Ασπρόπυργος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Dimorsitanos (συζήτηση | συνεισφορές)
φωτογραφία
μικροεπιμέλεια και αφαίρεση καθαρεύουσας
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
|Ιστοσελίδα =
|Ιστοσελίδα =
}}
}}
Ο '''Ασπρόπυργος''', πρώην «Καλύβια της Χασιάς», είναι πόλη της άλλοτε επαρχίας Μεγαρίδος, στην Δυτική [[Αττική]] και αποτελεί έδρα του [[δήμος Ασπροπύργου|ομώνυμου]] δήμου. Ο πληθυσμός του Ασπροπύργου είναι 27.741 κάτοικοι και αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της δυτικής Αττικής μετά των δήμο [[Μέγαρα|Μεγαρέων]]. Ο Ασπρόπυργος βρίσκεται ανατολικά του [[Ελευσίνα|Δήμου Ελευσίνας]], δίπλα στον αρχαίο δήμο Θρίας της Οινηίδας φυλής της αρχαίας Αθήνας, εξ ου και η ονομασία της γύρω περιοχής σε [[Θριάσιο Πεδίο]].
Ο '''Ασπρόπυργος''', πρώην «'''Καλύβια Χασιάς'''», είναι πόλη της άλλοτε επαρχίας Μεγαρίδας, στην [[Δυτική Αττική]] και αποτελεί έδρα του [[δήμος Ασπροπύργου|ομώνυμου]] δήμου. Ο πληθυσμός του Ασπροπύργου είναι 27.741 κάτοικοι και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της Δυτικής Αττικής μετά των δήμο [[Μέγαρα|Μεγαρέων]]. Βρίσκεται ανατολικά της [[Ελευσίνα]]ς, δίπλα στον αρχαίο δήμο Θρίας της Οινηίδας φυλής της αρχαίας Αθήνας, εξ ου και η ονομασία της γύρω περιοχής σε [[Θριάσιο Πεδίο]].
Απέχει από την [[Αθήνα]] περίπου 18 χλμ. και από την [[Ελευσίνα]] περίπου 5 χλμ. με τις οποίες συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά, παλαιότερα με τη σιδηροδρομική γραμμή [[Σιδηρόδρομοι Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου|ΣΠΑΠ]] (Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου) και σήμερα και με τον [[Προαστιακός Αθήνας|προαστιακό σιδηρόδρομο]].
Απέχει από την [[Αθήνα]] περίπου 18 χιλιόμετρα και από την [[Ελευσίνα]] περίπου 5 χιλιόμετρα με τις οποίες συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά, παλαιότερα με τη σιδηροδρομική γραμμή [[Σιδηρόδρομοι Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου|ΣΠΑΠ]] (Πειραιώς-Αθηνών-Πελοποννήσου) και σήμερα και με τον [[Προαστιακός Αθήνας|προαστιακό σιδηρόδρομο]].


Στον Ασπρόπυργο και ειδικότερα στη νότια προέκτασή του που φθάνει μέχρι το κόλπο της Ελευσίνας καλούμενη «παραλία Ασπροπύργου», βρίσκονται σήμερα μεγάλες βιομηχανικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με κυρίαρχα τα [[Ελληνικά Πετρέλαια|Διυλιστήρια Ασπροπύργου]], καθώς επίσης Ναυτικές εγκαταστάσεις όπως η [[Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου]] και η [[Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων]] του Ε.Ν. και κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το 1955 αριθμούσε περίπου 5000 κατοίκους.
Στον Ασπρόπυργο και ειδικότερα στη νότια προέκτασή του που φθάνει μέχρι το κόλπο της Ελευσίνας («παραλία Ασπροπύργου»), βρίσκονται σήμερα μεγάλες βιομηχανικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με κυρίαρχα τα [[Ελληνικά Πετρέλαια|διυλιστήρια Ασπροπύργου]], καθώς επίσης ναυτικές εγκαταστάσεις όπως η [[Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου]] και η [[Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων]] του εμπορικού ναυτικού και κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το 1955 αριθμούσε περίπου 5000 κατοίκους.


==Παραλία Ασπροπύργου==
==Παραλία Ασπροπύργου==

Έκδοση από την 00:26, 26 Νοεμβρίου 2015

Ασπρόπυργος
Πόλη
Εικόνα
Περίχωρα της πόλης
Ασπρόπυργος is located in Greece
Ασπρόπυργος
Ασπρόπυργος
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑττικής
ΔήμοςΑσπροπύργου
Πληθυσμός31.381
Τηλεφωνικός κωδικός210

Ο Ασπρόπυργος, πρώην «Καλύβια Χασιάς», είναι πόλη της άλλοτε επαρχίας Μεγαρίδας, στην Δυτική Αττική και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου. Ο πληθυσμός του Ασπροπύργου είναι 27.741 κάτοικοι και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της Δυτικής Αττικής μετά των δήμο Μεγαρέων. Βρίσκεται ανατολικά της Ελευσίνας, δίπλα στον αρχαίο δήμο Θρίας της Οινηίδας φυλής της αρχαίας Αθήνας, εξ ου και η ονομασία της γύρω περιοχής σε Θριάσιο Πεδίο. Απέχει από την Αθήνα περίπου 18 χιλιόμετρα και από την Ελευσίνα περίπου 5 χιλιόμετρα με τις οποίες συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά, παλαιότερα με τη σιδηροδρομική γραμμή ΣΠΑΠ (Πειραιώς-Αθηνών-Πελοποννήσου) και σήμερα και με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Στον Ασπρόπυργο και ειδικότερα στη νότια προέκτασή του που φθάνει μέχρι το κόλπο της Ελευσίνας («παραλία Ασπροπύργου»), βρίσκονται σήμερα μεγάλες βιομηχανικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με κυρίαρχα τα διυλιστήρια Ασπροπύργου, καθώς επίσης ναυτικές εγκαταστάσεις όπως η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και η Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων του εμπορικού ναυτικού και κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το 1955 αριθμούσε περίπου 5000 κατοίκους.

Παραλία Ασπροπύργου

Παραλία Ασπροπύργου ονομάζεται η παραλιακή ζώνη του δήμου. Εκτείνεται κατά μήκος της Ιεράς Οδού και βρίσκεται ανάμεσα στον ναυπηγειακό χώρο του Σκαραμαγκά και την παραλία της Ελευσίνας. Η σημερινή της εικόνα δείχνει ότι έχει αναπτυχθεί εμπορικά καθώς λειτουργούν ψαροταβέρνες και καφετέριες.Στην παραλία πάντως απαγορεύεται το κολύμπι.

Δείτε επίσης