Δεβόνια περίοδος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διορθωσις
XenoVon (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
== Γεωλογικές και βιολογικές μεταβολές ==
== Γεωλογικές και βιολογικές μεταβολές ==


[[Παλαιογεωγραφία|Παλαιογεωγραφικά]] το [[γη|γήινο]] περιβάλλον κυριαρχείται από την [[υπερήπειρος|υπερήπειρο]] της [[Γκοντβάνα]] νότια, την ήπειρο της [[Σιβηρία (ήπειρος)|Σιβηρίας]] βόρεια και τον πρώιμο σχηματισμό της υπηρηπείρου της [[Ευραμερική]]ς ενδιάμεσα.
[[Παλαιογεωγραφία|Παλαιογεωγραφικά]] το [[γη|γήινο]] περιβάλλον κυριαρχείται από την [[υπερήπειρος|υπερήπειρο]] της [[Γκοντβάνα]] νότια, την ήπειρο της [[Σιβηρία (ήπειρος)|Σιβηρίας]] βόρεια και τον πρώιμο σχηματισμό της υπερηπείρου της [[Ευραμερική]]ς ενδιάμεσα.


Οι [[καρχαρίας|καρχαρίες]] και πολλά άλλα είδη αφθονούν στις θάλασσες.Ορισμένα ψάρια όπως ο Δανγκλεόστεος και η Χαϊνέρια αποκτούν τεράστιες διαστάσεις και κάποια απο αυτά (στην προκειμένη περίπτωση ο Δανγκλεόστεος,μήκους 10 ή και παραπάνω μετρων),αποκτόυν θωράκιση.Τα πρώτα [[έντομα]] και [[αμφίβια]], όπως ο [[Ιχθυόστεγος]], κάνουν την εμφάνισή τους. Σχηματίζονται τα πρώτα δάση από [[σποριόφυτα]], όπως οι γιγαντιαίες φτέρες και τα βρύα. Σχηματίζονται οι πρώτοι [[Ψαμμίτης (πέτρωμα)|ψαμμίτες]].
Οι [[καρχαρίας|καρχαρίες]] και πολλά άλλα είδη αφθονούν στις θάλασσες. Ορισμένα ψάρια όπως ο Δανγκλεόστεος και η Χαϊνέρια αποκτούν τεράστιες διαστάσεις και κάποια από αυτά (στην προκειμένη περίπτωση ο Δανγκλεόστεος, μήκους 10 ή και παραπάνω μέτρων), αποκτούν θωράκιση. Τα πρώτα [[έντομα]] και [[αμφίβια]], όπως ο [[Ιχθυόστεγος]], κάνουν την εμφάνισή τους. Σχηματίζονται τα πρώτα δάση από [[σποριόφυτα]], όπως οι γιγαντιαίες φτέρες και τα βρύα. Σχηματίζονται οι πρώτοι [[Ψαμμίτης (πέτρωμα)|ψαμμίτες]].


== Σημειώσεις παραπομπές ==
== Σημειώσεις παραπομπές ==

Έκδοση από την 18:00, 27 Νοεμβρίου 2016

Με τον όρο Δεβόνια περίοδος, εννοείται εκείνη η γεωλογική περίοδος της παλαιοζωικής εποχής, η οποία έχει ως σημείο έναρξης τα 397.5 ± 2.7 εκατομμύρια έτη π.π. και ολοκληρώνεται στα 359,2 ± 2,5 εκατομμύρια έτη π.π. όταν ξεκινά η Λιθανθρακοφόρος περίοδος (ICS, 2004)[1]. Σημαντικό σημείο της συγκεκριμένης περιόδου είναι η εμφάνιση των πρώτων αμφίβιων που σηματοδοτούν τη δυνατότητα μετάβασης της ζωής από το υδρόβιο στο αερόβιο περιβάλλον. Έλαβε την ονομασία της από την περιοχή Ντέβον της Αγγλίας, όπου και πρωτοπαρατηρήθηκαν αποθέσεις αυτής της περιόδου.

Γεωλογικές και βιολογικές μεταβολές

Παλαιογεωγραφικά το γήινο περιβάλλον κυριαρχείται από την υπερήπειρο της Γκοντβάνα νότια, την ήπειρο της Σιβηρίας βόρεια και τον πρώιμο σχηματισμό της υπερηπείρου της Ευραμερικής ενδιάμεσα.

Οι καρχαρίες και πολλά άλλα είδη αφθονούν στις θάλασσες. Ορισμένα ψάρια όπως ο Δανγκλεόστεος και η Χαϊνέρια αποκτούν τεράστιες διαστάσεις και κάποια από αυτά (στην προκειμένη περίπτωση ο Δανγκλεόστεος, μήκους 10 ή και παραπάνω μέτρων), αποκτούν θωράκιση. Τα πρώτα έντομα και αμφίβια, όπως ο Ιχθυόστεγος, κάνουν την εμφάνισή τους. Σχηματίζονται τα πρώτα δάση από σποριόφυτα, όπως οι γιγαντιαίες φτέρες και τα βρύα. Σχηματίζονται οι πρώτοι ψαμμίτες.

Σημειώσεις παραπομπές

  1. Gradstein, Felix M.· Ogg, J. G.· Smith, A. G. (2004). A Geologic Time Scale 2004. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521786738. 


Παλαιοζωικός αιώνας
Κάμβρια Ορδοβίκια Σιλούρια Δεβόνια Λιθανθρακοφόρος Πέρμια