Headless Cross: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Yobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Διόρθωση συντακτικού κώδικα με τη χρήση AWB (10454)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 18: Γραμμή 18:


==Ιστορία του δίσκου==
==Ιστορία του δίσκου==
Το [[1988]], οι [[Black Sabbath]] απορρίφθηκαν από την "Vertigo Records" αλλά και τη "[[Warner Bros.]]" που τους αντιπροσώπευε στις [[Ηνωμένες Πολιτείες]], με αποτέλεσμα ο κιθαρίστας και μόνο εναπομείναν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, [[Τόνι Αϊόμι]], να υπογράψει με την "I.R.S. Records". Στο σχήμα εντάχθηκε ο ντράμερ [[Κόζι Πάουελ]] και μαζί με τον τραγουδιστή [[Τόνι Μάρτιν]] ξεκίνησαν τη συγγραφή νέων κομματιών. Το μπάσο ανέλαβε αποκλειστικά για τις ηχογραφήσεις του δίσκου ο Λώρενς Κοτλ, ενώ για την επερχόμενη περιοδεία, τη θέση του πήρε ο [[Νιλ Μάρεϊ]], πρώην μπασίστας του [[Γκάρι Μουρ]] και των [[Whitesnake]]. Στο τραγούδι "''When Death Calls''" συμμετείχε ως γκεστ ο κιθαρίστας των [[Queen]], [[Μπράιαν Μέι]].<br />
Το [[1988]], οι [[Black Sabbath]] απορρίφθηκαν από την "Vertigo Records" αλλά και τη "[[Warner Bros.]]" που τους αντιπροσώπευε στις [[Ηνωμένες Πολιτείες]], με αποτέλεσμα ο κιθαρίστας και μόνο εναπομείναν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, [[Τόνι Αϊόμι]], να υπογράψει με την "I.R.S. Records". Στο σχήμα εντάχθηκε ο ντράμερ [[Κόζι Πάουελ]] και μαζί με τον τραγουδιστή [[Τόνι Μάρτιν]] ξεκίνησαν τη συγγραφή νέων κομματιών. Το μπάσο ανέλαβε αποκλειστικά για τις ηχογραφήσεις του δίσκου ο Λώρενς Κοτλ, ενώ για την επερχόμενη περιοδεία, τη θέση του πήρε ο [[Νιλ Μάρεϊ]], πρώην μπασίστας του [[Γκάρι Μουρ]] και των [[Whitesnake]]. Στο τραγούδι "''When Death Calls''" συμμετείχε ως γκεστ ο κιθαρίστας των [[Queen]], [[Μπράιαν Μέι]].

[[Αρχείο:Tony Iommi at the New Haven Coliseum.jpg|left|thumb|180px|Ο Τόνι Αϊόμι]]
[[Αρχείο:Tony Iommi at the New Haven Coliseum.jpg|left|thumb|180px|Ο Τόνι Αϊόμι]]
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε, παγκοσμίως, στις [[24 Απριλίου]] [[1989]] σκαρφαλώνοντας στο # 31 στην πατρίδα του συγκροτήματος, αλλά δεν κατάφερε να μπει στο Hot-100 του [[Billboard]]. Επίσης, ανέβηκε στο Top-30 αρκετών [[Ευρώπη|ευρωπαϊκών]] τσαρτ, ωθούμενο από τις πωλήσεις του σινγκλ "''Headless Cross''", για το οποίο γυρίστηκε βίντεο κλιπ, βοηθώντας το να γίνει το πρώτο τραγούδι των [[Black Sabbath]] που μπήκε στα [[Βρετανία|βρετανικά]] τσαρτ από το [[1982]].<br />
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε, παγκοσμίως, στις [[24 Απριλίου]] [[1989]] σκαρφαλώνοντας στο # 31 στην πατρίδα του συγκροτήματος, αλλά δεν κατάφερε να μπει στο Hot-100 του [[Billboard]]. Επίσης, ανέβηκε στο Top-30 αρκετών [[Ευρώπη|ευρωπαϊκών]] τσαρτ, ωθούμενο από τις πωλήσεις του σινγκλ "''Headless Cross''", για το οποίο γυρίστηκε βίντεο κλιπ, βοηθώντας το να γίνει το πρώτο τραγούδι των [[Black Sabbath]] που μπήκε στα [[Βρετανία|βρετανικά]] τσαρτ από το [[1982]].

Το άλμπουμ έλαβε ανάμεικτες κριτικές με το "Allmusic" να του δίνει την θετική βαθμολογία των τεσσάρων αστεριών, αλλά το "Rolling Stone" να του δίνει μόλις δύο αστέρια. Παρ' όλα αυτά, σε μεγάλο αριθμό κριτικών θεωρείται ο καλύτερος δίσκος του συγκροτήματος για την περίοδο [[1983]] - [[1995]].<br />
Το άλμπουμ έλαβε ανάμεικτες κριτικές με το "Allmusic" να του δίνει την θετική βαθμολογία των τεσσάρων αστεριών, αλλά το "Rolling Stone" να του δίνει μόλις δύο αστέρια. Παρ' όλα αυτά, σε μεγάλο αριθμό κριτικών θεωρείται ο καλύτερος δίσκος του συγκροτήματος για την περίοδο [[1983]] - [[1995]].
Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου περιελάμβανε ως support συγκροτήματα τους Kingdom Come και τους Silent Rage στο [[ΗΠΑ|αμερικάνικο]] κομμάτι και ήταν σχεδιασμένη να διαρκέσει από τις [[31 Μαΐου]] μέχρι τις [[16 Ιουλίου]] [[1989]], αλλά τελικά το συγκρότημα έδωσε μόνο οκτώ συναυλίες, με την υπόλοιπη περιοδεία να ακυρώνεται λόγω χαμηλής προπώλησης των εισιτηρίων. Στις [[31 Αυγούστου]] ξεκίνησε το [[Ευρώπη|ευρωπαϊκό]] μέρος της περιοδείας από το "Aston Villa Leisure Centre" του [[Μπέρμιγχαμ]], με τους Axxis να ανοίγουν την εμφάνιση των [[Black Sabbath]]. Μέχρι τις [[2 Οκτωβρίου]] πραγματοποίησαν 24 εμφανίσεις, με τον [[Μπράιαν Μέι]] να εμφανίζεται μαζί τους στις [[9 Σεπτεμβρίου|9]] και [[10 Σεπτεμβρίου]] στο "Hammersmith Odeon" του [[Λονδίνο]]υ, όπως και τον [[Ίαν Γκίλαν]] στις [[11 Σεπτεμβρίου|11]] και [[15 Σεπτεμβρίου]], στο [[Μπρίστολ]] και την [[Κοπενχάγη]], αντίστοιχα, παίζοντας μαζί με τους [[Black Sabbath]] το τραγούδι "''[[Smoke on the Water]]''" των [[Deep Purple]].<br />

Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου περιελάμβανε ως support συγκροτήματα τους Kingdom Come και τους Silent Rage στο [[ΗΠΑ|αμερικάνικο]] κομμάτι και ήταν σχεδιασμένη να διαρκέσει από τις [[31 Μαΐου]] μέχρι τις [[16 Ιουλίου]] [[1989]], αλλά τελικά το συγκρότημα έδωσε μόνο οκτώ συναυλίες, με την υπόλοιπη περιοδεία να ακυρώνεται λόγω χαμηλής προπώλησης των εισιτηρίων. Στις [[31 Αυγούστου]] ξεκίνησε το [[Ευρώπη|ευρωπαϊκό]] μέρος της περιοδείας από το "Aston Villa Leisure Centre" του [[Μπέρμιγχαμ]], με τους Axxis να ανοίγουν την εμφάνιση των [[Black Sabbath]]. Μέχρι τις [[2 Οκτωβρίου]] πραγματοποίησαν 24 εμφανίσεις, με τον [[Μπράιαν Μέι]] να εμφανίζεται μαζί τους στις [[9 Σεπτεμβρίου|9]] και [[10 Σεπτεμβρίου]] στο "Hammersmith Odeon" του [[Λονδίνο]]υ, όπως και τον [[Ίαν Γκίλαν]] στις [[11 Σεπτεμβρίου|11]] και [[15 Σεπτεμβρίου]], στο [[Μπρίστολ]] και την [[Κοπενχάγη]], αντίστοιχα, παίζοντας μαζί με τους [[Black Sabbath]] το τραγούδι "''[[Smoke on the Water]]''" των [[Deep Purple]].

Τον [[Οκτώβριος|Οκτώβριο]] του [[1989]], οι [[Black Sabbath]] έδωσαν έξι συναυλίες στην [[Ιαπωνία]], ενώ από τις [[19 Νοεμβρίου]] μέχρι τις [[9 Δεκεμβρίου]] έγιναν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που πέρασε το [[Σιδηρούν παραπέτασμα]], δίνοντας 13 συναυλίες στο "Olympski Hall" της [[Μόσχα]]ς και άλλες δώδεκα στο "EKS Hall" του [[Λένινγκραντ]], μερικές φορές παίζοντας δύο φορές σε μία ημέρα.
Τον [[Οκτώβριος|Οκτώβριο]] του [[1989]], οι [[Black Sabbath]] έδωσαν έξι συναυλίες στην [[Ιαπωνία]], ενώ από τις [[19 Νοεμβρίου]] μέχρι τις [[9 Δεκεμβρίου]] έγιναν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που πέρασε το [[Σιδηρούν παραπέτασμα]], δίνοντας 13 συναυλίες στο "Olympski Hall" της [[Μόσχα]]ς και άλλες δώδεκα στο "EKS Hall" του [[Λένινγκραντ]], μερικές φορές παίζοντας δύο φορές σε μία ημέρα.


Γραμμή 73: Γραμμή 77:
Το '''Headless Cross''' ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:
Το '''Headless Cross''' ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:


'''[[Τόνι Μάρτιν]]''' - ''φωνητικά''<br />
* '''[[Τόνι Μάρτιν]]''' - ''φωνητικά''
'''[[Τόνι Αϊόμι]]''' - ''κιθάρα''<br />
* '''[[Τόνι Αϊόμι]]''' - ''κιθάρα''
'''Λώρενς Κοτλ''' - ''μπάσο''<br />
* '''Λώρενς Κοτλ''' - ''μπάσο''
'''[[Κόζι Πάουελ]]''' - ''τύμπανα''<br />
* '''[[Κόζι Πάουελ]]''' - ''τύμπανα''
'''Τζεφ Νίκολς''' - ''πλήκτρα''
* '''[[Τζεφ Νίκολς]]''' - ''πλήκτρα''


==Πηγές==
==Πηγές==
Γραμμή 83: Γραμμή 87:
* [http://www.black-sabbath.com/tourdates/1989tour/ Ιστορικό τής περιοδείας του Headless Cross]
* [http://www.black-sabbath.com/tourdates/1989tour/ Ιστορικό τής περιοδείας του Headless Cross]
* [http://www.allmusic.com/album/headless-cross-mw0000203923 Allmusic review]
* [http://www.allmusic.com/album/headless-cross-mw0000203923 Allmusic review]
* [http://www.sputnikmusic.com/review/37331/Black-Sabbath-Headless-Cross/ Sputnik Music review]
* [http://www.metal-archives.com/albums/Black_Sabbath/Headless_Cross/524 Encyclopaedia Metallum]
* [http://www.metal-archives.com/albums/Black_Sabbath/Headless_Cross/524 Encyclopaedia Metallum review]
* [http://www.rollingstone.com/music/artists/black-sabbath/albumguide Rolling Stone Album Guide]
* [http://www.rollingstone.com/music/artists/black-sabbath/albumguide Rolling Stone Album Guide]
* [http://www.allmusic.com/album/headless-cross-mw0000203923/awards Αμερικανικά τσαρτ]
* [http://www.allmusic.com/album/headless-cross-mw0000203923/awards Αμερικανικά τσαρτ]

Έκδοση από την 22:16, 14 Οκτωβρίου 2016

Headless Cross
Στούντιο άλμπουμ από Black Sabbath
Κυκλοφόρησε24 Απριλίου 1989
ΗχογραφήθηκεΑύγουστος - Νοέμβριος 1988
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια40:24
ΠαραγωγόςΤόνι Αϊόμι, Κόζι Πάουελ
ΔισκογραφικήI.R.S. Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Black Sabbath)
The Eternal Idol
(1987)
Headless Cross
(1989)
TYR
(1990)

Headless Cross είναι ο τίτλος του 14ου στούντιο δίσκου του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Black Sabbath, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1989 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "I.R.S.".

Ιστορία του δίσκου

Το 1988, οι Black Sabbath απορρίφθηκαν από την "Vertigo Records" αλλά και τη "Warner Bros." που τους αντιπροσώπευε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα ο κιθαρίστας και μόνο εναπομείναν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, Τόνι Αϊόμι, να υπογράψει με την "I.R.S. Records". Στο σχήμα εντάχθηκε ο ντράμερ Κόζι Πάουελ και μαζί με τον τραγουδιστή Τόνι Μάρτιν ξεκίνησαν τη συγγραφή νέων κομματιών. Το μπάσο ανέλαβε αποκλειστικά για τις ηχογραφήσεις του δίσκου ο Λώρενς Κοτλ, ενώ για την επερχόμενη περιοδεία, τη θέση του πήρε ο Νιλ Μάρεϊ, πρώην μπασίστας του Γκάρι Μουρ και των Whitesnake. Στο τραγούδι "When Death Calls" συμμετείχε ως γκεστ ο κιθαρίστας των Queen, Μπράιαν Μέι.

Ο Τόνι Αϊόμι

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε, παγκοσμίως, στις 24 Απριλίου 1989 σκαρφαλώνοντας στο # 31 στην πατρίδα του συγκροτήματος, αλλά δεν κατάφερε να μπει στο Hot-100 του Billboard. Επίσης, ανέβηκε στο Top-30 αρκετών ευρωπαϊκών τσαρτ, ωθούμενο από τις πωλήσεις του σινγκλ "Headless Cross", για το οποίο γυρίστηκε βίντεο κλιπ, βοηθώντας το να γίνει το πρώτο τραγούδι των Black Sabbath που μπήκε στα βρετανικά τσαρτ από το 1982.

Το άλμπουμ έλαβε ανάμεικτες κριτικές με το "Allmusic" να του δίνει την θετική βαθμολογία των τεσσάρων αστεριών, αλλά το "Rolling Stone" να του δίνει μόλις δύο αστέρια. Παρ' όλα αυτά, σε μεγάλο αριθμό κριτικών θεωρείται ο καλύτερος δίσκος του συγκροτήματος για την περίοδο 1983 - 1995.

Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου περιελάμβανε ως support συγκροτήματα τους Kingdom Come και τους Silent Rage στο αμερικάνικο κομμάτι και ήταν σχεδιασμένη να διαρκέσει από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 16 Ιουλίου 1989, αλλά τελικά το συγκρότημα έδωσε μόνο οκτώ συναυλίες, με την υπόλοιπη περιοδεία να ακυρώνεται λόγω χαμηλής προπώλησης των εισιτηρίων. Στις 31 Αυγούστου ξεκίνησε το ευρωπαϊκό μέρος της περιοδείας από το "Aston Villa Leisure Centre" του Μπέρμιγχαμ, με τους Axxis να ανοίγουν την εμφάνιση των Black Sabbath. Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν 24 εμφανίσεις, με τον Μπράιαν Μέι να εμφανίζεται μαζί τους στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο "Hammersmith Odeon" του Λονδίνου, όπως και τον Ίαν Γκίλαν στις 11 και 15 Σεπτεμβρίου, στο Μπρίστολ και την Κοπενχάγη, αντίστοιχα, παίζοντας μαζί με τους Black Sabbath το τραγούδι "Smoke on the Water" των Deep Purple.

Τον Οκτώβριο του 1989, οι Black Sabbath έδωσαν έξι συναυλίες στην Ιαπωνία, ενώ από τις 19 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου έγιναν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που πέρασε το Σιδηρούν παραπέτασμα, δίνοντας 13 συναυλίες στο "Olympski Hall" της Μόσχας και άλλες δώδεκα στο "EKS Hall" του Λένινγκραντ, μερικές φορές παίζοντας δύο φορές σε μία ημέρα.

Τραγούδια

1. The Gates of Hell (Iommi, Martin, Nicholls, Powell, Cottle) - 1:06
2. Headless Cross (Iommi, Martin, Nicholls, Powell, Cottle) - 6:29
3. Devil & Daughter (Iommi, Martin, Nicholls, Powell, Cottle) - 4:44
4. When Death Calls (Iommi, Martin, Nicholls, Powell, Cottle) - 6:55
5. Kill in the Spirit World (Iommi, Martin, Nicholls, Powell, Cottle) - 5:11
6. Call of the Wild (Iommi, Martin, Nicholls, Powell, Cottle) - 5:18
7. Black Moon (Iommi, Martin, Nicholls, Powell, Cottle) - 4:06
8. Nightwing (Iommi, Martin, Nicholls, Powell, Cottle) - 4:06

Θέσεις τσαρτ

Headless Cross (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 24 Απριλίου 1989

Χώρα Θέση
Γερμανία 18
Σουηδία 22
Ελβετία 23
Ηνωμένο Βασίλειο 31
Ολλανδία 71
Ηνωμένες Πολιτείες 115

Headless Cross (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Απρίλιος 1989

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 62

Τα μέλη του συγκροτήματος

Το Headless Cross ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Πηγές