Λευκή Θάλασσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
βελτίωση
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
Ο [[Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός]] ορίζει το βόρειο όριο της Λευκής θάλασσας μία γραμμή από το Svyatoi Nos (στις ακτές του Μούρμανσκ, 39°47'E) έως το ακρωτήριο Κάνιν<ref>[https://epic.awi.de/29772/1/IHO1953a.pdf Limits of Oceans and Seas, 3rd edition 1953 International Hydrographic Organization]</ref>
Ο [[Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός]] ορίζει το βόρειο όριο της Λευκής θάλασσας μία γραμμή από το Svyatoi Nos (στις ακτές του Μούρμανσκ, 39°47'E) έως το ακρωτήριο Κάνιν<ref>[https://epic.awi.de/29772/1/IHO1953a.pdf Limits of Oceans and Seas, 3rd edition 1953 International Hydrographic Organization]</ref>


Η επιφάνειά της θάλασσας είναι περίπου 90.000 [[τετραγωνικό χιλιόμετρο|τ.χλμ.]] με μέσο βάθος τα 60 μέτρα. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι κόλποι στη Λευκή Θάλασσα και ένα μακρόστενο στενό το οποίο ονομάζεται «γκόρλο» (ρωσικά: Горло, που σημαίνει "λαιμός"). Ο κόλπος [[Κόλπος Κανταλάκσα|Κανταλάκσα]] βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Λευκής Θάλασσας και σε αυτόν βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της θάλασσας, φτάνοντας 340 μέτρα. Νότια βρίσκεται ο κόλπος [[Κόλπος Ονέγκα|Ονέγκα]] στον οποίο εκβάλλει ο ποταμός [[Ονέγκα (ποταμός)|Ονέγκα]]. Στα νοτιοανατολικά, βρίσκεται ο κόλπος [[Κόλπος Ντβινά|Ντβινά]] στον οποίο εκβάλλει ο ομώνυμος ποταμός και βρίσκεται και το λιμάνι του Αρχάγγελσκ. Στην ανατολική πλευρά του «γκόρλο», απέναντι από τη [[Χερσόνησος Κόλα|χερσόνησο Κόλα]], βρίσκεται ο κόλπος [[Κόλπος Μέζεν|Μέζεν]] στον οποίο εκβάλλει ο [[Μέζεν (ποταμός)|ομώνυμος]] ποταμός και ο ποταμός Kuloy. Η Λευκή Θάλασσα περιέχει ένα μεγάλο αριθμό νησιών, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά. Η κύρια ομάδα νησιών είναι τα νησιά [[Νήσοι Σολοβέτσκι|Σολοβέτσκι]], που βρίσκεται σχεδόν στη μέση της θάλασσας, κοντά στην είσοδο του κόλπου Ονέγκα.
Η επιφάνειά της θάλασσας είναι περίπου 90.000 [[τετραγωνικό χιλιόμετρο|τ.χλμ.]] με μέσο βάθος τα 60 μέτρα. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι κόλποι στη Λευκή Θάλασσα και ένα μακρόστενο στενό το οποίο ονομάζεται «γκόρλο» (ρωσικά: Горло, που σημαίνει "λαιμός"). Ο κόλπος [[Κόλπος Κανταλάκσα|Κανταλάκσα]] βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Λευκής Θάλασσας και σε αυτόν βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της θάλασσας, φτάνοντας τα 340 μέτρα. Νότια βρίσκεται ο κόλπος [[Κόλπος Ονέγκα|Ονέγκα]] στον οποίο εκβάλλει ο ποταμός [[Ονέγκα (ποταμός)|Ονέγκα]]. Στα νοτιοανατολικά, βρίσκεται ο κόλπος [[Κόλπος Ντβινά|Ντβινά]] στον οποίο εκβάλλει ο ομώνυμος ποταμός και βρίσκεται και το λιμάνι του Αρχάγγελσκ. Στην ανατολική πλευρά του «γκόρλο», απέναντι από τη [[Χερσόνησος Κόλα|χερσόνησο Κόλα]], βρίσκεται ο κόλπος [[Κόλπος Μέζεν|Μέζεν]] στον οποίο εκβάλλει ο [[Μέζεν (ποταμός)|ομώνυμος]] ποταμός και ο ποταμός Kuloy. Η Λευκή Θάλασσα περιέχει ένα μεγάλο αριθμό νησιών, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά. Η κύρια ομάδα νησιών είναι τα νησιά [[Νήσοι Σολοβέτσκι|Σολοβέτσκι]], που βρίσκεται σχεδόν στη μέση της θάλασσας, κοντά στην είσοδο του κόλπου Ονέγκα.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 18:35, 20 Μαρτίου 2016

Η Λευκή Θάλασσα
Ο κόλπος Κανταλάκσα στη Λευκή Θάλασσα

Λευκή Θάλασσα (ρωσικά: Белое Μоре-Μπιέλαγιε Μόριε, καρελικά και φινλανδικά: Vienanmeri), ονομάζεται η θάλασσα νότια της Θάλασσας Μπάρεντς, στις βορειοδυτικές παγωμένες ακτές της Ρωσίας. Περιβάλλεται από την Καρελία στα δυτικά, τη χερσόνησο Κόλα στο Βορρά, με το λιμάνι του Μούρμανσκ, και τη χερσόνησο Κάνιν στα βορειανατολικά. Τα χωρικά ύδατα της Λευκής Θάλασσας ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Ρωσία και θεωρούνται τμήμα των εσωτερικών υδάτων της.[1] Διοικητικά διαιρείται μεταξύ των περιφερειών Αρχάγγελσκ, Μούρμανσκ και της Δημοκρατίας της Καρελίας. Το κύριο λιμάνι της είναι το Αρχάγγελσκ και ενώνεται με την Βαλτική Θάλασσα με το Κανάλι της Λευκής Θάλασσας.

Γεωγραφία

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός ορίζει το βόρειο όριο της Λευκής θάλασσας μία γραμμή από το Svyatoi Nos (στις ακτές του Μούρμανσκ, 39°47'E) έως το ακρωτήριο Κάνιν[2]

Η επιφάνειά της θάλασσας είναι περίπου 90.000 τ.χλμ. με μέσο βάθος τα 60 μέτρα. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι κόλποι στη Λευκή Θάλασσα και ένα μακρόστενο στενό το οποίο ονομάζεται «γκόρλο» (ρωσικά: Горло, που σημαίνει "λαιμός"). Ο κόλπος Κανταλάκσα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Λευκής Θάλασσας και σε αυτόν βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της θάλασσας, φτάνοντας τα 340 μέτρα. Νότια βρίσκεται ο κόλπος Ονέγκα στον οποίο εκβάλλει ο ποταμός Ονέγκα. Στα νοτιοανατολικά, βρίσκεται ο κόλπος Ντβινά στον οποίο εκβάλλει ο ομώνυμος ποταμός και βρίσκεται και το λιμάνι του Αρχάγγελσκ. Στην ανατολική πλευρά του «γκόρλο», απέναντι από τη χερσόνησο Κόλα, βρίσκεται ο κόλπος Μέζεν στον οποίο εκβάλλει ο ομώνυμος ποταμός και ο ποταμός Kuloy. Η Λευκή Θάλασσα περιέχει ένα μεγάλο αριθμό νησιών, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά. Η κύρια ομάδα νησιών είναι τα νησιά Σολοβέτσκι, που βρίσκεται σχεδόν στη μέση της θάλασσας, κοντά στην είσοδο του κόλπου Ονέγκα.

Παραπομπές

  1. A. D. Dobrovolskyi and B. S. Zalogin Seas of USSR. White Sea, Moscow University (1982) (in Russian)
  2. Limits of Oceans and Seas, 3rd edition 1953 International Hydrographic Organization

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα White Sea της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).