Ειρήνη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Διεθνής ασφάλεια (με το HotCat)
Γραμμή 33: Γραμμή 33:


[[Κατηγορία:Ειρήνη| ]]
[[Κατηγορία:Ειρήνη| ]]
[[Κατηγορία:Διεθνές Δίκαιο]]
[[Κατηγορία:Κοινωνικά ζητήματα]]
[[Κατηγορία:Κοινωνικές αντιλήψεις]]
[[Κατηγορία:Διεθνής ασφάλεια]]

Έκδοση από την 09:46, 4 Απριλίου 2016

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ειρήνη (αποσαφήνιση).
Το σύμβολο της ειρήνης

Η ειρήνη αποτελεί φυσική κατάσταση στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου κατά την οποία οι σχέσεις λειτουργούν αρμονικά και χωρίς βίαιες αντιπαραθέσεις. Επιδιώκεται η διατήρησή της με τη δημιουργία εθίμων που ρυθμίζουν τις αναδυόμενες διαφορές και μέσω της σύναψης συμφωνιών μεταξύ δυο γειτνιαζόντων φυλών.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ζωής στη Δύση είναι η ειρήνη και δεν είμαι βέβαιη ότι αντιλαμβάνονται πολλοί πόσο μεγάλη ευλογία είναι αυτό. Ναι, υπάρχει εγκληματικότητα, δεν είναι όμως το ίδιο όπως όταν λυσσομανάει γύρω σου ο πόλεμος.

— Γουόρις Ντίρι, Λουλούδι της ερήμου[1]

Διεθνές Δίκαιο

Στο Διεθνές Δίκαιο, ειρήνη είναι η μετά την λήξη ενός πολέμου αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων μεταξύ δύο εμπόλεμων κρατών. Οι συνθήκες που σχετίζονται με την ειρήνη διακρίνονται σε οριστικές και προκαταρκτικές. Οι προκαταρκτικές συνθήκες έπονται συνήθως της ανακωχής και περιλαμβάνουν τους ουσιωδέστερους όρους της ειρήνης. Αρμόδιος για την σύναψη συνθηκών ειρήνης είναι ο διεθνής παραστάτης της κάθε χώρας, ο οποίος ορίζεται από το εσωτερικό δημόσιο δίκαιο ή οι πληρεξούσιοι αυτού. Ο διεθνής παραστάτης Ελλάδας, με βάση το ισχύον Σύνταγμα, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι συνθήκες ειρήνης ποικίλουν ως προς το περιεχόμενο, αλλά όλες περιέχουν τους όρους με τους οποίους οι εχθροπραξίες σταματούν και ο πόλεμος λήγει.

Παραπομπές

  1. Ντίρι, Γουόρις· Μίλλερ, Καθλήν (1999). Λουλούδι της ερήμου. μετάφραση: Μάρα Ευθυμίου. Αθήνα: Ωκεανίδα. ISBN 978-960-410-102-3. 

Βιβλιογραφία

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι