Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλώρινας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
}}
}}


Η '''Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκης - Μπιτόλων''' είναι [[ελληνική]] τοπική [[Σιδηρόδρομος|σιδηροδρομική]] γραμμή που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της [[Θεσσαλονίκη]]ς με τα [[Μπίτολα]] και άλλες πόλεις στην [[Κεντρική Μακεδονία|κεντρική]] και [[δυτική Μακεδονία]]. Είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της [[Δυτική Μακεδονία|Δυτικής Μακεδονίας]], καθώς είναι η μόνη γραμμή σε λειτουργία που εξυπηρετεί την περιφέρεια. Ο δυτικός τερματικός σταθμός της είναι η [[Σιδηροδρομικός Σταθμός Φλωρίνης|Φλώρινα]], ενώ παλαιότερα κατευθυνόταν και προς [[Κοζάνη]].
Η '''Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου''' είναι [[ελληνική]] τοπική [[Σιδηρόδρομος|σιδηροδρομική]] γραμμή που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της [[Θεσσαλονίκη]]ς με το Μοναστήρι ([[Μπίτολα]]) και άλλες πόλεις στην [[Κεντρική Μακεδονία|κεντρική]] και [[δυτική Μακεδονία]]. Είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της [[Δυτική Μακεδονία|Δυτικής Μακεδονίας]], καθώς είναι η μόνη γραμμή σε λειτουργία που εξυπηρετεί την περιφέρεια. Ο δυτικός τερματικός σταθμός της είναι η [[Σιδηροδρομικός Σταθμός Φλωρίνης|Φλώρινα]], ενώ παλαιότερα κατευθυνόταν και προς [[Κοζάνη]].


==Ιστορικό==
==Ιστορικό==
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
==Διαδρομή==
==Διαδρομή==


Ο ανατολικός τερματικός της γραμμής Θεσσαλονίκης - Μπίτολας είναι ο [[Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης|νέος σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης]]. Αφήνωντας την γραμμή [[Σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης|Αθηνών - Θεσσαλονίκης]] στο [[Πλατύ Ημαθίας]], προχωράει κατά μήκος του [[Αλιάκμονας|ποταμού Αλιάκμονα]], μέσα από την [[Αλεξάνδρεια Ημαθίας]], και μετά διέρχεται από τη [[Βέροια]], τη [[Νάουσα]], τη [[Σκύδρα]] και ανεβαίνει προς την [[Έδεσσα]], και κατά μήκος της βόρειας και δυτικής ακτής της [[Λίμνη Βεγορίτιδα|λίμνης Βεγορίτιδας]], φτάνοντας στο [[Αμύνταιο]]. Εκεί, η γραμμή Αμυνταίου - Κοζάνης αποτελούσε διακλάδωση της γραμμής, μέχρι το [[2010]], εξυπηρετώντας την [[Κοζάνη]], την [[Πτολεμαΐδα]] και τους σταθμούς της [[ΔΕΗ|Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού]]. Η κύρια γραμμή συνεχίζει στη [[Φλώρινα]], όπου και τερματίζει.
Ο ανατολικός τερματικός της γραμμής Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου είναι ο [[Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης|νέος σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης]]. Αφήνωντας την γραμμή [[Σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης|Αθηνών - Θεσσαλονίκης]] στο [[Πλατύ Ημαθίας]], προχωράει κατά μήκος του [[Αλιάκμονας|ποταμού Αλιάκμονα]], μέσα από την [[Αλεξάνδρεια Ημαθίας]], και μετά διέρχεται από τη [[Βέροια]], τη [[Νάουσα]], τη [[Σκύδρα]] και ανεβαίνει προς την [[Έδεσσα]], και κατά μήκος της βόρειας και δυτικής ακτής της [[Λίμνη Βεγορίτιδα|λίμνης Βεγορίτιδας]], φτάνοντας στο [[Αμύνταιο]]. Εκεί, η γραμμή Αμυνταίου - Κοζάνης αποτελούσε διακλάδωση της γραμμής, μέχρι το 2010, εξυπηρετώντας την [[Κοζάνη]], την [[Πτολεμαΐδα]] και τους σταθμούς της [[ΔΕΗ|Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού]]. Η κύρια γραμμή συνεχίζει στη [[Φλώρινα]], όπου και τερματίζει.


== Σταθμοί ==
== Σταθμοί ==

Έκδοση από την 20:11, 30 Ιουλίου 2016

Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου
Thessaloniki - Bitola rail line
Καρτ-ποστάλ της σιδηροδρομικής γέφυρας της Έδεσσας
(τέλη 19ου αιώνα).
Πληροφορίες
ΙδιοκτησίαOΣE
ΠεριοχήΕλλάδα (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία), ΠΓΔΜ
ΕίδοςΠεριφερειακός σιδηρόδρομος
Σταθμοί18
ΙστότοποςΤΡΑΙΝΟΣΕ
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1894
ΔιαχειριστήςΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος γραμμής219,1 χλμ
Εύρος γραμμής1,435 mm (κανονικό εύρος)
Μέγιστη ταχύτητα90 χλμ/ώρα
Διαδρομή
Θεσσαλονίκη - Μπίτολα
Θεσσαλονίκη
αμαξιοστάσιο Μενεμένης
Εγνατία Οδός
προς Αλεξανδρούπολη
Σίνδος
Α/Δ ΠΑΘΕ
προς Ειδομένη
ποταμός Αξιός
Άδενδρο
ποταμός Λουδίας
Πλατύ
Π1/προς Αθήνα
Λιανοβέργι
Αλεξάνδρεια
Λουτρός
Κεφαλοχώρι
Ξεχασμένη
κανάλι 66
Κουλούρα
Μέση
Βέροια
Νάουσα
Επισκοπή
Πετραιά
Σκύδρα
Έδεσσα
λίμνη Αγρά
Άρνισσα
Άγιος Παντελεήμονας
Αμύνταιο
προς Κοζάνη
Ξινό Νερό
Βεύη
προς Φλώρινα
Μεσονήσι
Νέος Καύκασος
σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας
Κρεμενίτσα
Μπίτολα

Η Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου είναι ελληνική τοπική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με το Μοναστήρι (Μπίτολα) και άλλες πόλεις στην κεντρική και δυτική Μακεδονία. Είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς είναι η μόνη γραμμή σε λειτουργία που εξυπηρετεί την περιφέρεια. Ο δυτικός τερματικός σταθμός της είναι η Φλώρινα, ενώ παλαιότερα κατευθυνόταν και προς Κοζάνη.

Ιστορικό

Η ιδέα για μια δια-μακεδονική σιδηροδρομική γραμμή υπήρχε από τη δεκαετία του 1850, και πιο συγκεκριμένα όταν τον Ιανουάριο 1859 υπογράφηκε μνημόνιο για την κατασκευή της γραμμής Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου.[1] Δεν πραγματοποιήθηκε όμως τίποτα μέχρι τον Οκτώβριο του 1890, όταν η Οθωμανική Υψηλή Πύλη, παραχώρησε στην Deutsche Bank το δικαίωμα κατασκευής του σιδηροδρόμου ως διακλάδωση του Σιδηροδρόμου της Ανατολής και με την δυνατότητα επέκτασης του έως ένα αλβανικό λιμάνι.[2] Επικεφαλής του έργου ήταν ο βαρώνος Μωρίς ντε Χιρς. Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 1891 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1894. Ενώ εκείνη τη περίοδο η πρακτική της υποχρεωτικής εργασίας ήταν ακόμη εν ισχύ, το εργατικό δυναμικό στις αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας ήταν φθηνό, και οι μηχανικοί ήταν ευπρόσδεκτοι με ενθουσιασμό.[1]

Διαδρομή

Ο ανατολικός τερματικός της γραμμής Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου είναι ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης. Αφήνωντας την γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο Πλατύ Ημαθίας, προχωράει κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα, μέσα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, και μετά διέρχεται από τη Βέροια, τη Νάουσα, τη Σκύδρα και ανεβαίνει προς την Έδεσσα, και κατά μήκος της βόρειας και δυτικής ακτής της λίμνης Βεγορίτιδας, φτάνοντας στο Αμύνταιο. Εκεί, η γραμμή Αμυνταίου - Κοζάνης αποτελούσε διακλάδωση της γραμμής, μέχρι το 2010, εξυπηρετώντας την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τους σταθμούς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Η κύρια γραμμή συνεχίζει στη Φλώρινα, όπου και τερματίζει.

Σταθμοί

Παραπομπές

Επιπλέον ανάγνωση

  • Gounaris, Basil C. (1993). Steam over Macedonia, 1870-1912. East European Monographs. ISBN 978-0880332774.  Unknown parameter |Γλώσσα= ignored (βοήθεια)