Ιωάννης Β΄ Ορσίνι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Ο '''Ιωάννης Β΄ Ορσίνι''' ήταν Κόμης Παλατινός [[Κεφαλονιά|Κεφαλληνίας]] και [[Ζάκυνθος|Ζακύνθου]] στα χρόνια [[1323]] – [[1325]] και [[Δεσποτάτο της Ηπείρου|Δεσπότης Ηπείρου]] ως '''Ιωάννης Κομνηνός Δούκας''' στα 1323 – [[1335]].
Ο '''Ιωάννης Β΄ Ορσίνι''' ήταν Κόμης Παλατινός [[Κεφαλονιά|Κεφαλληνίας]] και [[Ζάκυνθος|Ζακύνθου]] στα χρόνια [[1323]] – [[1325]] και [[Δεσποτάτο της Ηπείρου|Δεσπότης Ηπείρου]] ως '''Ιωάννης Κομνηνός Δούκας''' στα 1323 – [[1335]].


Πατέρας του ήταν ο [[Ιωάννης Α΄ Ορσίνι]], Κόμης Παλατινός Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και μητέρα του η Μαρία Αγγελίνα, κόρη του [[Νικηφόρος Α΄ Κομηνηός Δούκας|Νικηφόρου Α']] δεσπότη Ηπείρου. Μετά το θάνατο του πατέρα του το [[1317]], την κομητεία ανέλαβε ο αδελφός του [[Νικόλαος Ορσίνι]]. Ο Ιωάννης, αφού δολοφόνησε τον αδελφό του το [[1323]], κατέλαβε αμέσως τις κτήσεις του και τις συνένωσε με το κράτος του. Έδωσε όρκο υποτελείας στον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' ασπαζόμενος το Ορθόδοξο δόγμα και αναγνωρίστηκε ως Δεσπότης Ηπείρου. Για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη εύνοια των Ηπειρωτών εξελλήνισε το όνομά του σε Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό και παντρεύτηκε την Ελληνίδα Άννα Αγγελίνα, κόρη του Ανδρονίκου (που ήταν εξάδελφος του δεσπότη της Ηπείρου Θωμά Α'). Κατά διαταγή του ο [[Κωνσταντίνος ο Ερμονικός]] μετέφρασε σε κοινή Ελληνική γλώσσα τον Όμηρο. Το 1325 ο [[Ιωάννης της Γραβίνας|Ιωάννης Καπέτων-Ανζού]] πρίγκιπας του Δυρραχίου κατέλαβε την κομητεία καταλύοντας την ηγεμονία των [[Παλατινοί Κόμητες|Παλατινών Κομήτων]] Ορσίνι στην Κεφαλληνία και Ζάκυνθο και ο Ιωάννης Β΄ κατέφυγε στις κτήσεις του στην Ήπειρο, όπου όμως το 1335 δηλητηριάστηκε από την σύζυγό του Άννα Αγγελίνα.
Πατέρας του ήταν ο [[Ιωάννης Α΄ Ορσίνι]], Κόμης Παλατινός Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και μητέρα του η Μαρία Αγγελίνα, κόρη του [[Νικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας|Νικηφόρου Α']] δεσπότη Ηπείρου. Μετά το θάνατο του πατέρα του το [[1317]], την κομητεία ανέλαβε ο αδελφός του [[Νικόλαος Ορσίνι]]. Ο Ιωάννης, αφού δολοφόνησε τον αδελφό του το [[1323]], κατέλαβε αμέσως τις κτήσεις του και τις συνένωσε με το κράτος του. Έδωσε όρκο υποτελείας στον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' ασπαζόμενος το Ορθόδοξο δόγμα και αναγνωρίστηκε ως Δεσπότης Ηπείρου. Για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη εύνοια των Ηπειρωτών εξελλήνισε το όνομά του σε Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό και παντρεύτηκε την Ελληνίδα Άννα Αγγελίνα, κόρη του Ανδρονίκου (που ήταν εξάδελφος του δεσπότη της Ηπείρου Θωμά Α'). Κατά διαταγή του ο [[Κωνσταντίνος ο Ερμονικός]] μετέφρασε σε κοινή Ελληνική γλώσσα τον Όμηρο. Το 1325 ο [[Ιωάννης της Γραβίνας|Ιωάννης Καπέτων-Ανζού]] πρίγκιπας του Δυρραχίου κατέλαβε την κομητεία καταλύοντας την ηγεμονία των [[Παλατινοί Κόμητες|Παλατινών Κομήτων]] Ορσίνι στην Κεφαλληνία και Ζάκυνθο και ο Ιωάννης Β΄ κατέφυγε στις κτήσεις του στην Ήπειρο, όπου όμως το 1335 δηλητηριάστηκε από την σύζυγό του Άννα Αγγελίνα.
==Οικογένεια==
==Οικογένεια==
Από τη σύζυγό του Άννα Αγγελίνα, κόρη του Ανδρονίκου (γιού του Δημητρίου/Μιχαήλ Αγγέλου, αδελφού του [[Νικηφόρος Α' Κομνηνός Δούκας|Νικηφόρου Α']]) είχε δύο τέκνα:
Από τη σύζυγό του Άννα Αγγελίνα, κόρη του Ανδρονίκου (γιού του Δημητρίου/Μιχαήλ Αγγέλου, αδελφού του [[Νικηφόρος Α' Κομνηνός Δούκας|Νικηφόρου Α']]) είχε δύο τέκνα:

Έκδοση από την 21:58, 6 Φεβρουαρίου 2016

Ιωάννης Β΄ Ορσίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1300
Κεφαλονιά
Θάνατος1335
Δεσποτάτο της Ηπείρου
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆννα Παλαιολογίνα
ΤέκναΘωμαΐς Κομνηνή Αγγελίνα Παλαιολογίνα
Νικηφόρος Β΄ Ορσίνι
ΓονείςΙωάννης Α΄ Ορσίνι και Μαρία Αγγελίνα Κομνηνή Δούκαινα
ΑδέλφιαΝικόλαος Ορσίνι
Γκυ Ορσίνι
Μαργαρίτα Ορσίνι
Οικογένειαοικογένεια Ορσίνι και αμφισβητούμενο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠαλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου (1323–1325)
Δεσπότης της Ηπείρου (1323–1335)

Ο Ιωάννης Β΄ Ορσίνι ήταν Κόμης Παλατινός Κεφαλληνίας και Ζακύνθου στα χρόνια 13231325 και Δεσπότης Ηπείρου ως Ιωάννης Κομνηνός Δούκας στα 1323 – 1335.

Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Α΄ Ορσίνι, Κόμης Παλατινός Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και μητέρα του η Μαρία Αγγελίνα, κόρη του Νικηφόρου Α' δεσπότη Ηπείρου. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1317, την κομητεία ανέλαβε ο αδελφός του Νικόλαος Ορσίνι. Ο Ιωάννης, αφού δολοφόνησε τον αδελφό του το 1323, κατέλαβε αμέσως τις κτήσεις του και τις συνένωσε με το κράτος του. Έδωσε όρκο υποτελείας στον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' ασπαζόμενος το Ορθόδοξο δόγμα και αναγνωρίστηκε ως Δεσπότης Ηπείρου. Για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη εύνοια των Ηπειρωτών εξελλήνισε το όνομά του σε Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό και παντρεύτηκε την Ελληνίδα Άννα Αγγελίνα, κόρη του Ανδρονίκου (που ήταν εξάδελφος του δεσπότη της Ηπείρου Θωμά Α'). Κατά διαταγή του ο Κωνσταντίνος ο Ερμονικός μετέφρασε σε κοινή Ελληνική γλώσσα τον Όμηρο. Το 1325 ο Ιωάννης Καπέτων-Ανζού πρίγκιπας του Δυρραχίου κατέλαβε την κομητεία καταλύοντας την ηγεμονία των Παλατινών Κομήτων Ορσίνι στην Κεφαλληνία και Ζάκυνθο και ο Ιωάννης Β΄ κατέφυγε στις κτήσεις του στην Ήπειρο, όπου όμως το 1335 δηλητηριάστηκε από την σύζυγό του Άννα Αγγελίνα.

Οικογένεια

Από τη σύζυγό του Άννα Αγγελίνα, κόρη του Ανδρονίκου (γιού του Δημητρίου/Μιχαήλ Αγγέλου, αδελφού του Νικηφόρου Α') είχε δύο τέκνα:

  • Τον Νικηφόρο Β΄ Ορσίνι, ο οποίος έγινε με τη σειρά του Δεσπότης της Ηπείρου (1335-1337, 1356-1359)
  • Την Θωμαΐδα Ορσίνι που παντρεύτηκε τον Συμεών-Ούρεση Νεμάνιτς, γιο του Συμεών-Ουρός Γ' βασιλιά της Σερβίας, ο οποίος έγινε Δεσπότης της Ηπείρου από το (1359-1366) και της Θεσσαλίας (1359-1370).
Προηγούμενος
Νικόλαος Ορσίνι
Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας
13231325
Επόμενος
Ιωάννης της Γραυίνης