Νέα Σμύρνη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Synas (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 110: Γραμμή 110:
*[http://www.estia-ns.gr/ Ιστοσελίδα της Εστίας Νέας Σμύρνης]
*[http://www.estia-ns.gr/ Ιστοσελίδα της Εστίας Νέας Σμύρνης]
*[http://www.pgss.gr Η ιστοσελίδα της ομάδας του Πανιωνίου]
*[http://www.pgss.gr Η ιστοσελίδα της ομάδας του Πανιωνίου]
* [[www.nsonline.gr|Nea Smyrni Online]]
*[http://www.nsonline.gr/ Nea Smyrni Online | Ιστοσελίδα της Εφημερίδας "ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"]
* [http://myneasmyrni.gr/ Ενημερωτικό portal της Νέας Σμύρνης]
* [http://myneasmyrni.gr/ Ενημερωτικό portal της Νέας Σμύρνης]
*[http://www.myneasmirni.gr Χάρτης και Οδηγός της Νέας Σμύρνης]
*[http://www.myneasmirni.gr Χάρτης και Οδηγός της Νέας Σμύρνης]

Έκδοση από την 07:45, 29 Οκτωβρίου 2015

Δήμος Νέας Σμύρνης
Πόλη
Αρχείο:Estia Nea Smyrni.jpg
Εικόνα
Εστία Νέας Σμύρνης

Έμβλημα
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Νέα Σμύρνη
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑττικής
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΣταύρος Τζουλάκης (2014)
Πληθυσμός72.853
Ταχυδρομικός κώδικας171 xx
Τηλεφωνικός κωδικός210
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Η Νέα Σμύρνη είναι δήμος στην περιφέρεια του Νοτίου Τομέως στην Αττική. Έχει πληθυσμό 73.076 κατοίκων, έκταση 3,524 τ.χμ. και υψόμετρο κέντρου 50 μέτρα.

Η δημιουργία του συνοικισμού χρονολογείται περί το 1926, μετά την έλευση προσφύγων από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας στα περίχωρα των Αθηνών, με αποτέλεσμα να τυγχάνει μιας σύγχρονης και άρτιας πολεοδομικής υποδομής με καλή ρυμοτομία, μια απέραντη πλατεία και πλούσια άλση. Εμβληματικά κτίρια θεωρούνται το Ιωσηφόγλειο Ορφανοτροφείο, το Καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής (πανομοιότυπο αυτού που βρισκόταν στη Σμύρνη έως το 1922), ο πολυχώρος Γαλαξίας και η Εστία Νέας Σμύρνης.

Η Νέα Σμύρνη γειτονιάζει με τον Άγιο Δημήτριο στα ανατολικά, το Παλαιό Φάληρο στα νότια και την Καλλιθέα στα δυτικά, ενώ συνδέεται με την Αθήνα μέσω της Λεωφόρου Συγγρού και της γραμμής του τραμ, η οποία και παρέχει πρόσβαση στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη στα νότια.

Δήμαρχος από το 2014 είναι ο Σταύρος Τζουλάκης.

Ιστορικά στοιχεία

Πλατεία Νέας Σμύρνης

Aν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την αρχαία ιστορία της περιοχής,πρόσφατα,το 2012,κατά τη διάρκεια εργασιών,ανευρέθηκαν αρχαίοι τάφοι στην άκρη του οδοστρώματος της οδού Αγίας Σοφίας.Ο συγκεκριμένος τρόπος ταφής ονομάζεται ''ταφή παρά την οδό''.Τα ευρήματα ήδη έχουν αναδειχθεί από τη δημοτική αρχή και είναι επισκέψιμα.

Η περιοχή της σημερινής Νέας Σμύρνης ονομαζόταν στο παρελθόν Ανάλατος, λόγω ενός πηγαδιού με γλυκό νερό που βρισκόταν κοντά στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Πανιωνίου. Στις 24 Απριλίου 1827 έγινε εκεί μάχη μεταξύ Τούρκων και εξεγερμένων Ελλήνων για την ανακατάληψη της Ακρόπολης, γνωστή ως Μάχη Αναλάτου. Στις 14 Φεβρουαρίου 1898 στον Ανάλατο έγινε απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Γεωργίου Α΄. Σε ανάμνηση της διάσωσής του, η Βασίλισσα Όλγα έχτισε το ναό του Αγίου Σώστη. Ο ιερός αυτός Ναός είναι στο Δήμο Αθηναίων αλλά διοικητικά υπάγεται στην ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης[εκκρεμεί παραπομπή].

Η περιοχή άρχισε να κατοικείται στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ μέχρι τότε δεν είχε κατοικηθεί συστηματικά. Τη διέσχιζε η Φαληρική οδός η οποία ένωνε την Αθήνα με το Φάληρο, το αρχαιότερο επίνειο της Αθήνας.

Ιωσηφόγλειο Ορφανοτροφείο

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1922-1923, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή συνοικισμού για τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη στην περιοχή και η οικοδόμησή του άρχισε το 1926. Το 1928 είχε πληθυσμό μόλις 210 κατοίκων. Μεταξύ 1933 η περιοχή αναπτύχθηκε σε πραγματική πόλη με πληθυσμό 6.500 κατοίκων, ο οποίος έφτασε τους 15.000 κατοίκους πριν το 1940. Η Νέα Σμύρνη έγινε Δήμος με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση, το 1944 και οφείλει το όνομά της στην καταγωγή των προσφύγων κατοίκων της.

Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών του 1944,η περιοχή έγινε θέατρο μαχών μεταξύ βρετανικών στρατευμάτων και μαχητών του ΕΛΑΣ.

Μεταπολεμικά η Νέα Σμύρνη ενσωματώθηκε στην Αθήνα που γιγαντώθηκε από την εσωτερική μετανάστευση και επεκτάθηκε προς τα ανατολικά και νότια με αυξανόμενο πληθυσμό.

Θέμα δημιουργίας Νέας Σμύρνης τέθηκε για πρώτη φορά το 1827 στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθεί: Είχε προηγηθεί αίτημα 283 "ελεύθερων Σμυρναίων" (όπως αυτοπροσδιορίζονταν), οι οποίοι κατοικούσαν στο Ναύπλιο και στην Αθήνα και ζητούσαν "τόπον δια να κατοικήσουν, εγείροντες ιδιαιτέραν Πόλιν". Αυτό το αίτημα εγκρίθηκε, η "Πόλις απεφασίσθη να ονομασθή Νέα Σμύρνη" και η τοποθεσίας της να είναι στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου. Ανδρέας Ζ. Μάμμουκας, Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος, τ. Η΄, Πειραιάς 1839, σ. 139-141 και τ. Θ΄, σ. 6.

Γραμμές τραμ

Διοικητικά θέματα

Η Νέα Σμύρνη υπάγεται διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Ο πληθυσμός της ήταν 73.986 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2001.[1] Δήμαρχος της Νέας Σμύρνης είναι ο Σταύρος Τζουλάκης, ο οποίος εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 2010.

Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

Άλσος Νέας Σμύρνης

Το Άλσος Νέας Σμύρνης έχει έκταση 50 στρεμμάτων και ο χώρος ορίζεται από τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου, Κορδελιού και Πατριάρχου Ιωακείμ Γ. Το Άλσος της Νέας Σμύρνης αποτελείται από δέντρα, δασικά κυρίως (χαλέπιος Πεύκη, κουκουναριά, πεύκη τύπου Θάσου, κυπάρισσος κλπ.) σε ποσοστό περίπου 20% και δέντρα καλλωπιστικά σε ποσοστό σχεδόν 20%.Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου χώρου πρασίνου καλύπτεται από υπόροφο θαμνών (βιβούρνο, αβουτήλο, μυόπωρο, πυράκανθος). Σήμερα, τα κωνοφόρα αποτελούν το 60% περίπου του φυτικού δυναμικού. Το φυτικό υλικό του Άλσους χαρακτηρίζεται σχεδόν από μονοκαλλιέργεια και ξηρόφυτο πράσινο φυτεμένο σε πολύ μεγάλη πυκνότητα. Αν και τα τελευταία χρόνια ο ξηροφυτικός χαρακτήρας έχει αλλοιωθεί λόγω αρδεύσεως με αυλάκια. Δύο συντριβάνια συμπληρώνουν την αρχιτεκτονική του άλσους προσθέτοντας και το στοιχείο του νερού. Ολόκληρη η έκταση του Άλσους καλύπτεται από περίφραξη με σιδηρά κιγκλιδώματα.[2]

Σημαντικά κτίρια και τοποθεσίες

Το καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης ανεγέρθηκε με συνεισφορά του Ιδρύματος Ωνάση και είναι πανομοιότυπο με εκείνο της Σμύρνης που καταστράφηκε το 1922[3].
Το ιστορικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ι.Mητροπολιτικού Ναού Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης
Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης, κτισμένος από μικρασιάτες πρόσφυγες σε ανάμνηση του καταστραφέντος το 1922 ναού της Αγίας Παρασκευής στη Σμύρνη.

Συνοικίες της Νέας Σμύρνης

Εκκλησίες της Νέας Σμύρνης

  • Αγία Φωτεινή
  • Αγία Παρασκευή
  • Άγιοι Ανάργυροι
  • Άγιος Χαράλαμπος
  • Άγιος Ανδρέας
  • Άγιοι Θεόδωροι (παλαιοημερολογιτικός)
  • Ταξιάρχες (κοιμητηριακός)

Η Νέα Σμύρνη είναι έδρα ομώνυμης Μητρόπολης.

Παραπομπές

Ανδρέας Ζ. Μάμμουκας, Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος υπό διαφόρων Εθνικών Συνελεύσεων συνταχθέντα πολιτεύματα, τ. Η΄, Πειραιάς 1839, σ. 139-141.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές