Χένρικ Ίψεν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 64: Γραμμή 64:





=== Ελληνικές μεταφράσεις ===
*"Χέντα Γκάμπλερ" : Βασίλης Παπαγεωργίου ("Σαιξπηρικόν")
* "Η γιορτή στο Σολχάουγκ" : Λέων Κουκούλας (";")
*"Τα παλληκάρια του Χέλγκελαντ" : Φέλιξ Ντιτζόρτζιο ("Δωδώνη")
*"Οι μνηστήρες του θρόνου" : Καίτη Κάστρο ("Δωδώνη")
*"Πέερ Γκιντ" : Όμηρος Μπεκές ("Δωδώνη")
*"Το σπίτι της κούκλας" : Λέων Κουκούλας ("Γκοβόστης")
*"Βρυκόλακες" : Γ.Πολίτης ("Δωδώνη")
*"Ο εχθρός του λαού" : Πέλος Κατσέλης ("Δωδώνη")
*"Αγριόπαπια" : Βασίλης Δασκαλάκης ("Δωδώνη")
*"Η Κυρά της θάλασσας" : Λέων Κουκούλας ("Γκοβόστης")
*"Έντα Γκάμπλερ" : Λέων Κουκούλας ("Γκοβόστης")
*"Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν" : Λέων Κουκούλας ("Γκοβόστης")
* "Ο αρχιμάστορας Σόλνες": Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος ("Gutenberg")
* "Ο μικρός Έγιολφ": Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος ("Gutenberg")
* "Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν": Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος ("Gutenberg")
* "Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί": Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος ("Gutenberg")


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 19:27, 3 Ιουλίου 2016

Ερρίκος Ίψεν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Henrik Johan Ibsen (Νορβηγικά)[1][2]
ΨευδώνυμοBrynjolf Bjarme[1][2]
Γέννηση20 Μαρτίου 1828
Σκίεν Νορβηγία
Θάνατος23 Μαΐου 1906 (78 ετών)
Όσλο Νορβηγία
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό επεισόδιο[3]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςVår Frelsers gravlund[4]
ΚατοικίαΣίεν (1828–1843)[1][5]
Grimstad (1843–1850)[1][5]
ΕθνικότηταΝορβηγός
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγηκή
Ιδιότηταθεατρικός συγγραφέας[6][7][2], ποιητής[6][7], λιμπρετίστας[7], σκηνοθέτης[7][2] και συγγραφέας[8][7][2]
ΣύζυγοςΣουζάννα Ίψεν (1858–1906)[9][1][5]
ΤέκναΣίγκουρντ Ίψεν[1][5] και Hans Jacob Henriksen[1][5]
ΓονείςKnud Ibsen[1] και Marichen Altenburg[1]
ΑδέλφιαΧέντβιχ Ίψεν[1]
Ole Paus Ibsen[10]
ΚίνημαΡεαλισμός[11]
Είδος τέχνηςθεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός
Καλλιτεχνικά ρεύματαΡεαλοσμός, Νατουραλισμός
Σημαντικά έργαΠέερ Γκιντ (1867)
Το Σπίτι της Κούκλας (1879)
Βρυκόλακες (1881)
Ο Εχθρός του Λαού (1882)
Αγριόπαπια (1884)
Έντα Γκάμπλερ (1890)
ΒραβεύσειςΙπποτικός Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Αγίου Όλαφ[12], King Oscar II's reward medal[12], Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Ντάνεμπρογκ[12], Τάγμα του Πολικού Αστέρα - Μεγαλόσταυρος του Διοικητή[12], Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Βάσα[12], Knight Grand Officer of the Order of the Saxe-Ernestine[12] και 3rd class, Order of the Medjidie[12]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος Ίψεν (Henrik Ibsen, 20 Μαρτίου 1828 - 23 Μαΐου 1906) ήταν Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας[13][14]. Δεύτερο παιδί μιας εύπορης οικογένειας εγκαταστημένης στο λιμάνι Skien, ο Ίψεν έζησε, μετά την πτώχευση της πατρικής επιχείρησης και τη μετακίνηση της οικογένειας του στο γειτονικό Vernstpop, δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια.

Οικογένεια και νεανικά χρόνια

Ο Ερρίκος Ίψεν γεννήθηκε στην μικρή πόλη Skien, με γονείς τους Knud Ibsen και την Marichen Altenburg. “Οι γονείς μου και από τις δύο πλευρές ήταν μέλη των πιο διάσημων οικογενειών της Skien” γράφει ο ίδιος σε ένα γράμμα του προς τον κριτικό Georg Brandes το 1882. Η μητέρα της Marichen και ο πατριός του Knud ήταν αδέλφια, και οι γονείς του Ερρίκου είχαν μεγαλώσει μαζί και πρακτικά ανατραφεί σαν αδέλφια. Η Μarichen Altenburg θεωρούνταν καλή νύφη, ήταν κόρη ενός από τους πλουσιότερους εμπόρους της Skien. Ο πατέρας του Ερρίκου προέρχονταν από μια μακριά γραμμή καπετάνιων, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να γίνει έμπορος. Ο γάμος του με την Marichen ήταν ένα “υπέροχο οικογενειακό προξενιό”. Όταν ο Ερρίκος ήταν επτά ετών, η τύχη του πατέρα του άλλαξε προς το χειρότερο, η οικογένεια έχασε την περιουσία της και αναγκάστηκε να μετακομίσει μόνιμα σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι στο Ventop, έξω από την πόλη. Η χρεοκοπία του έκανε τον Knud Ibsen έναν δύσκολο και πικραμένο άντρα, ο οποίος στράφηκε στον αλκοολισμό, και η Marichen στράφηκε στην εκκλησία. Η οικογένεια Ίψεν τελικά μετακόμισε σε ένα σπίτι στην πόλη Snipetorp, που ανήκε στον ετεροθαλή αδελφό του Knud, τον πλούσιο τραπεζίτη και ιδιοκτήτη πλοίων Christopher Blom Paus. Η χρεοκοπία και η ταξική πτώση της οικογένειας έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο μετέπειτα έργο του Ίψεν. Οι χαρακτήρες στα έργα του συχνά καθρεφτίζουν τους γονείς του, και τα θέματα του συχνά ασχολούνται με θέματα οικονομικών δυσκολιών, καθώς και ηθικές συγκρούσεις που προέρχονται από σκοτεινά μυστικά κρυφά από την κοινωνία.

Στην ηλικία των δεκαπέντε, ο Ίψεν αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο. Μετακόμισε στην μικρή πόλη Grimstad για να γίνει βοηθός φαρμακοποιού. Προκειμένου να ξεφύγει από την ανιαρή ζωή του Grimstad αρχίζει να διαβάζει και να γράφει. Το 1846, όταν ο Ερρίκος ήταν σε ηλικία 18 χρονών, απόκτησε ένα νόθο παιδί με μια υπηρέτρια, το οποίο αργότερα αναγνώρισε χωρίς όμως ποτέ να γνωρίσει. Η ιστορία του νόθου γιου του πιθανολογείται πως ήταν και η αιτία που διέκοψε κάθε σχέση με την οικογένεια του. Ο Ερρίκος Ίψεν δεν συνάντησε ποτέ ξανά τον πατέρα του, ενώ είδε την μητέρα του μόνο μια φορά ξανά πριν πεθάνει. Διατηρούσε αλληλογραφία μόνο με μία από τις αδελφές του.

Το 1850, ο Ίψεν μετακόμισε στην Χριστιανία (αργότερα μετονομάστηκε σε Όσλο) με σκοπό να μπει στο πανεπιστήμιο. Σύντομα εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο, όταν κόπηκε στις εισαγωγικές εξετάσεις, αποτυγχάνοντας στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών. Την ίδια περίοδο αρχίζει να γράφει σε εφημερίδες και έρχεται σε επαφή με τον μικρό λογοτεχνικό κύκλο της Νορβηγίας της εποχής.

Η Ζωή του

Σύντομα μετακομίζει στο Μπέργκεν όπου περνά τα επόμενα χρόνια δουλεύοντας στο Det norske Theater, όπου είχε αυξημένες αρμοδιότητες και συμμετείχε στην παραγωγή 145 έργων ως συγγραφέας, σκηνοθέτης, δραματολόγος και παραγωγός. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου δεσμεύονταν από το θέατρο βάση συμβολαίου, να γράφει ένα έργο το χρόνο για να ανεβαίνει στο συγκεκριμένο θέατρο. Το 1858 επιστρέφει στην Χριστιανία και γίνεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου της Χριστιανίας, ενώ ασχολείται και με τη ζωγραφική. Την ίδια χρονιά νυμφεύεται την Suzannah Thoresen, η οποία θα γίνει και μητέρα του γιου του Sigurd (1859). Η σύζυγός του θα τον στηρίξει συναισθηματικά και θα τον ενισχύσει στη σταδιοδρομία του, πείθοντάς τον να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη θεατρική τέχνη. Το ζευγάρι έζησε υπό δύσκολες οικονομικές καταστάσεις και σταδιακά ο Ίψεν έγινε πολύ απογοητευμένος από την ζωή στην Νορβηγία. Το 1864, εγκαταλείπει την Χριστιανία και πηγαίνει στο Σορέντο της Ιταλίας. Αρχικά φεύγει για ένα χρόνο, αλλά τελικά κάνει 27 χρόνια να επιστρέψει στην πατρίδα του, εργαζόμενος κυρίως στη Νότιο Ιταλία και τη Γερμανία. Εκεί, ο Ίψεν καταξιώνεται πλέον σαν καλλιτέχνης και τελικά γυρίζει στην πατρίδα του το 1895, όπου και συγγράφει τα δυο τελευταία του έργα. Τότε, μπόρεσε να ορθοποδήσει οικονομικά, αγοράζοντας ένα πολύ ακριβό σπίτι απέναντι από τα ανάκτορα του Όσλο, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο και δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες. Ο Ίψεν είχε μια αμφιλεγόμενη σχέση με τον πλούτο, κάτι που αποδεικνύεται και από τη διακόσμηση αυτού του σπιτιού, η οποία διατηρείται στο ακέραιο έως σήμερα. Συνήθιζε επίσης να κάνει καθημερινούς περιπάτους, αλλά δεν επεδίωκε την επαφή με το κοινό (ήταν εσωστρεφής) και τον ενδιέφερε η μελέτη των ανθρωπίνων αντιδράσεων και συμπεριφορών. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις αλλά και συχνή αλληλογραφία με αρκετές νεαρές κοπέλες, χωρίς ποτέ να αποδειχθεί κάποιο ίχνος απιστίας του σε αυτές. Έπινε σχεδόν σε καθημερινή βάση τη μπύρα του στο γνωστό στέκι της πόλης του Όσλο "Grand Cafe", του πολυτελούς ξενοδοχείου "Grand Hotel". Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας, αφού είχε υποστεί αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια και ήταν πια ανήμπορος να δημιουργήσει.

Χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του

Τον Ίψεν χαρακτηρίζει η έντονη διάθεση να θίξει ευαίσθητα θέματα της εποχής του, όπως τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το κόστος που συνεπάγεται η προσπάθεια διατήρησης του πλούτου και του κοινωνικού status, καθώς και ζητήματα ηθικής τάξης.

Εργογραφία - Θεατρογραφία

  • 1850 Κατιλίνας (Katilina), ιστορικό ποίημα. H πρώτη παράσταση του πρώτου έργου του Ίψεν δόθηκε από το Nya Teatern της Στοκχόλμης στις 3 Δεκεμβρίου του 1881
  • 1850 Ο θάνατος του πολεμιστή ή Ο λίθινος τάφος (Kjæmpehøien)
    Το έργο πρωτοανεβαίνει στη σκηνή του Kristiania Norske Theater της Χριστιανίας, στις 26 Σεπτεμβρίου 1850.
    Πρωτοεκδίδεται σε εφημερίδα του Μπέργκεν το 1854. Σε βιβλίο εκδίδεται το 1917
  • 1851 Νόρμα ή Ο έρωτας ενος πολιτικού, (Norma) μουσική τραγωδία σε 3 πράξεις
  • 1852 Η νύχτα του Αγίου Ιωάννη (Sancthansnatten). Πρωτοανεβαίνει στο Det Norske Theater του Μπέργκεν της Νορβηγίας στις 2 Ιανουαρίου του 1853. Σε βιβλίο δεν θα εκδοθεί παρά το 1909
  • 1855 Η Κυρία Ίνγκερ από το Έστροτ (Fru Inger til Østråt) πρωτοανεβαίνει στο Det Norske Theater του Μπέργκεν στις 2 Ιανουαρίου του 1855.
    Σε βιβλίο -αναθεωρημένο από τον συγγραφέα – εκδίδεται το 1874
  • 1856 Η γιορτή στο Σολχάουγκ (Gildet paa Solhoug).
    Στο θέατρο πρωοτανεβαίνει στο Det Norske Theater του Μπέργκεν στις 2 Ιανουαρίου του 1856.
    Σε βιβλίο εκδίδεται πρώτη φορά τον Μάρτη του ίδιου χρόνου
  • 1857 Όλαφ Λίλιεκρανς (Olaf Liljekrans).
    Στις 2 Ιανουαρίου του 1857 δίνεται η πρώτη παράσταση του έργου στο Det Norske Theater του Μπέργκεν
  • 1858 'Τα παλικάρια του Χέλγκελαντ (Hoermoendene paa Helgelad).
    Η πρώτη παράσταση του έργου δόθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1858 στο Kristiania Norske Theater της Χριστιανίας
  • 1862 Η κωμωδία του έρωτα (Kjærlighedens Komedie).
    Η πρώτη του έργου δόθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1873 στο Christiania Theater της Χριστιανίας
  • 1863 Οι μνηστήρες του θρόνου (Kongs-Emnerne).
    Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1864 στο Christiania Theater της Χριστιανίας, με σκηνοθέτη τον ίδιο τον συγγραφέα
  • 1866 Μπραντ, (Brand) θεατρικό ανάγνωσμα.
    Η πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση δόθηκε στις 24 Μάρτη του 1885 στο Nya Teatern της Στοκχόλμης
  • 1867 Πέερ Γκυντ, (Peer Gynt) δραματικό ποίημα.
    Ο Ίψεν το διασκεύασε για το θέατρο και η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 24 Φλεβάρη του 1876 στο Christiania Theater της Χριστιανίας
  • 1869 Ο σύνδεσμος των νέων (De unges Forbund).
    Η πρώτη του έργου δόθηκε στις 18 Οκτώβρη του 1869 στο Christiania Theater της Χριστιανίας (Όσλο)
  • 1871 εκδίδονταιτα ποιήματά του
  • 1873 Ο Αυτοκράτορας και ο Γαλιλαίος (Kejser og Galilæer) θεατρικό ανάγνωσμα 10 πράξεων
  • 1877 Τα στηρίγματα της κοινωνίας (Samfundets Støtter).
    Η πρώτη του έργου δόθηκε στο Odense Teater της Δανίας στις 14 Νοέμβρη του 1877
  • 1879 Το κουκλόσπιτο ή Νόρα(Et Dukkehjem)
    Η πρώτη του έργου δόθηκε στο Det Kongelige Teater (Βασιλικό θέατρο) της Κοπενχάγης στις 21 Δεκέμβρη του 1879
  • 1881 Οι βρυκόλακες (Gengangere).
    Η πρώτη του έργου δόθηκε στο Aurora Turner Hall του Σικάγου των Η.Π.Α. στις 20 Μάη του 1882
  • 1882 Ο εχθρός του λαού (En Folkefiende).
    Η πρώτη του έργου στο Όσλο, στις 13 Ιανουαρίου του 1883 στο Christiania Theater
  • 1884 Η αγριόπαπια Vildanden)
    Η πρώτη του έργου δόθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1885 στο Den Nationale Scene του Μπέργκεν της Νορβηγίας
  • 1886 Ρόσμερσχολμ (Rosmersholm).
    Η πρώτη του έργου δόθηκε στις 17 Γενάρη του 1887 στο Den Nationale Scene του Μπέργκεν της Νορβηγίας
  • 1888 Η κυρά της θάλασσας, (Fruen fra Havet).
    Η πρώτη του έργου δόθηκε την ίδια μέρα σε δυο χώρες ταυτόχρονα. Στο Hoftheater της Βαϊμάρης και στο Christiania Theater του Όσλο στις 12 Φεβρουαρίου 1889
  • 1890 Έντα Γκάμπλερ (Hedda Gabler).
    Η πρώτη του έργου δόθηκε στο Residenztheater του Μονάχου στις 31 Ιανουαρίου 1891
  • 1892 Ο αρχιμάστορας Σόλνες (Byrgmester Solness).
    Πρώτη του έργου στις 19 Ιανουαρίου του 1893 στο Lessing Theatre του Βερολίνου
  • 1894 Ο μικρός Εγιόλφ, (Lille Eyolf).
    Πρώτη του έργου στις 12 Ιανουαρίου του 1895 στο Deutsches Theater του Βερολίνο
  • 1896 Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν (John Gabriel Borkman)
    Πρώτη του έργου στις 10 Γενάρη του 1897 στο Ελσίνκι, στο Svenska Teatern και Finnish Theatre ταυτόχρονα
  • 1899 Όταν ξυπνήσουμε ανάμεσα στους νεκρούς (Når vi døde vågne)
    Πρώτη του έργου στις 26 Γενάρη του 1900 στο Hoftheater της Στουτγκάρδης[15]


Παραπομπές

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 «Henrik Ibsens skrifter». Henrik Ibsen's writings Digital Edition. Ανακτήθηκε στις 23  Οκτωβρίου 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 IbsenStage. ibsenstage.hf.uio.no/pages/contributor/426902. Ανακτήθηκε στις 23  Οκτωβρίου 2023.
  3. «Tidsskrift for Den norske legeforening». (Νορβηγική γλώσσα, Αγγλικά, πολλαπλές γλώσσες) Journal of the Norwegian Medical Association. Norwegian Medical Association.
  4. 4,0 4,1 www.begravdeioslo.no/maler/grav/grave_id/12289. Ανακτήθηκε στις 27  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 «Henrik Ibsens skrifter». Henrik Ibsen's writings Digital Edition. Ανακτήθηκε στις 23  Οκτωβρίου 2023.
  6. 6,0 6,1 The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/15876. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 «Henrik Ibsens skrifter». Henrik Ibsen's writings Digital Edition. Ανακτήθηκε στις 23  Οκτωβρίου 2023.
  8. «Library of the World's Best Literature». Library of the World's Best Literature. 1897.
  9. «Norsk biografisk leksikon». (Μποκμάλ, Νεονορβηγικά) Νορβηγικό βιογραφικό λεξικό. Kunnskapsforlaget.
  10. «Henrik Ibsens skrifter». Henrik Ibsen's writings Digital Edition. Ανακτήθηκε στις 23  Οκτωβρίου 2023.
  11. The Virtual Ibsen Centre. www.hf.uio.no/is/english/services/virtual-ibsen-centre/. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2023.
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 «Nasjonalbiblioteket». Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2023.
  13. D. Thomas, Henrick ibsen (Λονδίνο 1984)
  14. Νικ. Παπανδρέου, Ο Ίψεν στην Ελλάδα. Από την πρώτη γνωριμία στην καθιέρωση, 1890-1910 (Αθήνα, 1983)
  15. Η χρονολογία που αναγράφεται είναι αυτή της πρώτης έκδοσης των έργων http://ibsen.nb.no/id/11130436.0

Βιβλιογραφία

  • Μαλεβίτσης Χρήστος, «Φιλοσοφική ανάλυση του Αρχιμάστορα Σόλνες του Ίψεν». Εποπτεία 88 (1984), 217-230.
  • Τσιρώνης Χρήστος, «Θάνατος – Εξουσία- Κατανάλωση. Ηθικοί Στοχασμοί στο έργο: Ο Αρχιμάστορας Σόλνες (Ε. Ίψεν)», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, τομ.14 (2004), σελ.269-279.
  • Βιβλιογραφία στις μεταφράσεις του Θεοδόση Παπαδημητρόπουλου, εκδόσεις Gutenberg.

Βλέπε επίσης