Το απολιθωμένο δάσος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
| σκηνοθέτης = [[Άρτσι Μάγιο]]
| σκηνοθέτης = [[Άρτσι Μάγιο]]
| παραγωγός = [[Χαλ Ουόλις]]
| παραγωγός = [[Χαλ Ουόλις]]
| σεναριογράφος =Τσαρλς Κένιον<br>[[Ντέλμερ Ντέιβς]]
| σεναριογράφος =[[Τσαρλς Κένιον]]<br>[[Ντέλμερ Ντέιβς]]
| ιστορία = του [[Ρόμπερτ Σέργουντ]]
| ιστορία = του [[Ρόμπερτ Σέργουντ]]
| βασισμένο_σε = θεατρικό
| βασισμένο_σε = θεατρικό

Έκδοση από την 16:58, 1 Ιανουαρίου 2016

Το Απολιθωμένο Δάσος
The Petrified Forest
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΆρτσι Μάγιο
ΠαραγωγήΧαλ Ουόλις
ΣενάριοΤσαρλς Κένιον
Ντέλμερ Ντέιβς
Ιστορίατου Ρόμπερτ Σέργουντ
Βασισμένο σεθεατρικό
ΠρωταγωνιστέςΛέσλι Χάουαρντ
Μπέτι Ντέιβις
Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ
ΜουσικήΜπέρναρντ Κάουν
ΦωτογραφίαΣολ Πολίτο
ΜοντάζΌουεν Μαρκς
ΕνδυματολόγοςOrry-Kelly
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros.
Πρώτη προβολή6 Φεβρουαρίου 1936 (ΗΠΑ)
ΠροέλευσηΗΠΑ
Γλώσσααγγλική

Το Το Απολιθωμένο Δάσος (Αγγλ. The Petrified Forest) (γνωστό επίσης και ως Το Πετρωμένο Δάσος) είναι γκανγκστερική ταινία του 1936, βασισμένη σε θεατρικό του Ρόμπερτ Σέργουντ, με πρωταγωνιστές τους Λέσλι Χάουαρντ, Μπέτι Ντέιβις και Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

Πλοκή

1930, περιοχή "Απολιθωμένο δάσος" στη βόρεια Αριζόνα. Ένας περιπλανώμενος αποτυχημένος συγγραφέας, ο Άλαν Σκουάιαρ (Λέσλι Χάουαρντ), σταματάει για φαγητό σ'ένα ερειπωμένο εστιατόριο κι εκεί γνωρίζει την κόρη του ιδιοκτήτη, Γκάμπι (Μπέτι Ντέιβις) και τον παππού της (Τσάρλι Γκρέιπγουιν). Η Γκάμπι διαβάζει και καλλιεργεί το πνεύμα της έχοντας σκοπό μια μέρα να φύγει απ'το απόμερο εκείνο μέρος για να πάει να σπουδάσει στη Γαλλία (όπου βρίσκεται η μητέρα της). Ο Άλαν, ο οποίος έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή και που η μόνη του περιουσία είναι μια ασφάλεια ζωής, ενθουσιάζεται με το δυναμισμό και τη ζωντάνια της Γκάμπι κι εκείνη τον ερωτεύεται. Το ειδύλλιο όμως δεν προφταίνει ν'ανθήσει καθώς ο Ντιούκ Μαντί (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), ένας γκάνγκστερ που μόλις το'σκασε απ'τη φυλακή κι η συμμορία του, εισβάλλουν στο χάνι και κρατούν ομήρους. Ο Άλαν τότε, προκειμένου να δώσει νόημα στη μάταιη ύπαρξή του, κάνει μιά πράξη αυτοθυσίας κι αγάπης.

Πληροφορίες

Βασισμένο σε έργο του Ρόμπερτ Σέργουντ το οποίο είχαν ερμηνεύσει ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ με τον Λέσλι Χάουαρντ μαζί στο θέατρο. Ο Σέργουντ είχε βασιστεί για να πλάσει το ρόλο του Ντιουκ Μαντί, του γκάνγκστερ της ταινίας, στο πρόσωπο του κακοποιού Τζον Ντίλινγκερ που θεωρήθηκε από το F.B.I. το 1933 ως υπ´αριθμόν ένα Δημόσιος Κίνδυνος. Ο Μπόγκαρτ έλαβε το ρόλο στο θέατρο κυρίως για την ομοιότητά του με τον Ντίλινγκερ και μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν και χειρονομούσε ο εγκληματίας, προκειμένου να είναι πειστικός στο ρόλο του[1]. Ο Μπόγκαρτ ήταν άσημος ακόμα ηθοποιός και ο Τζακ Γουόρνερ δεν ήθελε να τον προσλάβει για τη μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη. Αρχικά ο ρόλος του Ντιούκ Μαντί προοριζόταν για τον Έντουαρντ Τ. Ρόμπινσον. Ο Λέσλι Χάουαρντ που εκείνη την περίοδο ήταν μεγαλύτερος κινηματογραφικός αστέρας απ'τον Μπόγκαρτ, αρνήθηκε πεισματικά να παίξει στην ταινία, αν δεν έδιναν στον Μπόγκαρντ το ρόλο. Τελικά ο Γουόρνερ υπέκυψε, η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία κι οι κριτικοί εκθείασαν περισσότερο απ'όλους το Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Κατά συνέπεια ο Μπόγκαρτ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Warner, έγινε σταρ κι αισθάνονταν ευγνωμοσύνη για πάντα στο Χάουαρντ, προς τιμή του οποίου ονόμασε την κόρη του Λέσλι[1] . "Το απολιθωμένο δάσος" σηματοδότησε τη δεύτερη συνεργασία της Ντέιβις, τόσο με το Λέσλι Χάουαρντ όσο και με το Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Με τον Χάουαρντ είχε συνεργαστεί ξανά με επιτυχία, στη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος του Σόμερσετ Μομ Ανθρώπινη δουλεία (Of Human Bondage) το 1934. Ο ρόλος εκείνος την είχε κάνει σταρ και της είχε χαρίσει την πρώτη της υποψηφιότητα στα όσκαρ. Με τον Μπόγκαρτ συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στην πρώτη της ταινία το Bad Sister του 1931, μια ταινία δεύτερης διαλογής της Universal που δεν είχε όφελος για την καριέρα κανενός απ'τους δύο. Μπόγκαρτ και Ντέιβις θα συνεργάζονταν άλλες δύο φορές.

Επανεκτελέσεις

Το 1955 η ταινία γυρίστηκε ξανά για την τηλεόραση με τον Χένρι Φόντα στο ρόλο του Λέσλι Χάουαρντ και τη Λορίν Μπακόλ στο ρόλο της Ντέιβις.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Shickel, Richard. Bogie: A Celebration of the Life and Films of Humphrey Bogart. Thomas Dunne, 2006. ISBN 0312366299.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι