Ταμπάσκο (πολιτεία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ σήμανση για έλλειψη πηγών
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
Το '''Ταμπάσκο''' ([[ισπανική γλώσσα|ισπανικά]]: ''Tabasco'', επίσημα ''Estado Libre y Soberano de Tabasco'') είναι μία από τις 31 [[πολιτείες του Μεξικού]]. Η πολιτεία χωρίζεται σε 17 δήμους. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η [[Βιγιαερμόσα]]. Η πολιτεία σύμφωνα με την απογραφή του 2010 έχει 2.238.603 κατοίκους (20η πολυπληθέστερη).
Το '''Ταμπάσκο''' ([[ισπανική γλώσσα|ισπανικά]]: ''Tabasco'', επίσημα ''Estado Libre y Soberano de Tabasco'') είναι μία από τις 31 [[πολιτείες του Μεξικού]]. Η πολιτεία χωρίζεται σε 17 δήμους. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η [[Βιγιαερμόσα]]. Η πολιτεία σύμφωνα με την απογραφή του 2010 έχει 2.238.603 κατοίκους (20η πολυπληθέστερη).


Το Ταμπάσκο έχει έκταση 24.738 [[τετραγωνικό χιλιόμετρο|χλμ²]] (24η μεγαλύτερη). Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Μεξικό. Συνορρεύει στα βόρεια με το [[Καμπέτσε]], στα νότια με την [[Τσιάπας]] και στα δυτικά με τη [[Βερακρούς]]. Στα ανατολικά συνορρεύει με τη [[Γουατεμάλα]] και στα βορειοδυτικά βρέχεται από το [[κόλπος του Μεξικού|κόλπο του Μεξικού]]. Δέχεται μεγάλα ύψη βροχής και γι αυτό το λόγο μεγάλο τμήμα της πολιτείας είναι καλυμμένο με [[τροπικό δάσος|τροπικά δάση]]. Λόγω του χαμηλού υψομέτρου της και των άφθονων βροχοπτώσεων, το Ταμπάσκο κινδυνεύει από μεγάλης κλίμακας [[πλημμύρα|πλημμύρες]]. Η τελευταία έλαβε χώρα το 2007, όταν το 80% της πολιτείας καλύφθηκε από νερό.
Το Ταμπάσκο έχει έκταση 24.738 [[τετραγωνικό χιλιόμετρο|χλμ²]] (24η μεγαλύτερη). Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Μεξικό. Συνορρεύει στα βόρεια με το [[Καμπέτσε]], στα νότια με την [[Τσιάπας]] και στα δυτικά με τη [[Βερακρούς]]. Στα ανατολικά συνορεύει με τη [[Γουατεμάλα]] και στα βορειοδυτικά βρέχεται από το [[κόλπος του Μεξικού|κόλπο του Μεξικού]]. Δέχεται μεγάλα ύψη βροχής και γι αυτό το λόγο μεγάλο τμήμα της πολιτείας είναι καλυμμένο με [[τροπικό δάσος|τροπικά δάση]]. Λόγω του χαμηλού υψομέτρου της και των άφθονων βροχοπτώσεων, το Ταμπάσκο κινδυνεύει από μεγάλης κλίμακας [[πλημμύρα|πλημμύρες]]. Η τελευταία έλαβε χώρα το 2007, όταν το 80% της πολιτείας καλύφθηκε από νερό.


Στη πολιτεία βρίσκεται η [[Λα Βέντα]], ο κυρίος αρχαιολογικός τόπος των [[Ολμέκοι|Ολμέκων]], οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι από τους λαούς της Μεσοαμερικής. Κύρια βιομηχανία του Ταμπάσκο είναι η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πολιτεία έχει έντονο πρόβλημα φτώχειας. Το Ταμπάσκο θεωρείται η πατρίδα του [[κακάο]].
Στην πολιτεία βρίσκεται η [[Λα Βέντα]], ο κύριος αρχαιολογικός τόπος των [[Ολμέκοι|Ολμέκων]], οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι από τους λαούς της Μεσοαμερικής. Κύρια βιομηχανία του Ταμπάσκο είναι η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πολιτεία έχει έντονο πρόβλημα φτώχειας. Το Ταμπάσκο θεωρείται η πατρίδα του [[κακάο]].


{{commonscat}}
{{commonscat}}

Έκδοση από την 08:24, 29 Δεκεμβρίου 2015

Συντεταγμένες: 17°58′N 92°35′W / 17.967°N 92.583°W / 17.967; -92.583

Η θέση της πολιτείας στο Μεξικό

Το Ταμπάσκο (ισπανικά: Tabasco, επίσημα Estado Libre y Soberano de Tabasco) είναι μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Η πολιτεία χωρίζεται σε 17 δήμους. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Βιγιαερμόσα. Η πολιτεία σύμφωνα με την απογραφή του 2010 έχει 2.238.603 κατοίκους (20η πολυπληθέστερη).

Το Ταμπάσκο έχει έκταση 24.738 χλμ² (24η μεγαλύτερη). Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Μεξικό. Συνορρεύει στα βόρεια με το Καμπέτσε, στα νότια με την Τσιάπας και στα δυτικά με τη Βερακρούς. Στα ανατολικά συνορεύει με τη Γουατεμάλα και στα βορειοδυτικά βρέχεται από το κόλπο του Μεξικού. Δέχεται μεγάλα ύψη βροχής και γι αυτό το λόγο μεγάλο τμήμα της πολιτείας είναι καλυμμένο με τροπικά δάση. Λόγω του χαμηλού υψομέτρου της και των άφθονων βροχοπτώσεων, το Ταμπάσκο κινδυνεύει από μεγάλης κλίμακας πλημμύρες. Η τελευταία έλαβε χώρα το 2007, όταν το 80% της πολιτείας καλύφθηκε από νερό.

Στην πολιτεία βρίσκεται η Λα Βέντα, ο κύριος αρχαιολογικός τόπος των Ολμέκων, οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι από τους λαούς της Μεσοαμερικής. Κύρια βιομηχανία του Ταμπάσκο είναι η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πολιτεία έχει έντονο πρόβλημα φτώχειας. Το Ταμπάσκο θεωρείται η πατρίδα του κακάο.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tabasco της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).