Παναγιώτης Καρατζάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Βιογραφία: 16 Μαρτίου; Λάβαρο;
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
Στις [[16 Μαρτίου]] [[1821]] αρχίζει να ξεσηκώνει τους Πατρινούς κατά των Τούρκων τους οποίους τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την πόλη και να κλειστούν στο κάστρο και στις [[21 Μαρτίου]] σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης{{εκκρεμεί παραπομπή}}. Κατά την πολιορκία της Πάτρας από τον [[Θεόδωρος Κολοκοτρώνης|Θεόδωρο Κολοκοτρώνη]], ρίχνεται πρώτος στις μάχες.
Στις [[16 Μαρτίου]] [[1821]] αρχίζει να ξεσηκώνει τους Πατρινούς κατά των Τούρκων τους οποίους τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την πόλη και να κλειστούν στο κάστρο και στις [[21 Μαρτίου]] σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης{{εκκρεμεί παραπομπή}}. Κατά την πολιορκία της Πάτρας από τον [[Θεόδωρος Κολοκοτρώνης|Θεόδωρο Κολοκοτρώνη]], ρίχνεται πρώτος στις μάχες.


Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και είχε γίνει αρκετά δημοφιλής στον λαό και αυτό προκάλεσε τον φθόνο των κοτσαμπάσηδων και κάποιων οπλαρχηγών. Επιπλέον οι αδελφοί [[Χρυσανθακόπουλοι|Κουμανιώτη]] πίστευαν ότι ο Καρατζάς σκότωσε τον αδελφό τους Σταμάτη που είχε βρεθεί χτυπημένος πισώπλατα από απροσεξία συμπολεμιστών του κατά τις συγκρούσεις με τους Τούρκους στις [[23 Μαρτίου]] 1821 στην Πάτρα. Στις [[4 Σεπτεμβρίου]] 1821, ο Θάνος Κουμανιώτης περίμενε τον Καρατζά στη [[Μονή Ομπλού]], νοτιοανατολικά της Πάτρας επί του ομωνύμου όρους. Μόλις ο Καρατζάς πέρασε την πύλη του μοναστηριού και ήρθε αντιμέτωπος με τον Κουμανιώτη και τους άνδρες του που ήθελαν να πάρουν εκδίκηση, άρχισε να χορεύει με τα οπίσθια του γυρισμένα προς αυτούς και γενικά να κινείται με τρόπο χλευαστικό για να τους πειράξει και να τους δείξει ότι περιφρονεί τις απειλές τους. Οι άνδρες του Κουμανιώτη οργίστηκαν κι ένας από αυτούς, ονόματι Τσαλαμηδάς, τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον σκότωσε. Θάφτηκε εκεί και ο τάφος του υπάρχει ακόμα και σήμερα στον χώρο της μονής.
Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και είχε γίνει αρκετά δημοφιλής στον λαό και αυτό προκάλεσε τον φθόνο των κοτσαμπάσηδων και κάποιων οπλαρχηγών. Επιπλέον οι αδελφοί [[Χρυσανθακόπουλοι|Κουμανιώτη]] πίστευαν ότι ο Καρατζάς σκότωσε τον αδελφό τους Σταμάτη που είχε βρεθεί χτυπημένος πισώπλατα από απροσεξία συμπολεμιστών του κατά τις συγκρούσεις με τους Τούρκους στις [[23 Μαρτίου]] 1821 στην Πάτρα. Στις [[4 Σεπτεμβρίου]] 1821, ο Θάνος Κουμανιώτης περίμενε τον Καρατζά στη [[Μονή Ομπλού]], νοτιοανατολικά της Πάτρας επί του ομωνύμου όρους. Μόλις ο Καρατζάς πέρασε την πύλη του μοναστηριού και ήρθε αντιμέτωπος με τον Κουμανιώτη και τους άνδρες του που ήθελαν να πάρουν εκδίκηση, άρχισε να χορεύει με τα οπίσθια του γυρισμένα προς αυτούς και γενικά να κινείται με τρόπο χλευαστικό για να τους πειράξει και να τους δείξει ότι περιφρονεί τις απειλές τους. Οι άνδρες του Κουμανιώτη οργίστηκαν κι ένας από αυτούς, ονόματι Τσαλαμηδάς, τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον σκότωσε. Θάφτηκε εκεί και ο τάφος του υπάρχει ακόμα και σήμερα στον χώρο της μονής.<br />
Από την αριστερή ιστοριογραφία όπου τονίζεται η κοινωνική διάσταση της Επανάστασης, ο Καρατζάς προβάλλεται ιδιαίτερα λόγω επαγγέλματος και έχει ανακηρυχθεί πρότυπο λαϊκού αγωνιστή. Ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η εικόνα των Κουμανιαταίων, οι οποίοι όμως ήταν από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης στο Μωριά. Από τις πρωτεγενείς πηγές περισσότερες γραμμές στον Καρατζά αφιερώνει ο Φωτάκος, ο οποίος εξαίρει την ατομική παλληκαριά του αλλά αμφισβητεί τις ηγετικές του ικανότητες. Ο Φωτάκος αναφέρει την παρεξήγηση μεταξύ των Κουμανιαταίων και του Καρατζά που οδήγησε στο φόνο του δεύτερου.<ref>Καργάκος Σαράντος, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ειδική έκδοση (επανέκδοση) Real Media A.E., 2013, τ. Β', σ. 28, 35, 36.</ref>


