Αρμάνδος των Βουρβόνων-Κοντί: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ 26
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Αρμάνδος των Βουρβόνων-Κοντί''' (Armand de Bourbon-Conti, [[11 Οκτωβρίου]] [[1629]] – [[21 Φεβρουαρίου]] [[1666]]) ήταν [[Γάλλοι|Γάλλος]] ευγενής, ο μικρότερος γιος του [[Ερρίκος Β΄ των Βουρβόνων του Κοντέ|Ερρίκου Β', πρίγκηπα του Κοντέ]], και αδελφός του [[Λουδοβίκος Β' του Κοντέ|Λουδοβίκου Β' του Κοντέ]] και της Άννας Ζενεβιέβ.
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Αρμάνδος των Βουρβόνων-Κοντί''' (Armand de Bourbon-Conti, [[11 Οκτωβρίου]] [[1629]] – [[26 Φεβρουαρίου]] [[1666]]) ήταν [[Γάλλοι|Γάλλος]] ευγενής, ο μικρότερος γιος του [[Ερρίκος Β΄ των Βουρβόνων του Κοντέ|Ερρίκου Β', πρίγκηπα του Κοντέ]], και αδελφός του [[Λουδοβίκος Β' του Κοντέ|Λουδοβίκου Β' του Κοντέ]] και της Άννας Ζενεβιέβ.


O τίτλος του πρίγκηπα του [[Κοντί]] αναβίωσε προς τιμή του με την γέννηση του. Προοριζόταν για την εκκλησία και σπούδασε [[θεολογία]] στο Πανεπιστήμιο της [[Μπουρζ]]. Έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα: έγινε [[ταξίαρχος]] ([[1648]]) του επαναστατικού στρατού, αλλά αιχμαλωτίστηκε με τον αδελφό του στο [[Βινσέν]] ([[1650]]).
O τίτλος του πρίγκηπα του [[Κοντί]] αναβίωσε προς τιμή του με την γέννηση του. Προοριζόταν για την εκκλησία και σπούδασε [[θεολογία]] στο Πανεπιστήμιο της [[Μπουρζ]]. Έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα: έγινε [[ταξίαρχος]] ([[1648]]) του επαναστατικού στρατού, αλλά αιχμαλωτίστηκε με τον αδελφό του στο [[Βινσέν]] ([[1650]]).

Έκδοση από την 18:30, 21 Φεβρουαρίου 2016

Αρμάνδος του Κοντί
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Armand de Bourbon (Γαλλικά)
Γέννηση11  Οκτωβρίου 1629[1][2][3]
Παρίσι
Θάνατος26  Φεβρουαρίου 1666[3]
Πεζενά
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[4]
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[5][6]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆννα Μαρία Μαρτινότσι (από 1654)[7]
ΤέκναΦραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί
Λουδοβίκος Αρμάνδος Α΄ του Κοντί
ΓονείςΕρρίκος Β΄ των Βουρβόνων του Κοντέ και Καρλόττα Μαργαρίτα του Μονμορανσύ
ΑδέλφιαΛουδοβίκος Β΄ του Κοντέ
Αν-Ζενεβιέβ των Βουρβόνων-Κοντέ
ΟικογένειαΟίκος των Βουρβόνων
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαAbbot of Cluny
Αββάς[4]
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος
Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρμάνδος των Βουρβόνων-Κοντί (Armand de Bourbon-Conti, 11 Οκτωβρίου 162926 Φεβρουαρίου 1666) ήταν Γάλλος ευγενής, ο μικρότερος γιος του Ερρίκου Β', πρίγκηπα του Κοντέ, και αδελφός του Λουδοβίκου Β' του Κοντέ και της Άννας Ζενεβιέβ.

O τίτλος του πρίγκηπα του Κοντί αναβίωσε προς τιμή του με την γέννηση του. Προοριζόταν για την εκκλησία και σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπουρζ. Έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα: έγινε ταξίαρχος (1648) του επαναστατικού στρατού, αλλά αιχμαλωτίστηκε με τον αδελφό του στο Βινσέν (1650).

Μυστικοπαθής και γεμάτος παράξενες ιδέες, στην φυλακή εκδηλώθηκε η τρέλα του: είχε κρυφό πάθος για την αδερφή του, δούκισσα του Λονγκεβίλ και εφεύρισκε διάφορα τεχνάσματα για να την κάνει να τον προσέξει, άρχισε να ασχολείται με την αλχημεία και βότανα προκειμένου να προσελκύσει τον κόσμο με το μέρος του.

Απελευθερώθηκε όταν εξορίστηκε ο Καρδινάλιος Μαζαρέν και στόχευσε να παντρευτεί την Καρλόττα Μαρία της Λωρραίνης (1627 - 1652), κόρη της δούκισσας Σεβρέζ που ήταν ευνοούμενη της Άννας της Αυστρίας, αντιβασίλισσα της Γαλλίας. Η ενέργεια αυτή εμποδίστηκε από τον αδελφό του, μέγα Κοντέ, που είχε αναλάβει την εξουσία που του ανήκε. Σύντομα συμφιλιώθηκε με τον Μαζαρίνο και παντρεύτηκε (1654) την ανιψιά του καρδιναλίου Άννα Μαρία Μαρτινόζι (1639 - 1672).

Πήρε την αρχηγία του στρατού και επιτέθηκε (1654) στην Καταλωνία και κυρίευσε Ισπανικές πόλεις. Οδήγησε τις Γαλλικές δυνάμεις στην Ιταλία, αλλά μετά από μια ήττα λίγο έξω πριν από την Αλεσσάντρια (1657), επέστρεψε στο Λανγκεντόκ όπου ασχολήθηκε μέχρι τον θάνατο του με την μελέτη και τον μυστικισμό.

Κληρονόμοι

Με την σύζυγο του Άννα Μαρία Μαρτινόζι παιδιά του ήταν :

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Armand de Bourbon, prince de Conti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).