Ο Θίασος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Eitila (συζήτηση | συνεισφορές)
συνδεσμος
Γραμμή 25: Γραμμή 25:
| ακαθάριστα =
| ακαθάριστα =
}}
}}
'''''Ο Θίασος''''' είναι ελληνική δραματική [[κινηματογράφος|κινηματογραφική]] ταινία του [[1975]], σε σκηνοθεσία του [[Θόδωρος Αγγελόπουλος|Θόδωρου Αγγελόπουλου]]. Υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και κατατάσσεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου με μεγάλη αίσθηση και στο εξωτερικό. Από πολλές έγκυρες λίστες θεωρείται μία από τις 100 καλύτερες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Εντάσσεται στην «τριλογία της Ιστορίας» του Αγγελόπουλου και αποτελεί το δεύτερο μέρος της που έπεται της ταινίας ''[[Μέρες του '36]]'' και προηγείται των ''[[Οι Κυνηγοί|Κυνηγών]]''.
'''''Ο Θίασος''''' είναι ελληνική δραματική [[κινηματογράφος|κινηματογραφική]] ταινία του [[1975]], σε σκηνοθεσία του [[Θόδωρος Αγγελόπουλος|Θόδωρου Αγγελόπουλου]]. Υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και κατατάσσεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου με μεγάλη αίσθηση και στο εξωτερικό. Από πολλές έγκυρες λίστες θεωρείται μία από τις 100 καλύτερες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Εντάσσεται στην «τριλογία της Ιστορίας» του Αγγελόπουλου και αποτελεί το δεύτερο μέρος της που έπεται της ταινίας ''[[Μέρες του '36]]'' και προηγείται των ''[[Οι κυνηγοί|Κυνηγών]]''.


Παρουσιάστηκε στο [[Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975]], όταν μπροστά στα ταμεία του Κρατικού παρουσιάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ. Κατά την προβολή της, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πολυάριθμους όρθιους θεατές που στο τέλος αποθέωσαν τον Αγγελόπουλο, ενώ η ταινία έλαβε συνολικά επτά βραβεία.
Παρουσιάστηκε στο [[Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975]], όταν μπροστά στα ταμεία του Κρατικού παρουσιάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ. Κατά την προβολή της, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πολυάριθμους όρθιους θεατές που στο τέλος αποθέωσαν τον Αγγελόπουλο, ενώ η ταινία έλαβε συνολικά επτά βραβεία.

Έκδοση από την 22:44, 18 Νοεμβρίου 2016

Ο Θίασος
Ξενόγλωσση κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΘόδωρος Αγγελόπουλος
ΠαραγωγήΓιώργος Παπάλιος
ΣενάριοΘόδωρος Αγγελόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΕύα Κοταμανίδου
Βαγγέλης Καζάν
Αλίκη Γεωργούλη
Στράτος Παχής
Κυριάκος Κατριβάνος
ΜουσικήΛουκιανός Κηλαηδόνης
ΤραγούδιΔημήτρης Καμπερίδης
Ιωάννα Κιουρτσόγλου
Κώστας Μέσαρης
Νένα Μεντή
ΦωτογραφίαΓιώργος Αρβανίτης
ΜοντάζΓιώργος Τριανταφύλλου
Τάκης Δαυλόπουλος
ΣκηνογραφίαΜικές Καραπιπερής
ΔιανομήPapalios Productions
Πρώτη προβολή27 Σεπτεμβρίου 1975 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία17 Ιανουαρίου 2006 (DVD)
Διάρκεια230΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική
αγγλική
γερμανική

Ο Θίασος είναι ελληνική δραματική κινηματογραφική ταινία του 1975, σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και κατατάσσεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου με μεγάλη αίσθηση και στο εξωτερικό. Από πολλές έγκυρες λίστες θεωρείται μία από τις 100 καλύτερες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Εντάσσεται στην «τριλογία της Ιστορίας» του Αγγελόπουλου και αποτελεί το δεύτερο μέρος της που έπεται της ταινίας Μέρες του '36 και προηγείται των Κυνηγών.

Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, όταν μπροστά στα ταμεία του Κρατικού παρουσιάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ. Κατά την προβολή της, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πολυάριθμους όρθιους θεατές που στο τέλος αποθέωσαν τον Αγγελόπουλο, ενώ η ταινία έλαβε συνολικά επτά βραβεία.

Η ταινία επρόκειτο να συμμετάσχει επισήμως στο φεστιβάλ των Κανών την ίδια χρονιά, όμως η τότε συντηρητική κυβέρνηση επιδίωξε και κατάφερε να αποτρέψει κάτι τέτοιο, επειδή θεωρούσαν ότι η ταινία αφηγείται την σύγχρονη ελληνική ιστορία[1] από αριστερή σκοπιά.[2],παρόλο που ήταν απόλυτα ακριβής στην καταγραφή των γεγονότων.

Βραβεία και διακρίσεις

Παραπομπές

Βιβλιογραφια

  • Θεόδωρος Αγγελόπουλος, 10 3/4 Σενάρια, τόμος 1ος, εκδ.Αιγόκερως, Αθήνα, 1997, σελ.103-202