Περόζης Γ΄ της Περσίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο Sotkil μετακίνησε τη σελίδα Περόζης Γ’ της Περσίας στη Περόζης Γ΄ της Περσίας: Ορθή απόδοση ελλ.αριθμ.
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Περόζης Γ’ της Περσίας''' ήταν θεωρητικά ο τελευταίος [[Αυτοκρατορία των Σασσανιδών|Σασσανίδης βασιλιάς]] της [[Περσία|Περσίας]] από την δυναστεία των Σασσανιδών μεταξύ [[651]] και [[708]] αν και τυπικά δεν φόρεσε ποτέ το αυτοκρατορικό στέμμα της χώρας, γιος του βασιλιά [[Ισδιγέρδης Γ’ της Περσίας|Ισδιγέρδη Γ’.]] Δεν ήταν τίποτα γνωστό γι’αυτόν την περίοδο βασιλείας του πατέρα του επειδή βρισκόταν σε πολύ μικρή ηλικία, μετά την δολοφονία του πατέρα του δραπέτευσε στην περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Κινέζικης δυναστείας των Τάνγκ στο [[Αφγανιστάν]]. Οι [[Δυναστεία Τανγκ|βασιλείς Τάνγκ]] υποστήριξαν τους Σασσανίδες στον αγώνα τους εναντίον των Αράβων περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον Περόζη υπάρχουν στο Παλαιό και το Νέο βιβλίο των Τάνγκ. Στην αυλή των Τάνγκ οργάνωσε κυβερνείο της εξόριστης Περσικής αυλής των Σασσανιδών, ο ίδιος χρίστηκε βασιλιάς. Είχε κάποιο γιο τον Ναρσή Β’ ο οποίος δραπέτευσε στην [[Περσία]] το [[679]], μετά τον θάνατο του πατέρα του ήταν και αυτός τυπικά βασιλιάς της Περσίας στην υπηρεσία του [[Κίνα|Κινέζου]] αυτοκράτορα.
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Περόζης Γ’ της Περσίας''' ήταν θεωρητικά ο τελευταίος [[Αυτοκρατορία των Σασσανιδών|Σασσανίδης βασιλιάς]] της [[Περσία|Περσίας]] από την δυναστεία των Σασσανιδών μεταξύ [[651]] και [[708]] αν και τυπικά δεν φόρεσε ποτέ το αυτοκρατορικό στέμμα της χώρας, γιος του βασιλιά [[Ισδιγέρδης Γ’ της Περσίας|Ισδιγέρδη Γ’.]] Δεν ήταν τίποτα γνωστό γι’αυτόν την περίοδο βασιλείας του πατέρα του επειδή βρισκόταν σε πολύ μικρή ηλικία, μετά την δολοφονία του πατέρα του δραπέτευσε στην περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Κινέζικης δυναστείας των Τάνγκ στο [[Αφγανιστάν]]. Οι [[Δυναστεία Τανγκ|βασιλείς Τάνγκ]] υποστήριξαν τους Σασσανίδες στον αγώνα τους εναντίον των Αράβων περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον Περόζη υπάρχουν στο Παλαιό και το Νέο βιβλίο των Τάνγκ. Στην αυλή των Τάνγκ οργάνωσε κυβερνείο της εξόριστης Περσικής αυλής των Σασσανιδών, ο ίδιος χρίστηκε βασιλιάς. Είχε κάποιο γιο τον Ναρσή Β’ ο οποίος δραπέτευσε στην [[Περσία]] το [[679]], μετά τον θάνατο του πατέρα του ήταν και αυτός τυπικά βασιλιάς της Περσίας στην υπηρεσία του [[Κίνα|Κινέζου]] αυτοκράτορα.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 17:39, 2 Μαρτίου 2016

Περόζης Γ’ της Περσίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση636
Αυτοκρατορία των Σασσανιδών
Θάνατος679
Δυναστεία Τανγκ
ΘρησκείαΖωροαστρισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναNarsieh
ΓονείςΙσδιγέρδης Γ’ της Περσίας
ΑδέλφιαΣαχρμπάνου
Bahram VII
ΟικογένειαΟίκος των Σασσανιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣάχης

Ο Περόζης Γ’ της Περσίας ήταν θεωρητικά ο τελευταίος Σασσανίδης βασιλιάς της Περσίας από την δυναστεία των Σασσανιδών μεταξύ 651 και 708 αν και τυπικά δεν φόρεσε ποτέ το αυτοκρατορικό στέμμα της χώρας, γιος του βασιλιά Ισδιγέρδη Γ’. Δεν ήταν τίποτα γνωστό γι’αυτόν την περίοδο βασιλείας του πατέρα του επειδή βρισκόταν σε πολύ μικρή ηλικία, μετά την δολοφονία του πατέρα του δραπέτευσε στην περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Κινέζικης δυναστείας των Τάνγκ στο Αφγανιστάν. Οι βασιλείς Τάνγκ υποστήριξαν τους Σασσανίδες στον αγώνα τους εναντίον των Αράβων περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον Περόζη υπάρχουν στο Παλαιό και το Νέο βιβλίο των Τάνγκ. Στην αυλή των Τάνγκ οργάνωσε κυβερνείο της εξόριστης Περσικής αυλής των Σασσανιδών, ο ίδιος χρίστηκε βασιλιάς. Είχε κάποιο γιο τον Ναρσή Β’ ο οποίος δραπέτευσε στην Περσία το 679, μετά τον θάνατο του πατέρα του ήταν και αυτός τυπικά βασιλιάς της Περσίας στην υπηρεσία του Κινέζου αυτοκράτορα.

Πηγές

  • J. Harmatta, B.N. Puri, G.F. Etemady. History of Civilizations of Central Asia, UNESCO, 1999, p.456
  • A. Palmer, S. Brock, R. Hoyland. The Seventh Century in the West-Syrian Chronicles, Liverpool University Press, 1993, p.178
  • R. N. Frye. The Heritage of Central Asia: From Antiquity to the Turkish Expansion, Markus Wiener Publishers, 1996, p.203
  • H. Ayatollahi. The Book of Iran: The History of Iranian Art, Center for International-Cultural Studies, 2003, p. 175
  • A History of chinese civilization, Jacques Gernet.



CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peroz III της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).