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 18:27, 27 Φεβρουαρίου 2016

Για τον καλαθοσφαιριστή, δείτε: Παναγιώτης Καρατζάς (Καλαθοσφαιριστής).
Παναγιώτης Καρατζάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης Καρατζάς (Ελληνικά)
Γέννηση1776
Πάτρα
Θάνατος1824
Μονή Ομπλού Αχαΐας
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Παναγιώτης Καρατζάς (17764 Σεπτεμβρίου 1821) ήταν Έλληνας αγωνιστής της επανάσταση του 1821 και υπήρξε ένας από τους βασικότερους πρωτεργάτες της εξέγερσης της Πάτρας.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1776 στην Πάτρα και το πραγματικό του όνομα ήταν Αναστασόπουλος. Από παιδί έδειξε την ανδρεία και το θάρρος του αλλά και περιφρόνηση κατά του τυρρανικού Οθωμανικού καθεστώτος μην μπορώντας να δεχτεί ότι είναι στην υποτέλεια αυτού και συχνά τσακώνονταν με τους συνομήλικους Τούρκους. Το 1805 παντρεύτηκε και αργότερα απέκτησε πολυμελή οικογένεια.

Τον Σεπτέμβριο του 1809 κυνηγημένος από τους Τούρκους κατέφυγε στα Επτάνησα, που βρισκόταν υπό Αγγλική διοίκηση και συγκεκριμένα στην Ζάκυνθο, όπου άσκησε το επάγγελμα του υποδηματοποιού, λίγους μήνες αργότερα κατατάχτηκε στον Αγγλικό στρατό στο 3ο τάγμα των Ελλήνων λεγεωνάριων και απόκτησε πολλές στρατιωτικές γνώσεις και εμπειρία, επίσης χάρη στις ικανότητες του έλαβε το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Το 1812 επέστρεψε στην Πάτρα και ασχολήθηκε με το επάγγελμα του τσαγκάρη όπως και στην Ζάκυνθο, αλλά συνέχισε να έρχεται σε σύγκρουση με τους Τούρκους.

Το δημοτικό τραγούδι για τον θάνατο του Παναγιώτη Καρατζά.


