Δημήτριος Δίγκας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναίρεση έκδοσης 6039000 από τον Мико (Συζήτηση)
+ image
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Δημήτριος Δίγκας''' (1876 - 1974) ήταν [[Έλληνας]] δικηγόρος και πολιτικός από τις [[Σέρρες]].
{{πληροφορίες προσώπου
| εικόνα = Vamvakas, Dinkas, Bousios.jpg
| λεζάντα = Βουλευτές Οθωμανικού Κοινοβουλίου: από αριστερά προς τα δεξιά [[Χαρίσιος Βαμβακάς]], Δημήτριος Δίγκας, [[Γεώργιος Μπούσιος]]

}}Ο '''Δημήτριος Δίγκας''' (1876 - 1974) ήταν [[Έλληνας]] δικηγόρος και πολιτικός από τις [[Σέρρες]].
==Τα πρώτα χρόνια==
==Τα πρώτα χρόνια==
Γεννήθηκε το [[1876]] στις [[Σέρρες]] ως Οθωμανός υπήκοος, και σπούδασε νομικά στην [[Αθήνα]] και στην [[Κωνσταντινούπολη]] όπου μετά το πέρας των σπουδών του εγκαταστάθηκε. Αργότερα μετακόμισε στην [[Θεσσαλονίκη]], ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου διακρινόμενος για την επαγγελματική, κοινωφελή και εθνική του δράση.<br />
Γεννήθηκε το [[1876]] στις [[Σέρρες]] ως Οθωμανός υπήκοος, και σπούδασε νομικά στην [[Αθήνα]] και στην [[Κωνσταντινούπολη]] όπου μετά το πέρας των σπουδών του εγκαταστάθηκε. Αργότερα μετακόμισε στην [[Θεσσαλονίκη]], ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου διακρινόμενος για την επαγγελματική, κοινωφελή και εθνική του δράση.<br />

Έκδοση από την 11:34, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Δημήτριος Δίγκας
Βουλευτές Οθωμανικού Κοινοβουλίου: από αριστερά προς τα δεξιά Χαρίσιος Βαμβακάς, Δημήτριος Δίγκας, Γεώργιος Μπούσιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1876
Αθήνα
Θάνατος1974
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΓκεόργκι Ντίνκοφ
ΣυγγενείςΚονσταντίν Δαρζίλοφ (παππούς) και Σλάβκα Ντίνκοβα (θεία)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Σερρών)
Υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως της Ελλάδας
Υπουργός Συγκοινωνιών της Ελλάδας
Υπουργός Αεροπορίας της Ελλάδας
Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας
μέλος της Γερουσίας της Ελλάδας
Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας

Ο Δημήτριος Δίγκας (1876 - 1974) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός από τις Σέρρες.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε το 1876 στις Σέρρες ως Οθωμανός υπήκοος, και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη όπου μετά το πέρας των σπουδών του εγκαταστάθηκε. Αργότερα μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη, ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου διακρινόμενος για την επαγγελματική, κοινωφελή και εθνική του δράση.
Μετά την επανάσταση των Νεότουρκων και την επαναφορά σε λειτουργία του συντάγματος διατέλεσε βουλευτής στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο κατά την περίοδο 1908 - 1912, εκπροσωπώντας την περιοχή του βιλαετίου Θεσσαλονίκης και επιδεικνύοντας σημαντική εθνική δράση σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και τους υπόλοιπους Έλληνες στην καταγωγή βουλευτές.

Μετά την απελευθέρωση

Μετά την θριαμβευτική απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης υπό τον ελληνικό στρατό, το 1915 αναμίχθηκε στην ελληνική πολιτική και εξελέγη βουλευτής Σερρών. Το 1916 συμμετείχε στο Κίνημα Εθνικής Αμύνης όπου ο Ε. Βενιζέλος τον συμπεριέλαβε στη Προσωρινή Κυβέρνηση διορίζοντάς τον υπουργό Δικαιοσύνης από τις 6 Οκτωβρίου του 1916 έως τις 13 Ιουνίου του 1917. Με την ολοκληρωτική επικυριαρχία της Ελλάδας υπό την Αντάντ και την δι΄ αυτής εγκατάσταση της προσωρινής κυβέρνησης Βενιζέλου στην Αθήνα, ο Δίγκας ανέλαβε το Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, θέση στην οποία διατηρήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 1920, έχοντας ως σημαντικότερο επίτευγμα του, την εισαγωγή της διδασκαλίας της δημοτικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία.

Στις Εκλογές του 1920 ήταν ο μοναδικός βενιζελικός βουλευτής της Θεσσαλονίκης. Γενικά όμως οι πολύ επιδεικτικές του εμφανίσεις αλλά και οι πράξεις του γενικότερα συνέτειναν στη αποστροφή τόσο των κατοίκων όσο και των μειονοτικών κοινοτήτων (μουσουλμανική, εβραϊκή, και προσφύγων) προς αυτόν ώστε το Κόμμα των Φιλελευθέρων να καταποντιστεί και ούτε ο ίδιος να εκλεγεί.

Στις Εκλογές του 1929 εξελέγη γερουσιαστής Θεσσαλονίκης και αργότερα διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης (1929-1930). Ως υπουργός Δικαιοσύνης μνημονεύεται για τη σύσταση των Δικαστηρίων Ανηλίκων και των επιτροπών του Αστικού Κώδικα. Το διάστημα 1930-1932 διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1936 και του 1946 και χρημάτισε υπουργός Αεροπορίας από τις 7 Σεπτεμβρίου του 1947 μέχρι τις 7 Μαΐου του 1948.

Απεβίωσε το 1974 στη Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

Πηγές