Αινείας ο Τακτικός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Bikelas1 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ έλαβε μέρος στην μάχη της Μαντινείας (361π.χ
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Αινείας ο Τακτικός''' έζησε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. και, ως σύγχρονος του [[Ξενοφών|Ξενοφώντα]], είναι ασφαλώς αυτός που ο Ξενοφών αναφέρει ως '''Αινεία Στυμφάλιο''', στρατηγό των Αρκάδων που έλαβε μέρος στη [[Μάχη της Μαντινείας (362 π.Χ.)|Μάχη της Μαντινείας]]. Ο Αινείας είχε συγγράψει ένα μεγάλο έργο με τίτλο ''Περί των στρατηγικών υπομνήματα'', από το οποίο σώθηκε μία επιτομή, το ''Εγχειρίδιο Τακτικής'', η οποία έγινε από τον [[Κινέας|Κινέα]], σύμβουλο του βασιλιά [[Πύρρος της Ηπείρου|Πύρρου]]. Ο Αινείας συνέγραψε και το έργο ''Τακτικόν τε και πολιορκητικόν υπόμνημα περί του πώς χρη πολιορκούμενον αντέχειν''. Από αυτό σώθηκαν λίγα αλλά πολύτιμα αποσπάσματα. Τα έργα του είναι γραμμένα στην αττική διάλεκτο, με αποσπάσματα από τον [[Θουκυδίδης|Θουκυδίδη]] και τον Ξενοφώντα. Σε αυτά ο συγγραφέας εκθέτει όλα τα είδη των στρατηγημάτων και των προφυλάξεων, που πρέπει να χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να παραπλανάται ο εχθρός. Ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζει η ακριβολογία του και η διαύγεια του ύφους του.
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Αινείας ο Τακτικός''' έζησε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. και, ως σύγχρονος του [[Ξενοφών|Ξενοφώντα]]. Κατά μία άποψη είναι αυτός που ο Ξενοφών αναφέρει ως '''Αινεία Στυμφάλιο,''' στρατηγό των Αρκάδων που έλαβε μέρος στη [[Μάχη της Μαντινείας (362 π.Χ.)|Μάχη της Μαντινείας]] (361π.χ). Ο Αινείας είχε συγγράψει ένα μεγάλο έργο με τίτλο ''Περί των στρατηγικών υπομνήματα'', από το οποίο σώθηκε μία επιτομή, το ''Εγχειρίδιο Τακτικής'', η οποία έγινε από τον [[Κινέας|Κινέα]], σύμβουλο του βασιλιά [[Πύρρος της Ηπείρου|Πύρρου]]. Ο Αινείας συνέγραψε και το έργο ''Τακτικόν τε και πολιορκητικόν υπόμνημα περί του πώς ¨ χρη πολιορκούμενον αντέχειν"'' . Από αυτό σώθηκαν λίγα αλλά πολύτιμα αποσπάσματα. Τα έργα του είναι γραμμένα στην αττική διάλεκτο, με αποσπάσματα από τον [[Θουκυδίδης|Θουκυδίδη]] και τον Ξενοφώντα. Σε αυτά ο συγγραφέας εκθέτει όλα τα είδη των στρατηγημάτων και των προφυλάξεων, που πρέπει να χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να παραπλανάται ο εχθρός. Ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζει η ακριβολογία του και η διαύγεια του ύφους του.


== Πηγή ==
== Πηγή ==

Έκδοση από την 12:48, 11 Νοεμβρίου 2016

Αινείας ο Τακτικός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.[1]
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταmilitary writer[1][2]
Περίοδος ακμής3ος αιώνας π.Χ.[2] και 4ος αιώνας π.Χ.[3]

Ο Αινείας ο Τακτικός έζησε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. και, ως σύγχρονος του Ξενοφώντα. Κατά μία άποψη είναι αυτός που ο Ξενοφών αναφέρει ως Αινεία Στυμφάλιο, στρατηγό των Αρκάδων που έλαβε μέρος στη Μάχη της Μαντινείας (361π.χ). Ο Αινείας είχε συγγράψει ένα μεγάλο έργο με τίτλο Περί των στρατηγικών υπομνήματα, από το οποίο σώθηκε μία επιτομή, το Εγχειρίδιο Τακτικής, η οποία έγινε από τον Κινέα, σύμβουλο του βασιλιά Πύρρου. Ο Αινείας συνέγραψε και το έργο Τακτικόν τε και πολιορκητικόν υπόμνημα περί του πώς ¨ χρη πολιορκούμενον αντέχειν" . Από αυτό σώθηκαν λίγα αλλά πολύτιμα αποσπάσματα. Τα έργα του είναι γραμμένα στην αττική διάλεκτο, με αποσπάσματα από τον Θουκυδίδη και τον Ξενοφώντα. Σε αυτά ο συγγραφέας εκθέτει όλα τα είδη των στρατηγημάτων και των προφυλάξεων, που πρέπει να χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να παραπλανάται ο εχθρός. Ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζει η ακριβολογία του και η διαύγεια του ύφους του.

Πηγή

  • Ιωάννης Κακαβούλιας: Ελληνική Γραμματολογία (αρχαία και βυζαντινή), εκδ. Νικόδημος, Αθήνα, σελ. 17