Ελεγκτικό Συνέδριο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Gskoubaflos (συζήτηση | συνεισφορές)
Προσθήκη παραπομπής
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 35: Γραμμή 35:
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελείται από:
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελείται από:
* Τον Πρόεδρο
* Τον Πρόεδρο
* Οκτώ Αντριπροέδρους
* Οκτώ Αντιπροέδρους
* Τριάντα Συμβούλους
* Τριάντα Συμβούλους
* Σαράντα τέσσερις Παρέδρους και
* Σαράντα τέσσερις Παρέδρους και

Έκδοση από την 06:10, 12 Οκτωβρίου 2016

Ελεγκτικό Συνέδριο
Αρχείο:ELSYN logo.png
Ιδρύθηκε1833
ΤοποθεσίαΑθήνα, Ελλάδα
Ιστοσελίδαelsyn.gr
Πρόεδρος
ΚάτοχοςΑνδρονίκη Θεοτοκάτου

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας (μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας). Ταυτόχρονα έχει και διοικητικές αρμοδιότητες, πράγμα που το κάνει διφυές όργανο. Αποστολή του είναι ο έλεγχος των δαπανών του κράτους, τόσο του Δημοσίου, όσο και των ΟΤΑ. Αρμοδιότητά του επίσης είναι ο καταλογισμός των "δημοσίων υπολόγων" (έλεγχος και απόδοση ευθύνης σε διαχειριστές του Δημοσίου), ενώ έχει δικαστικές αρμοδιότητες και σε ορισμένες μισθολογικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Θεσμός

Ελεγκτικό Συνέδριο υπάρχει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει όμως παντού στη δικαστική εξουσία. Σε ορισμένα κράτη λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Στην Ελλάδα ιδρύθηκε με το βασιλικό διάταγμα της 27ης Σεπτεμβρίου / 9ης Οκτωβρίου του 1833 επί της Κυβέρνησης Τρικούπη στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από την Αντιβασιλεία του Όθωνα με το ρόλο της ανώτατης Ελεγκτικής αρχής[1][2]. Πρώτος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν ο οικονομολόγος και πολιτικός Ν. Σιλήβεργος.

Δομή και Οργάνωση

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελείται από:

  • Τον Πρόεδρο
  • Οκτώ Αντιπροέδρους
  • Τριάντα Συμβούλους
  • Σαράντα τέσσερις Παρέδρους και
  • Σαράντα πέντε Εισηγητές − δόκιμους Εισηγητές.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπηρετούν επίσης ένας Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας, ένας Επίτροπος της Επικρατείας με βαθμό Αντιπροέδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου και τρεις Αντεπίτροποι της Επικρατείας.[3] Οι αρμοδιότητες του ασκούνται από την Ολομέλεια, τα Τμήματα και τα Κλιμάκια.

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. ΔΕΡΤΙΛΗΣ, Γ.Β. (2005). ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (1830-1920). ΑΘΗΝΑ: ΕΣΤΙΑ. σελ. 340. 
  2. Επετηρίς του Βασιλείου της Ελλάδος δια το έτος 1837, σελ. 118, Κεφάλαιον Έκτον, Ελεγκτικόν Συνέδριον, οδός Αδριανού. «Δυνάμει του από 27 Σεπτεμβρίου 1833 Υ.Β. Διατάγματος συσταίνεται Ελεγκτικόν Συνέδριον...» «...Το Ελεγκτικόν Συνέδριον είναι η ανώτατη ως προς το διοικητικόν (administration) ελεγκτική Αρχή...»
  3. «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 52» (PDF). Ελεγκτικό Συνέδριο. 28 Φςβρουαρίου 2013.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι