Νικήτας Βενιζέλος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Μικρές προσθήκες
Γραμμή 8: Γραμμή 8:


==Επιστροφή και πολιτική σταδιοδρομία==
==Επιστροφή και πολιτική σταδιοδρομία==
Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την [[ΕΔΗΚ]], με την οποία και εξελέγη<ref name="hellenicparliament.gr"/>. Επανεξελέγη<ref name="hellenicparliament.gr">[http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Diatelesantes-Vouleftes-Apo-Ti-Metapolitefsi-Os-Simera/?MpId=bda5b372-70db-455c-aaca-8192ee0c3c59 Βιογραφικό Βενιζέλου], από την ιστοσελίδα hellenicparliament.gr</ref> το [[1977]] και ήταν ο τελευταίος Βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι την διάλυσή της. Λίγο πριν τις εκλογές του 1981, το [[1980]], αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και επανιδρύει [[Κόμμα Φιλελευθέρων (νεότερο)|κόμμα των Φιλελευθέρων]], το οποίο είχε ιδρύσει [[Κόμμα Φιλελευθέρων|για πρώτη φορά]] ο παππούς του [[Ελευθέριος Βενιζέλος]]. Παίρνει αδιάλειπτα μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1990, αλλά απέτυχε να εκλεγεί. Το κόμμα δεν εκλέγει κανέναν Βουλευτή σε όλη τη σύγχρονη πορεία του, σημειώνοντας όμως πολλαπλάσια ποσοστά στο Νομό Χανίων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Το [[1993]] ο Νικήτας Βενιζέλος εντάχθηκε στην [[Πολιτική Άνοιξη]] καταφέρνοντας να εκλεγεί<ref name="hellenicparliament.gr"/> βουλευτής για τελευταία φορά συγκεντρώνοντας 10.267 ψήφους στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών<ref name="liberalparty"/>. Επίσης διετέλεσε από το 1993 έως το 1996 Ε' Αντιπρόεδρος<ref name="liberalparty">[http://www.liberalparty.gr/history.htm Βιογραφικό Νικήτα Βενιζέλου], από την ιστοσελίδα του liberalparty.gr</ref> της [[Βουλή των Ελλήνων|Βουλής των Ελλήνων]].
Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την [[ΕΔΗΚ]], με την οποία και εξελέγη<ref name="hellenicparliament.gr"/>. Επανεξελέγη<ref name="hellenicparliament.gr">[http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Diatelesantes-Vouleftes-Apo-Ti-Metapolitefsi-Os-Simera/?MpId=bda5b372-70db-455c-aaca-8192ee0c3c59 Βιογραφικό Βενιζέλου], από την ιστοσελίδα hellenicparliament.gr</ref> το [[1977]] και ήταν ο τελευταίος Βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι την διάλυσή της. Λίγο πριν τις εκλογές του 1981, το [[1980]], αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και επανιδρύει [[Κόμμα Φιλελευθέρων (νεότερο)|κόμμα των Φιλελευθέρων]], το οποίο είχε ιδρύσει [[Κόμμα Φιλελευθέρων|για πρώτη φορά]] ο παππούς του [[Ελευθέριος Βενιζέλος]]. Το κόμμα παίρνει αδιάλειπτα μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1990, αλλά απέτυχε να εκλεγεί, αλλά δεν εκλέγει κανέναν βουλευτή σε όλη τη σύγχρονη πορεία του, σημειώνοντας όμως πολλαπλάσια ποσοστά στο Νομό Χανίων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Το [[1993]] ο Νικήτας Βενιζέλος εντάχθηκε στην [[Πολιτική Άνοιξη]] καταφέρνοντας να εκλεγεί<ref name="hellenicparliament.gr"/> βουλευτής για τελευταία φορά συγκεντρώνοντας 10.267 ψήφους στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών<ref name="liberalparty"/>. Επίσης διετέλεσε από το 1993 έως το 1996 Ε' Αντιπρόεδρος<ref name="liberalparty">[http://www.liberalparty.gr/history.htm Βιογραφικό Νικήτα Βενιζέλου], από την ιστοσελίδα του liberalparty.gr</ref> της [[Βουλή των Ελλήνων|Βουλής των Ελλήνων]].


Είναι παντρεμένος δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά, δύο αγόρια και 6 κορίτσια. Μέχρι το [[2002]] είχε στην ιδιοκτησία του το πατρικό σπίτι των Βενιζέλων στην Χαλέπα Χανίων, το οποίο αγοράστηκε<ref name="venizelos">[http://www.venizelos-foundation.gr/house Οικία - Μουσείο Βενιζέλου], από την ιστοσελίδα του venizelos-foundation.gr</ref> από το ελληνικό δημόσιο και λειτουργεί σαν Μουσείο.
Είναι παντρεμένος δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά, δύο αγόρια και 6 κορίτσια. Μέχρι το [[2002]] είχε στην ιδιοκτησία του το πατρικό σπίτι των Βενιζέλων στην Χαλέπα Χανίων, το οποίο αγοράστηκε<ref name="venizelos">[http://www.venizelos-foundation.gr/house Οικία - Μουσείο Βενιζέλου], από την ιστοσελίδα του venizelos-foundation.gr</ref> από το ελληνικό δημόσιο και λειτουργεί σαν Μουσείο.

Έκδοση από την 13:36, 29 Μαρτίου 2016

Νικήτας Βενιζέλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νικήτας Βενιζέλος (Ελληνικά)
ΓέννησηΙουλίου 1930 ή 1930
Αθήνα
Θάνατος12  Φεβρουαρίου 2020
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΈνωση Δημοκρατικού Κέντρου, Πολιτική Άνοιξη και Κόμμα Φιλελευθέρων (νεότερο)
Οικογένεια
ΓονείςΚυριάκος Βενιζέλος
ΑδέλφιαΕλευθέριος Κ. Βενιζέλος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Χανίων)[2]
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών)
εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1978–1982)[3]

Ο Νικήτας Βενιζέλος (1930) είναι Έλληνας πολιτικός και εφοπλιστής.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930 και είναι γιος του Κυριάκου[4], πρωτότοκου γιου του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Μαρίκας Ρούσσου[4], κόρης του εκ Λέρου μεγαλοεφοπλιστή Νικήτα Ρούσσου. Σπούδασε οικονομικά και διοικητικές επιστήμες στην Γαλλία και τις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κληρονόμησε από την μητέρα του.

Με την εγκαθίδρυση της Χούντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό, από όπου οργάνωσε αντιστασιακό κίνημα κατά της Δικτατορίας. Με προσωπικά του έξοδα και πωλώντας καράβια, περιέθαλψε το Αντιτορπιλλικό Βέλος που είχε στασιάσει και διαφύγει στο εξωτερικό, γι'αυτό και του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό Κράτος μετά την πτώση της Χούντας. Κατά την διάρκεια της Χούντας, επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα, μαζί με τον Γραμματέα του και μετέπειτα Υπουργό ΥΜΕ Κώστα Μπαντουβά, προετοιμάζοντας Επανάσταση από την Κρήτη και εφοδιάζοντας με όπλα τους Κρητικούς, που αγόρασε ο ίδιος από τον Καντάφι, αλλά η κινήσεις τους προδόθηκαν και αναγκάστηκαν μεταμφιεσμένοι να διαφύγουν και πάλι στο εξωτερικό.

Επιστροφή και πολιτική σταδιοδρομία

Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την ΕΔΗΚ, με την οποία και εξελέγη[5]. Επανεξελέγη[5] το 1977 και ήταν ο τελευταίος Βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι την διάλυσή της. Λίγο πριν τις εκλογές του 1981, το 1980, αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και επανιδρύει κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει για πρώτη φορά ο παππούς του Ελευθέριος Βενιζέλος. Το κόμμα παίρνει αδιάλειπτα μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1990, αλλά απέτυχε να εκλεγεί, αλλά δεν εκλέγει κανέναν βουλευτή σε όλη τη σύγχρονη πορεία του, σημειώνοντας όμως πολλαπλάσια ποσοστά στο Νομό Χανίων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Το 1993 ο Νικήτας Βενιζέλος εντάχθηκε στην Πολιτική Άνοιξη καταφέρνοντας να εκλεγεί[5] βουλευτής για τελευταία φορά συγκεντρώνοντας 10.267 ψήφους στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών[4]. Επίσης διετέλεσε από το 1993 έως το 1996 Ε' Αντιπρόεδρος[4] της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι παντρεμένος δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά, δύο αγόρια και 6 κορίτσια. Μέχρι το 2002 είχε στην ιδιοκτησία του το πατρικό σπίτι των Βενιζέλων στην Χαλέπα Χανίων, το οποίο αγοράστηκε[6] από το ελληνικό δημόσιο και λειτουργεί σαν Μουσείο.

Παραπομπές

  1. (Αγγλικά) pace.coe.int. 2026. Ανακτήθηκε στις 20  Απριλίου 2022.
  2. Βουλή των Ελλήνων. bda5b372-70db-455c-aaca-8192ee0c3c59. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.
  3. www.assembly.coe.int/nw/xml/AssemblyList/MP-Details-EN.asp?MemberID=2026.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Βιογραφικό Νικήτα Βενιζέλου, από την ιστοσελίδα του liberalparty.gr
  5. 5,0 5,1 5,2 Βιογραφικό Βενιζέλου, από την ιστοσελίδα hellenicparliament.gr
  6. Οικία - Μουσείο Βενιζέλου, από την ιστοσελίδα του venizelos-foundation.gr