Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
επαναφορά κειμένου, επιμέλεια
Proodeftiki (συζήτηση | συνεισφορές)
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 56: Γραμμή 56:
|-
|-
| bgcolor= #860111| <span style="color:white;">Γυναικεία</span>
| bgcolor= #860111| <span style="color:white;">Γυναικεία</span>
| Μπάσκετ{{·}}Βόλεϊ γυναικών
| Μπάσκετ{{·}}Βόλεϊ
|-
|-
| bgcolor= #86011| <span style="color:white;">Ανενεργά</span>
| bgcolor= #86011| <span style="color:white;">Ανενεργά</span>

Έκδοση από την 17:13, 15 Ιουνίου 2016

Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία
Αρχείο:Proodeftiki Neolaia logo.png
ΌνομαΑθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία
Ίδρυση11 Ιανουαρίου 1927
Χρώματα          Βυσσινί, Λευκό
ΠρόεδροςΓιώργος Μουζουράκης
Ενεργά τμήματα της Προοδευτικής
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Μπάσκετ (Ανδρών)
Μπάσκετ (Γυναικών)

Ο Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία, ευρέως γνωστή απλά ως Προοδευτική, είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στη Νίκαια[1] και στον Κορυδαλλό[2], προάστια της περιφέρειας του Πειραιά, όπου και βρίσκονται οι έδρες των τμημάτων του. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1927 και χρώματα του είναι το βυσσινί και το λευκό.

Διατηρεί 4 ενεργά τμήματα: τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών, τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών, τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών και τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών.

Έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος ανδρών αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας στη Νίκαια, ενώ έδρα των τμημάτων καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού «Θεόδωρος Πούτος» στον Κορυδαλλό.

Θεωρείται ένας από παλαιότερους και σπουδαιότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους, με πιο ξεχωριστό τμήμα του, το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών.

Ιστορία

Ίδρυση του συλλόγου

Πρωτοστάτες της ίδρυσης του συλλόγου ήταν οι Δ. Κοραής, Ν. Βερτζόπουλος και Ι. Μεταξάς. Έτσι, σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ίδρυσαν τον σύλλογο «Αθλητικός Όμιλος "Προοδευτική Νεολαία" Παλαιάς Κοκκινιάς», στις 11 Ιανουαρίου 1927, στην Παλαιά Κοκκινιά του Πειραιά, σημερινή Νίκαια, περιοχή που πρωτοκατοικήθηκε από τους έλληνες και αρμένιους πρόσφυγες, που έφυγαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας όπου κατοικούσαν. Για χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν το βυσσινί και το λευκό και για έμβλημά του, ο μυθικός αθάνατος «Φοίνικας», που αναγεννάται από τις στάχτες του, φανερώνοντας μια στάση ζωής μαχητική και αισιόδοξη, που μέσα από τις στάχτες της καταστροφής, αναδιαμορφώνει το παρελθόν σαν ελπιδοφόρο μέλλον και πορεία με προοπτική. Πρώτος πρόεδρος αποτέλεσε ο Στυλιανός Κοραής, ο μετέπειτα πρώτος δήμαρχος της Κοκκινιάς[3]. Ο σύλλογος αποτέλεσε σημαντικός σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια για την προσφυγική κοινωνία της Παλαιάς Κοκκινιάς και γενικότερα του Πειραιά, καθώς εκτός από τον κύριο στόχο του, που ήταν ο αθλητισμός, προσπαθούσε να διευρύνει και άλλες αξίες στη φτωχή κοινωνία της τότε εποχής[4]. Πρώτα τμήματα που διατηρούσε από την αρχή της ίδρυσής του το 1927 ήταν τα εξής:

Το 1962, 35 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου, ο Στάθης Σαραντέας, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, ίδρυσε τα εξής τμήματα[5]:

Το 1992 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών.

Το 1994 ιδρύθηκε και ο Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Προοδευτικής, όπου είναι ένας από τους πιο ενεργούς συλλόγους βετεράνων ποδοσφαιριστών της Ελλάδας.

Στο παρελθόν ο σύλλογος διέθετε επίσης τμήμα ποδοσφαίρου 5x5 ανδρών και τμήματα βόλεϊ ανδρών και γυναικών, τα οποία είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους. Από το 2010, το τμήμα βόλεϊ γυναικών επαναλειτουργεί και μετέχει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Ε.Σ.ΠΕ. Δυτικής Αττικής.

Σε όλα τα τμήματα διαθέτει και τις αντίστοιχες ακαδημίες. Οι ακαδημίες ποδοσφαίρου ανδρών έχουν αναδείξει αρκετούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν στην ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου του συλλόγου ή και σε άλλους συλλόγους. Ορισμένοι εξ' αυτών είναι οι: Στέλιος Μπέσης, Γιάννης Μανδρέκας, Γιάννης Αγγελόπουλος, Πάρης Ανδράλας, Σούλης Παπαδόπουλος, κ.α.

Ύμνος της Προοδευτικής

Οι στίχοι και η μουσική του ύμνου της Προοδευτικής γράφτηκαν το 1969, από έναν πιστό φίλαθλο της Προοδευτικής, τον Δημήτρη Κλεάνθη, ο οποίος τον τραγούδησε κιόλας.

Δομή του συλλόγου

Κατηγορία Τμήματα
Ανδρικά Ποδόσφαιρο · Μπάσκετ
Γυναικεία Μπάσκετ · Βόλεϊ
Ανενεργά Βόλεϊ ανδρών

Τμήμα ποδοσφαίρου

Επιτυχίες

Τοπικές διοργανώσεις

Διακρίσεις

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών

Τίτλοι και Διακρίσεις

Πανελλήνιες διοργανώσεις

Τοπικές διοργανώσεις

Τίτλοι τμημάτων υποδομών

  • Πρωτάθλημα Γ' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. εφήφων(1): 2013 - 2014
  • Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. εφήβων(1): 2014 - 2015

Γήπεδο

Έδρα του ανδρικού τμήματος καλαθοσφαίρισης της Προοδευτικής αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού ''Θεόδωρος Πούτος'', χωριτικότητας 2.387(καθήμενων). Κτίστηκε το 1994 και βρίσκεται στον Κορυδαλλό, δίπλα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού ''Θεόδωρος Πούτος'', εκτός από την Προοδευτική, φιλοξενεί και άλλα σωματία του Κορυδαλλού και γενικότερα του Πειραιά.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών

Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία
Ταυτότητα
Ίδρυση1962
ΧρώματαΒυσσινί, Λευκό
         
ΈδραΚλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού «Θεόδωρος Πούτος»
(χωρητικότητα: 2.387)
ΠεριοχήΚορυδαλλός, Ελλάδα
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΓ΄ Κατηγορία Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός

Ιστορική αναδρομή

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2008-09 το γυναικείο τμήμα καλαθοσφαίρισης της Προοδευτικής συμμετείχε στο Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Γυναικών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. τερματίζοντας στη 13η θέση σε σύνολο 15 ομάδων.[6] Την επόμενη χρονιά, 2009-10, κατέλαβε την 11η θέση της τελικής βαθμολογίας του ίδιου Πρωταθλήματος.[7] Την επόμενη περίοδο, 2010-11, η οποία διεξήχθη με διαφορετικό σύστημα, η ομάδα απέτυχε να εισέλθει στην πρώτη οκτάδα και κατά συνέπεια δε συμμετείχε στα Play-Off.[8]

Την περίοδο αγωνιστική περίοδο, 2011-12, η ομάδα για άλλη μια χρονιά δεν έδειξε ανταγωνιστικό πρόσωπο ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην 11η θέση σε σύνολο 16 ομάδων.[9] Την επόμενη χρονιά, 2012-13, κατετάγη στη 13η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης.[10] Αξιοσημείωτα, στο θεσμό του Κυπέλλου Γυναικών Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. προκρίθηκε επιτυχώς στο Final-4. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2013-14, η Προοδευτική διαγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Γυναικών που διοργάνωσε η Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α., καθώς και στο Κύπελλο Γυναικών της ίδιας Ένωσης.[11] Ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις για την κανονική περίοδο στην 14η θέση της βαθμολογίας, μένοντας εκτός των Play-Offs.[11]

Γήπεδο

Έδρα του γυναικείου τμήματος καλαθοσφαίρισης της Προοδευτικής αποτελεί όπως επίσης στο ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης, το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού ''Θεόδωρος Πλούτος'', χωρητικότητας 2.387(καθήμενων).

Τίτλοι τμημάτων υποδομών

  • Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. παγκορασίδων(1): 2015 - 2016
  • Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. κορασίδων(1): 2013 - 2014

Τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών

Το τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών της Προοδευτικής είναι ανενεργό.

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών

Το τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών της Προοδευτικής δε λειτουργεί τα τελευταία χρόνια.

Άλλα σωματεία με το όνομα Προοδευτική

  • Προοδευτική Αγρινίου
  • Προοδευτική Ανάβρας
  • Προοδευτική Βερδικούσας
  • Προοδευτική Γραμμενίτσας
  • Προοδευτική Λάρυμνας
  • Προοδευτική Λυκείου
  • Προοδευτική Μανωλάδας
  • Προοδευτική Πατρών
  • Προοδευτική Περάματος
  • Προοδευτική Περιγιαλίου
  • Προοδευτική Σκάλας Καλλονής
  • Προοδευτική Τούμπας

Παραπομπές

  1. [1]http://www.nikaia-rentis.gov.gr
  2. [2]
  3. [3]Κοκκινιά, ένα όνομα μια πολιτεία
  4. [4]proodeytiki-neolaia.blogspot.gr
  5. [5]ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΑΘΗ ΣΑΡΑΝΤΕΑ
  6. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Τερμάτισε τέταρτη η Τερψιθέα», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 13 Απριλίου 2009.
  7. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ (Θέσεις 9-17): Στα πλέι οφ η Καστέλλα», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 19 Απριλίου 2010.
  8. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Το Ελληνικό πιστοποίησε την υπεροχή του!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 14 Μαρτίου 2011.
  9. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Φινάλε κανονικής περιόδου με πρώτο τον Φάρο!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 2 Απριλίου 2012.
  10. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Ώρα για πλέι οφ!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 15 Απριλίου 2013.
  11. 11,0 11,1 «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Τέλος στην κανονική περίοδο με αήττητη την Δάφνη Αγίου Δημητρίου!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 14 Απριλίου 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι