Δαμιανός Γεωργίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Επιμέλεια λήμματος, προσθήκη περιεχομένου
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες επιστήμονα}}Ο '''Δαμιανός Γεωργίου Δράσκας''' ([[1809]] - [[1899]]) ήταν [[Έλληνας]] Καθηγητής του [[Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών|Πανεπιστημίου Αθηνών]] και ιατρός.
{{πληροφορίες επιστήμονα}}
Ο '''Δαμιανός Γεωργίου Δράσκας''' ([[1809]] - [[1899]]) ήταν [[Έλληνες|Έλληνας]] καθηγητής του [[Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών|Πανεπιστημίου Αθηνών]] και [[ιατρός]].


== Βιογραφικά στοιχεία ==
== Βιογραφικά στοιχεία ==
Γεννήθηκε στην [[Καστοριά]] το [[1809]], όπου έζησε τα παδικά του χρόνια και φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείον του Νικολάου Πετρίτη.<ref>Στο Μυστρά τον δέχεται ο παιδικός του φίλος Καστοριανός Δαμιανός Γεωργίου, αργότερα καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. από την αυτοβιογραφία [[1851]] του [[Παναγιώτης Παπαναούμ|Παναγιώτη Παπαναούμ]].</ref> Ήταν αδελφός του μεγάλου ευεργέτη της πόλης της Καστοριάς, [[Ναούμ Γεωργίου]] Δράσκα. Η οικογένεια Δράσκα κατάγονταν από την [[Πύργοι Κοζάνης|Κατράνιτσα (Πύργοι)]] [[Εορδαία|Εορδαίας]]. Οι πρόγονοί τους υπήρξαν πρόκριτοι των Πύργων απ' όπου αναγκάστηκαν να φύγουν και να εγκατασταθούν στην Καστοριά, λόγω των [[Οθωμανοί|Οθωμανικών]] αντιποίνων, εξαιτίας τοπικών επαναστάσεων<ref>Αναστασίου Πηχεώνος, Τα Απομνημονεύματα, σ. 43</ref>. Σπούδασε ιατρική στην [[Λειψία]]. Εκεί το [[1833]] αναγορεύτηκε διδάκτορας. Ο γιος του Γεώργιος Δ. Γεωργίου ήταν πρόκριτος στην Καστοριά, όπου διέμενε.
Γεννήθηκε στην [[Καστοριά]] το 1809, όπου έζησε τα παδικά του χρόνια και φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείον του Νικολάου Πετρίτη.<ref>Στο Μυστρά τον δέχεται ο παιδικός του φίλος Καστοριανός Δαμιανός Γεωργίου, αργότερα καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. από την αυτοβιογραφία 1851 του [[Παναγιώτης Παπαναούμ|Παναγιώτη Παπαναούμ]].</ref> Ήταν αδελφός του μεγάλου ευεργέτη της πόλης της Καστοριάς, [[Ναούμ Γεωργίου]] Δράσκα. Η οικογένεια Δράσκα καταγόταν από την [[Πύργοι Κοζάνης|Κατράνιτσα (Πύργοι)]] [[Εορδαία|Εορδαίας]]. Οι πρόγονοί τους υπήρξαν πρόκριτοι των Πύργων απ' όπου αναγκάστηκαν να φύγουν και να εγκατασταθούν στην Καστοριά, λόγω των [[Οθωμανοί|Οθωμανικών]] αντιποίνων, εξαιτίας των τοπικών επαναστάσεων.<ref>Αναστασίου Πηχεώνος, ''Τα Απομνημονεύματα'', σελ. 43</ref> Σπούδασε [[ιατρική]] στο [[Πανεπιστήμιο της Λειψίας]], από όπου αναγορεύθηκε [[διδάκτωρ]] το 1833.


Το [[1840]] εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής ανατομίας και φυσιολογίας στο [[Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών|Οθώνειο Πανεπιστήμιο]]. Δίδαξε ως το [[1883]]. Υπήρξε ο δεύτερος καθηγητής ανατομίας μετά τον [[Δημήτριος Μαυροκορδάτος|Δημήτριο Μαυροκορδάτο]].
Το 1840 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής [[ανατομία]]ς και [[φυσιολογία]]ς στο [[Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών|Οθώνειο Πανεπιστήμιο]] και δίδαξε ως το 1883. Υπήρξε ο δεύτερος καθηγητής ανατομίας μετά τον [[Δημήτριος Μαυροκορδάτος|Δημήτριο Μαυροκορδάτο]].


Κατά την περίοδο που διδάσκει ο Δαμιανός Γεωργίου, η διδασκαλία γίνεται κυρίως θεωρητικά. Ο ίδιος μεταφράζει τους πίνακες Weber.
Κατά την περίοδο που δίδασκε ο Δαμιανός Γεωργίου, η διδασκαλία της ανατομίας γινόταν κυρίως θεωρητικά. Ο ίδιος μετέφραζε τους [[Πίνακας Βέμπερ|πίνακες Βέμπερ]]. Επίσης ίδρυσε το «Ανατομικόν ταμείον», όπου εκτός από χρήματα, συγκεντρωνόταν και διάφορα όργανα, εργαλεία και ανατομικοί πίνακες από το εξωτερικό . Ο [[Όθων της Ελλάδας|Όθων]] δώρισε στο πανεπιστήμιο τους ανατομικούς πίνακες Μασκάνι.
Επίσης ιδρύει το "Ανατομικόν ταμείον", όπου εκτός από χρήματα, συγκεντρώνονται από το εξωτερικό και διάφορα όργανα, εργαλεία και ανατομικοί πίνακες. Ο [[Όθων της Ελλάδας|Όθων]] δωρίζει στο πανεπιστήμιο τους ανατομικούς πίνακες Mascani.


Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Δ. Γεωργίου Δράσκας προσπαθεί να συνεργαστεί με την Αστυκλινική ώστε να ευρεθεί νέο υλικό για τις ασκήσεις των φοιτητών. Καθώς το υλικό που προτείνεται δεν επαρκεί αφού τα νεκροτομικά υλικά σπανίζουν, ο Δ. Γεωργίου αποφασίζει να υλοποιήσει τη λύση των ξηρών παρασκευασμάτων που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Συνιστά (παρά τις αντιδράσεις) προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο ''Ανατομείο'', όπως παρασκευστές και τεχνίτες που απασχολούνται στην κατασκευή κέρινων και γύψινων εκμαγείων.
Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Δαμιανός Γεωργίου Δράσκας προσπάθησε να συνεργαστεί με την [[Αστυκλινική Αθηνών|Αστυκλινική]] για την αναζήτηση νέου υλικού για τις ασκήσεις των φοιτητών. Καθώς το υλικό που προτεινόταν δεν επαρκούσε μιας και τα νεκροτομικά υλικά σπάνιζαν, ο Δαμιανός Γεωργίου αποφάσισε να υλοποιήσει τη λύση των ξηρών παρασκευασμάτων που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Σύστησε (παρά τις αντιδράσεις) προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο ''Ανατομείο'', όπως παρασκευστές και τεχνίτες που απασχολούνταν στην κατασκευή κέρινων και γύψινων εκμαγείων.


Μετά το κλείσιμο της Ιονίου Ακαδημίας, ο Δ. Γεωργίου προώθησε την αγορά τμήματος της συλλογής ανατομικών παρασκευασμάτων του καθηγητή Κωνσταντίνου Βαλσαμάκη, που είχε μεταφέρει η ανηψιά του Πηνελόπη στη γενέτειρά του, Αργοστόλι. Η συλλογή αυτή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αγορά του Εθνικού Πανεπιστημίου εκείνη την εποχή, καθώς αποκτήθηκε έναντι του ποσού των 7,5 χιλιάδων δραχμών.
Μετά το κλείσιμο της [[Ιόνιος Ακαδημία|Ιονίου Ακαδημίας]], ο Δαμιανός Γεωργίου προώθησε την αγορά τμήματος της συλλογής ανατομικών παρασκευασμάτων του καθηγητή Κωνσταντίνου Βαλσαμάκη, που είχε μεταφέρει η ανηψιά του Πηνελόπη στη γενέτειρά του, Αργοστόλι. Η συλλογή αυτή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αγορά του Εθνικού Πανεπιστημίου εκείνη την εποχή, καθώς αποκτήθηκε έναντι του ποσού των 7,5 χιλιάδων δραχμών.

Αποχώρησε από το πανεπιστήμιο στις 11 Ιανουαρίου 1883, με τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή. Απεβίωσε στις [[10 Νοεμβρίου]] 1899 στην [[Αθήνα]].<ref>{{Cite news|url=http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=2717&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiARgASJASUASRASJASVASkASaAAgARfASNAShASZASLASHASXASdAAiAAiARgASJASUASRASJASVASkASaAAgARfASNAShASZASLASHASXASdAAi&CropPDF=0|title=Αναγγελία κηδείας Δαμιανού Γεωργίου|date=11 Νοεμβρίου 1899|work=[[Εμπρός (εφημερίδα)|Εμπρός]]|page=3|access-date=04-09-2016|via=Ψηφιακό Αρχείο Εθνικής Βιβλιοθήκης}}</ref>


== Συγγράμματα ==
== Συγγράμματα ==
Ο Δαμιανός Γεωργίου Δράσκας άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο. Mετέφρασε απ τα γερμανικά και εξέδωσε τα βιβλία:
Ο Δαμιανός Γεωργίου Δράσκας άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο. Mετέφρασε από τα [[γερμανικά]] και εξέδωσε τα βιβλία:
* "Eρμηνεία εις τον ανατομικόν άτλαντα"
* ''Eρμηνεία εις τον ανατομικόν άτλαντα''
* "Eγχειρίδιον φυσιολογίας του ανθρώπου", κ.α
* ''Eγχειρίδιον φυσιολογίας του ανθρώπου'', κ.α

== Παραπομπές- Υποσημειώσεις ==
== Παραπομπές ==
{{παραπομπές}}
{{παραπομπές}}


== Πηγές ==
== Πηγές ==
* [http://kapodistriako.uoa.gr/stories/047_mu_01/index.php?m=2 Τα μουσεία του ΕΚΠΑ]
* [http://kapodistriako.uoa.gr/stories/047_mu_01/index.php?m=2 Τα μουσεία του ΕΚΠΑ]
* [http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1995/12/03121995.pdf Καθημερινή εφημερίδα ''7 ημέρες'', Αφιέρωμα: Καστοριά, η Βυζαντινή και μεταβυζαντινή πόλη, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 1995]
* [https://web.archive.org/web/20140720135827/http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1995/12/03121995.pdf Καθημερινή εφημερίδα ''7 ημέρες'', Αφιέρωμα: Καστοριά, η Βυζαντινή και μεταβυζαντινή πόλη, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 1995], σελ 27
* [http://pandektis.ekt.gr/dspace/handle/10442/58373 Πανδέκτης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών]
* [http://pandektis.ekt.gr/dspace/handle/10442/58373 Πανδέκτης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών]
* {{Cite book|url=http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/1/1/5/metadata-01-0000131.tkl|title=Εκατονταετηρίς 1837-1937 / Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών|last=Κούζης|first=Αριστοτέλης|publisher=Τύποις Πυρσού|year=1937|volume=τομ. Γ΄|location=Αθήνα|page=[http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F1%2F1%2F5%2Fattached-metadata-01-0000131%2F62431_03.pdf&rec=%2Fmetadata%2F1%2F1%2F5%2Fmetadata-01-0000131.tkl&do=62431_03.pdf&width=549&height=736&pagestart=1&maxpage=95&lang=en&pageno=8&pagenotop=8&pagenobottom=1 8]}}






{{authority control}}
{{authority control}}
{{DEFAULTSORT:Γεωργιου Δρασκας Δαμιανος}}
{{DEFAULTSORT:Γεωργιου Δρασκας Δαμιανος}}
{{βιογραφία-επέκταση}}

[[Κατηγορία:Έλληνες γιατροί]]
[[Κατηγορία:Έλληνες γιατροί]]
[[Κατηγορία:Έλληνες συγγραφείς]]
[[Κατηγορία:Έλληνες συγγραφείς]]

Έκδοση από την 10:20, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Δαμιανός Γεωργίου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δαμιανός Γεωργίου (Ελληνικά)
Γέννηση1809[1]
Καστοριά
Θάνατος10ιουλ. / 22  Νοεμβρίου 1899γρηγ.
Αθήνα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Λειψίας, Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςανατομία και φυσιολογία
Ιδιότηταιατρός και διδάσκων πανεπιστημίου

Ο Δαμιανός Γεωργίου Δράσκας (1809 - 1899) ήταν Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιατρός.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1809, όπου έζησε τα παδικά του χρόνια και φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείον του Νικολάου Πετρίτη.[2] Ήταν αδελφός του μεγάλου ευεργέτη της πόλης της Καστοριάς, Ναούμ Γεωργίου Δράσκα. Η οικογένεια Δράσκα καταγόταν από την Κατράνιτσα (Πύργοι) Εορδαίας. Οι πρόγονοί τους υπήρξαν πρόκριτοι των Πύργων απ' όπου αναγκάστηκαν να φύγουν και να εγκατασταθούν στην Καστοριά, λόγω των Οθωμανικών αντιποίνων, εξαιτίας των τοπικών επαναστάσεων.[3] Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, από όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1833.

Το 1840 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής ανατομίας και φυσιολογίας στο Οθώνειο Πανεπιστήμιο και δίδαξε ως το 1883. Υπήρξε ο δεύτερος καθηγητής ανατομίας μετά τον Δημήτριο Μαυροκορδάτο.

Κατά την περίοδο που δίδασκε ο Δαμιανός Γεωργίου, η διδασκαλία της ανατομίας γινόταν κυρίως θεωρητικά. Ο ίδιος μετέφραζε τους πίνακες Βέμπερ. Επίσης ίδρυσε το «Ανατομικόν ταμείον», όπου εκτός από χρήματα, συγκεντρωνόταν και διάφορα όργανα, εργαλεία και ανατομικοί πίνακες από το εξωτερικό . Ο Όθων δώρισε στο πανεπιστήμιο τους ανατομικούς πίνακες Μασκάνι.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Δαμιανός Γεωργίου Δράσκας προσπάθησε να συνεργαστεί με την Αστυκλινική για την αναζήτηση νέου υλικού για τις ασκήσεις των φοιτητών. Καθώς το υλικό που προτεινόταν δεν επαρκούσε μιας και τα νεκροτομικά υλικά σπάνιζαν, ο Δαμιανός Γεωργίου αποφάσισε να υλοποιήσει τη λύση των ξηρών παρασκευασμάτων που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Σύστησε (παρά τις αντιδράσεις) προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ανατομείο, όπως παρασκευστές και τεχνίτες που απασχολούνταν στην κατασκευή κέρινων και γύψινων εκμαγείων.

Μετά το κλείσιμο της Ιονίου Ακαδημίας, ο Δαμιανός Γεωργίου προώθησε την αγορά τμήματος της συλλογής ανατομικών παρασκευασμάτων του καθηγητή Κωνσταντίνου Βαλσαμάκη, που είχε μεταφέρει η ανηψιά του Πηνελόπη στη γενέτειρά του, Αργοστόλι. Η συλλογή αυτή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αγορά του Εθνικού Πανεπιστημίου εκείνη την εποχή, καθώς αποκτήθηκε έναντι του ποσού των 7,5 χιλιάδων δραχμών.

Αποχώρησε από το πανεπιστήμιο στις 11 Ιανουαρίου 1883, με τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή. Απεβίωσε στις 10 Νοεμβρίου 1899 στην Αθήνα.[4]

Συγγράμματα

Ο Δαμιανός Γεωργίου Δράσκας άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο. Mετέφρασε από τα γερμανικά και εξέδωσε τα βιβλία:

  • Eρμηνεία εις τον ανατομικόν άτλαντα
  • Eγχειρίδιον φυσιολογίας του ανθρώπου, κ.α

Παραπομπές

  1. data.nlg.gr/resource/authority/record244908.
  2. Στο Μυστρά τον δέχεται ο παιδικός του φίλος Καστοριανός Δαμιανός Γεωργίου, αργότερα καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. από την αυτοβιογραφία 1851 του Παναγιώτη Παπαναούμ.
  3. Αναστασίου Πηχεώνος, Τα Απομνημονεύματα, σελ. 43
  4. «Αναγγελία κηδείας Δαμιανού Γεωργίου». Εμπρός: σελ. 3. 11 Νοεμβρίου 1899. http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=2717&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiARgASJASUASRASJASVASkASaAAgARfASNAShASZASLASHASXASdAAiAAiARgASJASUASRASJASVASkASaAAgARfASNAShASZASLASHASXASdAAi&CropPDF=0. Ανακτήθηκε στις 04-09-2016. 

Πηγές