Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
(η σύνοψη επεξεργασίας αφαιρέθηκε)
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
{{Πληροφορίες πολιτικού
{{Πληροφορίες πολιτικού
|όνομα = Κυριάκος Μητσοτάκης
|όνομα = Κυριάκος Μητσοτάκης
|εικόνα =
|εικόνα = KMitsotakis.png
|μέγεθος_εικόνας = 230px
|μέγεθος_εικόνας = 230px
|λεζάντα =
|λεζάντα =

Έκδοση από την 19:59, 11 Ιανουαρίου 2016

Αυτό το λήμμα αφορά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Για τον πολιτικό των αρχών του 20ου αιώνα και παππού του σημερινού πολιτικού, δείτε: Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αρχείο:KMitsotakis.png
Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
11 Ιανουαρίου 2016
ΠροκάτοχοςΓιάννης Πλακιωτάκης
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
11 Ιανουαρίου 2016
ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας
ΠροκάτοχοςΓιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ελλάδας
Περίοδος
25 Ιουνίου 2013 – 26 Ιανουαρίου 2015
ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς
ΠροκάτοχοςΑντώνης Μανιτάκης
ΔιάδοχοςΝίκος Βούτσης (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης)
Γιώργος Κατρούγκαλος (Διοικητικής Μεταρρύθμισης)
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
2004
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση4 Μαρτίου 1968 (1968-03-04) (56 ετών), Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΣύζυγοςΜαρέβα Γκραμπόφσκι
Παιδιά3 (Σοφία, Κωνσταντίνος και Δάφνη)
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ (1986–1990)
Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (1992–1993)
Κολλέγιο Αθηνών (έως 1986)
Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (1993–1996)
ΕπάγγελμαΠολιτικός Επιστήμων-Οικονομολόγος
ΒραβεύσειςThomas T. Hoopes Prize
Υπογραφή
Ιστοσελίδαkmitsotakis.gr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Κυριάκος Μητσοτάκης (γεν: Αθήνα, 4 Μαρτίου 1968) είναι Έλληνας πολιτικός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις 11 Ιανουαρίου 2016. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2015 και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας από τις 5 Φεβρουαρίου 2015 έως τις 23 Νοεμβρίου 2015.

Οικογένεια - Σπουδές - Εργασία

Γεννήθηκε στη Αθήνα, στις 4 Μαρτίου 1968, και είναι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, και της Μαρίκας Γιαννούκου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλαιά οικογένεια Πολιτικών με συγγενικούς δεσμούς με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη, εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδελφός της πρώην υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Το 1986 αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών και μεταξύ των ετών 1986 - 1990, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, από όπου και αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση "summa cum laude". Τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο "Hoopes", το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία, για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977 - 1985.

Μεταξύ των ετών 1990-1991 εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank στο Λονδίνο. Στην συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία την οποία και ολοκλήρωσε στην 346 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ από όπου απέκτησε το 1993 τίτλο Masters στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις με ειδίκευση στα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του επιστρέφοντας στο Harvard από όπου και απέκτησε το 1995 δεύτερο τίτλο Masters στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard Business School του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Από το 1995 έως το 1997 εργάζεται ως Οικονομικός Σύμβουλος στην McKinsey & Company, ενώ το διάστημα 1997-1999 εργάζεται ως Ανώτατο Στέλεχος Επενδύσεων στην Alpha Ventures του Ομίλου Alpha Bank. Από το 1999 και για τέσσερα χρόνια εργάστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος της NBG Venture Capital. Το 2003 βραβεύτηκε από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.

Το 1997 παντρεύεται την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, με την οποία απέκτησε το 1997 την κόρη του Σοφία, το 1998 τον γιο του Κωνσταντίνο και το 2003 την κόρη του Δάφνη.

Πολιτική Σταδιοδρομία

Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Στη Βουλή των Ελλήνων είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος καθώς και της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας. Συμμετέχει επίσης στις Επιτροπές Αναθεώρησης του Συντάγματος, Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ έχει επίσης διατελέσει μέλος των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Διετέλεσε Πρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης αντικείμενο του οποίου είναι η μελέτη της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η έρευνα της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής» ενώ αρθρογραφεί στον Τύπο και μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Το 2009 με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, αναλαμβάνει Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος, θέση την οποία διατήρησε έως το 2013.

Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, μετά τον πρώτο ανασχηματισμό, θέση που διατήρησε και κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό τον Ιούνιο του 2014 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 έβαλε υποψηφιότητα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την περίοδο Φεβρουάριος 2015-Νοέμβριος 2015, ήταν κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2015, διαμαρτυρόμενος για την κακή διοργάνωση των εσωκομματικών εκλογών. Τελικά στις 10 Ιανουαρίου, στον δεύτερο γύρο, εξελέγη ένατος Πρόεδρος της ΝΔ, ανατρέποντας όλες τις δημοσκοπήσεις που στον πρώτο γύρο τον ήθελαν τρίτο και στον δεύτερο προέβλεπαν νίκη Μεϊμαράκη.

Κριτικές

Κατηγορήθηκε από μερίδα των ΜΜΕ για χρηματισμό απ' την εταιρεία SIEMENS και βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιεύσεων που αφορούσαν το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Tον Ιούνιο του 2008 βρέθηκαν στην κατοχή του Κ. Μητσοτάκη διάφορα τιμολόγια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τα οποία φέρεται να εξοφλήθηκαν στις 2 Ιουνίου, μόλις μερικές ημέρες ύστερα απ' την παρέμβαση εισαγγελέα στην εταιρεία καθώς και την κατάθεση μαρτύρων.[1] Ο εξοπλισμός αφορούσε τηλεπικοινωνιακές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Η γνησιότητα των τιμολογίων επιβεβαιώθηκε,[2] παρόλα αυτά ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε αθώος και ότι δεν εισέπραξε κανένα δώρο απ' την SIEMENS.[3] Στην ερώτηση του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου για το πως συνέβη ότι αγόρασε και ο ίδιος αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη και η Κατερίνα Μητσοτάκη μέσα στην ίδια χρονική περίοδο από την ίδια εταιρεία απάντησε : «Δεν υπάρχουνε πολλές εταιρείες που να προμηθεύουν τηλεφωνικά κέντρα στην αγορά ». [[ http://www.zougla.gr/greece/article/timologia-tis-siemens-stin-ikogenia-mitsotaki%7C ]][4].Δίωξη από την Δικαιοσύνη δεν του ασκήθηκε ποτέ.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι