Κουτιά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
{{πηγές|07|01|2012}}
{{πηγές|07|01|2012}}


Η Κουτιά ('''Кутя́)''' είναι παραδοσιακό, τελετουργικό, Ουκρανικό φαγητό, που παρασκευάζεται από σπόρους σιταριού (και άλλων δημητριακών), [[μέλι]], [[καρύδι]]α, [[σπόρους παπαρούνας]] και αποξηραμένα φρούτα που έχουν πρώτα γίνει κομπόστα. Φτιάχνεται συνήθως τρεις φορές το χρόνο, παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς και παραμονή των Φώτων. Η μαγειρεμένη Κουτιά, τοποθετείται στην ιερή γωνία του σπιτιού, εκεί που είναι οι εικόνες. Μοιάζει κάπως με τα κόλυβα, που σερβίρονται στις κηδείες στην [[Σερβία]], τη [[Ρουμανία]] και την [[Ελλάδα]]. Το έθιμο επιβάλλει να αφήνουν κουτάλια, μαζί με την Κουτιά, για να μπορέσουν να φάνε πνεύματα που θα επισκεφθούν το σπίτι τις μέρες εκείνες.
Η Κουτιά ('''Кутя́)''' είναι παραδοσιακό, τελετουργικό, Ουκρανικό φαγητό, που παρασκευάζεται από σπόρους σιταριού (και άλλων δημητριακών), [[μέλι]], [[καρύδι]]α, [[Σπόρος παπαρούνας|σπόρους παπαρούνας]] και αποξηραμένα φρούτα που έχουν πρώτα γίνει κομπόστα. Φτιάχνεται συνήθως τρεις φορές το χρόνο, παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς και παραμονή των Φώτων. Η μαγειρεμένη Κουτιά, τοποθετείται στην ιερή γωνία του σπιτιού, εκεί που είναι οι εικόνες. Μοιάζει κάπως με τα κόλυβα, που σερβίρονται στις κηδείες στην [[Σερβία]], τη [[Ρουμανία]] και την [[Ελλάδα]]. Το έθιμο επιβάλλει να αφήνουν κουτάλια, μαζί με την Κουτιά, για να μπορέσουν να φάνε πνεύματα που θα επισκεφθούν το σπίτι τις μέρες εκείνες.


Η λέξη Κουτιά προέρχεται από την Ουκρανική λέξη '''Кут''' που σημαίνει "γωνία", εκεί που απέθεταν την Κουτιά, μέχρι να την καταναλώσουν.
Η λέξη Κουτιά προέρχεται από την Ουκρανική λέξη '''Кут''' που σημαίνει "γωνία", εκεί που απέθεταν την Κουτιά, μέχρι να την καταναλώσουν.

Έκδοση από την 13:15, 6 Απριλίου 2016

Αυτό το λήμμα αφορά το γλυκό. Για το δοχείο αποθήκευσης, δείτε: κουτί.

Η Κουτιά (Кутя́) είναι παραδοσιακό, τελετουργικό, Ουκρανικό φαγητό, που παρασκευάζεται από σπόρους σιταριού (και άλλων δημητριακών), μέλι, καρύδια, σπόρους παπαρούνας και αποξηραμένα φρούτα που έχουν πρώτα γίνει κομπόστα. Φτιάχνεται συνήθως τρεις φορές το χρόνο, παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς και παραμονή των Φώτων. Η μαγειρεμένη Κουτιά, τοποθετείται στην ιερή γωνία του σπιτιού, εκεί που είναι οι εικόνες. Μοιάζει κάπως με τα κόλυβα, που σερβίρονται στις κηδείες στην Σερβία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το έθιμο επιβάλλει να αφήνουν κουτάλια, μαζί με την Κουτιά, για να μπορέσουν να φάνε πνεύματα που θα επισκεφθούν το σπίτι τις μέρες εκείνες.

Η λέξη Κουτιά προέρχεται από την Ουκρανική λέξη Кут που σημαίνει "γωνία", εκεί που απέθεταν την Κουτιά, μέχρι να την καταναλώσουν.

Από την Ουκρανία, η Κουτιά υιοθετήθηκε και από άλλους γειτονικούς λαούς, όπως οι Λευκορώσσοι, οι Ρώσσοι και οι Πολωνοί.

Η κουτιά αναφέρονται από τους πολλούς ρωσσόφωνους συγγραφείς. Κύριο παράδειγμα είναι το έργο Η νύχτα των Χριστουγέννων του Νικολάϊ Γκόγκολ που γράφει: "...ο κοζάκος Τσουμπ ήταν προσκεκλημένος του διάκου για κούτια..."