Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ονομασίες τμημάτων και προγράμματα σπουδών
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
Η '''Πολυτεχνική Σχολή''' είναι μία απ' τις 12 σχολές του [[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης|Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]].
Η '''Πολυτεχνική Σχολή''' είναι μία απ' τις 12 σχολές του [[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης|Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]].


Χωρίζεται σε 7 τμήματα.
Η σχολή περιλαμβάνει 7 τμήματα.


* Τμήμα Αρχιτεκτόνων
* Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων
* Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
* Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
* Τμήμα Χημικών Μηχανικών
* Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
* Τμήμα Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών
* Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
* Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
* Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ
* Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
* Τμήμα Χημικών Μηχανικών
* Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης
* Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης


Γραμμή 66: Γραμμή 66:


== Σπουδές ==
== Σπουδές ==
Τα 7 τμήματα της σχολής παρέχουν προπτυχιακές, αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές. Συγκεκριμένα οι προπτυχιακές σπουδές είναι πενταετούς διάρκειας (9 εξάμηνα συν ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας) και μετά το πέρας της φοίτησης, απονείμουν δίπλωμα, το οποίο είναι ισοδύναμο με το Ευρωπαϊκού τύπου πτυχίο "Master". Επίσης στην Σχολή λειτουργούν 6 μονοτμηματικά και άλλα 6 διατμηματικά [[Μεταπτυχιακό|μεταπτυχιακά προγράμματα]], τα οποία μπορούν να οδηγήσουν και στην εκπόνηση [[Διδακτορικό δίπλωμα|Διδακτορικής Διατριβής]]. Τέλος, η Πολυτεχνική Σχολή συμμετέχει σε μια πληθώρα προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, εντός και εκτός Ελλάδος, που σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν και να καταρτίσουν καλύτερα όλους τους φοιτητές της - μελλοντικούς μηχανικούς.
Τα τμήματα της σχολής παρέχουν προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Συγκεκριμένα τα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών έχουν πενταετή διάρκεια φοίτησης και μετά το πέρας της φοίτησης απονέμουν δίπλωμα μηχανικού, το οποίο είναι ισοδύναμο με τον τίτλο ενιαίων σπουδών "MEng" του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην σχολή λειτουργούν 6 μονοτμηματικά και άλλα 6 διατμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην εκπόνηση [[Διδακτορικό δίπλωμα|Διδακτορικής Διατριβής]]. Τέλος, η Πολυτεχνική Σχολή συμμετέχει σε μια πληθώρα προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, εντός και εκτός Ελλάδος, που σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν και να καταρτίσουν καλύτερα όλους τους φοιτητές της - μελλοντικούς μηχανικούς.





Έκδοση από την 10:09, 12 Ιανουαρίου 2016

Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.
Ίδρυση1955
ΚοσμήτορεςΚωνσταντίνος-Βασίλειος Ε. Κατσάμπαλος
Ακαδημαϊκό προσωπικό560
Φοιτητές8000 περίπου
Προπτυχιακοί7350 περίπου
Μεταπτυχιακοί650 περίπου
ΤοποθεσίαΘεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Ιστότοποςwww.eng.auth.gr

Η Πολυτεχνική Σχολή είναι μία απ' τις 12 σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η σχολή περιλαμβάνει 7 τμήματα.

  • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
  • Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  • Τμήμα Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών
  • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
  • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
  • Τμήμα Χημικών Μηχανικών
  • Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης


Σκοπός της σχολής, αλλά και κάθε τμήματος ξεχωριστά είναι να εκπαιδεύσει μηχανικούς, έτοιμους για να βγουν στην αγορά εργασίας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης, άλλος ένας βασικός στόχος της σχολής είναι η έρευνα. Η έρευνα που γίνεται σε κάθε τμήμα, σχεδόν από κάθε καθηγητή και σκοπό έχει να ανεβάσει το επίπεδο τις επιστημονικής γνώσης, αλλά και να προσφέρει στην κοινωνία.

Η πύλη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ιστορία

Κατά την περίοδο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, η Θεσσαλονίκη έγινε η έδρα του δεύτερου πανεπιστημίου της Ελλάδας. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπως ονομάστηκε, έγινε σύμφωνα με το νόμο 3341/1925. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, την ίδρυση του Α.Π.Θ. ακολούθησε η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής (1955), με τη λειτουργία του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών.

Μέσα σε λίγα χρόνια η Σχολή απέκτησε και τα υπόλοιπα Τμήματά της:

  • Τμήμα Αρχιτεκτόνων (1956-57)
  • Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων (1962-63)
  • Τμήμα Χημικών Μηχανικών (1972-73)
  • Τμήμα Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων (1972-73)
  • Διαχωρισμός του Τμήματος Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (1976-77)
  • Μετονομασία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1993-94)
  • Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (2004, στεγάζεται στην Βέροια)


Στα 50 χρόνια της ζωής της η Πολυτεχνική Σχολή πέρασε στιγμές έντασης και ηρεμίας, έζησε όλα τα γεγονότα που απασχόλησαν την πανεπιστημιακή κοινότητα και συμμετείχε ενεργά στις αγωνίες και στους αγώνες της. Συνέβαλε στην εκπαίδευση και στην έρευνα, προώθησε λύσεις στα προβλήματα παιδείας, στον εκδημοκρατισμό και στην αναμόρφωσή της, συνέβαλε αποφασιστικά στην πολιτιστική ζωή και στην ανάπτυξη της χώρας, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, αναπτυξιακών προγραμμάτων και στην εκτέλεση μεγάλων έργων του βορειοελλαδικού χώρου. Παράλληλα, στηριγμένη στις αγωνιστικές εμπειρίες και στις δημοκρατικές παραδόσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσέφερε σημαντικά στον αγώνα για τη δημοκρατική πορεία της χώρας.


Προσωπικό

Στα 7 τμήματα της Σχολής φοιτούν περίπου 8.000 φοιτητές. Το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) της σχολής είναι περίπου 370 άτομα (Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουροι Καθηγητές, Λέκτορες). Επίσης το έργο των Καθηγητών συνεπικουρούν 100 περίπου Επιστημονικοί Συνεργάτες τις Σχολής. Τέλος άλλα 190 άτομα περίπου απασχολούνται ως διοικητικοί υπάλληλοι.


Εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις τις Σχολής βρίσκονται στο Νότιο-Δυτικό τμήμα του campus, του Α.Π.Θ. Τα κτήρια της καλύπτουν περίπου 55.000 τετραγωνικά μέτρα. Το 15% αυτών είναι οι αίθουσες διδασκαλίας, ενώ αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνουν τα εργαστήρια (περίπου 30%).

Βιβλιοθήκες

Κάθε Τμήμα της Σχολής έχει την δικιά του βιβλιοθήκη, που είναι διασυνδεδεμένη με το Σύστημα Βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ. Στις διάφορες βιβλιοθήκες, υπάρχουν περίπου 60.000 τίτλοι βιβλίων, αλλά και εκατοντάδες επιστημονικά περιοδικά και άρθρα. Επίσης, οι φοιτητές έχουν πρόσβαση και σε όλες τις διπλωματικές εργασίας, αλλά και στις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί από φοιτητές του εκάστοτε τμήματος.

Υπολογιστικές Υποδομές

Κάθε τμήμα έχει επίσης και τις δικές του υπολογιστικές υποδομές. Σ' αυτές περιλαμβάνονται νησίδες υπολογιστών, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο (WiFi), καθώς και διακομιστές παροχής υπηρεσιών (ο server "VERGINA").

Στις διάφορες νησίδες υπολογιστών του κάθε τμήματος ο φοιτητής μπορεί να κάνει πρακτική εξάσκηση, στην χρήση όλων των προγραμμάτων που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευσή του. Με τις άλλες υπηρεσίες της, η πολυτεχνική σχολή παρέχει σύνδεση στο διαδίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος των κτιριακών της εγκαταστάσεων, αλλά επίσης παρέχει και αποθηκευτικό χώρο, μέσο του sever της, σε όλα τα μέλη της.


Σπουδές

Τα τμήματα της σχολής παρέχουν προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Συγκεκριμένα τα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών έχουν πενταετή διάρκεια φοίτησης και μετά το πέρας της φοίτησης απονέμουν δίπλωμα μηχανικού, το οποίο είναι ισοδύναμο με τον τίτλο ενιαίων σπουδών "MEng" του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην σχολή λειτουργούν 6 μονοτμηματικά και άλλα 6 διατμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής. Τέλος, η Πολυτεχνική Σχολή συμμετέχει σε μια πληθώρα προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, εντός και εκτός Ελλάδος, που σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν και να καταρτίσουν καλύτερα όλους τους φοιτητές της - μελλοντικούς μηχανικούς.


Έρευνα

Στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό και αξιόλογο δίκτυο ερευνητικών εγχειρημάτων, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση ακαδημαϊκών φορέων και την εξυπηρέτηση του φοιτητικού και διδακτικού προσωπικού με την άμεση πρόσβαση σε ερευνητικά κέντρα. Η θεματική τους ποικίλλει και καλύπτει διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας, οι οποίες μπορεί να απασχολούν ένα νέο μηχανικό. Η ερευνητικές αυτές δραστηριότητες γίνονται σε συνεργασία με άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία, αλλά και, μέσω διάφορων δικτύων, με άλλα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνία του εξωτερικού.


Εκδόσεις

Ποικίλα αφιερώματα και δημοσιεύσεις της Πολυτεχνικής Σχολής, αποτελούν μία σημαντική κατευθυντήρια γραμμή για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα την Πολυτεχνική Σχολή, τη δράση αλλά και την ιστορία της.

Το εκδοτικό υλικό της Πολυτεχνικής Σχολής καλύπτει τα νέα του Πολυτεχνείου, την ερευνητική δραστηριότητα της Σχολής αλλά και τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται κατά καιρούς στη Σχολή με θέματα πολιτισμού και τεχνών σε άμεση συνάρτηση με την ιδιότητα των σπουδαστών της Σχολής.

Έκδοση της Σχολής αποτελεί, επίσης, το περιοδικό τεύχος του Πολυμήχανου, το οποίο ουσιαστικά είναι μία προσπάθεια εξωστρέφειας του ακαδημαϊκού, αλλά και του μηχανικού. Το τεύχος, όπως και οι περισσότερες εκδόσεις, συστήνεται με τη συμβολή των μελών της Σχολής (μέλη Δ.Ε.Π. αλλά και φοιτητές).


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ιστοσελίδα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ιστοσελίδα Πολυτεχνικής Σχολής

Ιστοσελίδα Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Ιστοσελίδα Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Ιστοσελίδα Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Ιστοσελίδα Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών

Ιστοσελίδα Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Ιστοσελίδα Τμήματος Χημικών Μηχανικών

Ιστοσελίδα Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης

Πύλη Ερευνητικών Δραστηριοτήτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.