Καλλιθέα Αττικής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναίρεση έκδοσης 6124096 από τον Texnias (Συζήτηση)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
}}
}}


Η '''Καλλιθέα''' είναι πολυπληθές νότιο προάστιο της Αθήνας και Δήμος του [[Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών|Νότιου Τομέα Αθηνών]] της [[Περιφέρεια Αττικής]]. Ο Δήμος Καλλιθέας έχει μόνιμο πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και, με πυκνότητα πληθυσμού σχεδόν 22.000 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος Δήμος της χώρας.<ref name=ΕΛΣΤΑΤ>{{cite web|title=Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Απογραφής Μόνιμου Πληθυσμού 2011 (28 Δεκ. 2012)|url=www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/A1602_SAM01_DT_DC_00_2011_02_F_GR.pdf|publisher=Ελληνική Στατιστική Αρχή|accessdate=14 Σεπτεμβρίου 2014}}</ref> Οικιστικός πυρήνας της πόλης είναι η πλατεία Δαβάκη, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ νότια της [[Αθήνα]]ς και 3 χλμ βορειοανατολικά από το κέντρο του [[Πειραιάς|Πειραιά]].
Η '''Καλλιθέα''' είναι πολυπληθές νότιο προάστιο της Αθήνας και Δήμος του [[Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών|Νότιου Τομέα Αθηνών]] της [[Περιφέρεια Αττικής]]. Ο Δήμος Καλλιθέας έχει μόνιμο πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και, με πυκνότητα πληθυσμού σχεδόν 22.000 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος Δήμος της χώρας.<ref name=ΕΛΣΤΑΤ>{{cite web|title=Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Απογραφής Μόνιμου Πληθυσμού 2011 (28 Δεκ. 2012)|url=www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/A1602_SAM01_DT_DC_00_2011_02_F_GR.pdf|publisher=Ελληνική Στατιστική Αρχή|accessdate=14 Σεπτεμβρίου 2014}}</ref> Οικιστικός πυρήνας της πόλης είναι η πλατεία Δαβάκη, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ νότια της [[Αθήνα]]ς και 3 χλμ βορειοανατολικά από τον [[Πειραιάς|Πειραιά]].


Η Καλλιθέα καταλαμβάνει μία μακρόστενη εν γένει έκταση: εκτείνεται από την οδό Καλλιρρόης στα βόρεια ως τον Φαληρικό Όρμο στα νότια. Από βορρά προς νότον, διατρέχεται από την μήκους 4χλμ Λεωφόρο Θησέως. Στα ανατολικά οριοθετείται από τη [[Λεωφόρος Συγγρού|Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού]] η οποία την χωρίζει από τον [[Νέος Κόσμος|Νέο Κόσμο]], τη [[Νέα Σμύρνη]] και το [[Παλαιό Φάληρο]], ενώ στα δυτικά, ο ποταμός [[Ιλισσός]] την χωρίζει από το [[Μοσχάτο]] και τον [[Ταύρος Αττικής|Ταύρο]].
Η Καλλιθέα καταλαμβάνει μία μακρόστενη εν γένει έκταση: εκτείνεται από την οδό Καλλιρρόης στα βόρεια ως τον Φαληρικό Όρμο στα νότια. Από βορρά προς νότον, διατρέχεται από την μήκους 4χλμ Λεωφόρο Θησέως. Στα ανατολικά οριοθετείται από τη [[Λεωφόρος Συγγρού|Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού]] η οποία την χωρίζει από τον [[Νέος Κόσμος|Νέο Κόσμο]], τη [[Νέα Σμύρνη]] και το [[Παλαιό Φάληρο]], ενώ στα δυτικά, ο ποταμός [[Ιλισσός]] την χωρίζει από το [[Μοσχάτο]] και τον [[Ταύρος Αττικής|Ταύρο]].

Έκδοση από την 22:43, 11 Ιανουαρίου 2017

Συντεταγμένες: 37°57′15″N 23°41′49″E / 37.9542°N 23.6969°E / 37.9542; 23.6969

Δήμος Καλλιθέας
Δήμος
Αρχείο:Δημοτική Σημαία Καλλιθέας.jpg
Flag of {{{official_name}}}

Σημαία
Αρχείο:Δημοτικό Σήμα Καλλιθέας.png
Official logo of {{{official_name}}}

Έμβλημα

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Δημήτριος Κάρναβος (2014)
Διοικητική υπαγωγή  
 • Αποκ. διοίκηση Αττικής
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Νότιου Τομέα
Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Έκταση 4,749 km2
Πληθυσμός 100.641 (απογραφή 2011)
Ιστότοπος Δήμος Καλλιθέας

Η Καλλιθέα είναι πολυπληθές νότιο προάστιο της Αθήνας και Δήμος του Νότιου Τομέα Αθηνών της Περιφέρεια Αττικής. Ο Δήμος Καλλιθέας έχει μόνιμο πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και, με πυκνότητα πληθυσμού σχεδόν 22.000 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος Δήμος της χώρας.[1] Οικιστικός πυρήνας της πόλης είναι η πλατεία Δαβάκη, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ νότια της Αθήνας και 3 χλμ βορειοανατολικά από τον Πειραιά.

Η Καλλιθέα καταλαμβάνει μία μακρόστενη εν γένει έκταση: εκτείνεται από την οδό Καλλιρρόης στα βόρεια ως τον Φαληρικό Όρμο στα νότια. Από βορρά προς νότον, διατρέχεται από την μήκους 4χλμ Λεωφόρο Θησέως. Στα ανατολικά οριοθετείται από τη Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού η οποία την χωρίζει από τον Νέο Κόσμο, τη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο, ενώ στα δυτικά, ο ποταμός Ιλισσός την χωρίζει από το Μοσχάτο και τον Ταύρο.

Ιστορία

Ο έμπορος Λάσκαρις Λασκαρίδης, ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Γεώργιος Π. Κρέμος και ο νομικός Γεώργιος Φιλάρετος ήταν από τους πρώτους οικιστές (1884-1885) της Καλλιθέας.

Ιστολ. Δήμου Καλλιθέας

Ο δήμος Καλλιθέας έχει στο έμβλημά του τον Θησέα, γιο του Αιγέα, ο οποίος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν επέστρεψε από την Κρήτη όπου είχε σκοτώσει το Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές της Καλλιθέας (Τζιτζιφιές).[2]

Ο οικισμός της Καλλιθέας κατοικήθηκε στα τέλη του 19ου αι.[3] ενώ το 1922 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, ύστερα από την μικρασιατική καταστροφή. Η κοινότητα Καλλιθέας ιδρύθηκε το 1925,[4] οπότε ο οικισμός αποσπάσθηκε από το δήμο της Αθήνας και το 1933 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος δήμος[εκκρεμεί παραπομπή].

Στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Καλλιθέα συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση (ΕΛΑΣ). Μεταξύ των κυριοτέρων γεγονότων της περιόδου υπήρξε η Μάχη της Οδού Μπιζανίου, μεταξύ 10 ΕΠΟΝιτών και κατοχικών δυνάμεων, τον Ιούλιο του 1944, καθώς και το Μπλόκο του Αυγούστου του ιδίου έτους.[5]

Τη δεκαετία του 1990, μετά τη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ο δήμος υποδέχθηκε Πόντιους παλιννοστούντες.

Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

Εκπαίδευση

Στην Καλλιθέα εδρεύουν δύο πανεπιστήμια, το Πάντειο και το Χαροκόπειο, καθώς και η ιστορική Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.

Στο δήμο υπάρχουν 11 παιδικοί δημοτικοί σταθμοί, 25 δημόσια νηπιαγωγεία, 27 δημόσια δημοτικά σχολεία, 14 δημόσια γυμνάσια, 8 δημόσια λύκεια, παράλληλα λειτουργεί και 1 εσπερινό γυμνάσιο-λύκειο και 1 ιδιωτικό.

Κείμενο με πλάγιους χαρακτήρες== Αθλητισμός ==

Γνωστά αθλητικά σωματεία του δήμου είναι:

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Γ.Σ. Καλλιθέας αγωνίζεται στη Β' Εθνική, στο Δημοτικό Στάδιο Γρηγόρης Λαμπράκης. Επίσης ο Γ.Σ. Καλλιθέας διατηρεί και τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στίβου. Ο Παντζιτζιφιακός Α.Ο. διατηρεί τμήμα ποδοσφαίρου και αγωνίζεται στις τοπικές ερασιτεχνικές κατηγορίες. Ο Ίκαρος Καλλιθέας, ο Α.Ο. Αετός Καλλιθέας, ο Π.Ο.Κ. Έσπερος και η Α.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑ[7]Σ διατηρούν τμήματα καλαθοσφαίρισης και αγωνίζονται στη Β' Εθνική, στην Α' ΕΣΚΑΝΑ, στην Α' ΕΣΚΑΝΑ και στην Α΄ ΕΣΚΑΝΑ αντίστοιχα. Όμως από το 2009 ο Ίκαρος συγχωνεύθηκε με τον Έσπερο και η νέα ομάδα που δημιουργήθηκε αγωνίζεται στην Α2. Ο Φοίνικας Καλλιθέας με έτος ίδρυσης το 1947. Ποδοσφαιρικό σωματείο κλασικού ποδοσφαίρου (11Χ11) της ΕΠΣ Αθηνών. Ο Ολυμπιακός Καλλιθέας με έτος ίδρυσης το 1993. Σωματείο ποδοσφαίρου σάλας (5Χ5)της ΠΕΠΣΣ (Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας).Επίσης ο Ίκαρος Καλλιθέας διατηρεί τμήμα ποδοσφαίρου και αγωνίζεται στη ΕΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Συνοικίες και περιοχές

Παραπομπές

  1. [www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/A1602_SAM01_DT_DC_00_2011_02_F_GR.pdf «Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Απογραφής Μόνιμου Πληθυσμού 2011 (28 Δεκ. 2012)»] Check |url= value (βοήθεια) (PDF). Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. Καλλιθέα - Όψεις της ιστορίας του δήμου και της πόλης, σ. 26
  3. Καλλιθέα - Όψεις της ιστορίας του δήμου και της πόλης, σ. 22
  4. Καλλιθέα - Όψεις της ιστορίας του δήμου και της πόλης, σ. 44
  5. Δήμος Καλλιθέα, http://www.kallithea.gr/Default.aspx?pid=5&la=1.
  6. «Αθλητικη Ενωση Καλλιθεας». www.kallitheabc.gr.  Text " ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ" ignored (βοήθεια)
  7. «Αθλητικη Ενωση Καλλιθεας». www.kallitheabc.gr.  Text " ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ" ignored (βοήθεια)

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι