Γουέλφος Α΄ της Βαυαρίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: {{πηγές|11|01|2017}} {{Πληροφορίες μονάρχη |όνομα = Γουέλφος Α' |τίτλος_ευγένειας = |εικόνα...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 17:21, 11 Ιανουαρίου 2017

Γουέλφος Α'
δούκας της Βαυαρίας
Περίοδος1070-1077, 1096-1101
ΠροκάτοχοςΟμπέρτο Α΄ του Μιλάνου
ΔιάδοχοςΌθων Νορχάιμ της Βαυαρίας
Θάνατος1101
Πάφος, Κύπρος
ΣύζυγοςΕθελίνδη Νόρχαιμ
Τζούντιθ της Φλάνδρας
ΕπίγονοιΓουέλφος Α΄ της Βαυαρίας
Ερρίκος Θ΄ της Βαυαρίας
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΑλβέρτος Άτσο Β΄ του Μιλάνου
ΜητέραΚουνιγκούνδη των Παλαιών Γουέλφων
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )


O Γουέλφος Α' (απεβ. 6 Νοεμβρίου 1101) γενάρχης του Οίκου των Γουέλφων, ήταν δούκας της Βαυαρίας (1070-1077, 1096-1101).

Βιογραφικά

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Αλβέρτου-Άτσο Β' μαρκήσιου του Μιλάνου. Η μητέρα του Κουνιγκούδη από τον Παλαιό Οίκο των Γουέλφων ήταν αδελφή του Γουέλφου δούκα της Καρινθίας. Όταν το 1055 ο θείος του απεβίωσε άγαμος, τον διαδέχθηκε στην Καρινθία. Νυμφεύτηκε την Εθελίνδη του Νόρντχαϊμ, κόρη του Όθωνα Β' δούκα της Βαυαρίας. Στην Έριδα της Περιβολής ο πατέρας του υποστήριζε τον πάπα, αλλά ο Γουέλφος Α', που τα συμφέροντά του ήταν στη Γερμανία, πήρε το μέρος του Ερρίκου Δ' των Σαλίων. Ο πεθερός του που αντιτάχθηκε στο βασιλιά της Γερμανίας έχασε το δουκάτο του της Βαυαρίας. Ο Ερρίκος Δ' του ζήτησε να χωρίσει την Εθελίνδη και όταν ο Γουέλφος Α' υπάκουσε, τον αντάμειψε με το δουκάτο του πεθερού του το 1070.

ΚΑτά την Έριδα της περιβολής άλλαξε στρατόπεδο και υποστήριξε τον Γρηγόριου Ζ' και τον υποψήφιό του για βασιλιά της Γερμανίας Ροδόλφο Ραϊνφέλντεν. Τότε ο Ερρίκος Δ' το 1077 κατέλαβε το δουκάτο της Βαυαρίας. Ο Γουέλφος Α δεν μπορούσε να κάνει κάτι, διότι ο πάπας απειλούσε με αφορισμό. Με το θάνατο του Γρηγορίου Ζ' ο Γουέλφος Α' άρχισε να απομακρύνεται από τον υποψήφιο του πάπα. Νυμφεύτηκε σε 2ο γάμο την Τζούντιθ, κόρη του Βαλδουΐνου Δ' κόμη της Φλάνδρας.

Το 1089 ο γιος του νυμφεύτηκε τη Ματθίλδη της Κανόσα μαρκησία της Τοσκάνης, ένθερμη υποστηρίκτρια του πάπα και ο Γουέλφος Α' συνέσφιξε τις σχέσεις του με τον πάπα. Όταν όμως ο γιος του τη χώρισε έξι έτη αργότερα, ο Γουέλφος Α' επανόρθωσε τη σχέση του με τον Ερρίκο Δ', που του απέδωσε πάλι το δουκάτο της Βαυαρίας το 1096. Το επόμενο έτος απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Φούλκων Α' στο δουκάτο του Μιλάνου. Μάταια ο Γουέλφος Α' προσπάθησε να αποκτήσει κάτι από αυτό.

Ακολούθησε τη Σταυροφορία του 1099 που έγινε μετά την Πρώτη. Στη διαδρομή επέτυχε να μην έρθουν σε αντιπαράθεση οι σταυροφόροι, που στην πορεία τους προς την Κωνσταντινούπολη λεηλατούσαν τα Ρωμαϊκά εδάφη, με τον Ιωάννη Β' Κομνηνού Ρωμαίο Αυτοκράτορα. Η κατάληξη των Σταυροφόρων ήταν τραγική: περνώντας από την Ηράκλεια έπεσαν σε ενέδρα των σελτζούκων του Κιλίτζ Αρσλάν Α΄ σουλτάνου του Ικονίου. Ο ίδιος ο Γουέλφος Α' δραπέτευσε και επιστρέφοντας στην πατρίδα του, απεβίωσε στην Πάφο της Κύπρου το 1101. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Γουέλφος Β'.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε πρώτα την Εθελίνδη του Νορτχάιμ, κόρη του Όθωνα Β' δούκα της Βαυαρίας, την οποία χώρισε.

Νυμφεύτηκε έπειτα τη Τζούντιθ, κόρη του Βαλδουΐνου Δ' κόμη της Φλάνδρας. Είχε τέκνα:

  • Γουέλφος Β' 1072-1120, δούκας τη Βαυαρίας
  • Ερρίκος Θ' 1075-1126, δούκας της Βαυαρίας
  • Κουνίτσα (απεβ. 1120), σύζυγος του Φρειδερίκου Ρόκο κόμη του Ντίεσεν.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Welf I, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).