Φλωρέντιος της Αχαΐας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
O '''Φλωρέντιος του Αινώ''' ([[Γαλλική γλώσσα|Γαλλικά]]: Florent de Hainaut) ([[1255]] - [[23 Ιανουαρίου]] [[1297]]) ήταν [[Πριγκηπάτο της Αχαΐας|πρίγκηπας της Αχαΐας]] (1289-1297), σε δικαίωμα της συζύγου του [[Ισαβέλλα Α' της Αχαΐας|Ισαβέλλας Βιλλεαρδουίνου]].
{{πληροφορίες προσώπου}}O '''Φλωρέντιος του Αινώ''' ([[Γαλλική γλώσσα|Γαλλικά]]: Florent de Hainaut) ([[1255]] - [[23 Ιανουαρίου]] [[1297]]) ήταν [[Πριγκηπάτο της Αχαΐας|πρίγκηπας της Αχαΐας]] (1289-1297), σε δικαίωμα της συζύγου του [[Ισαβέλλα Α' της Αχαΐας|Ισαβέλλας Βιλλεαρδουίνου]].


Τελευταίος γιος του κόμητος [[Ιωάννης Α΄ του Αινώ|Ιωάννη Α΄ του Αινώ]] και της Αδελαΐδας της Ολλανδίας. Από τον πατέρα του κληρονόμησε την επικυριαρχία των Κάτω Χωρών.
Τελευταίος γιος του κόμητος [[Ιωάννης Α΄ του Αινώ|Ιωάννη Α΄ του Αινώ]] και της Αδελαΐδας της Ολλανδίας. Από τον πατέρα του κληρονόμησε την επικυριαρχία των Κάτω Χωρών.

Έκδοση από την 20:56, 4 Φεβρουαρίου 2016

Φλωρέντιος της Αχαΐας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1255 (περίπου)
Θάνατος23  Ιανουαρίου 1297
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙσαβέλλα Α΄ της Αχαΐας
ΤέκναΜατθίλδη του Αινώ
ΓονείςΙωάννης Α΄ του Αινώ και Αδελαΐδα της Ολλανδίας
ΑδέλφιαWillem van Avesnes
Ιωάννης Β΄ του Αινώ
Γκυ του Αβέν
ΟικογένειαΟίκος του Αβέν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρίγκιπας της Αχαΐας
Stadtholder (County of Zeeland)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Φλωρέντιος του Αινώ (Γαλλικά: Florent de Hainaut) (1255 - 23 Ιανουαρίου 1297) ήταν πρίγκηπας της Αχαΐας (1289-1297), σε δικαίωμα της συζύγου του Ισαβέλλας Βιλλεαρδουίνου.

Τελευταίος γιος του κόμητος Ιωάννη Α΄ του Αινώ και της Αδελαΐδας της Ολλανδίας. Από τον πατέρα του κληρονόμησε την επικυριαρχία των Κάτω Χωρών.

Στην συνέχεια πήγε στην αυλή του βασιλιά της Νάπολης Καρόλου Β΄ του Χωλού και τέθηκε υπό τις υπηρεσίες του. Νυμφεύτηκε (1289) την Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου με την οποία απέκτησε μια θυγατέρα την Ματθίλδη, διάδοχο των γονέων της στο πριγκιπάτο της Αχαΐας. Ο Φλωρέντιος εγκαταστάθηκε με την σύζυγό του στην Πελοπόννησο. Σύναψε την Συνθήκη της Γλαρέντζας (1290) με τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο. Η πτώση της Σικελίας έκανε τους Ανδεγαυούς να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, έτσι έστειλαν στρατό να υπερασπίσουν τον Μορέα. Ο Φλωρέντιος έκλεισε ειρήνη ως το 1293, αλλά και οι Βυζαντινοί κατέλαβαν την Καλαμάτα. Ο Φλωρέντιος δεν ήθελε να ανοίξει ξανά τον πόλεμο και έστειλε εκπρόσωπό του στον Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Το 1296 οι Βυζαντινοί καταλαμβάνουν το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Αρκαδία, ενώ ο Φλωρέντιος πέθανε στις προσπάθειες για την ανακατάληψη του κάστρου.

Πηγές

  • Grousset, René. L'Empire du Levant: Histoire de la Question d'Orient.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Florent of Hainaut της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).