Master of Puppets: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 32: Γραμμή 32:


==Λίστα Τραγουδιών==
==Λίστα Τραγουδιών==
''Όλα τα τραγούδια γραμμένα από τους [[Τζέιμς Χέτφιλντ]], [[Λαρς Ούλριχ]] και [[Κιρκ Χάμμετ]], εκτός από τα σημειωμένα]]
''Όλα τα τραγούδια γραμμένα από τους [[Τζέιμς Χέτφιλντ]], [[Λαρς Ούλριχ]] και [[Κιρκ Χάμμετ]], εκτός από τα σημειωμένα''
{{Tracklisting
{{Tracklisting
| collapsed =
| collapsed =

Έκδοση από την 14:08, 23 Οκτωβρίου 2016

Master of Puppets
Studio Album από Metallica
Κυκλοφόρησε3 Μαρτίου 1986
ΗχογραφήθηκεΣεπτέμβριος-Δεκέμβριος 1985 στα Sweet Silence Studios στην Κοπεγχάγη της Δανίας
Διάρκεια54:45
ΠαραγωγόςMetallica και Flemming Rasmussen
ΔισκογραφικήElektra, Music for Nations, Vertigo
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Metallica)
Ride the Lightning
(1984)
Master of Puppets
(1986)
...And Justice for All
(1988)

Το Master of Puppets είναι ο τρίτος studio δίσκος των Metallica και κυκλοφόρησε το 1986. Ήταν ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος που ανακυρήχτηκε χρυσός, πουλώντας πάνω από 500.000 αντίτυπα. Το 1991 είχε πουλήσει 4.578.000 αντίτυπα, ενώ σήμερα έχει χαρακτηριστεί έξι φορές πλατινένιος με πάνω από έξι εκατομμύρια πωλήσεις[1]. Σ'αυτό το album εμπεριέχονται μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μπάντας, όπως το Welcome Home (Sanitarium), το Orion και το ομότιτλο Master of Puppets, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από κάθε συναυλία τους μέχρι σήμερα. Η θεματολογία των στίχων αγγίζει τον πόλεμο (Disposable Heroes), τα ναρκωτικά (Master of Puppets), ενώ αναφέρεται και σε ανθρώπινα συναισθήματα (Welcome Home (Sanitarium)). Είναι ο τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος με τον μπασίστα Κλιφ Μπάρτον, ο οποίος απεβίωσε σε τροχαίο δυστύχημα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1986 στη Σουηδία, κατά την προώθηση του δίσκου[2]. Κανένα video clip δεν γυρίστηκε για κάποιο τραγούδι του δίσκου.

Διακρίσεις και διασκευές

Ο δίσκος έχει χαρακτηριστεί με πολύ καλές κριτικές, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά albums του heavy metal. Ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού το χαρακτηρίζει ως τον καλύτερο metal δίσκο όλων των εποχών. Μάλιστα, το 2009 οι αναγνώστες του περιοδικού Metal Hammer στην Ελλάδα το ανέδειξαν πρώτο στα 100 καλύτερα metal albums όλων των εποχών[3], ενώ την επόμενη χρονιά, το ομότιτλο αναδείχτηκε πρώτο στα 200 καλύτερα metal τραγούδια όλων των εποχών, με τα Welcome Home (Sanitarium) και Orion να καταλαμβάνουν επίσης υψηλές θέσεις στη λίστα. Το περιοδικό Rolling Stone το ανέδειξε στη θέση 167 των 500 καλύτερων δίσκων όλων των εποχών. Το 2006 η μπάντα έπαιζε ολόκληρο των δίσκο στην Ecape from the Studio '06 tour για τον εορτασμό των 20 ετών από την κυκλοφορία του.
Πολλές διασκευές τραγουδιών του δίσκου έχουν ηχογραφηθεί από άλλες μπάντες. Το περιοδικό Kerrang! κυκλοφόρησε για τον εορτασμό των 20 χρόνων του δίσκου το 2006 έναν δίσκο με συμμετοχές των Bullet for my Valentine, Mastodon, Trivium, Machine Head και άλλων, με διασκευές όλων των τραγουδιών του Master of Puppets.[4]. Επίσης, η progressive metal μπάντα Dream Theater έχει παίξει ολόκληρο των δίσκο σε συναυλίες της. Οι Apocalyptica στον tribute δίσκο τους "Plays Metallica by Four Cellos" έχουν διασκευάσει τα Master of Puppets και Welcome Home (Sanitarium)[5], ενώ οι Machine Head κυκλοφόρησαν το Battery σαν bonus τραγούδι του δίσκου τους The Blackening[6]. Τέλος, η a capella γερμανική μπάντα Van Canto ηχογράφησε τα Battery και Master of Puppets.

Συναυλίες

Το Battery παιζόταν σχεδόν σε κάθε συναυλία παλιότερα, είτε ως εναρκτήριο είτε ως τελευταίο κομμάτι. Από το 2008 και μετά αποσύρθηκε από τις λίστες των συναυλιών, εμφανίζεται ωστόσο αρκετά περιστασιακά. Η ακουστική εισαγωγή δεν παίζεται από την μπάντα, αλλά ακούγεται από τα ηχεία του χώρου. Στη συναυλία των Metallica στο Download Festival το 2004, λόγω ασθένειας του ντράμερ Λαρς Ούρλιχ, το τραγούδι παίχτηκε από τον ντράμερ των Slayer Ντέιβ Λομπάρντο.
Το Master of Puppets παίζεται σε κάθε συναυλία μέχρι σήμερα. Αν και παλιότερα παιζόταν μια κομμένη έκδοση, που τελείωνε πριν το ακουστικό ορχηστρικό μέρος, πλέον παίζεται ολόκληρο.
Το The Thing that Should not be παίζεται περιστασιακά. Έχει λίγες εμφανίσεις και στην World Magnetic Tour.
Το Welcome Home (Sanitarium) επίσης αποτελεί από τις κορυφαίες στιγμές σχεδόν κάθε συναυλίας του συγκροτήματος. Παλιότερα παιζόταν αμέσως μετά το Master of Puppets σε έναν συνδυασμό με τον τίτλο Mastertarium.
Το Disposable Heroes εμφανίζεται επίσης συχνά στις λίστες της μπάντας, αποτελώντας ένα δυνατό συναυλιακό κομμάτι.
Το Leper Messiah εμφανίζεται, μαζί με το The Thing that Sould not be, σπάνια σε συναυλίες.
Το Orion αποτελεί το ορχηστρικό κομμάτι του δίσκου και παιζόταν στη μίξη με τα ορχηστρικά The Call of Ktulu από το Ride the Lightning και το To Live is to Die από το ...And Justice for All. Από την Sick of the Studio '07 tour και μετά, παίζεται ολόκληρο περιστασιακά σε συναυλίες της μπάντας.
Το Damage Inc. επίσης έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στις λίστες του συγκροτήματος. Στην World Magnetic tour παίχτηκε μερικές φορές μετά το Master of Puppets.

Λίστα Τραγουδιών

Όλα τα τραγούδια γραμμένα από τους Τζέιμς Χέτφιλντ, Λαρς Ούλριχ και Κιρκ Χάμμετ, εκτός από τα σημειωμένα

Αρ. TίτλοςΣυνθέτες Διάρκεια
1. "Battery"  Hetfield, Ulrich 5:12
2. "Master of Puppets"  Hetfield, Ulrich, Hammett, Clifford Burton 8:36
3. "The Thing that Should not Be"    6:37
4. "Welcome Home (Sanitarium)"    6:27
5. "Disposable Heroes"    8:17
6. "Leper Messiah"  Hetfield, Ulrich 5:40
7. "Orion"  Hetfield, Ulrich, Burton 8:28
8. "Damage, Inc."  Hetfield, Ulrich, Burton, Hammett 5:29

Συντελεστές

Συνθέσεις

  • Τραγούδια 1,6: Χέτφιλντ, Ούλριχ
  • Τραγούδια 2,8: Χέτφιλντ, Ούλριχ, Χάμμετ, Μπάρτον
  • Τραγούδια 3-5: Χέτφιλντ, Ούλριχ, Χάμμετ
  • Τραγούδια 7: Χέτφιλντ, Ούλριχ, Μπάρτον

Παραπομπές