Χουνάν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:China Hunan.svg|250px|thumb|Η επαρχία Χουνάν στο χάρτη.]]
[[Αρχείο:China Hunan.svg|250px|thumb|Η επαρχία Χουνάν στο χάρτη.]]
H '''Χουνάν''' ([[Κινεζική γλώσσα|Κινέζικα]]: ''湖南'', [[Πινγίν]]: ''Húnán'') είναι επαρχία της [[Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας|Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας]] στη [[Νοτιοκεντρική Κίνα]] και βρίσκεται στα νότια του μεσαίου ρου του [[Γιανγκτσέ|Ποταμού Γιανγκτσέ]] και στα νότια της ''Λίμνης Ντονγκτίνγκ''. Το όνομα ''Χουνάν'' σημαίνει «νότια της λίμνης»<ref>[http://www.people.com.cn/GB/shenghuo/1090/2435218.html Origin of the Names of China's Provinces], People's Daily Online.</ref> και προέρχεται από το ''Χου'' (''hú'': λίμνη) και το ''νάν'' (''nán'': νότια). Συνορεύει με την επαρχία [[Χουμπέι]] στο βορρά, την επαρχία [[Γιαγξί]] στα ανατολικά, την επαρχία [[Γκουαντόνγκ]] στο νότο, την αυτόνομη περιφέρεια [[Γκουανξί]] στα νοτιοδυτικά, την επαρχία [[Γκουιζού]] στα δυτικά, και τη δημοτική περιοχή [[Τσονγκίνγκ]] στα βορειοδυτικά.
H '''Χουνάν''' ([[Κινεζική γλώσσα|Κινέζικα]]: ''湖南'', [[Πινγίν]]: ''Húnán'') είναι επαρχία της [[Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας|Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας]] στη [[Νοτιοκεντρική Κίνα]] και βρίσκεται στα νότια του μεσαίου ρου του [[Γιανγκτσέ|Ποταμού Γιανγκτσέ]] και στα νότια της ''Λίμνης Ντονγκτίνγκ''. Το όνομα ''Χουνάν'' σημαίνει «νότια της λίμνης»<ref>[http://www.people.com.cn/GB/shenghuo/1090/2435218.html Origin of the Names of China's Provinces], People's Daily Online.</ref> και προέρχεται από το ''χου'' (''hú'': λίμνη) και το ''ναν'' (''nán'': νότια). Συνορεύει με την επαρχία [[Χουμπέι]] στο βορρά, την επαρχία [[Γιαγξί]] στα ανατολικά, την επαρχία [[Γκουαντόνγκ]] στο νότο, την αυτόνομη περιφέρεια [[Γκουανξί]] στα νοτιοδυτικά, την επαρχία [[Γκουιζού]] στα δυτικά, και τη δημοτική περιοχή [[Τσονγκίνγκ]] στα βορειοδυτικά.


Καταλαμβάνει [[έκταση]] 211,800 [[Τετραγωνικό χιλιόμετρο|τ.χμ.]] και ο [[πληθυσμός]] της ανέρχεται σε 65,683,722, σύμφωνα με την [[απογραφή]] του ([[2010]]). Μεγαλύτερη [[πόλη]] και [[Πρωτεύουσα|πρωτεύουσά]] της είναι η [[Τσανγκσά]].
Καταλαμβάνει [[έκταση]] 211.800 [[Τετραγωνικό χιλιόμετρο|τ.χμ.]] και ο [[πληθυσμός]] της ανέρχεται σε 65.683.722 κατοίκους, σύμφωνα με την [[απογραφή]] του ([[2010]]). Μεγαλύτερη [[πόλη]] και [[Πρωτεύουσα|πρωτεύουσά]] της είναι η [[Τσανγκσά]].


== Διοικητική διαίρεση ==
== Διοικητική διαίρεση ==

Έκδοση από την 12:09, 25 Δεκεμβρίου 2016

Η επαρχία Χουνάν στο χάρτη.

H Χουνάν (Κινέζικα: 湖南, Πινγίν: Húnán) είναι επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Νοτιοκεντρική Κίνα και βρίσκεται στα νότια του μεσαίου ρου του Ποταμού Γιανγκτσέ και στα νότια της Λίμνης Ντονγκτίνγκ. Το όνομα Χουνάν σημαίνει «νότια της λίμνης»[1] και προέρχεται από το χου (: λίμνη) και το ναν (nán: νότια). Συνορεύει με την επαρχία Χουμπέι στο βορρά, την επαρχία Γιαγξί στα ανατολικά, την επαρχία Γκουαντόνγκ στο νότο, την αυτόνομη περιφέρεια Γκουανξί στα νοτιοδυτικά, την επαρχία Γκουιζού στα δυτικά, και τη δημοτική περιοχή Τσονγκίνγκ στα βορειοδυτικά.

Καταλαμβάνει έκταση 211.800 τ.χμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 65.683.722 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του (2010). Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της είναι η Τσανγκσά.

Διοικητική διαίρεση

Η επαρχία Χουνάν χωρίζεται σε 14 Νομούς.

Χάρτης Αρ. Όνομα Κιν. Πινγίν Τύπος
1 Τσανγκσά 长沙市 Chángshā Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
2 Τσανγκντέ 常德市 Chángdé Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
3 Τσεντσόου 郴州市 Chénzhōu Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
4 Χενγκγιάνγκ 衡阳市 Héngyáng Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
5 Χουάϊχουα 怀化市 Huáihuà Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
6 Λουντί 娄底市 Lóudǐ Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
7 Σαογιάνγκ 邵阳市 Shàoyáng Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
8 Σιανγκτάν 湘潭市 Xiāngtán Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
9 Γιγιάνγκ 益阳市 Yìyáng Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
10 Γιονγκτσού 永州市 Yǒngzhōu Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
11 Γιουεγιάνγκ 岳阳市 Yuèyáng Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
12 Τσανγκτζιατζιέ 张家界市 Zhāngjiājiè Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
13 Τσουτσόου 株州市 Zhūzhōu Shì Πόλη νομαρχιακού επιπέδου
14 Σιανγκσί Τουτζία και Μιάο 湘西土家族苗族自治州 Xiāngxī Tǔjiāzú Miáozú Zìzhìzhōu Αυτόνομος Νομός

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι