Φιλιβέρτος Β΄ της Σαβοΐας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Spiros790 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές}}{{Πληροφορίες μονάρχη
{{πηγές|17|12|2016}}{{Πληροφορίες μονάρχη
|όνομα = Φιλιβέτος Β'
|όνομα = Φιλιβέτος Β'
|εικόνα = Filiberto II di Savoia.jpg
|εικόνα = Filiberto II di Savoia.jpg

Έκδοση από την 11:49, 17 Δεκεμβρίου 2016

Φιλιβέτος Β'
Ο θυρεός της Σαβοΐας
δούκας της Σαβοΐας
Περίοδος1497 - 1504
ΠροκάτοχοςΦίλιππος Β'
ΔιάδοχοςΚάρολος Γ'
Γέννηση10 Απριλίου 1480
Ποντ-ντ' Αίν
Θάνατος10 Σεπτεμβρίου 1504 (24 ετών)
ΣύζυγοςΓιολάντα-Λουίζα Σαβοΐας
Μαργαρίτα Αψβούργων
ΟίκοςΣαβοΐας
ΠατέραςΦίλιππος Β'
ΜητέραΜαργαρίτα Βουρβόνων
ΘρησκείαΚαθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φιλιβέρτος Β' ο Ωραίος (10 Απριλίου 1480 - 10 Σεπτεμβρίου 1504) ήταν κόμης της Σαβοΐας (1497 - 1504). Ήταν ο πρωτότοκος υιός του Φιλίππου Β' δούκα της Σαβοΐας και της πρώτης συζύγου του Μαργαρίτας Βουρβόνων, κόρης του Καρόλου Α' δούκα των Βουρβόνων.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Ποντ-ντ' Αίν. Ο πατέρας του ήταν ο 3ος υιός και δεν περίμενε να γίνει δούκας, μια και ο πιο μεγάλος αδελφός του είχε υιούς και εγγονό. Ωστόσο το 1496 ο Φίλιππος Β' διαδέχθηκε τον μικρανιψιό του Κάρολο Β'. Αμέσως πάντρεψε τον 16ετή Φιλιβέρτο με την αδελφή του Καρόλου Β', την 9ετή Γιολάντα-Λουίζα. Ήταν η κληρονόμος του πατέρα της και του πάππου της Αμεδαίου Θ', ο οποίος είχε τους τίλους του βασιλιά της Κύπρου, της Ιερουσαλήμ και της Μικράς Αρμενίας. Τους τίτλους αυτούς διεκδικούσε και ο πατέρας του, ο οποίος ήταν ηλικιωμένος και απεβίωσε έπειτα από 19 μήνες εξουσίας.

Ο θυρεός του δούκα της Σαβοΐας

Το νέο ζεύγος χρησιμοποιούσε τους τίτλους του χωρίς πια αμφισβητήσεις από διεκδικητές. Όμως η Γιολάντα-Λουίζα απεβίωσε το 1422 στα 12 έτη της. Αν και την κληρονόμησε η Καρλόττα Τραστάμαρα, κόρη της θείας της Άννας Σαβοΐας, ο Φιλιβέρτος Β' συνέχισε να χρησιμοποιεί τους τίτλους της συζύγου του. Το 1501 άρχισε ο Λουδοβίκος ΙΒ' Βαλουά την εκστρατεία του που στο τέλος κατέκτησε το Μιλάνο, έτσι η Σαβοΐα θα βρεθεί μεταξύ Γαλλικών εδαφών. Απεβίωσε το 1504 στα 24 έτη του άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Κάρολος Γ'.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1496 τη Γιολάντα-Λουίζα, κόρη του εξαδέλφου του Καρόλου Α'.

Το 1501 έκανε το δεύτερο γάμο του με τη Μαργαρίτα Αψβούργων, κόρη του Μαξιμιλιανού Α' και της Μαρίας Βαλουά δούκισσας της Βουργουνδίας. Η Μαργαρίτα ήταν, από τη μητέρα της, κυβερνήτης των 17 επαρχιών των Κάτω Χωρών.