«Τρεις περδικούλες κάθονταν στης Κούκουρης τη ράχι
η μια τηράει τα πέλαγα κι άλλη κατά την Πάτρα
κι η τρίτη η καλύτερη μοιρολογάει και λέει:
Θεέ μου ο Καρατζάς τι γίνηκε, αυτός ο καπετάνιος;
Μάιδε στην Πάτρα φαίνεται μάιδε στο Σαραβάλι.


Μας είπαν πως τον σκότωσαν μεσ’ στου Ομπλού την πόρτα».

Στις 16 Μαρτίου 1821 αρχίζει να ξεσηκώνει τους Πατρινούς κατά των Τούρκων τους οποίους τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την πόλη και να κλειστούν στο κάστρο και στις 21 Μαρτίου σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης[εκκρεμεί παραπομπή]. Κατά την πολιορκία της Πάτρας από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ρίχνεται πρώτος στις μάχες.

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και είχε γίνει αρκετά δημοφιλής στον λαό και αυτό προκάλεσε τον φθόνο των κοτσαμπάσηδων και κάποιων οπλαρχηγών. Επιπλέον οι αδελφοί Κουμανιώτη πίστευαν ότι ο Καρατζάς σκότωσε τον αδελφό τους Σταμάτη που είχε βρεθεί χτυπημένος πισώπλατα από απροσεξία συμπολεμιστών του κατά τις συγκρούσεις με τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου 1821 στην Πάτρα. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1821, ο Θάνος Κουμανιώτης περίμενε τον Καρατζά στη Μονή Ομπλού, νοτιοανατολικά της Πάτρας επί του ομωνύμου όρους. Μόλις ο Καρατζάς πέρασε την πύλη του μοναστηριού και ήρθε αντιμέτωπος με τον Κουμανιώτη και τους άνδρες του που ήθελαν να πάρουν εκδίκηση, άρχισε να χορεύει με τα οπίσθια του γυρισμένα προς αυτούς και γενικά να κινείται με τρόπο χλευαστικό για να τους πειράξει και να τους δείξει ότι περιφρονεί τις απειλές τους. Οι άνδρες του Κουμανιώτη οργίστηκαν κι ένας από αυτούς, ονόματι Τσαλαμηδάς, τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον σκότωσε. Θάφτηκε εκεί και ο τάφος του υπάρχει ακόμα και σήμερα στον χώρο της μονής.
Από την αριστερή ιστοριογραφία όπου τονίζεται η κοινωνική διάσταση της Επανάστασης, ο Καρατζάς προβάλλεται ιδιαίτερα λόγω επαγγέλματος και έχει ανακηρυχθεί πρότυπο λαϊκού αγωνιστή. Ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η εικόνα των Κουμανιαταίων, οι οποίοι όμως ήταν από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης στο Μωριά. Από τις πρωτεγενείς πηγές περισσότερες γραμμές στον Καρατζά αφιερώνει ο Φωτάκος, ο οποίος εξαίρει την ατομική παλληκαριά του αλλά αμφισβητεί τις ηγετικές του ικανότητες. Ο Φωτάκος αναφέρει την παρεξήγηση μεταξύ των Κουμανιαταίων και του Καρατζά που οδήγησε στο φόνο του δεύτερου.[1]

Πηγές

  • Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, Τόμος A΄ & Β΄, Σπυρίδων Τρικούπη, εκδόσεις Νέα Σύνορα - Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα 1993, SET ISBN 9602363703, σελ. 84
  • Ιστορία της Πόλεως Πατρών από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1921, τόμος Β΄, Στέφανου Θωμόπουλου, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1999, ISBN 9607960092, σελ. 349
  • Πελοποννήσιοι αγωνιστές του 1821, Νικηταρά απομνημονεύματα, Φωτάκου, εκδόσεις Βεργίνα, Αθήνα 1996.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  1. Καργάκος Σαράντος, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ειδική έκδοση (επανέκδοση) Real Media A.E., 2013, τ. Β', σ. 28, 35, 36.