Ακυληία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
}}
}}
[[Αρχείο: Udine aquileia2.jpg|μικρογραφία|Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της Ακυληίας.]]
[[Αρχείο: Udine aquileia2.jpg|μικρογραφία|Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της Ακυληίας.]]
Η '''Ακυληία''' ή '''Ακουιληία''' (''Aquileia'') είναι [[Αρχαία Ιστορία|αρχαία]] [[Ρωμαϊκή Δημοκρατία|ρωμαϊκή]] πόλη στην [[Ιταλία]], που βρίσκεται στην κεφαλή της [[Αδριατική θάλασσα|Αδριατικής θάλασσας]], στην άκρη των [[Λιμνοθάλασσα|λιμνοθαλασσών]], περίπου 10 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Σήμερα, η πόλη είναι μικρή (περίπου 3.500 κατοίκων), αλλά κατά την αρχαιότητα ήταν μεγάλη και εξέχουσα ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου με πληθυσμό 100.000 κατοίκων το 2ο αιώνα μ.Χ.<ref>[https://books.google.gr/books?id=bVWcAQAAQBAJ&pg=PA129&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false Aquileia] The Oxford Classical Dictionary</ref>, και είναι ένας από τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ιταλίας.
Η '''Ακυληία''' ή '''Ακουιληία''' (''Aquileia'') είναι [[Αρχαία Ιστορία|αρχαία]] [[Ρωμαϊκή Δημοκρατία|ρωμαϊκή]] πόλη στην [[Ιταλία]], που βρίσκεται στον μίχο της [[Αδριατική θάλασσα|Αδριατικής θάλασσας]], στην άκρη των [[Λιμνοθάλασσα|λιμνοθαλασσών]], περίπου 10 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Σήμερα, η πόλη είναι μικρή (περίπου 3.500 κατοίκων), αλλά κατά την αρχαιότητα ήταν μεγάλη και εξέχουσα ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου με πληθυσμό 100.000 κατοίκων το 2ο αιώνα μ.Χ.<ref>[https://books.google.gr/books?id=bVWcAQAAQBAJ&pg=PA129&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false Aquileia] The Oxford Classical Dictionary</ref>, και είναι ένας από τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ιταλίας.


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 13:04, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Συντεταγμένες: 45°46′N 13°22′E / 45.767°N 13.367°E / 45.767; 13.367

Ακυληία
Εικόνα
Η Βασιλική της Ακυληίας
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια
Επαρχία   Ούντινε
Περιοχή
Υψόμετρο   5 μ.
Έκταση   37,44 χλμ²
Πληθυσμός   3.369 (31/12/2014)
Πυκνότητα   89,98 κατ./χλμ²
Άλλες πληροφορίες
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Ακυληία is located in Ιταλία
Ακυληία
Ακυληία
Eπίσημη ιστοσελίδα
Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της Ακυληίας.

Η Ακυληία ή Ακουιληία (Aquileia) είναι αρχαία ρωμαϊκή πόλη στην Ιταλία, που βρίσκεται στον μίχο της Αδριατικής θάλασσας, στην άκρη των λιμνοθαλασσών, περίπου 10 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Σήμερα, η πόλη είναι μικρή (περίπου 3.500 κατοίκων), αλλά κατά την αρχαιότητα ήταν μεγάλη και εξέχουσα ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου με πληθυσμό 100.000 κατοίκων το 2ο αιώνα μ.Χ.[1], και είναι ένας από τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ιταλίας.

Ιστορία

Ρωμαϊκή περίοδος

Η ίδρυση της πόλης χρονολογείται το 181 π.Χ και οφείλεται σε απόφαση της Ρωμαϊκής Συγκλήτου η οποία επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα κέντρο αποσόβησης των εχθρικών δυνάμεων που εισέβαλαν κατά καιρούς από το Βορρά. Παράλληλα η πόλη θα λειτουργούσε και ως διαμετακομιστικός εμπορικός σταθμός. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη πήρε το όνομα της λόγω των άφθονων νερών που υπήρχαν στην περιοχή. Κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες η πόλη γνώρισε ιδιαίτερη ακμή καθώς αποτελούσε σημαντικό κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χάρη στην καίρια στρατηγική της θέση. Η υψηλή στρατηγική σημασία της πόλης οφείλεται στο γεγονός ότι χτίστηκε στον μυχό της Αδριατικής θάλασσας και στον άξονα της φημισμένης Αιμιλιανής Ρωμαϊκής Οδού, η οποία οδηγούσε στο Ιλλυρικό, με άμεση συνέπεια η πόλη να γίνει το σταυροδρόμι των ρωμαϊκών οδών προς τη Δαλματία, την Ιστρία, την Παννονία και τη Ραιτία. Χάρη στη θέση αυτή η πόλη απέκτησε έντονη εμπορική κίνηση και συγκέντρωσε πλούτο με περαιτέρω άμεση συνέπεια την ευρύτατη αύξηση του πληθυσμού της. Σύμφωνα με τις πηγές που παραδίδονται η Ακυληία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του αρχαίου κόσμου με πληθυσμό 100.000 κατοίκων (κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ.).

Σύγχρονος αρχαιολογικός χώρος

Κατά την ιδιαίτερα διαδεδομένη συνήθεια τα αρχαία κτήρια της Ακυληίας χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες επί σειρά αιώνων, και ως εκ τούτου κανένα από τα κτήρια της ρωμαϊκής περιόδου δε διατηρείται στην επιφάνεια του εδάφους. Μετά από εκτεταμένες ανασκαφές ήρθαν στο φως ένας δρόμος και η βορειοδυτική γωνία των τειχών της πόλης. Παράλληλα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης φιλοξενούνται περισσότερες από 2.000 επιγραφές, αγάλματα και άλλα αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων και γυάλινα αντικείμενα τοπικής προέλευσης και συλλογή νομισμάτων.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακυληίας θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη αρχαία ρωμαϊκή πόλη που έχει ανασκαφεί έως σήμερα και έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Παραπομπές

  1. Aquileia The Oxford Classical Dictionary

Εξωτερικοί σύνδεσμοι