Φραγκφούρτη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
}}
}}


Η '''Φρανκφούρτη''' ([[γερμανικά]]: ''Frankfurt am Main'', {{προφορά|ˈfʁaŋkfʊɐ̯t am ˈmaɪ̯n}} <small class="nowrap">&nbsp;[[Αρχείο:Speaker Icon.svg|13px|link=Αρχείο:De-Frankfurt_am_Main-pronunciation.ogg|alt=]] [[:Αρχείο:De-Frankfurt am Main-pronunciation.ogg|ήχος]]</small>, ''για να ξεχωρίζει από τη Φραγκφούρτη που βρίσκεται στον ποταμό Όντερ'') είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της [[Γερμανία]]ς. Βρίσκεται στον ποταμό [[Μάιν]] και έχει πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκους (5 εκατομμύρια στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή).
Η '''Φραγκφούρτη''' ([[γερμανικά]]: ''Frankfurt am Main'', {{προφορά|ˈfʁaŋkfʊɐ̯t am ˈmaɪ̯n}} <small class="nowrap">&nbsp;[[Αρχείο:Speaker Icon.svg|13px|link=Αρχείο:De-Frankfurt_am_Main-pronunciation.ogg|alt=]] [[:Αρχείο:De-Frankfurt am Main-pronunciation.ogg|ήχος]]</small>, ''για να ξεχωρίζει από τη Φραγκφούρτη που βρίσκεται στον ποταμό Όντερ'') είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της [[Γερμανία]]ς. Βρίσκεται στον ποταμό [[Μάιν]] και έχει πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκους (5 εκατομμύρια στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή).


Η Φραγκφούρτη είναι γνωστή για τους ουρανοξύστες της και είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που επιτρέπει να κτιστούν ουρανοξύστες μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μαζί με το [[Παρίσι]], το [[Λονδίνο]], την [[Κωνσταντινούπολη]] και την [[Μαδρίτη]] είναι, επίσης, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτει σημαντικό αριθμό ουρανοξυστών.
Η Φραγκφούρτη είναι γνωστή για τους ουρανοξύστες της και είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που επιτρέπει να κτιστούν ουρανοξύστες μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μαζί με το [[Παρίσι]], το [[Λονδίνο]], την [[Κωνσταντινούπολη]] και την [[Μαδρίτη]] είναι, επίσης, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτει σημαντικό αριθμό ουρανοξυστών.

Έκδοση από την 11:28, 10 Δεκεμβρίου 2015

Φρανκφούρτη
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Κρατίδιο:Έσση
Περιφέρεια:Ντάρμστατ
Δήμαρχος:Πίτερ Φέλντμαν (SPD)
Δημοτικά διαμερ:16 Μητροπολιτικά,
46 Αστικά,
121 Συνοικιακά
Πληθυσμός:693 436 (31 Δεκ. 2013)[1]
Πυκνότητα:2.800/χμ²
Έκταση:248,31 χμ²
Υψόμετρο:112 μ
Τηλ. κωδικός:069, 06109, 06101
Ταχ. κώδικας:60308–60599 και 65929–65936
Πιν. κυκλοφορίας:F
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φραγκφούρτη (γερμανικά: Frankfurt am Main, προφέρεται: [ˈfʁaŋkfʊɐ̯t am ˈmaɪ̯n]   ήχος, για να ξεχωρίζει από τη Φραγκφούρτη που βρίσκεται στον ποταμό Όντερ) είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Βρίσκεται στον ποταμό Μάιν και έχει πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκους (5 εκατομμύρια στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή).

Η Φραγκφούρτη είναι γνωστή για τους ουρανοξύστες της και είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που επιτρέπει να κτιστούν ουρανοξύστες μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μαζί με το Παρίσι, το Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη και την Μαδρίτη είναι, επίσης, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτει σημαντικό αριθμό ουρανοξυστών.

Είναι το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, καθώς είναι η έδρα του Γερμανικού Χρηματιστηρίου (Deutsche Börse AG), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολλών τραπεζών, όπως η Ντόιτσε Μπανκ και η Κομέρτσμπανκ.

Πλατεία Römerberg

Ιστορία

Η περιοχή της Φραγκφούρτης βρισκόταν στα βόρεια σύνορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σήμερα υπάρχει το κάστρο Ζάλμπουρκ, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.

Κατά το Μεσαίωνα πολλοί Γερμανοί αυτοκράτορες στέφθηκαν στον καθεδρικό ναό της Φραγκφούρτης. Το 1848 το πρώτο γερμανικό κοινοβούλιο συνεδρίαζε στον Ναό του Αγίου Παύλου (Paulskirche), αλλά η λειτουργία του δεν διήρκεσε πολλά έτη.

Η Φραγκφούρτη δεν ήταν ποτέ σημαντική βιομηχανική πόλη της Γερμανίας. Ήταν το κέντρο εμπορίου, το οποίο προήγαγε με την Έκθεση της Φραγκφούρτης και συγκοινωνιακός κόμβος. Το 1888 εγκαινιάσθηκε στην πόλη ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός στην Ευρώπη και το 1936 ένας σύγχρονος αερολιμένας. Μεταξύ το 1925 και το 1930 επί του δημαρχου Ludwig Landmann η πόλη επεκτάθηκε με σύγχρονες κατοικίες και πάρκα, κατά την διάρκεια του προγράμματος "Νέα Φρανκφούρτη" του αρχιτέκτονα Ερνστ Μάυ σχεδιάστηκε και η περίφημη Κουζίνα της Φρανκφούρτης.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ιστορική παλιά πόλη με τα χαρακτηριστικά ξύλινα κτίρια καταστράφηκε ολοσχερώς από βομβαρδισμούς. Η Trümmerverwertungsgesellschaft ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1945 από τον δήμο με στόχο την ανακύκλωση των κατεστραμμένων οικοδομικών υλικών. Σήμερα διασώζονται περίπου 20 κατοικίες, που έγινε δυνατό να αναστηλωθούν, ενώ στην νεότερη πόλη και στις γειτονιές έχους σωθεί παρα πολλές ιστορικές πολυκατοικίες του 19ου αιώνα. Αντίθετα ιστορικά μέγαρα και δημοσια κτίρια γρήγορα αποκαταστάθηκαν με ιστορική ακρίβεια, όπως το δημαρχείο, ο καθεδρικός ναός, η Paulskirche αλλα και το ξενοδοχείο Frankfurter Hof. Ένας λόγος ήταν επίσης ότι μετά από το 1945 η Φραγκφούρτη φιλοδοξούσε να γίνει πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, αλλα δεν έγινε. Στράφηκε πλέον να ενισχύσει την θέση της ως οικονομικό κέντρο. Πολλές τράπεζες μετάφεραν την έδρα τους στην πόλη, ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες ήταν μόλις δυο. H AEG και Χεξτ (Hoechst) που είχαν ως έδρα τη Φραγκφούρτη έκλεισαν στη δεκαετία του '90. Οικονομική μετανάστες από της Ελλάδα ήρθαν ελαχιστοι, ενώ υπήρχε από ανέκαθεν έντονο Ελληνικό στοιχειο από γουναράδες και εμπορους καπνού.

Από το 1967 έως περίπου το 1975 αποτελούσε κέντρο τον φοιτητικών διαμαρτιών στην δυτική Γερμανία. Το 1972 εγκαινιάστηκε το Terminal 1 του αεροδρομίου Φρανκφούρτης , τέλη της δεκαετίας του '70 άρχισε η κατασκευή ενός συστήματος metro (το σημερινό U-Bahn και S-Bahn).

Σήμερα η Φραγκφούρτη είναι σημαντικό οικονομικό κέντρο της Ευρώπης και η περιοχή γύρω της θεωρείται ευρωπαϊκό κέντρο της έρευνας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το υψηλά φορολογικά έσοδα έδωσαν στην πόλη την δυνατότητα να επενδύσει στον πολιτισμό. Σήμερα η Φραγκφούρτη έχει πάνω από 40 μουσεία, 2 όπερες, διάφορα θέατρα και είναι έδρα της Γερμανικής Βιβλιοθήκης (Deutsche Bibliothek).

Το 2006 η Φραγκφούρτη ήταν μια από διοργανώτριες πόλεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA και η πρώτη πόλη όπου όλα τα εισιτήρια πουλήθηκαν.

Οικονομία

Η Φρανκφούρτη αποτελεί σημαντικό οικονομικό και εκθεσιακό κέντρο, όσο της Ευρώπης αλλα και του κόσμου.

Σημαντικές εκθέσεις

  • Διεθνής Έκθεση Βιβλίου
  • ΙΑΑ, (Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φραγκφούρτης)
  • Ambiente (Η γενική ανοιξιάτικη έκθεση)
  • Tendence Lifestyle (Η γενική φθινοπωρινή έκθεση)
  • ISH
  • Paper World
  • Automechanica

Μεταφορές

Το σιδηροδρομικό δύκτιο της Φραγκφούρτης
Ο Α66 προς Βίζμπαντεν
Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

Αστική συγκοινωνία

Η Φραγκφούρτη έχει δύο συστήματα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς: το ημιυπόγειο σύστημα U-Bahn και το σύστημα προαστιακού S-Bahn.

Το U-Bahn έχει επτά γραμμές που εξυπηρετούν το κέντρο πόλης και μερικά μεγαλύτερα προάστια. Μέρος των γραμμών είναι υπόγειες με το μεγαλύτερο να είναι υπέργειο. Πρόκειται για ένα μικτό σύστημα μετρό και τραμ, το οποίο συναντάται σε πολλές γερμανικές πόλεις, π.χ στην Κολωνία, το Ντίσελντορφ, τη Στουτγκάρδη κ.ά.

Το S-Bahn, ένα είδος προαστιακού, είναι ένα πολύ πιο εκτενές σιδηροδρομικό δίκτυο, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπέργειο. Εντούτοις γίνεται υπόγειο στο κέντρο της πόλης. Το S-Bahn έχει πρόσβαση στα προάστια της Φραγκφούρτης και του κύριου αερολιμένα, καθώς επίσης και στις μεγαλύτερες κωμοπόλεις σε μικρή απόσταση (όπως το Όφενμπαχ, το Ντάρμστατ και το Βισμπάντεν).

Υπάρχει, επίσης, ένα μικρό αυτόνομο δίκτυο τραμ και μερικές γραμμές λεωφορείων.

Οδικό δίκτυο

Η Φραγκφούρτη βρίκεται σχετικά κεντρικά στην Γερμανία. Ο Κόμβος της Φραγκφούρτης (Frankfurter Kreuz) των αυτοκινητόδρομων A5 και A3 είναι ο κόμβος με τη μεγαλύτερη κίνηση στην Γερμανία. Περιφερειακοί αυτοκινητόδρομοι μπορούν να θεωρηθούν ο Α66, ο A661 και ο A45.

Αεροδρόμια

Το διεθνές αεροδρόμιο Φρανκφούρτης είναι ένα από τα σημαντικότερα αεροδρόμια του κόσμου και το μεγαλύτερο της Γερμανίας. Η Λουφτχάνσα κάνει από εκεί σχεδόν όλες τις υπερατλαντικές πτήσεις της.

Ένα μικρότερο αεροδρόμιο με την ονομασία Frankfurt-Hahn βρίκεται περίπου μια ώρα μακριά από την πόλη και εξυπηρετεί της αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους.

Το τρίτο αεροδρόμιο είναι το αεροδρόμιο Flugplatz Egelsbach όπου προσγειώνονται ιδιωτικά αεροσκάφη και πτήσεις VIP. Βρίσκεται μεταξύ Φραγκφούρτης και Ντάρμστατ.

Κοινωνία

Πληθυσμός

Η Φραγκφούρτη είναι πολυπολιτισμική πόλη. Όπως στις περισσότερες πόλεις τις Γερμανίας οι περισσότεροι μετανάστες είναι από την Τουρκία, την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ιταλία. Παράλληλα, η Φραγκφούρτη έχει πολλούς Ιάπωνες, ενώ η περιοχή της Φραγκφούρτης έχει τη μεγαλύτερη κορεατική κοινότητα στην Ευρώπη.

Ως κόμβος είναι μια πολυπολιτισμική πόλη με 180 διαφορετικές εθνικότητες. Για πολλά χρόνια η Φραγκφούρτη ήταν μια προτεσταντική πόλη. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα αυξανόμενος αριθμός καθολικών μετακόμιζε στην πόλη. Σήμερα, μια μικρή πλειοψηφία των πολιτών είναι καθολική. Η Φραγκφούρτη έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα (μετά από το Βερολίνο) στην Γερμανία.

Πολιτική

Δήμαρχος της πόλης είναι o Peter Feldmann (SPD). Γνωστός βουλευτής από την Φραγκφούρτη είναι ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Αδελφοποιήσεις

Αδελφοποιήσεις υπάρχουν με τις ακόλουθες πόλεις:

Σημαία της Φρανκφούρτης

Συνθήκες φιλίας υπάρχουν με τις ακόλουθες πόλεις:

Αθλητισμός

Στην Φρανκφούρτη εδρεύει η Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή (Deutscher Olympischer Sport Bund) και η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Deutscher Fussballbund).

Tο στάδιο της Φραγκφούρτης «Κόμερτσμπανκ Αρένα» (Commerzbank-Arena), ιστορικά γνωστό ως «Βαλντ Στάντιον» (Waldstadion), είναι χωρητικότητας 52.000 θέσεων και χρησιμοποιείται ως έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Άιντραχτ Φραγκφούρτης (Eintracht Frankfurt). Η ΦΣΒ Φρανκφούρτης συμμετέχει στη 2η Μπούντεσλιγκα. Κοντά στο Bornheimer Hang βρίκεται το γήπεδο της ομάδας ΦΣΒ / FSV, το παγοδρόμιο της πόλης και οι αθλητικές εγκαταστάσεις Riederwald της Άιντραχτ.

Αξιοθέατα

Το πανόραμα από τη δημόσια πλατφόρμα του ουρανοξύστη Main-Tower
"Γκαίτε" (του Tischbein στο Μουσείο Στέντελ

Είναι πολύ εύκολο να επισκεφθεί κανείς τα αξιοθέατα με τα πόδια. Σε ακτίνα 1,5 χλμ βρίσκονται πολλά από τα πιο σημαντικά. Η εμπορική οδός με τα μεγάλα καταστήματα είναι η Zeil. Αρχίζει στη Hauptwache και τελειώνει στην Konstablerwache. Επί τις οδού είναι τα εμπορικά κέντρα Zeilgalerie (με πλατφόρμα επισκεπτών στην ταράτσα) και MyZeil (σχεδιασμένο από τον Ιταλό σταρ αρχιτέκτονα Massimiliano Fuksas). Μια άλλη εμπορική οδός είναι η πολυτελής Goethestraße κοντά στην Παλαιά Όπερα.

  • Καθεδρικός ναός (Dom)
  • Δημαρχείο (Römer)
  • Παλαιά Όπερα (Alte Oper)
  • Σπίτι του Γκαίτε (Goethehaus)
  • Ναός του Αγίου Παύλου (Paulskirche)
  • Ζωολογικός κήπος
  • Πάλμενγκαρτεν (Βοτανικός Κήπος)

Μουσεία

Σχεδόν όλα τα σημαντικά μουσεία βρίσκονται στην όχθη του ποταμού Μάιν. Αυτά είναι:

Άλλα μουσεία:

  • Μουσείο Βιολογίας Senkenberg
  • Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Museum für Moderne Kunst)
  • Αίθουσα Τέχνης Σιρν Schirn Kunsthalle
  • Αρχαιολογικό Μουσείο (Archäologisches Museum Frankfurt)
  • Ιστορικό Μουσείο της Φραγκφούρτης (Historisches Museum)
  • Εβραϊκό Μουσείο (Jüdisches Museum Frankfurt)
  • Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων (Ikonenmuseum)
  • Μουσείο Μεταφορών (Verkehrsmuseum Schwanheim)
  • Μουσείο του Χρήματος (Geldmuseum)

Φωτογραφίες της πόλης

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. Statistik Hessen (2013). «Bevölkerung der hessischen Gemeinden». www.statistik-hessen.de. Ανακτήθηκε στις 11.12.2013.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Συντεταγμένες: 50°06′49″N 8°40′47″E / 50.1136°N 8.6797°E / 50.1136; 8.6797