Κωδικοί αεροπορικών εταιρειών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
Δημιουργία λήμματος
 
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ο IM-yb μετακίνησε τη σελίδα Κωδικοί αερογραμμών στην Κωδικοί αεροπορικών εταιρειών: χρησιμοποιείται περισσότερο
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 13:29, 8 Οκτωβρίου 2016

Οι κωδικοί αερογραμμών χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές εταιρείες ως διακριτικά. Υπάρχουν οι κωδικοί της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) που περιλαμβάνουν δύο χαρακτήρες, οι κωδικοί του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) που αποτελούνται από τρεις χαρακτήρες και οι κωδικοί κλήσης (callsign).

Κωδικός IATA

Οι κωδικοί IATA περιλαμβάνουν δύο χαρακτήρες που έχουν δωθεί από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) για τις αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Το πρότυπο περιγράφεται στο Πρότυπο Εγχειρίδιο Πληροφοριών Δρομολογίων (Standard Schedules Information Manual) της ΙΑΤΑ και οι κωδικοί περιγράφονται στο Διευθυντήριο Αεροπορικής Κωδικοποίησης (Airline Coding Directory) της ΙΑΤΑ.[1]

Κωδικός ICAO

Οι κωδικοί ICAO αποτελούνται από τρεις χαρακτήρες οι οποίοι δώθηκαν από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Οι κωδικοί ICAO εκδίδονται από το 1947. Έγιναν το επίσημο νέο πρότυπο σύστημα τον Νοέμβριο του 1987.

Κωδικός κλήσης

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν ένα κωδικό κλήσης (callsign), που συνήθως αναφέρεται κατά τη διάρκεια μιας επικοινωνίας μεταξύ του πιλοτηρίου ενός αερισκάφους με κάποιο πύργο ελέγχου, μέσω ραδιοτηλεφώνου.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Airline codes της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).