Μπίλι Μπο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ +
μ πληρ.προσ
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Μπίλι Μπο''' (1954 - 13 Ιουνίου 1987) ήταν [[Έλληνας]] [[σχεδιαστής μόδας]].
Ο '''Μπίλι Μπο''' (1954 - 13 Ιουνίου 1987) ήταν [[Έλληνας]] [[σχεδιαστής μόδας]].



Έκδοση από την 15:42, 13 Ιουνίου 2016

Μπίλι Μπο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1954[1]
Πειραιάς
Θάνατος13  Ιουνίου 1987
Αθήνα
Αιτία θανάτουAIDS
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΚολλέγιο Βακαλό Art & Design[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
σχεδιαστής μόδας

Ο Μπίλι Μπο (1954 - 13 Ιουνίου 1987) ήταν Έλληνας σχεδιαστής μόδας.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1954 και το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Κουρκουμέλης και καταγόταν από την συνοικία Καμίνια, στον Πειραιά.

Σταδιοδρομία

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 σαν χορευτής σε διάφορες μπουάτ που έδρευαν στην Πλάκα της Αθήνας. Καθοριστικής σημασίας για την επαγγελματική του εξέλιξη, ήταν η γνωριμία του, από την παιδική τους ηλικία στον Πειραιά όπου μεγάλωσαν και οι δυο, με τον επίσης διάσημο και καταξιωμένο σχεδιαστή μόδας Μάκη Τσέλιο. Οι δύο τους αποφάσισαν να συνεργαστούν και αρχικά εξέτασαν το ενδεχόμενο δημιουργίας επιχείρησης εισαγωγής αρωμάτων από τη Γαλλία, ιδέα που σύντομα εγκαταλείφθηκε, για να καταλήξουν στο σχέδιο μόδας και την υψηλή ραπτική, με τον Βασίλη να σπουδάζει ταυτόχρονα στη σχολή "Βακαλό" και αργότερα στην σχολή "Βελουδάκη". Έτσι το 1974 δημιούργησαν την πρώτη τους μπουτίκ στην οδό Σόλωνος, στο Κολωνάκι. Σύντομα κέρδισε την εμπιστοσύνη των κοσμικών κύκλων της Αθήνας, καθώς και μεγάλο πλήθος θαυμαστών καθώς και την υποστήριξη των δημοσιογράφων. Ακολούθησαν και άλλα καταστήματα στην Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η δημιουργία καταστήματος στη Νέα Υόρκη. Το 1981 είναι η χρονιά που επιλέγεται για τις στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας τις οποίες σχεδίασε και που θα φορεθούν για τα επόμενα έξι χρόνια. Σημειωτέον ο σημερινός σχεδιαστής μόδας Μάκης Τσέλιος ήτανε τότε βοηθός του.

Ασθένεια και θάνατος

Ο Μπίλι Μπο προσβλήθηκε από τον ιό HIV και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 νόσησε με AIDS. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουνίου του 1987 σε ηλικία 33 ετών. Η ασθένεια και ο θάνατός του προκάλεσαν επιπλέον αίσθηση, καθώς η επιδημία του AIDS ήταν τότε ακόμα στην αρχή της στην Ελλάδα, και ο Μπίλι Μπο ήταν ο πρώτος Έλληνας διάσημος που έγινε γνωστό δημόσια ότι έχασε τη ζωή του από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Πηγές

  • Μπίλι Μπο - Ζωή σαν πυροτέχνημα (ένθετο του περιοδικού LIFE&STYLE, τεύχος 92, Αύγουστος 2008, εκδόσεις Λυμπέρη).