Βασιλεία (Ελβετία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Teomatra (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Teomatra (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
| Ιστοσελίδα = [http://www.basel.ch basel.ch]
| Ιστοσελίδα = [http://www.basel.ch basel.ch]
}}
}}
Η '''Βασιλεία''' ([[γερμανικά]]: ''Basel'') είναι μετά τη [[Ζυρίχη]] και τη [[Γενεύη]] η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της [[Ελβετία|Ελβετίας]]. Βρίσκεται σε τριεθνές σημείο στα σύνορα της Ελβετίας με τη [[Γερμανία]] και τη [[Γαλλία]]. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι επίσης η πρωτεύουσα του [[Καντόνια της Ελβετίας|ημι-καντονίου]] Μπάζελ-Στατ (Βασιλεία-Πόλη). Η επίσημη γλώσσα είναι τα [[γερμανικά]].
Η '''Βασιλεία''' ([[γερμανικά]]: ''Basel'') είναι μετά τη [[Ζυρίχη]] και τη [[Γενεύη]] η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της [[Ελβετία|Ελβετίας]]. Βρίσκεται σε τριεθνές σημείο στα σύνορα της Ελβετίας με τη [[Γερμανία]] και τη [[Γαλλία]]. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι επίσης η πρωτεύουσα του [[Καντόνια της Ελβετίας|ημι-καντονίου]] [[Καντόνι της Μπάζελ-Στατ|Μπάζελ-Στατ]] (Βασιλεία-Πόλη). Η επίσημη γλώσσα είναι τα [[γερμανικά]].


== Γεωγραφική θέση ==
== Γεωγραφική θέση ==

Έκδοση από την 21:00, 12 Φεβρουαρίου 2016

Συντεταγμένες: 47°34′0″N 7°36′0″E / 47.56667°N 7.60000°E / 47.56667; 7.60000 Πρότυπο:Πόλη (Ελβετία) Η Βασιλεία (γερμανικά: Basel) είναι μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας. Βρίσκεται σε τριεθνές σημείο στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι επίσης η πρωτεύουσα του ημι-καντονίου Μπάζελ-Στατ (Βασιλεία-Πόλη). Η επίσημη γλώσσα είναι τα γερμανικά.

Γεωγραφική θέση

Η Βασιλεία βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελβετία και διατρέχεται από τον ποταμό Ρήνο. Στο σημείο που έχει χτιστεί η πόλη ο ποταμός κάνει μια στροφή 90 μοιρών, το λεγόμενο γόνατο του Ρήνου. Το τμήμα της πόλης στην αριστερή όχθη (νότια και δυτικά) λέγεται Γκροσμπάζελ (Μεγάλη Βασιλεία) και στη δεξιά (βόρεια και ανατολικά) Κλαϊνμπάζελ (Μικρή Βασιλεία). Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται στη Γκροσμπάζελ.

Δημογραφικά στοιχεία

Σύμφωνα με την απογραφή του 2006 ο πληθυσμός της πόλης είναι 165.529 κάτοικοι και του καντονίου 187.332. Ο πληθυσμός της ευρύτερης αστικής περιοχής (μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός ελβετικών συνόρων, στη Γαλλία και τη Γερμανία) ξεπερνά τις 700.000.

Συγκοινωνία

Η Βασιλεία διαθέτει λιμάνι στο Ρήνο που επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων από το λιμάνι του Ρότερνταμ και τη Βόρεια Θάλασσα. Είναι επίσης σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος. Διαθέτει σταθμούς για το ελβετικό, το γερμανικό και γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η δημόσια συγκοινωνία και κίνηση στην πόλη εκτελείται από ένα εκτεταμένο δίκτυο τραμ και λεωφορείων.

Το διεθνές αεροδρόμιο EuroAirport Βασιλείας-Μυλούζ-Φράιμπουργκ εξυπηρετεί τρεις πόλεις, τη Βασιλεία και τις γειτονικές Μυλούζ (στη Γαλλία) και Φράιμπουργκ (στη Γερμανία). Βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε γαλλικό έδαφος αλλά βάσει ειδικής συμφωνίας ανήκει σε δύο κράτη (Γαλλία και Ελβετία) και διευθύνεται από κοινού.

Αθλητισμός

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα είναι η ΦΚ Βασιλεία. Το γήπεδό της Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ, με χωρητικότητα 42.500 θεατών, είναι ένα από τα τέσσερα της Ελβετίας που χρησιμοποιήθηκαν για τη διοργάνωση του Euro 2008.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι