Μέση οδός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 37.6.241.240 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρήστ...
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
[[Κατηγορία:Κωνσταντινούπολη]]
[[Κατηγορία:Κωνσταντινούπολη]]
[[Κατηγορία:Κτίρια και κατασκευές στην Κωνσταντινούπολη]]
[[Κατηγορία:Κτίρια και κατασκευές στην Κωνσταντινούπολη]]
[[Κατηγορία:Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη]]

Έκδοση από την 10:32, 27 Φεβρουαρίου 2016

Η Μέση οδός ήταν η κύρια οδική αρτηρία της Κωνσταντινούπολης, σήμερα γνωστή ως Ντιβάν Γιολού (παλαιότερα γραφόμενη ως Ντιβάν-Ιολού-σου, οδός του Συμβουλίου), και η οποία ήταν γνωστή ως «οδός του Ντιβανιού». Στην διάρκεια της βασιλείας του Κωνσταντίνου Α΄ ήταν επίσης γνωστή ως Ρηγία, ωστόσο το όνομα αυτό έπεσε σύντομα σε αχρησία.

Η Μέση ήταν γνωστή με αυτό το όνομα (από το επίθετο μέσος, δηλαδή αυτό που βρισκόταν στο μέσον), είτε γιατί διέσχιζε το κέντρο της πόλης, είτε γιατί ήταν περιτριγυρισμένη από περιστύλια και στις δύο πλευρές της[1]. Τα περιστύλια αυτά ήταν δύο ορόφων. Το ανώτερο επίπεδο, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την κυκλοφορία, ήταν στρωμένο με μάρμαρο. Στο επίπεδο της οδού ήταν εγκατεστημένοι έμποροι.

Η Μέση χρησιμοποιούνταν για τις πομπές, τόσο κατά την βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Με αφετηρία την Πύλη της Αδριανούπολης, διέσχιζε την κορυφογραμμή των δύο πλαγιών της πόλης[2], οδηγούσε στην Βασιλική της Αγίας Σοφίας, έπειτα έστριβε προς τα βορειοδυτικά καταλήγοντας στο Παλάτι του Τοπ Καπί. Είναι ακόμη ορατά τα ερείπια των carceres του ιπποδρόμου[3].

Παραπομπές

Βιβλιογραφία

  • Janin, Raymond (1964). Constantinople byzantine : développement urbain et répertoire topographique (στα Γαλλικά). Archives de l'Orient chrétien.  Unknown parameter |numéro d'édition= ignored (βοήθεια)
  • Guilland, Rodolphe (1969). Études de topographie de Constantinople byzantine, Tomes I & II (στα Γαλλικά). Berlin: Akademie-Verlag. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mésè της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).