Συζήτηση:Α.Ε. Καβάλας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 83: Γραμμή 83:


:Μάλιστα. Αυτά και με τον Ποσειδώνα. Γενικά με τα αθλητικά σωματεία (ελληνικά και μή) επικρατεί ένα χάος (ειδικά για παλαιότερες περιόδους). Απλά για τη Νεάπολη δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε στη διατριβή, δυστηχώς. Στο λήμμα [[Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου ανδρών 1951-52]] υπάρχει αναφορά στην ομάδα "Νεάπολις Καβάλας". Πιθανόν τις μόνες σίγουρες πληροφορίες να τις έχει το πρωτοδικείο. --[[Χρήστης:IM-yb|IM-yb]] ([[Συζήτηση χρήστη:IM-yb|συζήτηση]]) 08:04, 18 Ιουνίου 2016 (UTC)
:Μάλιστα. Αυτά και με τον Ποσειδώνα. Γενικά με τα αθλητικά σωματεία (ελληνικά και μή) επικρατεί ένα χάος (ειδικά για παλαιότερες περιόδους). Απλά για τη Νεάπολη δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε στη διατριβή, δυστηχώς. Στο λήμμα [[Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου ανδρών 1951-52]] υπάρχει αναφορά στην ομάδα "Νεάπολις Καβάλας". Πιθανόν τις μόνες σίγουρες πληροφορίες να τις έχει το πρωτοδικείο. --[[Χρήστης:IM-yb|IM-yb]] ([[Συζήτηση χρήστη:IM-yb|συζήτηση]]) 08:04, 18 Ιουνίου 2016 (UTC)

'''Πήγασος Ποταμουδίων Καβάλας''' [http://www.kavala2004fc.gr/?page_id=166 kavala2004fc.gr] «''Το 1985 δημιουργήθηκε το αθλητικό σωματείο Πήγασος μέσα από το Πολιτιστικό και εξωραϊστικό Σύλλογο Ποταμουδίων . Σε όλη την διάρκεια έως το έτος 2004 λειτούργησε το σωματείο με έδρα το γήπεδο ΚΩΤΣΑΛΟΥ με τμήματα υποδομής.Από το έτος 2004 συνεργάστηκε με την ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑ επί διοίκησης Δημήτρη Τούλη και άλλαξε την ονομασία του και από Πήγασος έγινε '''ΚΑΒΑΛΑ 2004''' ως δεύτερη ομάδα του ΑΟΚ.''»

'''Link Αρη Ζυγού''' θα συμφωνήσω με τον [[Χρήστης:MedMan|MedMan]]. Για παράδειγμα, σε 2 διαφορετικές συνενετευξεις του ιδιου παλαιμαχου παικτη της ΑΕΠ Ρόδου και του [[Αθλητικός Ροδιακός Σύλλογος|Ροδιακού]] θυμαται διαφορετικα τη δημιουργια της ομαδας από την ΑΕΠ Ρόδου (στη μια συγχωνευση με μια αλλη ομαδα, στη μια συγχωνευση με ηδη υπάρχοντα(?) Ροδιακο) , ή τα απεδωσε διαφορετικα ο δημοσιογραφος. Βεβαια μιλαμε και για 50 χρονια πριν και 70χρονο ανθρωπο και το θεμα των συνεντευξεων δεν ηταν οι συγχωνευσεις-ιστορια των ομαδων. Με μια δευτερη ματια στο Link Ζυγου ενω στην αρχη αναφερεται στη Νεαπολη σαν αντιπαλο μετα ολες οι αναφορες ειναι στην ΑΕΚ. Περναει απο το μυαλο μου η Νεαπολη να ηταν τοτε ομαδα νεων,2η ομάδα της ΑΕΚ (κι αφου χρησιμοποιηθηκαν πολλοι παικτες της πρωτης ομαδας , μετα την αναφερει σαν ΑΕΚ)

'''Α.Ε. Καβάλας (ονομασια)''' το θεμα μας δηλαδη, και γενικοτερα για ονομασιες συλλόγων θα επανέλθω αργότερα κι εγώ ...
--[[Χρήστης:Drspiros|Drspiros]] ([[Συζήτηση χρήστη:Drspiros|συζήτηση]]) 11:44, 18 Ιουνίου 2016 (UTC)

Έκδοση από την 11:44, 18 Ιουνίου 2016

Ιστορική ανακρίβεια στο άρθρο

Το άρθρο περιέχει μια σοβαρή ανακρίβεια. Ο σύλλογος μετά την συγχώνευση για τη δημιουργία του ΑΟΚ ανέστειλε το ποδοσφαιρικό του τμήμα και επί κοντά δύο δεκαετίες στο καβαλιώτικο ποδόσφαιρο ΔΕΝ υπήρχε ομάδα ΑΕΚ. Η ΑΕΚ Καβάλας ξαναδημιουργήθηκε (αν δεν με απατά η μνήμη μου για τη χρονική στιγμή) κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από τη μετονομασία της ομάδας «Νεάπολη Καβάλας». Αποδείξεις αυτή τη στιγμή δεν έχω, αλλά όποιος ενδιαφέρεται, εύκολα ή δύσκολα θα βρει. Επειδή ξέρω την ιστορία άμεσα, είμαι 100% βέβαιος. Επιπλέον να επισημάνω, πως η πηγή που παρατίθεται στο άρθρο για να τεκμηριώσει υποτίθεται τη συνέχιση ύπαρξης της ΑΕΚ μετά το 1965, στην πραγματικότητα δεν αναφέρει τίποτε τέτοιο. --MedMan (συζήτηση) 14:43, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Η πηγή απλά αναφέρει τον αριθμό μητρώου ΕΠΟ της Α.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΣΚ. Ο αριθμός μητρώου που αναφέρει η ΕΠΣΚ φανερώνει πως το ποδοσφαιρικό σωματείο υπήρχε από παλιά. Ακόμη, αναφέρει το σωματείο ως ΑΕ Καβάλας (10-12-1962). Όσον αφορά στο τι έγινε τότε, μόνο η επίσημη ιστοσελίδα της Α.Ε. Καβάλας αναφέρεται, στην οποία γράφει ότι η ομάδα συνέχισε τη λειτουργία της έπειτα από τη συγχώνευση. Επίσης, ούτε στην ιστοσελίδα των geodata της ΓΓΑ δεν αναφέρει κάποια μετονομασία στο σωματείο ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ. Αν όντως έγινε μετονομασία της Νεάπολης, τότε ο ΑΜ ΕΠΟ είναι της Νεάπολης. Απλά κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται σε καμία από τις παραπάνω πηγές. --IM-yb (συζήτηση) 15:20, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Προστέθηκε και η πηγή της επίσημης ιστοσελίδας της ΑΕ Καβάλας για να καλύπτει την ύπαρξη της ΑΕΚ μετά το 1965. Αν υπάρξει κάποιο νεότερο στοιχείο όσον αφορά το θέμα, το συζητάμε. --IM-yb (συζήτηση) 15:33, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Η «Νεάπολη» (σύμφωνα με τα υπάρχοντα λήμματα για τη Γ Εθνική) επεσε απο Γ Εθνικη στα τοπικα το 1978-79 και η ΑΕ Καβαλας εμφανιστηκε το 1980-81 (δεν υπηρχε ακομη τοτε η Δ΄) οπότε αν ισχυει αυτο με τη μετονομασια θα έγινε την περιοδο 1979-80 --Drspiros (συζήτηση) 16:04, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Από εκείνη την εποχή, φίλτατε IM-yb, μόνο σε αρχείο τύπου θα βρεις στοιχεία, εκτός από καμμιά σκόρπια πηγή, σαν αυτήν (στην διοργάνωση που αναφέρεται εδώ είχα παίξει κι εγώ), που βρήκα τυχαία και όπου υπάρχει η μετονομασία ως απλή αναφορά.
Φυσικά η ΑΕΚ της Καβάλας έχει παλιό αριθμό μητρώου (δεν είναι αυτός της Νεάπολης), αφού ιδρύθηκε από πρόσφυγες λίγο καιρό μετά την ΑΕΚ της Αθήνας (1928). Ουσιαστικά βέβαια ιδρύθηκε -όπως σωστά λέει το άρθρο- το 1924, αλλά ως Βυζάντιο, το οποίο 4 χρόνια μετά και με τον εμπλουτισμό με αρκετούς πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες μετονομάστηκε σε ΑΕΚ (Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών), εις μνήμην της Βασιλεύουσας.
Σου έγραψα ήδη ότι ήταν ένα από τα 3 ιδρυτικά σωματεία του ΑΟΚ, που ιδρύθηκε το 1965, άρα είναι φυσιολογικό να υπήρχε ακόμα ΑΕΚ Καβάλας το 1962. Η πηγή που προέρχεται από την Ορίτζιναλ Καβάλας περιέχει αρκετές ανακρίβειες, ενδεικτικά να αναφέρω ότι εμφανίζει σαν έτος ίδρυσης του ΑΟ Καβάλας το 1967. Στην σελίδα της ΑΕΚ Καβάλας μπορώ να σου πω απερίφραστα ότι αυτό που αναφέρει για συνέχιση ύπαρξης της ομάδας μετά το 1965 αποτελεί λάθος, τουλάχιστον για την ποδοσφαιρική - επιφυλάσσομαι ότι ίσως εννοεί το σωματείο γενικά. Σκοπεύω μάλιστα να επικοινωνήσω μαζί τους για να το αποσαφηνίσω. Προφανώς από εκεί υιοθέτησες την (εσφαλμένη) πληροφορία ότι η ΑΕΚ συνέχισε να υπάρχει και την έγραψες στο παρόν άρθρο, αλλά και σε αυτό του Ηρακλή Καβάλας.
Θα ήθελα να σε παρακαλέσω επίσης, να μου πεις (αν βέβαια πρόσθεσες εσύ την φράση) από ποια πηγή άντλησες την πληροφορία περί ανασυγκρότητσης του ποδοσφαιρικού τμήματος το 1967.
Για την Νεάπολη και την Γ' Εθνική που αναφέρεις Drspiros δεν είναι απόλυτα ακριβές, όπως το γράφεις. Η μόνη χρονιά που ξέφυγε από τα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καβάλας η Νεάπολη ήταν όντως το 1978-79, αλλά τότε δεν υπήρχε ούτε Γ' ούτε Δ' Εθνική. Βέβαια στην ουσία η Νεάπολη ανέβηκε στην τρίτη κατηγορία, η οποία τότε διεξαγόταν σε τέσσερις ομίλους ως περιφερειακό πρωτάθλημα, αλλά ονομάζόταν Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία (ή απλά Εθνικό Ερασιτεχνικό). Ήταν η πρώτη κατηγορία πάνω από την Α' Κατηγορία της κάθε ΕΠΣ (πάνω από τα τοπικά δηλαδή).
Έχεις δίκιο για τη χρονική περίοδο που ξαναφτιάχτηκε η ΑΕΚ Καβάλας. Ανατρέχοντας στη μνήμη μου κι ενθυμούμενος κάποια γεγονότα, η (επαν-)ίδρυση της ΑΕΚ δεν έγινε πριν τη σεζόν 1979-80, αλλά ούτε και μετά το 1981-82. --MedMan (συζήτηση) 17:24, 14 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Λοιπόν, να τα αποσαφηνίσουμε λίγο τα πράγματα.

  1. Η ανασυγκρώτηση του 1967 αποτελεί τη λανθασμένη ημερομηνία ίδρυσης του ΑΟΚ στο σάιτ της ορίτζιναλ, που κι εγώ εσφαλμένα πάλι νόμισα ως επανίδρυση της ΑΕΚ, βάζει όμως τελεία και ξεκινά την επανίδρυση με κεφαλαίο. Το αφαιρώ άμεσα από το λήμμα.
  2. Το θέμα που αφορά την περίπτωση της Νεάπολης (όπως και κάθε παρόμοιας περίπτωσης) θα έλεγα πως δεν είναι καθόλου απλό. Θα παραθέσω ένα παράδειγμα που αφορά τον Ποσειδώνα Καβάλας, ο οποίος διαλύθηκε και μέλη του προσχώρησαν στον Ηρακλή. Μήπως έγινε κάτι αντίστοιχο και στη Νεάπολη; Μήπως πάλι η Νεάπολη απορροφήθηκε από το αθλητικό σωματείο ΑΕΚ;
  3. Σε περίπτωση που ο ΑΜ ΕΠΟ, τον οποίο παρουσιάζει η ΕΠΣΚ, είναι σωστός, τότε πάει να πει πως δεν διαγράφηκε ως ποδοσφαιρικό σωματείο η παλιά ΑΕΚ. Επαναλαμβάνω και πάλι πως η ΕΠΣΚ αναφέρεται στην "ΑΕ Καβάλας" και στις δύο περιπτώσεις (1962 και σύγχρονη) χωρίς να χρησιμοποιεί διαφορετική ονομασία.

Ενδιαφέρουσα η πηγή του Ζυγού αλλά και πάλι δεν ξεκαθαρίζει το θέμα. Εξ αρχής είχα ενδοιασμούς για το αν θα πρέπει η σύγχρονη ΑΕ Καβάλας να εμπεριέχεται στο ίδιο λήμμα με την παλιά. Ακολουθώντας κυρίως την ΕΠΣΚ και κατ' επέκταση την επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕ Καβάλας, προχώρησα στη δημιουργία του λήμματος.

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, για την παλιά ΑΕΚ έχω βάλει στα λήμματα συνδέσμους Α.Ε.Κ. Καβάλας, ενώ για τη σύγχρονη έχω βάλει Α.Ε. Καβάλας, οπότε, σε περίπτωση που η σύγχρονη ΑΕΚ δεν έχει άμεση σχέση με την παλιά, τότε θα γίνει διαχωρισμός του λήμματος σε δύο και οι σύνδεσμοι θα οδηγούν στο ανάλογο λήμμα. Αρκεί βέβαια να έχουμε απτές αποδείξεις, αλλιώς πιθανόν να προκύψουν νέες ανακρίβειες. MedMan, πιθανόν οι άνθρωποι της ΑΕ Καβάλας να έχουν την απάντηση στο τι ακριβώς συνέβει τότε. --IM-yb (συζήτηση) 18:32, 14 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

1. Όσο απαντούσες IM-yb έκανα κάποιες μικροδιορθώσεις και προσθήκες στο δικό μου σχόλιο, που ίσως θελήσεις να το ξαναρίξεις μια ματιά.
2. Το λινκ του Ζυγού, αν και απλά ενδεικτικό, το έβαλα για να δεις ότι υπάρχει γραπτή αναφορά σε μετονομασία Νεάπολης σε ΑΕΚ.
3. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για το όνομα της τωρινής ομάδας, γιατί να υπάρχει ως λήμμα "Α.Ε. Καβάλας", όταν η ίδια η ομάδα και στο σήμα της και στο σάιτ της ονομάζεται "Α.Ε.Κ. Καβάλας".
4. Σου ανέφερα επίτηδες ότι έπαιζα μπάλα εκείνη την εποχή (και γενικά είχα ενασχόληση και ενδιαφέρον για τον τοπικό αθλητισμό), για να σου εξηγήσω ΓΙΑΤΙ είμαι τόσο βέβαιος ότι η ΑΕΚ Καβάλας δεν υπήρχε τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του '70 που μετακόμισα στην Καβάλα ως τις αρχές της δεκαετίας του '80 οπότε και έγινε μετονομασία της Νεάπολης σε ΑΕΚ και όχι απορρόφηση.
5. Στο επίσημο σάιτ του Ηρακλή Καβάλας στην ιστορία της ομάδας αναφέρεται η υποχρεωτική διάλυση και των τριών ομάδων που δημιούργησαν τον ΑΟΚ.
6. Για τον Ποσειδώνα πότε εννοείς ότι διαλύθηκε? Ξέρω να υπάρχει το σωματείο (ομάδα του Μιχάλη Ιορδανίδη, που έπαιξε και στον ΠΑΟΚ) ακόμα.
7. Από όσα γνωρίζω οι αριθμοί μητρώου δεν διαγράφονται από την ΕΠΟ για τις ομάδες που διαλύονται, αλλά καθίστανται ανενεργοί. Αν η ομάδα επαναδραστηριοποιηθεί υπό την ίδια ονομασία (ως ιστορική συνέχεια της παλιάς) ξαναπαίρνει τον αρχικό αριθμό μητρώου ως ιστορική συνέχεια της παλιάς.
8. Τέλος έχω βρει μια ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα διατριβή (πάνω από 100 σελίδες περιεχόμενο) με θέμα Η σύγχρονη αθλητική ιστορία της Καβάλας 1906-1970, όπου αναφέρονται και ιστορικά στοιχεία για τα τοπικά σωματεία και την ιστορία της συγχώνευσης για την ίδρυση του ΑΟΚ (κι εδώ αναφέρεται η διάλυση ΚΑΙ των τριών ποδοσφαιρικών ομάδων σε διάφορα σημεία, π.χ. σελ. 46, σελ. 49 και ιδίως πίνακας σελ. 50). --MedMan (συζήτηση) 19:27, 14 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Θα προσπαθήσω να τα πιάσω ένα ένα.

  1. Η εντύπωση ότι είναι ο ίδιος σύλλογος, μου δημιουργήθηκε, όπως προείπα, από τον ΑΜ ΕΠΟ και εν συνεχεία από την ιστορία στο επίσημο σάιτ της ΑΕ Καβάλας.
  2. Όντως φαίνεται πως υπάρχει σύνδεση Νεάπολης με τη "μετέπειτα" ΑΕΚ, απλά το θέμα περιπλέκεται με τον ΑΜ ΕΠΟ, για τον οποίο θα αναφερθώ εν συνεχεία.
  3. Οι ομάδες, στις επίσημες ιστοσελίδες τους, μερικές φορές αναγράφουν "πιασάρικα" ονόματα (βλέπε "ΠΑΕ Κέρκυρα", επίσημα "ΑΟ Κασσιόπης"). Η ομάδα αναφέρεται επίσημα από την ΕΠΣΚ και από τα ΜΜΕ (ως επί το πλείστον) ως ΑΕ Καβάλας (στα geodata.gov αναφέρεται ως Αθλητική Ένωση Καβάλας). Η ίδια η ομάδα σε δικό της έντυπο αναφέρεται ως Α.Ε.Καβάλας.
  4. Αυτό είναι το ζητούμενο, το οποίο τώρα με μπερδεύει πάρα πολύ.
  5. Η υποχρεωτική διάλυση ήταν προαπαιτούμενο για τη δημιουργία του ΑΟΚ (ο οποίος αποτελεί επί της ουσίας συνέχεια των Φιλίππων, όπως πολύ ορθά μας ενημερώνει το άρθρο) Τι έγινε τελικά με την ΑΕΚ; Ο θεός κ' η ψυχή του.
  6. Ο Ποσειδώνας διαλύθηκε, αν δεν κάνω λάθος, στα τέλη της δεκαετίας του '90. Τότε ο πρόεδρος της ομάδας βγήκε στα κανάλια και διαμαρτηρήθηκε για τη διαιτησία. Μάλιστα, μέλη του Ποσειδώνα προσχώρησαν όπως προείπα στον Ηρακλή (έγινε κάτι σαν συγχώνευση). Επανίδρυση αθλητικού σωματείου που έχει διαλυθεί, απαγορεύεται από το νόμο. Ο όρος "επανίδρυση" χρησιμοποιείται ανεπίσημα μόνο από δημοσιογράφους και αθλητικούς συλλόγους. Ο νέος Ποσειδώνας ο οποίος έδρευε στο Χαλκερό και όχι στο Βερούλειο, ιδρύθηκε νομίζω μετά το 2004.
  7. Για τους ΑΜ ΕΠΟ, αυτό που ξέρω ότι ισχύει σήμερα έιναι ότι, σε περίπτωση που ένα ποδοσφαιρικό σωματείο δεν λάβει μέρος σε διοργανώσεις για δύο συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, τότε διαγράφεται από μέλος της οικίας ΕΠΣ και από τα μητρώα σωματείων της ΕΠΟ (σελ. 13).
  8. Τμήματα της συγκεκριμένης διατριβής, υπάρχουν σε εργασίες φοιτητών, από τις οποίες έχω αντλήσει πληροφορίες για ορισμένα λήμματα άλλων ομάδων της πόλης. Τη συγκεκριμένη διατριβή, πρώτη φορά τη βλέπω ολόκληρη. Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική!

Όπως μπορείς να δεις στον ΚΑΠ, MedMan, το σωματείο που διαλύεται ή μένει ανενεργό για πάνω από δυο συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, τελικά διαγράφεται από τα μητρώα. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί ο σημερινός Ηρακλής Καβάλας, ο οποίος δεν διαθέτει ΑΜ ΕΠΟ του παλιού Ηρακλή, διότι ουδεμία σχέση έχει με τον παλιό Ηρακλή.

Δυστηχώς προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να ξεκαθαρίζουν το τι πραγματικά συνέβει όσον αφορά την ποδοσφαιρική ΑΕΚ. --IM-yb (συζήτηση) 22:05, 14 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Συνοπτικά, αυτό που με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η ΕΠΣΚ εμπεριέχει μέσα στα 15 παλαιότερα εν ενεργεία σωματεία της, την Α.Ε. Καβάλας, η οποία, επαναλαμβάνω, αναφέρεται με την ίδια επωνυμία και για το διάστημα πρίν τη συγχώνευση (1963). --IM-yb (συζήτηση) 22:43, 14 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]
Για το 3. MedMan στο σαιτ της ΑΕΚ Καβάλας (Ακαδημία->Ιστορία) αναφέρει: «Το 1965 η ομάδα συνενώθηκε με τον Ηρακλή και τους Φίλιππους και δημιουργήθηκε ο Α.Ο.Κ. και κατόπιν τούτου χωρίς να πάψει ποτέ να υπάρχει μετονομάστηκε σε Α.Ε. Καβάλας που ονομάζεται ως και σήμερα.» Επίσης στη βάση δεδομένων με τα αναγνωρισμενα σωματεια της ΓΓΑ υπάρχει «Αθλητική Ένωση Καβάλας» με κωδικό ΓΓΑ ΚΜ57 (τη βαση μπορεις να τη βρεις στο geodata.gov.gr
Ο ΑΜ ΕΠΟ 319 της Α.Ε. καβάλας που αναφέρεται στο site της ΕΠΣ Καβάλας είναι μεν παλιός αλλά όχι πολύ παλιός. πχ ο Βύρων έχει ΑΜ 79, λογικα οι ομάδες που ιδρυσαν της ΕΠΣ Ανατολικης Μακεδονίας το 1930 θα ειχαν ανάλογο ΑΜ. (ΟΦΗ, Εθνικος Ηρακλειου, ΕΓΟΗ και Εργοτελης εχουν 66 εως 71 και η ΕΠΣΗ αναγνωριστηκε από την ΕΠΟ το 1931). Ο Αρης Ζυγου(230)ιδρυθηκε το 1933 επανασυσταθηκε το 1946 και ο Κεραυνος Κρηνιδων ιδρύθηκε τη δεκαετια του 40 κι εχει λιγο μεγαλυτερο ΑΜ. Δε γνωρίζω ποτε ιδρυθηκε η Νεαπολη αλλα υπαρχει πιθανοτητα το ΑΜ 319 να είναι δικό της .
Από το λινκ του Ζυγού καταλαβαινω οτι τον Ιουνη του 83 (πιθανον το 1981 που γραφει μεσα στο αρθρο να ειναι τυπογραφικο λάθος) εγινε το τουρνουα και μετα μεσα στο καλοκαιρι εγινε η μετονομασια-συγχωνευση της Νεάπολης που "πρωταγωνιστησε εκείνη τη χρονιά" σε ΑΕ Καβάλας που επαιξε στη Δ το 1983-84. Όμως υπάρχει ηδη ΑΕ Καβάλας το 1980-81, 1981-82 στην 3η κατηγορία. Για 1981-82 και 1983-84 πέρα από τις πηγες των αντιστοιχων λημμάτων , μπορει να επιβεβαιωθει κι απο ιστοσελιδα αφιερωμενη στον Ορεστη Ορεστιαδας (αρχείο πρωταθλημάτων), αντιπαλο της ΑΕ Καβαλας αυτες τις χρονιες, που παρουσιάζει αποκομματα εφημεριδων για καθε αγωνιστικη κλπ.
Ξεχνάω συνεχεια την υπογραφη --Drspiros (συζήτηση) 22:59, 14 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Αυτό σκέφτομαι κι εγώ, μήπως ο ΑΜ ΕΠΟ είναι της Νεάπολης. Δεν εξηγείται αλλιώς. Όπως λέει και ο MedMan, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η παλιά ΑΕΚ διαλύθηκε το 1965.

Βέβαια, στη διατριβή, στον πίνακα της σελίδας 50, αναφέρει ότι ο Βύρων διέκοψε τη λειτουργία του το 1937, ενώ ο σύλλογος σήμερα παρουσιάζει ως επίσημο έτος ίδρυσης το 1931 και φυσικά η ΕΠΣΚ τον έχει ως ένα απο τα παλαιότερα εν ενεργεία σωματεία. Επίσης στον ίδιο πίνακα αναφέρετε η διακοπή της λειτουργίας του ΑΟΚ το 2006!

Drspiros σχετικά με τα geodata.gov, το κελί που αφορά τις μετονομασίες στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ, είναι κενό. Επειδή η συγκεκριμένη βάση δεδομένων διαρκώς ανανεώνεται, ίσος στο μέλλον να προστεθεί αυτό το στοιχείο.

Σε κάθε περίπτωση, αν το λήμμα χωριστεί σε δύο, το λήμμα για τη σύγχρονη ΑΕΚ δεν θα εμπεριέχει πληροφορίες για την ίδρυσή της, ενώ η μετονομασία της Νεάπολης θα βασίζεται μόνο στο σάιτ του Ζυγού. --IM-yb (συζήτηση) 23:37, 14 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Έκανα κάποιες αλχημείες, προσθέτωντας και στοιχεία για τη Νεάπολη. Προς το παρόν, δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. --IM-yb (συζήτηση) 12:45, 15 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]
Πολλά μαζευτήκανε IM-yb και Drspiros και κοντεύω να χάσω την μπάλα όπως εξελίσσεται η συζήτηση. Έχω πάντως να κάνω κάποιες διευκρινίσεις (με τυχαία σειρά):
-Η ίδια η ομάδα σε έντυπό της ονομάζεται "ΑΕ Καβάλας", όπως λες. Και κοτσάρει δίπλα το σήμα που γράφει "ΑΕΚ Καβάλας". Χάος δηλαδή.
-Για τον Ποσειδώνα τώρα που ανέφερες το Χαλκερό θυμήθηκα λιγάκι την ιστορία. Προσωρινά η ομάδα διαλύθηκε (ουσιαστικά απορροφήθηκε) και επανασυστάθηκε αργότερα, αφού είχαν φύγει και αρκετοί παίκτες προς τον Ηρακλή. Πότε αργότερα ξανάκανε ομάδα δεν θυμάμαι, πάντως είναι η ίδια ομάδα. Το γήπεδο Χαλκερού δεν σημαίνει τίποτε, μια και οι τοπικές ομάδες δεν μπορούν να παίξουν στο Εθνικό (και λόγω ενοικίου), ενώ το δημοτικό είχε για χρόνια πέρα από την συμφόρηση πολλών ομάδων πρόβλημα στατικότητας της κερκίδας (κυρίως η βορειοανατολική ευθεία, που βλέπει προς Βύρωνα είχε κλείσει για κάποια χρόνια), έτσι τα γήπεδα Κωτσάλου, Χαλκερού, Καρβάλης και ένα δύο άλλα χρησιμοποιούνται από ομάδες της πόλης ως έδρα. Βλέπε σχετικά εδώ. Το Χαλκερό βέβαια έχει ως τοπική ομάδα τον Ατρόμητο.
-Επανίδρυση είναι η λάθος λέξη - επαναδραστηριοποίηση συλλόγου που είχε καταστεί ανενεργός δεν είναι ενάντια στο νόμο, μάλιστα το αναφέρει και η πηγή που εσύ έβαλες. Έπειτα για να καταλάβουμε αυτά τα ήξεις αφίξεις με τις ομάδες που διαλύονται και ξαναφυτρώνουν θα πρέπει να σκεφτούμε το νομικό πλαίσιο κάθε εποχής. Κάτι που τώρα επιτρέπεται παλιότερα ίσως ήταν παράτυπο και αντίθετα. Σωματείο που διαλύεται διαγράφεται από τα μητρώα της ΕΠΟ, ο αύξων αριθμός μητρώου όμως χηρεύει και δεν δίνεται σε άλλο σωματείο, οπότε πιθανολογώ ότι με την επαναδραστηριοποίηση του ιδίου σωματείου βάσει των ανωτέρω θα παίρνει (παλιότερα συνέβαινε αυτό, π.χ. Βύρων) τον αριθμό μητρώου που εξαρχής είχε, διατηρώντας την ιστορική του συνέχεια.
-Ο Βύρωνας διαλύθηκε προπολεμικά και επανιδρύθηκε ως η ίδια ομάδα γύρω στο 1950, χωρίς να θυμάμαι πότε ακριβώς. Ο Ηρακλής Καβάλας όταν θέλησαν να τον ξαναφτιάξουν έπεσε στην (χρονική) περίπτωση, που ο νόμος απαγόρευε σύσταση διαλυθείσας ομάδας, για αυτό και πήρε το όνομα Ηρακλής Ποταμουδίων (ιδρύθηκε δηλαδή με σκοπό να ΕΙΝΑΙ ο κανονικός Ηρακλής, αλλά άλλαξε λόγω νόμου λίγο το όνομά του). Μπορούμε το θέμα του ονόματος να το παρομοιάσουμε π.χ. με τον νέο Πανιώνιο ή τον Εθνικό Μάνης κλπ. που όλοι ουσιαστικά θεωρούμε πως είναι ο Πανιώνιος και ο Εθνικός. Η "κανονική" ομάδα των Ποταμουδίων, που αν θυμάμαι καλά ιδρύθηκε περίπου την ίδια με τον "νέο" Ηρακλή εποχή (λίγο αργότερα από αυτόν αν θυμάμαι) κάπου μετά το '80, ήταν ο Πήγασος Ποταμουδίων.
-Το θέμα ΑΕ Καβάλας ή ΑΕΚ Καβάλας είναι ίσως πιο απλό από ότι νομίζουμε και ίσως να μην μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συμβαίνει. Πιθανολογώ ότι λόγω του Κ που εύκολα ερμηνεύεται ως "Καβάλας" η ιδρυτική ονομασία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Καβάλας να μην μπήκε στις συνειδήσεις του κόσμου. Ακόμα κι εγώ πολύ αργότερα έμαθα ότι η ομάδα έχει αυτό το όνομα, καθώς και όλοι όσοι ήξερα θεωρούσαν ότι τα αρχικά ΑΕΚ σήμαιναν από πάντα Αθλητική Ένωση Καβάλας. Το να έγινε τη δεκαετία του '30 παρερμηνεία ακόμα και στα κιτάπια της ΕΠΟ δεν θα με εξέπληττε - από εκείνη την εποχή έχω ανακαλύψει ακόμα και σε ονόματα πόλεων λάθη (μην υπερεκτιμάμε τον Έλληνα υπάλληλο της εποχής). Από την άλλη ίσως με την αναβίωση της ΑΕΚ από την μετονομασία της Νεάπολης να ίσχυε ο ίδιος νόμος που έπιασε τον Ηρακλή (περίπου ίδια χρονική περίοδος), οπότε να κατέφυγαν σε αυτό το τρυκ με ΑΕ Καβάλας αντί ΑΕΚ Καβάλας για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του νόμου. Αυτή η παράγραφος βασίζεται σε ότι θυμάμαι και σε υποθέσεις εργασίας που έκανα στην προσπάθεια να ερμηνεύσω το μπέρδεμα. Δεν είναι ιστορικά στοιχεία, προς αποφυγή παρεξήγησης. Στο παραπάνω πλαίσιο είναι πολύ πιθανό ο αριθμός μητρώου 319 να ανήκει πράγματι στην Νεάπολη.
-Στο λινκ του Ζυγού να σκεφτούμε ότι κάποιοι κάθησαν να θυμηθούν από το μυαλό και χωρίς γραπτά στοιχεία μια ιστορία 30+ ετών. Φυσικό είναι να μην έχουν τον χρονικό συσχετισμό με το πότε μετονομάστηκε η Νεάπολη σε ΑΕΚ. Πάντως στο πρωτάθλημα του Βουνιόζου (εμπόρου αθλητικών της Καβάλας και διοργανωτή αυτού του θερινού κυπέλλου ανεξαρτήτων ομάδων), όπου θυμίζω ότι συμμετείχα, δεν θυμάμαι να υπήρχε η Νεάπολη αλλά η ΑΕΚ, πράγμα που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μνήμη του Ζυγοσιανού ίσως τον απατά στο σημείο αυτό. Το κύπελλο Βουνιόζου θυμίζω γινόταν ΚΑΘΕ καλοκαίρι.
-Αυτά για την ώρα, αν βρω στοιχεία θα επανέλθω. Ίσως να ξέχασα και κάποια πράγματα που ήθελα να γράψω (προχωρημένη η ώρα). Κάτι που θυμήθηκα "επί του πιεστηρίου": η Νεάπολη αν θυμάμαι καλά ιδρύθηκε το 1950 +/- 1 χρόνο. Χαιρετώ σας. --MedMan (συζήτηση) 01:04, 18 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Ποσειδωνας Καβάλας σύμφωνα με μια σελιδα στο facebook (με ενα αρκετα αναλυτικο κειμενο για την ιστορια της ομάδας )σταμάτησε το 1998 και ξαναξεκίνησε το 2000 «Το 1998 και για 2 χρόνια,ο Ποσειδώνας ανέστειλε τις δραστηριότητες του λόγω οικονομικών δυσχερειών.Το καλοκαίρι του 2000 και με προτροπή του τότε προέδρου της ΕΠΣ Καβάλας κ.Σωκράτη Παπαδόπουλου & του γραμματέα κ.Γαϊτατζή Χρόνη την διοίκηση του Ποσειδώνα ανέλαβε ο Γιάννης Φιλίππου.»

--Drspiros (συζήτηση) 07:54, 18 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Μάλιστα. Αυτά και με τον Ποσειδώνα. Γενικά με τα αθλητικά σωματεία (ελληνικά και μή) επικρατεί ένα χάος (ειδικά για παλαιότερες περιόδους). Απλά για τη Νεάπολη δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε στη διατριβή, δυστηχώς. Στο λήμμα Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου ανδρών 1951-52 υπάρχει αναφορά στην ομάδα "Νεάπολις Καβάλας". Πιθανόν τις μόνες σίγουρες πληροφορίες να τις έχει το πρωτοδικείο. --IM-yb (συζήτηση) 08:04, 18 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Πήγασος Ποταμουδίων Καβάλας kavala2004fc.gr «Το 1985 δημιουργήθηκε το αθλητικό σωματείο Πήγασος μέσα από το Πολιτιστικό και εξωραϊστικό Σύλλογο Ποταμουδίων . Σε όλη την διάρκεια έως το έτος 2004 λειτούργησε το σωματείο με έδρα το γήπεδο ΚΩΤΣΑΛΟΥ με τμήματα υποδομής.Από το έτος 2004 συνεργάστηκε με την ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑ επί διοίκησης Δημήτρη Τούλη και άλλαξε την ονομασία του και από Πήγασος έγινε ΚΑΒΑΛΑ 2004 ως δεύτερη ομάδα του ΑΟΚ.»

Link Αρη Ζυγού θα συμφωνήσω με τον MedMan. Για παράδειγμα, σε 2 διαφορετικές συνενετευξεις του ιδιου παλαιμαχου παικτη της ΑΕΠ Ρόδου και του Ροδιακού θυμαται διαφορετικα τη δημιουργια της ομαδας από την ΑΕΠ Ρόδου (στη μια συγχωνευση με μια αλλη ομαδα, στη μια συγχωνευση με ηδη υπάρχοντα(?) Ροδιακο) , ή τα απεδωσε διαφορετικα ο δημοσιογραφος. Βεβαια μιλαμε και για 50 χρονια πριν και 70χρονο ανθρωπο και το θεμα των συνεντευξεων δεν ηταν οι συγχωνευσεις-ιστορια των ομαδων. Με μια δευτερη ματια στο Link Ζυγου ενω στην αρχη αναφερεται στη Νεαπολη σαν αντιπαλο μετα ολες οι αναφορες ειναι στην ΑΕΚ. Περναει απο το μυαλο μου η Νεαπολη να ηταν τοτε ομαδα νεων,2η ομάδα της ΑΕΚ (κι αφου χρησιμοποιηθηκαν πολλοι παικτες της πρωτης ομαδας , μετα την αναφερει σαν ΑΕΚ)

Α.Ε. Καβάλας (ονομασια) το θεμα μας δηλαδη, και γενικοτερα για ονομασιες συλλόγων θα επανέλθω αργότερα κι εγώ ... --Drspiros (συζήτηση) 11:44, 18 Ιουνίου 2016 (UTC)[απάντηση]