Αριστερή Ενότητα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναίρεση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{ουδετερότητα}}
{{ουδετερότητα}}


{{πηγές|13|05|2010}}
{{πηγές|13|05|2010}}
[[Αρχείο:AristeriEnotita-LOGO.jpg|thumb|right|Το λογότυπο της Αριστερής Ενότητας]]
[[Αρχείο:AristeriEnotita-LOGO.jpg|thumb|right|Το λογότυπο της Αριστερής Ενότητας]]

Έκδοση από την 09:32, 11 Δεκεμβρίου 2015


Αρχείο:AristeriEnotita-LOGO.jpg
Το λογότυπο της Αριστερής Ενότητας
Αρχείο:AREN 2014 elections poster.jpg
Αφίσα της Αριστερής Ενότητας για τις Ελληνικές φοιτητικές εκλογές, 2014.

Η Αριστερή Ενότητα δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2007 και αποτελεί δικτύωση αυτόνομων αριστερών σχημάτων με πολιτική και συνδικαλιστική δράση εντός και εκτός των Πανεπιστημίων. Πολιτικά είχε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ[1][2] μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Ίδρυση

Η ίδρυση της Αριστερής Ενότητας προέκυψε μέσα από την ανάγκη της ενότητας σε πιο μόνιμη βάση των δυνάμεων που αντιπαλέψαν την κυβερνητική πολιτική και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κατά την διάρκεια των φοιτητικών κινημάτων του '06 και '07. Κύριες συνιστώσες στην δημιουργία της Αριστερής Ενότητας ήταν το ΔΑΡΑΣ και τα Αριστερά Σχήματα. Το ΔΑΡΑΣ αποτελούσε μια δικτύωση αυτόνομων αριστερών σχημάτων με αναφορά στην τότε Νεολαία Συνασπισμού, στην ΑΚΟΑ και στην πολιτική οργάνωση Κόκκινο. Η παράταξη Αριστερά Σχήματα ιδρύθηκε το 1991 από την πολιτική ομάδα Α/συνέχεια (μετέπειτα ΚΟΕ). Και οι δύο δυνάμεις συμμετείχαν ακόμη στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, μέσω του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, αλλά και στο αντιπολεμικό κίνημα. Το εγχείρημα πλαισιωνόταν και από άλλα μικρότερα ανεξάρτητα σχήματα. Έτσι, τον Μάρτιο του 2007, τα Αριστερά Σχήματα σε συνεργασία με το ΔΑΡΑΣ και ανεξάρτητα σχήματα δημιούργησαν την Αριστερή Ενότητα, με σκοπό να αποτελέσει το όχημα για τη συμπόρευση όλων των αριστερών δυνάμεων μέσα στα Πανεπιστήμια.

Παρέμβαση, Δράση και Λειτουργία

Τα σχήματα της ΑΡΕΝ πρωταγωνίστησαν μέσω των φοιτητικών συλλόγων στους αγώνες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, όπως αυτή εκφραζόταν και εκφράζεται από τον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου του 2011 και συμμετείχαν ενεργά στην καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις της περιόδου συχνά σε συμπόρευση με τα φοιτητικά σχήματα της ΕΑΑΚ. Συμμετείχαν επίσης στους αγώνες κατά των απολύσεων των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων το φθινόπωρο του 2014. Στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν όλες τις πανεργατικές απεργίες, αποσκοπώντας στη συμπόρευση του φοιτητικού με το εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα. Για τον ίδιο λόγο πρωτοστάτησαν στις λαϊκές κινητοποιήσεις της πλατείας Συντάγματος και των άλλων πλατειών της χώρας ενάντια στις ακραίες μνημονιακές πολιτικές που ασκούσε τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Τέλος, ήταν ενεργό κομμάτι της νεολαιίστικης εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, που ακολούθησε τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια.

Η ΑΡΕΝ αγωνίζεται για την καθολική δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παλεύει για τον εκδημοκρατισμό των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων και για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ καθώς και για την επαναφορά της συνδιοίκησης στα Πανεπιστήμια. Είναι επίσης ενεργό κομμάτι του αγώνα για τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη και ιδιαίτερα των πολιτικών που μεταφέρουν τα βάρη τις κρίσης στη νεολαία θέλοντας να την καταστήσουν χαμένη γενιά. Συμμετέχει ακόμα σε όλα τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά κινήματα, παλεύοντας για τη διάδοση των αντίστοιχων ιδεών μέσα στα Πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικά αποτελεί έναν από τους βασικούς διοργανωτές του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας, της μεγαλύτερης αντιρατσιστικής εκδήλωσης στην Ελλάδα. Στηρίζει οργανικά όλα τα εγχειρήματα αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης εντός και εκτός των Πανεπιστήμιων. Αγωνίζεται τέλος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων αλλά και ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Πολύ συχνά τα σχήματα της ΑΡΕΝ πραγματοποιούν εκδηλώσεις με θέμα ζητήματα ευρύτερα του Πανεπιστήμιου, με σκοπό να ανοίξουν τον προβληματισμό για τα κοινωνικά προβλήματα εντός των φοιτητικών συλλόγων.

Στο Πανελλαδικό διήμερο στις 8-9 Μαρτίου του 2014[3] αποφασίστηκε η λήψη αποφάσεων σε όλες τις διαδικασίες της ΑΡΕΝ με τη μεθοδολογία μία ψήφος ανά σχήμα, καθιστώντας της ΑΡΕΝ έμπρακτα την πιο δημοκρατική και ανοιχτή παράταξη εντός των φοιτητικών συλλόγων. Επίσης καθορίστηκε και ένα συντονιστικό της ΑΡΕΝ, αναγνωρισμένο και αποφασισμένο από όλα τα σχήματα, στο οποίο θα συμμετέχουν ορισμένα σχήματα κυκλικά μετά από κάθε πανελλαδική διαδικασία. Στην ίδια διαδικασία οι δυνάμεις που πρόσκεινταν στην πολιτική οργάνωση Παρέμβαση (πρότερη διάσπαση της ΚΟΕ) αποχώρησαν από την ΑΡΕΝ.

Στο Πανελλαδικό διήμερο στις 10-11 Οκτωβρίου 2015[4] τα μέλη της ΑΡΕΝ που παρέμειναν στην νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την Αριστερή Ενότητα, διαφωνώντας με την κατεύθυνση για σύγκρουση με την Ευρωζώνη που έβαζε η πλειοψηφία των σχημάτων της ΑΡΕΝ και με την σφορδή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της πλειοψηφίας του ΚΣ αλλά και των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας πλήρως με τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα και μιλώντας ανοιχτά για χρεωκοπία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ[5]. Έτσι η ΑΡΕΝ έπαψε πλέον να έχει αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριότερα και ευρέως γνωστά σχήματα της Αριστερής Ενότητας ανά την Ελλάδα είναι η Αριστερή Ενότητα Νομικής Αθήνας[6], η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Ενότητα ΑΣΟΕΕ[7], η Αριστερή Ενότητα Πολιτικού ΕΚΠΑ[8], ο Εγκέλαδος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ[9] αλλά και η Αριστερή Ενότητα Νομικής ΑΠΘ[10].

Αναφορές

  1. «Μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ». Real News. 16/07/2013. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=247986&catID=1. Ανακτήθηκε στις 24 November 2014. 
  2. «ΑΡΕΝ-ΔΑΠ, στην αρένα των φοιτητικών». Ελευθεροτυπία. 06/05/2014. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=429104. Ανακτήθηκε στις 24 November 2014. 
  3. «Πανελλαδικό διήμερο Αριστερής Ενότητας 8-9 Μαρτίου 2014». 
  4. «Απόφαση Πανελλαδικού Διημέρου Αριστερής Ενότητας 10-11 Οκτωβρίου 2015». 
  5. «Ανακοίνωση της πλειοψηφίας των μελών του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ». 
  6. «ΑΡιστερή ΕΝότητα Νομικής Αθήνας». ΑΡιστερή ΕΝότητα Νομικής Αθήνας. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2015. 
  7. «Α.Ρ.Εν.Α. - Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ». Α.Ρ.Εν.Α. - Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2015. 
  8. «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Ε.Κ.Π.Α.». arenpolitikou.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2015. 
  9. «Εγκέλαδος Πολιτικών Μηχανικών». Εγκέλαδος Πολιτικών Μηχανικών. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2015. 
  10. «Αριστερή Ενότητα Νομικής ΑΠΘ». arennomikisthess.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2015.