Πειραϊκή: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Abocanto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Abocanto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:


Η '''Πειραϊκή''' αποτελεί την Νοτιοδυτική παραλιακή συνοικία του [[Πειραιάς|Πειραιά]], βρίσκεται ανατολικά του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά.
Η '''Πειραϊκή''' αποτελεί την Νοτιοδυτική παραλιακή συνοικία του [[Πειραιάς|Πειραιά]], βρίσκεται ανατολικά του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά.

==Θέση==

<table width = 65% border = 2 align="center">
<tr><td width = 25% align="center">Βορειοδυτικά: [[Σαρωνικός κόλπος]]
<td width = 30% align="center">Βόρεια: [[Σαρωνικός κόλπος]]</td>
<td width = 25% align="center">Βορειοανατολικά: [[Σαρωνικός κόλπος]]
</td></tr>
<tr>
<td width = 10% align="center">Δυτικά: [[Σαρωνικός κόλπος]]
</td>
<td width = 35% align="center">'''Χατζηκυριάκειο'''</td>
<td width = 30% align="center">Ανατολικά: [[Υδραίικα (συνοικία)|Υδραίικα]]</td>
<tr><td width = 35% align="center">Νοτιοδυτικά: [[Πειραϊκή]]
<td width = 40% align="center">Νότια: [[Καλλίπολη (Πειραιά)|Καλλίπολη]]
<td width = 25% align="center">Νοτιοανατολικά: [[Καλλίπολη (Πειραιά)|Καλλίπολη]]
</table>

Συνορεύει στα βόρεια με τον [[Σαρωνικός κόλπος|Σαρωνικό κόλπο]], στα δυτικά επίσης βρέχεται με τον [[Σαρωνικός κόλπος|Σαρωνικό κόλπο]], στα ανατολικά με τα [[Υδραίικα (συνοικία)|Υδραίικα]] με όριο την Οδό Θουκυδίδου και στα νότια με την [[Καλλίπολη (Πειραιά)|Καλλίπολη]] με όριο την Οδό Γ.Θεοτόκη, περικλείεται από τις οδούς Θουκυδίδου και Γ.Θεοτόκη.


==Χαρακτηριστικά==
==Χαρακτηριστικά==

Έκδοση από την 08:36, 10 Νοεμβρίου 2015


Άποψη της Πειραϊκής. Διακρίνονται τα βράχια της Πειραϊκής, τα τείχη του Κόνωνα, ο όρμος Αφροδίτης και ο μεγάλος τσιμεντένιος Σταυρός (το μνημείο του αφανούς Ναύτη)

Η Πειραϊκή αποτελεί την Νοτιοδυτική παραλιακή συνοικία του Πειραιά, βρίσκεται ανατολικά του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά.

Χαρακτηριστικά

Ιερός Ναός Παναγίτσας - Ρόδο το αμάραντον

Κατά μήκος της παραλίας της πειραϊκής βρίσκονται τα αρχαία Μακρά Τείχη (τείχη του Κόνωνα) που προστάτευαν την Αθήνα και το επίνειο της Πειραιά. Συνορεύει στα βόρεια με την Καλλίπολη, στα ανατολικά με τον Άγιο Βασίλειο, στα δυτικά και νότια βρέχεται σε ένα τεράστιο μήκος από τον Σαρωνικό κόλπο δημιουργώντας την Πειραϊκή ακτή επί της Ακτής Θεμιστοκλέους.

Η ακτογραμμή της δημιουργεί τρεις κόλπους :

  • α) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπου βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή,
  • β) του «όρμου Αφροδίτης», που παλαιότερα λεγόταν «Μπαϊκούτσι» και φιλοξενεί τον όμιλο Αλιέων «Άγιος Νικόλαος». Στον κολπίσκο αυτό ρίχνουν το σταυρό κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων,
  • γ) «σκαφάκι».

Γνωστή είναι επίσης για τις ψαροταβέρνες, τις καφετέριες και τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που υπάρχουν κατά μήκος της παραλιακής οδού, όσο και για το τραγούδι "Στα βράχια της Πειραϊκής κοιμάται ο Στέλιος ο μπεκρής" (του Στέλιου Καζαντζίδη). Διαθέτει 2 αθλητικά σωματεία μπάσκετ με παραθαλάσσια γήπεδα: τον «Φοίνικα» και τον «Πορφύρα».

Ιστορία

Η Πειραϊκή στην αρχαιότητα ονομαζόταν από τους Αθηναίους Ακτή και ήταν φημισμένη για τα πλούσια μεταλλεία της, εξαγόταν ο "Ακτίτης λίθος" ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σαν υλικό κατασκευής στα Μακρά τείχη και σε όλα τα λιμενικά έργα του αρχαίου Πειραιά. Τα χρόνια της κλασσικής αρχαιότητας ήταν έντονα πυκνοκατοικημένη υπήρχαν και πολλές δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού για την ύδρευση των κατοίκων. Ο Θεμιστοκλής φρόντισε να κατασκευάσει τείχη κατά μήκος της βραχώδους ακτής για να προστατεύσει τους κατοίκους από τα κύματα και τους εχθρούς, λόγω της βραχώδους μορφολογίας της δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή όρμων για τα πλοία. Τα τείχη της Πειραϊκής ήταν τμήμα του συνόλου των Μακρών Τειχών που κατασκευάστηκαν την ίδια εποχή από τον Θεμιστοκλή για να ενώσουν την Αθήνα με τον Πειραιά. Στις βραχώδεις ακτές της Πειραϊκής διακρίνονται ακόμα και σήμερα τμήματα των τειχών του Θεμιστοκλή πάχους περίπου δυο μέτρων.

Η περιοχή εγκαταλείφθηκε στην συνέχεια, τα νεώτερα χρόνια παρέμεινε ερημική για πολλούς αιώνες ήταν η τελευταία περιοχή του Πειραιά που κατοικήθηκε μετά την δεκαετία του 1960 αλλά τα λατομεία λειτουργούσαν μέχρι τότε επεξεργάζοντας τα "αγκωνάρια του Πειραιά. Μετά την δεκαετία του 1960 κάτοικοι από τις γειτονικές περιοχές της Καλλίπολης, του Χατζηκυριάκειου και της Φρεαττύδας οικοδόμησαν την σημερινή ακτή της Πειραϊκής.

Ιερός ναός Παναγίτσας - Ρόδον το Αμάραντο

Η μοναδική εκκλησία της περιοχής είναι η Παναγίτσα (Ρόδον το Αμάραντο) στα όρια με την συνοικία της Καλλίπολης. Το 1890 ανέσυρα μια εικόνα της Παναγίας να κρατάει στον Χριστό από τα νερά στα βράχια της Πειραϊκής που κρατούσε σε βρεφική ηλικία στο χέρι του ένα ρόιδο. Η ευλαβής οικογένεια Κατσαρού έκτισε τότε με δική της πρωτοβουλία ένα παρεκκλήσι στην θέση της σημερινής μεγάλης εκκλησίας ώστε να στεγαστεί η συγκεκριμένη εικόνα από τα χέρια του ψαρά. Το 1973 ο μητροπολίτης Πειραιά έχτισε στην θέση του τον πρώτο μεγάλο ναό, η Πειραϊκή έγινε από τότε επίσημα η έδρα της εκκλησιαστικής ενορίας της Παναγίας Ρόδου του Αμάραντου. Το 1983 αποφασίζεται η ίδρυση νέου μεγαλύτερου ναού του σημερινού πάνω από το ισόγειο του παλιού, ο ναός αυτός ήταν ο τελικός τα εγκαίνια έγιναν από τον μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο το 1986, εορτάζει κάθε χρόνο στον Ακάθιστο ύμνο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σύναξη της Παναγίας «Ρόδον Αμάραντον» στον Πειραιά