Αφροδίτης και του Χρόνου
Καναλέττο Λεμβοδρομία στο Μεγάλο Κανάλι
Καναλέττο Η αυλή του λιθοξόου
Πομπέο Μπατόνι Ο Χρόνος διατάσσει το Γήρας να καταστρέψει την Ομορφιά

Πιέτρο Λόνγκι Ένας ρινόκερος στην Βενετία


Ισπανική ζωγραφική

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Μπαρτολομέ Μπερμέχο Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Διάβολος
Ελ Γκρέκο Η εκδίωξη των εμπόρων από το Ναό
Ελ Γκρέκο Η λατρεία του ονόματος του Χριστού
Ελ Γκρέκο Ο Χριστός στον κήπο της Γεθσημανής
Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Ο Άγιος Φραγκίσκος σε διαλογισμό 1635-39
Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Ο Άγιος Φραγκίσκος σε διαλογισμό 1639
Ντιέγο Βελάθκεθ Φίλιππος Δ΄
Ντιέγο Βελάθκεθ Ο Χριστός στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας
Ντιέγο Βελάθκεθ Η τουαλέτα της Αφροδίτης άλλη εκδοχή στο Πράδο
Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Αυτοπροσωπογραφία
Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Η Ουράνια και η Επίγεια Τριάδα
Φρανθίσκο Γκόγια Ο δούκας του Ουέλινγκτον
Φρανθίσκο Γκόγια Η δόνια Ιζαμπέλ Κόμπος ντε Πορσέλ


Γαλλική ζωγραφική

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Φιλίπ ντε Σαμπαίν Ο καρδινάλιος Ρισελιέ
Φιλίπ ντε Σαμπαίν Τριπλή προσωπογραφία του καρδιναλίου Ρισελιέ
Νικολά Πουσσέν Τοπίο με άντρα δαγκωμένο από φίδι
Νικολά Πουσσέν Η λατρεία του Χρυσού Μόσχου
Κλωντ Λορραίν Η επιβίβαση της βασίλισσας του Σαββά
Κλωντ Λορραίν Ο γάμος του Ισαάκ και της Ρεβέκκας
Κλωντ Λορραίν Η επιβίβαση της Αγίας Ούρσουλας
Κλωντ Λορραίν Τοπίο με τον Αινεία στην Δήλο
Σιμεόν Σαρντέν Η δασκάλα
Αντουάν Βαττώ Ερωτικό τραγούδι
Λουί Τοκέ Δεσποινίς ντε Κουασλίν
Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ Η Ψυχή δείχνει στις αδελφές της τα δώρα του Έρωτα
Φρανσουά Μπουσέ Παν και Σύριγξ
Φρανσουά-Υμπέρ Ντρουαί Η μαντάμ ντε Πομπαντούρ στο μπουντουάρ της
Ελιζαμπέτ Βιζέ-Λεμπρέν Αυτοπροσωπογραφία με ψάθινο καπέλλο
Ζακ-Λουί Νταβίντ Προσωπογραφία του Γιάκομπους Μπλάου
Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ Η Μαντάμ Μουατεσσιέ καθιστή
Τεοντόρ Ζερικώ Άλογο τρομαγμένο από αστραπή
Ευγένιος Ντελακρουά Ο βαρόνος Σβίτερ
Ευγένιος Ντελακρουά Ο Οβίδιος ανάμεσα στους Σκύθες
Πωλ Ντελαρός Η εκτέλεση της λαίδης Τζέιν Γκρέι
Ζαν Φρανσουά Μιγέ Το λίχνισμα
Πιέρ Πυβί ντε Σαβάν Ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη του Βαπτιστή
Εντουάρ Μανέ Μουσική στους κήπους της Τυιλερί
Κλωντ Μονέ Χιόνι στο Αρζαντέιγ
Κλωντ Μονέ Νούφαρα στη γέφυρα
Κλωντ Μονέ Λουόμενοι στην Γκρενουιγιέρ
Κλωντ Μονέ Παραλία της Τρουβίλ
Μπερτ Μοριζότ Καλοκαιρινή μέρα
Γκυστάβ Μορώ Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος
Οντιλόν Ρεντόν Η Οφηλία ανάμεσα στα λουλούδια
Ανρί Ρουσσώ Έκπληξη
Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ Οι ομπρέλλες
Εντγκάρ Ντεγκά Γυναίκα που σκουπίζεται μετά το μπάνιο
Εντγκάρ Ντεγκά Η Λα Λα στο τσίρκο Φερνάντο
Εντγκάρ Ντεγκά Νεαροί Σπαρτιάτες γυμνάζονται
Πωλ Σεζάν Λουόμενες

Ζωρζ Σερά Λουόμενοι στην Ασνιέρ


Φλαμανδική ζωγραφική

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Ρομπέρ Καμπέν (Δάσκαλος της Φλεμάλ) Παρθένος και Βρέφος μπροστά στο τζάκι
Ρομπέρ Καμπέν (Δάσκαλος της Φλεμάλ) Προσωπογραφία ανδρός
Ρομπέρ Καμπέν (Δάσκαλος της Φλεμάλ) Προσωπογραφία μιας γυναίκας
Γιαν βαν Άικ Ο άνθρωπος με το τουρμπάνι (αυτοπροσωπογραφία ;)
Γιαν βαν Άικ Ο Γάμος των Αρνολφίνι
Γιαν βαν Άικ Προσωπογραφία ανδρός
Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν Η Μαγδαληνή διαβάζει
Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν Ο Άγιος Ίβο
Χανς Μέμλινγκ Τρίπτυχο Donne
Γκέραρντ Ντάβιντ Παρθένος και Βρέφος με αγίους και τον δωρητή
Γιαν Γκόσσαερτ (Μαμπούζε) Η προσκύνηση των Μάγων
Γιαν Γκόσσαερτ (Μαμπούζε) Ένα κορίτσι
Ντίρικ Μπάουτς Η Ταφή
Ντίρικ Μπάουτς Ο ακάνθινος στέφανος
Κουέντιν Μασσάις Αλλόκοτη μορφή γριάς γυναίκας
Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος Η προσκύνηση των Μάγων
Γιοάχιμ Πατινίρ Ο Άγιος Ιερώνυμος σε βραχώδες τοπίο
Γιοάχιμ Μπεκελάερ Τα τέσσερα στοιχεία : Νερό
Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς Η κρίσις του Πάριδος
Ρούμπενς Σαμψών και Δαλιδά
Άντονι βαν Ντάικ Ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας έφιππος
Άντονι βαν Ντάικ Η λαίδη Θίμπελμπυ και η υποκόμισσα Αντόβερ
Άντονι βαν Ντάικ Ο Άγιος Αμβρόσιος απαγορεύει στον Θεοδόσιο την είσοδο στην μητρόπολη του Μιλάνου


Ολλανδική ζωγραφική

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Χέρτχεν τοτ Σιντ Γιανς Η Γέννηση τη νύχτα
Ιερώνυμος Μπος Ο Ακάνθινος Στέφανος
Χέντρικ Άφερκαμπ Παγοδρομίες κοντά σε κάστρο
Ρέμπραντ Η Χεντρίκγε Στόφελς
Ρέμπραντ Η Σάσκια με αρκαδική ενδυμασία (Φλόρα)
Ρέμπραντ Αυτοπροσωπογραφία στα 34
Ρέμπραντ Αυτοπροσωπογραφία στα 63
Ρέμπραντ Ο Χριστός και η μοιχαλίς
Ρέμπραντ Γυναίκα που λούζεται σε ρέμα (η Χεντρίκγε Στόφελς ;)
Χέντρικ τερ Μπρούγκεν Άντρας που παίζει λαούτο
Μέιντερτ Χομπέμα Η Λεωφόρος στο Μίντελχαρνις
Πίτερ ντε Χόοχ Αυλή σπιτιού στο Ντελφτ
Φρανς Χαλς Άντρας με νεκροκεφαλή (Vanitas-Ματαιότης)
Κάρελ Φαμπρίτιους Νεαρός με γούνινο σκούφο
Γιοχάνες Βερμέερ Κοπέλλα δίπλα στο βιργινάλι
Γιοχάνες Βερμέερ Κοπέλλα καθισμένη στο βιργινάλι
Βίνσεντ βαν Γκογκ Ηλιοτρόπια
Βίνσεντ βαν Γκογκ Η καρέκλα

Βίνσεντ βαν Γκογκ Σταροχώραφο με κυπαρίσσια


Γερμανική ζωγραφική

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Στέφαν Λόχνερ Οι Άγιοι Ματθαίος, Αικατερίνη και Ιωάννης ο Ευαγγελιστής
Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος Έρως κηριοκλέπτης
Άλμπρεχτ Ντύρερ Ο Άγιος Ιερώνυμος στην έρημο
Άλμπρεχτ Ντύρερ Ο πατέρας του καλλιτέχνη
Άλμπρεχτ Αλτντόρφερ Ο Χριστός εγκαταλείπει την μητέρα του
Χανς Χολμπάιν ο νεότερος Χριστίνα της Δανίας, δούκισσα του Μιλάνου
Χανς Χολμπάιν ο νεότερος Οι πρεσβευτές
Χανς Χολμπάιν ο νεότερος Κυρία με σκίουρο και πουλί
Χανς Μπάλντουνγκ Γκριν Προσωπογραφία ανδρός
Χανς Μπάλντουνγκ Γκριν Η Αγία Τριάδα και η Μυστική Πιετά
Γιόχαν Τσόφφανυ Η κυρία Όσβαλντ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ Χειμωνιάτικο τοπίο
Γιούλιους Σνορ φον Κάρολσφελντ Η Ρουθ στο χωράφι του Βοόζ

Γκούσταφ Κλιμτ Προσωπογραφία της Ερμίν Γκαλιά


Αγγλική ζωγραφική

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Τζωρτζ Σταμπς Whistlejacket
Τζωρτζ Σταμπς Ζευγάρι σε παετόνι
Τζόσουα Ρέυνολντς Ο στρατηγός σερ Μπάναστρ Τάρλετον
Τζόσουα Ρέυνολντς Η λαίδη Κόκμπερν και οι τρεις μεγαλύτεροι γιοι της
Τόμας Γκαίνσμπορω Ο πρωινός περίπατος
Τόμας Γκαίνσμπορω Το ζεύγος Άντριους
Τόμας Γκαίνσμπορω Οι κόρες του καλλιτέχνη κυνηγούν μια πεταλούδα
Τόμας Γκαίνσμπορω Η κυρία Σίντονς
Τζόζεφ Ράιτ του Ντέρμπυ Πείραμα με πουλι σε αεραντλία
Τόμας Τζόουνς Τοίχος στη Νάπολη
Τόμας Λώρενς Βασίλισσα Καρλόττα
Ουίλλιαμ Χόγκαρθ Το κορίτσι με τις γαρίδες
Ουίλλιαμ Χόγκαρθ Τα παιδιά της οικογένειας Γκράχαμ
Ουίλλιαμ Χόγκαρθ Γάμος της μόδας -Το γαμήλιο συμβόλαιο βλ. και λήμμα Κατάλογος έργων του Ουίλλιαμ Χόγκαρθ
Ουίλλιαμ Χόγκαρθ Γάμος της μόδας -Λίγο μετά τον γάμο
Ουίλλιαμ Χόγκαρθ Γάμος της μόδας -Επίσκεψη στον κομπογιαννίτη
Ουίλλιαμ Χόγκαρθ Γάμος της μόδας -Η πρωινή τουαλέτα της κόμισσας
Ουίλλιαμ Χόγκαρθ Γάμος της μόδας -Ο θάνατος του κόμη
Ουίλλιαμ Χόγκαρθ Γάμος της μόδας -Η αυτοκτονία της κόμισσας
Τζων Κόνσταμπλ Το κάρο με το σανό
Τζων Κόνσταμπλ Το σταροχώραφο
Ουίλλιαμ Τέρνερ Ο Οδυσσέας περιγελά τον Πολύφημο
Ουίλλιαμ Τέρνερ Βροχή, ατμός και ταχύτητα. Ο Μέγας Δυτικός Σιδηρόδρομος
Ουίλλιαμ Τέρνερ Το "Fighting Temeraire" ρυμουλκείται προς διάλυσιν

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι